Интересни предложения за тези ,които постят?

  • 1 576
  • 11
  •   1
Отговори
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
  • Мнения: 1 808
Мами давайте ми идеи за нещо интересно,за да си разнообразявам менюто по време на постите Grinning За сега не се оплаквам,ям си соевото сирене с 4уш4ици и копър4е,соево пастет4е,салатки от гъбки,лютени4ка и т.н,но ако някой има нещо интересно да сподели,с радост бих пробвала.Стига разбира се,да е без нищо животинско Naughty Laughing

# 1
  • Мнения: 5 313
и аз вече се чудя какво да ям. newsm78
ще чакаме.

# 2
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
  • Мнения: 1 808
Май не сме много постещите Laughing
Аз бих ти препоръ4ала ресторант Кибеа,здравословен ресторант,с много нестандартна кухня.Само един е такъв в България,главният готва4 е американец,и там можеш да опиташ невероятни неща.Не се пуши вътре,много релаксираща обстановка,цените са някъде посредата...да кажем,4е до 10 лв варират.Но само там има страхотна шоколадова торта,без вътре да има нищо животинско Laughing


и аз вече се чудя какво да ям. newsm78
ще чакаме.

# 3
  • Мнения: 2 922
Ето ви една от моите любими рецепти за пости.

1 пакет соеви кубчета
1 гл. лук
250-300г гъби
1 зеленчуков бульон

Соевите кубчета се накисват в гореща вода, в която е разтворен бульона. Оставят се да набъбнат.
Лукът, нарязан, се задушава, прибавям соевите кубчета и нарязаните гъби и готвя, докато омекнат. Прибявям сол, но само ако има нужда (може да е солено от бульона) и черен пипер. Сервирам с картофено пюре (без мляко и масло  Laughing).

Добър апетит!

# 4
  • Мнения: 2 543
Нещо като баница!

Продукти:
1 пакет точени кори
няколко глави лук (повечко е по-добре Laughing)
1 чинийка култивирани печурки
домати за готвене
зеленчукова подправка
соева майонеза
1 к.л. бакпулвер


Това е една баница, която аз си правя винаги по време на пост, но последният път взаимствах заливката от една друга рецепта за баница оттук, която е с яйчена майонеза, и се получи чудесно. Споделям:

Прави се плънка като се запържват лукът и гъбите. След като омекнат се добават доматите и зеленчуковата подправка. По желание се слага сол, черен пипер и каквото обичате. Като се поизпари водата от доматите, плънката се маха от огъня.
След това се слагат по три кори в тава за печене, която не се намаслява. Редуват се три кори, плънка, три кори, плънка и т.н. Накрая баницата се нарязва на парчета и се залива със смес от соевата майонеза, вода, колкото майонезата и една лъжичка бакпулвер. Слага се да се пече в добре загрята фурна. И това е! Добър апетит!

# 5
  • Мнения: 4 212

Зимна салата

Картофи /сварени/
Червено цвекло
Моркови
Кромид лук
Маслини
Зехтин, сол, чубрица, червен и черен пипер
Картофите се обелват и нарязват на по-едри парчета, цвеклото и морковите на дребни, а лукът на шайби. Слагат се подправките и всичко се разбърква. Украсява се с маслини.


Салата с жито 

Продукти:
1 чаена чаша цели житни зърна
по 1/2 чаена чаша ситно нарязан магданоз и зелен лук
1/4 чаена чаша нарязани зелени пиперки
1/4 чаена чаша пресни листа от мента или 2 супени лъжици суха мента
1 голям настърган домат
по 1/4 чаена чаша зехтин или олио и лимонов сок
сол на вкус
малки листа маруля

  Приготовление:
Житото се сварява, но да не е разварено. Изцежда се. Смесва се с останалите продукти. Оставя се да престои в хладилник поне 1 час. Готовата салата се украсява с листа от маруля и резенчета домати.



Картофена салата с гъби

Картофи /сварени нарязани/
Гъби
Печени пиперки
Лютеница или сос “Чили”
Кромид лук /или праз/
Гъбите се задушават предварително в мазнина с малко сол. Останалите продукти се нарязват и всичко се смесва. Слагат се подправки по личен вкус /червен и черен пипер, чубрица, индийско орехче и др./


СУПИ

Супа с карфиол

1 глава карфиол
4-5 по-големи картофа
1-2 моркова
1 глава лук /или праз/
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче
Карфиолът се накъсва на розички, картофите се нарязват на дребно и се слагат с вода и сол да врят. Когато омекнат, се добавят морковите, лукът и подправките. Към края се слагат 1-2 с. л. растителна мазнина. Може да се поръси с магданоз.


Супа от тиквички

1-2 тиквички
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч. ч. натрошено сирене
сол, черен пипер, чубрица, копър
Тиквичките се нарязват на дребно. Задушават се лукът и чесънът и се добавят тиквичките и подправките. Ври на тих огън. След като е готово, се слага натрошеното сирене.


