Вегетарянска кухня

  • 1 026
  • 7
  •   1
Отговори
 smile3501Здравеите,искам да ви помоля за вегетарянски рецпти.аз съм вегетарянка а незнам много рецепти и ми омръзна да си готвя едно и също.ако може да споделите с мен вкусни безмесни яастия.предварително ви благодаря.  bouquet

Последна редакция: ср, 17 авг 2005, 22:35 от pepi3

# 1
# 2
  • Мнения: 1 798
СУПА ОТ ТИКВИЧКИ
Продукти (за 4 порции): 1 глава лук, 1/2 кг тиквички, 1 връзка копър, 1 яйце, 1 ч. л. сол, 2 с. л. олио.
В 1,5 л вряща вода се слагат олиото, солта, тиквичките, предварително обелени и нарязани на кубчета, и лукът, разрязан на 6 парчета. Когато тиквичките и лукът се сварят, тенджерата се маха от котлона. В отделен съд се разбива яйцето и с бъркане бавно се прибавя към него по малко от течността на супата (около 1/3 от нея). Получената смес се сипва обратно при зеленчуците с бъркане. Добавя се ситно нарязаният копър. Супата се оставя да престои 10 минути, след което е готова за консумация.

СЛАДКА ЦАРЕВИЧНА ПИТКА
Замесва се тесто от 3 ч. ч. царевично брашно, 1 ч. ч. кисело мляко с 1 ч. л. сода за хляб, 2-3 с. л. олио, 2-3 с. л. счукани орехи, сока от 1 лимон. Пече се в умерена фурна.

ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА
Продукти: 1 ч. ч. сурови белени слънчогледови семки, 5-6 с. л. житени ядки, 50 гр печени (или сурови) бадеми, стафиди и малко мед по желание.
Разбърквате в един съд слънчогледа, житените ядки, бадемите и стафидите и ги заливате с топла вода. След 1/2 - 1 час отцеждате останалата вода и подслаждате с малко мед. Така накиснатите сурови слънчогледови семки са приятно хрупкави и много здравословни. Същата закуска може да направите в солен вариант, ако не слагате стафиди и мед.

ДОМАШНО МЮСЛИ
В купичка (200 гр) се смесват 1 супена лъжица (с. л.) овесени ядки, 1 с. л. пшеничен зародиш, 1 чаена лъжичка (ч. л.) стафиди, ядките от 2-3 ореха. Залива се с чай, пресен плодов сок или топла вода. Сместа престоява 30 минути. Към нея се прибавят по избор пресни плодове според сезона, мед по желание, лимонов сок.

  РУЛО ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Продукти: 500 гр овесени ядки, 1-2 яйца (или 2 с. л. соево брашно + 2 с. л. вода), малко брашно, 3-4 глави лук, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, плънка от задушени зеленчуци (моркови, тиквички, грах и т. н. по желание), подправки.
Овесените ядки се заливат с гореща вода (да ги залее 1 см отгоре). Оставят се да престоят около 30 мин. и след това към тях се прибавят яйцата, ситно нарязаният лук, содата, солта и брашно колкото да се посгъсти тестото. Сместа се разстила на фолио във форма на правоъгълник, върху който се поставя плънката и се навива руло. Намазва се с олио и се пече в умерено силна фурна. (Ако ви е трудно да направите рулото, можете да го завиете и изпечете във фолиото намазано с олио.) Готовото руло се поднася нарязано на филийки със салата.

ГЪБЕНА МУСАКА
В тенджерка от йенско стъкло се смесват нарязани 200-300 грама измити и изчистени гъби печурки, 5-6 глави едро нарязан кромид лук, 3-4 с. л. ориз, 2-3 моркова, 5-6 нарязани на кубчета картофи, 1 главичка изчистен чесън, 3-4 с. л. доматено пюре. Прибавя се малко сол, 2-3 с. л. олио, 10 маслини, чубрица, чаша вода. Задушава се около 20 мин. Консумира се с прясна салата според сезона.



МЛЕЧНИ КАРТОФИ
1 кг изчистени и нарязани на колелца картофи се заливат с чаша вода и чаша прясно мляко. Прибавят се 4-5 скилидки чесън, настърган морков, парченце целина, щипка сол, чубрица, 2-3 с. л. олио. Задушава се около 20 мин. Поръсва се с пресен магданоз и се подправя с лимон.

МУСАКА С КАРТОФИ И КАШКАВАЛ
Един килограм картофи, нарязани на кубчета се задушават с олио, осоляват се. Настъргва се на едро около 200 гр кашкавал върху картофите и след леко запичане (само да се разтопи кашкавала) се полива със заливка от 2-3 яйца, сол на вкус и 1 чаена чаша прясно мляко. Подправя се с черен пипер по желание. Запича се.


ГЮВЕЧЕ НА ФУРНА
Продукти: равни количества едро нарязани гъби (печурки), лук (едро нарязан) и картофи (едро нарязани).
Гъбите, лукът и картофите (общо около 1-1,2 кг) се поставят в тава и се заливат със следната смес: 2 с. л. брашно се разбъркват с 200 гр вода и 200 гр несладко (по-добре червено) вино, 1 ч. л. с връх сол, 10-15 зърна черен пипер, 2 половинки дафинов лист (за да се постави на две места) - всичко се разбърква и се сипва в тавата, като се добавя накрай 1 каф. ч. олио. Пече се около 20 минути на фурна 250 градуса.


СУШЕНИ СМОКИНИ С ОРЕХИ И СУСАМ
Продукти: 1 чаша нарязани на ситно сушени смокини, 1/4 ч. ч. счукани орехи, 50 гр печен сусам, 3-4 с. л. мед, 1 ч. ч. вода.
Водата и смокините се варят на слаб огън 20 мин. (ако накиснете 6-8 часа предварително смокините в топла вода, са нужни 10 мин. варене). Към края на варенето се прибавят към сместа орехите и сусамът. Сваля се от огъня и като изстине малко, се добавя и медът. Десертът се сервира студен.

МОРКОВЕНИ СЛАДКИ
Продукти: 200-300 гр моркови, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. захар, 1 равна ч. л. сода + сок от 1 лимон, настъргана кора от лимон, около 600 гр брашно (типово или пълнозърнесто ситно смляно). По желание орехови ядки или сусам за украса.
Продуктите се замесват на тесто, от което се изрязват фигурки. Украсяват се по желание и се изпичат в предварително загрята фурна за 6-10 минути.



# 3
# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Да се вместя и аз с едно благодарско на delikate.  newsm10  Обожавам здравословната кухня.

# 5
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Delikate,  а къде е захарта на сладката царевична питка  newsm78?

# 6
  • Мнения: 1 798
Delikate,  а къде е захарта на сладката царевична питка  newsm78?
Нарича се така заради сладката царевица.

# 7
  • Мнения: 5 183
СУПА ОТ ТИКВИЧКИ
Продукти (за 4 порции): 1 глава лук, 1/2 кг тиквички, 1 връзка копър, 1 яйце, 1 ч. л. сол, 2 с. л. олио.
Няма ли 4есън, а кисело мляко?

Общи условия

Активация на акаунт