Шоколадов сладкиш
200 г масло
4 с. л. какао
1 ч. ч. захар
3 яйца
1 ч. ч. брашно
по желание: орехи
Всичко се разбива и се пече на силна фурна. преди печене върху лепкавата смес могат да се наредят орехи. аз редя само върху половината тава, защото както вече споменах на друго място, любимият не обича нещо да му хруска в манджата.
сладкишът се реже и се вади от тавата преди да изстине съвсем, защото после ще можете само да го изстържете. става сплескан и с консистенция на шоколадова дъвка (особено ако престои 1 ден). ако му се сложи бакпулвер - става стандартен шоколадов сладкиш. пре всички случаи добре му идва сметанова заливка.
"Вертикална" торта
блат:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
Разбива се и се пече в намаслена и набрашнена правоъгълна тава. Преди да изстине се нарязва на ленти с ширина 4-5 см и се сиропира със сок от компот или захарен сироп.
Всяка лента се намазва с крем и се навива изправена върху поднос - лентите се навиват на концентрични кръгове (като баница).
С какво се мажат лентите? С каквото имате. Последният път мазах с шипков мармалад и върху него заквасена сметана.
Тортата се намазва и отвън с крем по избор. Моят последен избор беше крем ванилия - от онези, които се разбиват със студено мляко. върху крема наплесках натрошени целувки и украсих с плодове. Свекърва ми дори не заподозра, че тортата е домашна - помисли, че съм я купила. хитрото на тортата е, че като се нареже, пластовете са вертикални, а не хоризонтални.
и любимият ни в последните седмици...
"Есенен сладкиш"
3 ч. ч. нарязани плодове (ябълки, круши, дюли - от един вид или смес)
2 с. л. брашно
1/4 ч. ч. захар
1 с. л. лимонов сок
3 с. л. вода
1/2 ч. л. канела
Ръзбърква се добре и се изсипва в намазана с масло тавичка.
Отгоре се поръсва със смес от:
1/4 ч. ч. захар
3 ситно натрошени сухара (аз понякога комбинирам сухари и бисквити)
1/4 ч. ч. масло
1 ч. л. канела
2 ч. л. брашно
Пече се в предварително загрята фурна (около 180 градуса) 40-45 мин.