Любимите рецепти на Ива

  • 116 906
  • 87
  •   1
Отговори
  • Мнения: 503
БИСКВИТЕНИ ТОПЧЕТА
1 пакет обикновенни бисквити
1 пакетче масло 125 грама
1 чаена чаша смелени орехи
1-2 лъжици кокосови стърготини
2 ванилии
Коктейлни черешки
Кокосови стърготини за овъргалване

Бисквитите се смилат и се смесват с орехите кокосовите стърготини и ванилиите.размесват се хубаво в купата до еднородна смес.Добавя се омекналото масло и се обърква.Правят се топченца като в средата им се слага по една коктейлна черешка и се овалват в кокосови стърготини.Черешките могат да се сложат и отгоре а не вътре.
Ако сместа не ти е достатъчно добра за оформяне добавяш още масло.

Може да се добавят черен шоколад,сушени плодове и каквото ви хрумне а основата си е маслото и бисквитите всичко останало е въпрос на вкус и въображение.

Върху всяко топче се забожда клечка за зъби със закрепен със сребриста лентичка свитък с късметче.
Източник:"Гответе с мен".

# 1
  • Мнения: 503
ЛОКУМЕНИ ТОПКИ

Продукти:
2 кутии обикновени бисквити;
2 1/2 кутии локум;
100гр нарязани орехи;
100гр сладко от портокалови кори;
1/2 с.л какао;
200мл вода;
стафиди;
кокосови стърготини за овалване

Локумът се разтапя на печката заедно с водата.Бърка се.Към него се прибавят натрошените на дребно бисквити, орехите, стафидите и какаото.Всичко се разбърква.Правят се топки, които се овалват в кокосовите стърготини.

Вместо обикновени бисквити използвах  "Закуска".Нямах портокалови корички и сложих нарязани на ситно черешки от сладко.

При тези топчета също може да се използва идеята с късметчетата.
 

# 2
  • Мнения: 503
__ДОМАШНА ТОРТА 1 ВАРИАНТ______________________________________
Продукти:
5 яйца
1 1/2 ч.ч захар
1/3 ч.ч олио
1пакетче амонячна сода
1ч.л равна хл.сода
1ч.л оцет
3 ч.ч пресято брашно
1/2 ч.ч счукани орехи
2-3 с.л какао
кисело мляко-1ч.ч

За сиропа:
3 ч.ч вода
2ч.ч захар
настъргана лимонова кора

За крема:
1 литър прясно мляко
1 и1/2 ч.ч захар
2 жълтъка
1 ванилия
1/2 пакетче кр. масло

Приготвяне:
5 яйца се разбиват с 1 1/2 ч.ч захар докато сместа се сгъсти побелее.Прибавя се1/3 ч.ч олио.В 1 ч.ч се поставят 1 п.ам. сода и 1ч.л хл. сода иэгасят се с 1ч.л оцет и чашата се допълва с кис.мляко.Сипва се брашното.Кашата се разделя на 3 равни части като в едната се прибавят счуканите орехи какаото.Блатовете се изпичат поотделно в предварително загрята фурна.
Напояват се със сироп към който сато заври и се снеме от котлона се слага лимон. кора.
Крема се приготвя като от 1 л. прясно мляко се оставя 1ч.ч другото се слага да ври с 1.ч захар.Разбиват се 2 жълтъка с1/2 ч.ч захар прибавя се 1ч.ч брашно и се бърка като по малко слагаме от студеното мляко.Изсипваме във врящото мляко по малко и постоянно се бърка.Като се снеме от котлона се поставя 1 ванилия и1/2 п.краве масло.
Тортата се реди на три пласта бял, кафяв, бял
Между блатовете може да се сложат кръгчета банан. Украсява по желание с шок.пръчици смлени орех.ядки.
Това е любимата торта на моето семейство.Предпочита се пред купешките.


