Да споделя с вас една баклава, която правих миналата седмица и си облизах пръстите:

Баклава с локум по златоградски

Продукти:
1 пакет готови точени кори
1 кутия локум (250 г)
1 кг захар
250 - 300 г смлени орехови ядки
125 г масло
125 мл олио


Начин на приготвяне:
1. Корите се разтилат и се нарязяат надве. Вземат се две листа, слагат се една върху друга. Олиото и разтопеното масло се смесват. Намазва се с мазнина, след което цялата кора се поръзва обилно с орехи. В единия край се слага една редичка от нарязания на малки кубчета локум. Навива се на руло и се подрежда в намазнена тава. Пече се 15-20 минути в умерено загрята фурна до 150 градуса.
2. Приготвя се сироп, като захарта се смесва в 1 литър студена вода и се кипва, като се разбърква.
3. Горещата опечената баклава се залива с изстиналия захарен сироп (или обратно – изстиналата баклава се залива с горещ сироп, завива се с кухненска кърпа и се оставя да се напои добре.
 

*******

Аз я направих малко на око според размерите на моята тавичка, единствено спазих пропорцията на сиропа. Получи се нещо вълшебно и даже чакам вече Коледа, защото реших тази година да сме на трапезата с такава баклава Wink Simple Smile