Доматена супа

3-4 по-меки домата
1 глава лук
фиде
сол, червен пипер, чубрица, магданоз
1/2 ч. л. захар
Лукът се задушава в мазнина. Добавят се обелените и настъргани домати, подправките. Долива се вода. Към края на варенето се слага фидето. Когато супата е готова, се слага магданозът. Вкусна е както топла, така и студена.


ЯСТИЯ

Сърми с кисело зеле

1 средно голяма кисела зелка
3/4 ч. ч. кафяв ориз
1/2 ч. ч. булгур
100 г моркови
150 г праз; целина
чубрица, сол, кимион, куркума, черен и червен пипер
растителна мазнина
Задушават се зеленчуците и се добавят оризът, булгурът, подправките и 1 ч. ч. вода. Оставя се да ври около 10 мин. Готовата плънка се завива в листата от зелката. Сърмите се поставят в тенджера с вода, която леко да ги покрие. Варят се на слаб огън около 30-40 мин. Могат да се застроят със сос от 1 с. л. пълнозърнесто или типово брашно, 2 с. л. соево брашно и малко соев сос.


Ориз с боб

1 ч. ч. червен боб
1 и 1/2 ч. ч. ориз
2-3 червени пиперки /сурови, печени или мариновани/
1 глава лук
1-2 моркова
сол, чубрица, червен и черен пипер, ким
Бобът се сварява с малко вода. Може да се използва и готова консерва. Отделно се задушават зеленчуците. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Когато почти изври водата, се добавя отцеденият боб и се запича леко на фурна.

Ориз със зеленчуци

1 ч. ч. ориз
1-2 пиперки
1-2 моркова
1 глава лук
Ѕ ч. ч. сварен грах /или замразен/
1/2 ч. ч. сладка царевица
2-3 с. л. доматено пюре
сол, черен пипер, чубрица, мащерка, магданоз
1 ч. л. соев сос
Зеленчуците /без граха и царевицата/ се задушават в растителна мазнина. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Към края се добавят доматеното пюре, соевият сос, грахът и царевицата. След като е готово, ястието се поръсва с магданоз.


Картофи с гъби на фурна

500 г картофи
1 кг гъби
3-4 моркова
1 к. ч. доматено пюре /лютеница/
1/2 ч. ч. растителна мазнина
сол, череп пипер, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче
Картофите се обелват и нарязват. Гъбите се задушават в мазнина с малко сол до извиране на водата. В иенски съд или друга подходяща тава се слагат картофите, гъбите, зеленчуците, доматеното пюре и всички подправки. Освен мазнината от гъбите не се добавя друга. Налива се вода, която леко да покрие картофите. Слага се капак или фолио. Пече се в силна фурна. Към края се маха капакът и се оставя леко да се запече.


Тофу със зеленчуци

Зеленчуци, каквито имате и в предпочитаното от вас количество и съотношение: пипер, моркови, тиквички, патладжани, лук ( кромид или зелен ) и др.
1 ч. ч. нарязано на кубчета тофу
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри
Всички подправки се смесват в чиния и в тях се овалват парченцата тофу.
В дълбок тиган се запържват в растителна мазнина нарязаните зеленчуци с малко сол на вкус. Когато почти са готови, се добавя тофуто. Може да се добави и 1 ч. ч. доматено пюре или лютеница.


Панирано тофу

1 парче тофу
1-2 яйца
брашно
чубрица, къри, индийско орехче
Тофуто се нарязва на по-дебели филии. Яйцата се разбиват и смесват с подправките. Всяко парче тофу се топва в яйцето, след това в брашното, отново в яйцето и се пържи в загрята мазнина.


Витабел с брюкселско зеле

Витабел на кубчета
Брюкселско зеле /прясно или замразено/
Около 1 ч. ч. доматено пюре
Сол, черен, червен пипер, чубрица, копър, индийско орехче
Витабелът се накисва в гореща вода за 20 мин. В иенски съд се налива мазнина. Слагат се соевите кубчета, брюкселското зеле, доматеното пюре, подправките и се добавя 1 ч. ч. вода. Слага се капак или фолио и се пече в силна фурна. Трябва да изври водата и да остане само на мазнина.


Тиквички на фурна по родопски

Тиквички
Брашно
Растителна мазнина
Червен пипер, сол, копър
Кисело мляко, 4-5 скилидки чесън
Тиквичките се нарязват на колелца, посоляват се и се овалват в брашно. Нареждат се в тава /обилно намазана с мазнина/, така че всяко колелце да се застъпва от следващото. Поръсва се с червен пипер и копър. С тънка струйка олио се поръсват всички тиквички. Пекат се в силна фурна. След 10 мин. Се намалява. Поднасят се с кисело мляко, разбъркано със счукан чесън и сол.