 

# 3
  • Мнения: 503


  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef



  ДОМАШНА ТОРТА 2 ВАРИАНТ /Разликата е , е има малко повече яйца и ам. сода.В кафявия блат се слага и кафе/.За блатовете:
7 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 пакетчета амонячна сода
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. какао
1 ч.л. кафе
настъргана лимонова кора
За крема:
1 л прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
5 с.л. брашно
2 бр. яйца
70 г масло
Други:
захарен сироп за напояване
орехи за поръсване
шоколадови пръчици за поръсване
 --------------------------------------------------------------------------------
  Разбиват се яйцата със захарта. Амонячната сода се изгася в малко оцет и се прибавя към сместа, а после и брашното и лимоновата кора. Кашата престоява 1 час. Разделя се на 3, като в едната се слагат какаото и кафето. Изпичат се 3 блата. Приготвя се захарен сироп. Блатовете се сиропират и се мажат с крема, като се редуват жълт, кафяв, жълт блат. Между тях може да се наръсят със счукани орехи и да се сложат парченца банани. Отгоре тортата се наръсва с орехи и шоколадови пръчици.

Тортата трябва да престои известно време преди да се консумира.


       
 
           

 



   
 
 

 

# 4
  • Мнения: 503
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=239980 ketaring 2-Плата за вашата маса
 

# 5
  • Мнения: 503
ПРЕДЯСТИЕ С ТИКВИЧКИ "ГЪБКИ НА ПОЛЯНА"

Изпържват се предварително нарязани на филийки и после на пръчки тиквички.Поставят се в плато.Върху тях се нареждат пълнени домати с готова салата Снежанка.По желание в нея може да се сложи нарязана на ситно шунка.Доматите се покриват с по едно яйце изпържено на очи/Излишакът от белтък се премахва с ръба на стъклена чаша и да се внимава жълтъка да не се забули./В центъра на жълтъка се бодва зрънце черен пипер.Това са гъбките на полянката от тиквички.А самата полянка се залива с гъсто кисело мляко осолено , смесено с малко майонеза и овкусено с чесън.Отгоре се наръсва обилно с наситнен пресен копър.
Предястието се поднаса охладено.
Може да се направи и в индивидуални чинии.
Ракийката естествено чака в хладилника. Laughing

# 6
  • Мнения: 503
ВИТА БАНИЦА С КОРИ"ФАМИЛИЯ " ИЛИ "БЕЛЛА"
1 пакет кори за баница;
1 кофичка гъсто кисело мляко;
3 яйца;
250 гр. маргарин или/1/2 маргарин и 1/2 чаша олио/;
1/2 ч.л сода за хляб,сол на вкус;
1 ч.ч непълна брашно;
200 гр сирене.

Мазнината се разтопява.Приготвя се плънка от разбитите яйца, половината кисело мляко, брашното, солта,сиренето и содата.
Всяка кора се поръсва с мазнина.Разтила се от плънката и се завива на руло.Корите се подреждат охлювообразно в тавата ,докато се запълни цялата.Отгоре се намазва с остатъка от киселото мляко и се пече около 30- 40 мин.Задушава се с кърпа.


И още една рецепта за баница с домашно точени кори/Предлагат се в магазините,при нас СВА три броя в опаковка./или 5 броя ,зависи от фирмата производител./

ВИТА БАНИЦА

Продукти:
1 опаковка дом. точени кори;
4 броя яйца;
250 гр. сирене;
250 гр. кис. мляко;
100 гр. мазнина;
1/2 ч.л сода;
2-3 с.л брашно;
сол.

Приготвя се плънката от изброените продукти.Всяка кора се поръсва с мазнина.Слага се плънката и се завива на руло.Поставя се намаслена тава,като се завива на охлюв.Така се процедира с всички кори.Ако е останала плънка се слага върху навитите рула.Баницата се поръсва с малко мазнина и се пече в предварително загрята фурна при 200 градуса.
Тази баница става на вид като тази от прословутата реклама но е много по вкусна.  Peace
         

# 7
  • Мнения: 503
 БАНИЦА С ТОПЛА ВОДА       
 
 1 пакет кори за баница "БЕЛЛА"или"ФАМИЛИЯ"
  3 яйца
250-300гр. сирене
2 ч.ч топла вода
сол;
щипка сода за хляб
1/2 ч.ч олио

 В намазана тавичка се редят корите ,набрани,като на всеки два реда се слага от натрошеното сирене.И така докато се напълни тавата.Нарязват се корите на триъгълни парчета ,като торта.По нарезите се налива от сгорещеното олио.
В купа се разбиват яйцата със сол на вкус ,постепенно се налива топлата вода но не гореща и щипката сода.Заливат се корите.Баницата престоява 30 мин.Слага се в студена фурна и тогава се вкючва да се пече.Пече се около 30-40 мин.
Обръща се върху 3 чинии за да остане бухнала.

