Как се прави гъбена каша??

  • 113 585
  • 34
  •   1
Отговори
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Купих гъби и ми се хапва каша като от приказката за Маша и трите мечки (нали си помняте колко ароматно беше описанието??).

# 1
  • Мнения: 1 777
Купих гъби и ми се хапва каша като от приказката за Маша и трите мечки (нали си помняте колко ароматно беше описанието??).
Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333273.msg8711642;topicseen#msg8711642

# 2
  • Варна
  • Мнения: 2 072
гъбите се задушават с малко лук, после запържваш 2-3 супени лъж. брашно и бързо добавяш вода+мляко,сол, чер пипер и магданоз.
Бон апети!

# 3
  • Мнения: 804
Каша-гъби -    Задушавам гъбите в масло и малко олио.Като поомекнат добавям 3-4с.л.брашно,запържвам и него и наливам студена вода,да се разреди соса.Подправям със сол,чубрица и чер пипер.Това е моята рецепта.   chef

# 4
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Благодаря Ви момичета.   bouquet
Тъй като обичаме гъби, ще пробвам всички рецепти  Hug

# 5
  • София
  • Мнения: 12 554
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.
и аз така я правя, но освен водата слагам и прясно мляко 50 на 50/ и накрая копър, вместо чубрица. Понякога слагам и червен пипер и малко люта чушка или лют пипер.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 581
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.
И аз така я правя, но вместо чубрица слагам копър и натрошавам и малко сирене

# 8
  • София
  • Мнения: 10
Моята свекърва прави една различна каша, която е характерна за северна България. Нейната каша е с плътна консистенция и накрая добива една леко подгоряла коричка, която прави манджата най-вкусна. Но досега я е правила само с пиле. Жалко само, че моите опити до сега не са имали успех. Някой може ли да сподели тайната?

# 9
  • Мнения: 857
Аз правих, но останах много разочарована от крайния резултат - изобщо не беше това, което си представях.

# 10
  • Мнения: 1 777
Аз правих, но останах много разочарована от крайния резултат - изобщо не беше това, което си представях.
По коя рецепта я направи?

# 11
  • Мнения: 857
Аз правих, но останах много разочарована от крайния резултат - изобщо не беше това, което си представях.
По коя рецепта я направи?

Тази, където гъбите се задушават, добавя се брашно, бульон и подправки - никак не ми допадна. Стана лигаво и изобщо не ми хареса.

# 12
  • France
  • Мнения: 726
Явно малко брашно си сложила....

# 13
  • София
  • Мнения: 12 554
Явно малко брашно си сложила....

И не го е изпържила добре до златисто. Остане ли брашното сурово - нищо не става.

# 14
  • Мнения: 65
Ето как я правя аз

250 гр гъби
3-4 с.л. масло
3-4с.л. брашно
сол
черен пипер

Изчиствам гъбите и ги накисвам 30 мин в студена вода.
Нарязвам ги на филийки, които варя в 3 чаши подсолена вода.
Изваждам ги с решетъчна лъжица.
В маслото запържвам брашното, разреждам с бульона от гъбите, докато се получи умерено гъст сос.
Щом заври сосът прибавям и гъбите.
Ври около 10 минути.
Накрая поръсвам с черен пипер на вкус.

Става много хубава гъбена каша. Вкъщи много я обичаме и я правя доста често, дори и като сос към пържолите понякога.

Общи условия

Активация на акаунт