Наскоро от бързината в магазина съм взела домашно точени кори.И с тях баницата по тази рецепта стана много хубава.Най често в къщи се прави този вид баница.
       
 
 



         
 
 

# 8
  • Мнения: 503
КОКТЕЙЛНИ ХАПКИ-МИНИ ХАМБУРГЕРИ

1/2 литър. прясно мляко
1/2 литър вода
1 с.л сол
1 с.л захар
3 с.л олио
1 кубче мая
брашно за меко тесто
галета и маргарин / 250гр./за заливката

--------------------------------------------------------------------------------
 
         
 
        bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef   
 



  С посочените продукти се замесва меко тесто.Оформят се топчета колкото орех.Тавата съвсем леко се намазва.Нареждат се на разстояние.Втасват 20-30 мин.Маргарина/може да е смес от маргарин и олио/ се загрява и се прибавят 3-4 с.л галета.С тази смес с по/1 ч.л/поизстинала се заливат хапките.Пекат се повече на горна фурна.
Още топли се разрязват през средата,но не до края и се слагат саламче, парченце краставица ,кръгче от по малък домат, кашкавал.

Така оформени тези хапки наподобяват мини хамбургери и са подходящи за партита.
Излизат много бройки.

# 9
  • Мнения: 503
ПЪРЖОЛИ КОСТИЛЯ
---------------------------------
6-8 пържоли от свинско месо
125 гр. майонеза
125 гр.  кисело мляко
1 ч.л. горчица
250-300 г гъби
1 кубче бульон Костиля/или гъбен булъон/
черен пипер
1 с.л. брашно
сол


--------------------------------------------------------------------------------
 
   Пържолите се поръсват със сол и черен пипер, начукват се и се изпържват леко в олио. Нареждат се в тавичка. Отгоре се поставят гъбите,леко запържени в същата мазнина. В буркан от 750 мл се поставят 1 с.л. брашно, горчицата, майонезата, киселото мляко, стритото кубче бульон и се допълва буркана с вода. Слага се винтовата капачка и буркана силно се разклаща да се разбият продуктите. Заливат се пържолите с тази смес. Тавичката се покрива с фолио. Ястието се пече в предварително загрята фурна до готовност      
 
  
 
 



  

Последна редакция: пт, 05 юни 2009, 10:00 от ива

# 10
  • Мнения: 503
БИСВИТЕНА ТОРТА "ЕЛЕНА"

540 г бисквити Закуска (2 малки пакета)
250 г масло
4 бр. яйца
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 бр. банани
4 с.л. какао
2 ванилии
шоколадови пръчици
    chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef
   
  Смилат се бисквитите и се заливат се с топлото подсладено със захарта мляко. Прибавят се орехите и се разбърква добре. Маслото, жълтъците и какаото се разбиват и се прибавят към бисквитената смес. Половината смес се разстила върху намаслена тавичка или поднос. Нареждат се бананите нарязани на колелца. Слага се отгоре останалата смес. Отгоре се покрива с крем от белтъците разбити с 12 с.л. захар на твърд сняг. Наръсва се с шоколадови пръчици или настърган шоколад. Слага се в хладилник да стегне.

 

Последна редакция: чт, 04 юни 2009, 18:14 от ива

# 11
  • Мнения: 503
Рецептата на Vens от "Гответе с мен".Може да се сложи и повече мед.

СЛАДКИ ТОПКИ
/ или импровизация  на тема: Какво да приготвим от останал сух козунак /
Продукти:
около 250гр.сух козунак
около 150 гр. бисквити с какао / аз използвах" Закуска"около половин пакет /
50гр.орехови ядки
2-3с.л.пчелен мед
1-2 с.л.какао
около 80 гр.меко масло
около 50 мл. прясно мляко
есенция - ванилия , ром
За глазурата :
80 гр.шоколад
20гр.краве масло
2 с.л.прясно мляко
Освен това : сладко от ягоди/ за пълнеж/ и шоколадови пръчици / за украса/
Приготвяне :Козунакът се натрошава на ситно.Отделно ореховите ядки се запичат за около две минути в микровълнова печка.След това бисквитите и орехите се смилат.Прибавят се към козунака.Добавят се маслото , прясното мляко , меда , какаото и есенциите.Омесва се тесто.Ако е много сухо се добавя още прясно мляко , ако пък е необходимо се добавят още смлени бисквити.От тестото се правят топчета , в които за пълнеж се слага малко сладко от ягоди.Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура  и поръсват се с шоколадови пръчици .
Забележка :Пропорциите са орентировъчни.Всичко е въпрос на импровизация .Вместо козунак може да се използват и остатъци от блатове за торта.Вместо сладко от ягоди може да се сложи сладко от вишни.Резултатът е много вкусен  , бърз и лесен за приготвяне десерт.

# 12
  • Мнения: 503

 
КЕКС "ИВА"

6 яйца
1 1/2 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер на д-р Йоткер
6 с.л олио
6 с.л вода
2 бр. ванилии или лимонова есенция
краве масло за намазване на формата
 
--------------------------------------------------------------------------------
  Формата за кекс /за предпочитане тефлонова/се намазва с разтопено краве масло и се слага в хладилника да стегне маслото преди сипването на сместа.Яйцата се разбиват със захарта докато увеличат два - три пъти обема си.Постепенно се прибавя пресятото брашно с бакпулвера, олиото,водата и есенцията.Кексовото тесто се излива във формата и се пече в предварително загрята фурна.
Кекса по желание може да се нашари с какао.

Това е една много сполучлива рецепта !Става още по хубав ако се използват домашни яйца.


         
 
 
 



   
 

# 13
  • Мнения: 503
ДРОБЕНО С ВКУСНА ЗАЛИВКА

1 комплект агнешки дреболии
2-3 връзки пресен лук
1 глава стар лук
1 и 1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч булгур
1 ч.ч. олио
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
червен пипер
магданоз
джоджен
700 мл прясно мляко/може и литър/
4-5 бр. яйца
сол
 

--------------------------------------------------------------------------------
  Сваряват се агнешките дреболии като първо се маха пяната от бульона и после се посолява. Дреболиите се нарязват на ситно. В дълбока тава се запържват в олиото, главата стар лук, пресният лук нарязан на ситно (само бялата част, зелената се прибавя после), дреболиите, оризът и булгурът. Слагат се подправките и доматеното пюре. Залива се с бульон, като на една част ориз и булгур (смесени) се слагат 4 части бульон (1:4). Ако бульонът не е достатъчно може да се добави топла вода. Прибавя се и прясното мляко с разбитите яйца. Всичко много добре се разбърква и се слага в предварително загрята фурна на средна температура.

При печенето заливката постепенно изплува отгоре и се получава нещо невероятно вкусно.
По желание може да се прибавят гъби при приготвянето на ястието.


        
 

 
 
  



  
 

# 14
  • Мнения: 503
ДЪЛБАНА ТОРТА


1 готов блат за торта
200 г нарязани орехи
150 г локум (1 кутия)
110 г лимонови резанки (1/2 кутия)
За крема:
700 мл прясно мляко
8 с.л. захар
4 с.л. брашно
3 бр. жълтъци
1 с.л. какао
За глазурата:
3 бр. белтъци
200 г захар
1/2 ч.л. оцет
 --------------------------------------------------------------------------------
 
   Готовия блат се издълбава. Към хапките се прибавя дребно нарязания локум, резанките, смлените или счукани орехи и по желание стафиди. Прибавя се топлия крем и се обърква добре. Напълва се издълбаният блат. Намазва се с глазурата и се украсява с шоколадови пръчици.

Вече трудно се намират по големи /дебели/блатове за торта, затова може да се изпече обикновен пандишпанов блат.
       
 

 
 



 
 

Общи условия

Активация на акаунт