Зелен фасул на фурна

1 кг зелен фасул
настърган кашкавал
сол, черен и червен пипер, копър, чубрица
2-3 скилидки чесън
1 с. л. оцет
1 с. л. соев сос
3-4 с. л. растителна мазнина
Фасулът се сварява. Смесва се с останалите продукти и подправки /без кашкавала/. Изсипва се в иенски съд и се поръсва с настърган кашкавал. Пече се до зачервяване.


Кюфтенца от елда

1/2 кг елда
1-2 яйца
1 глава лук /може и зелен/
сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.


Лазаня с макарони

Продукти:
1 пакет макарони или юфка
зеленчуци по избор - пипер, моркови, грах, сладка царевица, тиквички, броколи, карфиол и др.
1 чаена чаша доматено пюре или лютеница
1 чаена чаша нарязано на кубчета тофу
подправки по избор - сол, червен пипер, къри, чубрица, черен пипер
зехтин или др. растителна мазнина
Приготовление:
Макароните се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се.
Зеленчуците се нарязват ситно и се запържват леко в зехтина. Добавят се подправките и доматеното пюре.
След сваляне от огъня се объркват с тофуто.
Макароните се разделят на две. Едната част се разстила в йенска тава или друг подходящ съд. Отгоре се изсипва плънката от зеленчуци и се разстила втората половина от макароните. По желание може да се наръси настърган кашкавал.
Запича се в силна фурна до порозовяване. Поднасе се топла. 


  Карфиол с бял сос

Продукти:
3 - 4 глави карфиол
1/2 чаена чаша растителна мазнина
3 супени лъжици брашно
2 - 3 скилидки чесън
сол, черен или бял пипер, индийско орехче, чубрица 
Приготовление:
Карфиолът се накъсва на по-едри цветчета и се сварява в подсолена вода. Отцежда се и се сипва в чиния. От мазнината, брашното и отварата от карфиола се приготвя гъст сос, който се подправя със счукан чесън и другите подправки. Изсипва се върху карфиола и се поднася топъл. 



Огретен от праз

Продукти:
6 стръка праз
50 г чисто масло
3 супени лъжици брашно
100 г настърган кашкавал
сол, черен пипер
Приготовление:
Празът се нарязва на парчета около 5 см и се сварява до омекване в подсолена вода. Отцежда се и се реди в намаслена тава.
Приготвя се сос от брашното, запържено в чистото масло. Разрежда се с отварата от праза и се подправя със сол и черен пипер.
Празът се залива със соса и се пече 15 мин. Поръсва се с настърган кашкавал и се допича до зачервяване. 



  ДЕСЕРТИ

Сух щрудел

1 и 1/2 кг ябълки
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
1 бакпурвер
канела
3/4 ч. ч. растителна мазнина
Смесват се грисът, брашното с бакпулвера и захарта. Настъргват се ябълките и се добавя канелата. Двете смеси се разделят на три равни части. Намазва се с масло тавичка и се редят – пласт суха смес, пласт ябълки. Отгоре се завършва с ябълки. Полива се с мазнината и се пече в средно силна фурна. Сладкишът трябва да престои 1 нощ преди да се консумира.


“Бомбички”

около 1 ч. ч. мед смесен с тахан /2:1/
1 ч. ч. пшеничен зародиш
1 ч. ч. смлени орехи /бадеми, лешници/
1/2 ч. ч. белен суров слънчоглед
сусам, канела
Всички продукти се смесват. Ако сместта е много суха, се добавя още малко мед. Правят се малки топчета, които се овалват в смлени орехи или кокосови стърготини. Съхраняват се в хладилник.


Крем с кисело мляко

1 пакет обикновени бисквити
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка заквасена сметана
1/2 ч. ч. пудра захар
плодове: кайсии, круши, сини сливи
плодов сироп
Бисквитите се натрушават на ситно или се смилат. Смесват се киселото мляко, сметаната, пудрата захар и нарязаните на парченца плодове.
В купички се редят слой бисквити, поръсват се с малко плодов сироп и се заливат с млечната смес. Слагат се в хладилник няколко часа.


Сладкиш с круши

  Продукти:
4 - 5 средно големи пресни или от компот круши
125 г чисто масло
5 яйца
3 супени лъжици прясно или кисело мляко
12 супени лъжици брашно, смесено с 1 бакпулвер
12 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка канела
Приготовление:
Крушите се нарязват на едри кубчета. Маслото, яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавят се канелата, млякото и брашното с бакпулвера. Цялата смес се обърква внимателно с крушите. Изсипва се в намаслена и поръсена с брашно тава. Пече се в умерена фурна. 


  Сладкиш с ябълки

  Продукти:
1 кг ябълки, обелени и нарязани на филийки
1 чаена чаша олио
9 кафени чашки брашно, смесено с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
10 супени лъжици вода
канела, мед
Приготовление:
От брашното, мазнината и водата се омесва тесто, което се разточва на две кори.
В намаслена и поръсена с брашно или галета тава се слага едната кора. Нареждат се ябълките, поръсват се с канела и се покриват с другата кора. Отгоре тя се набожда с вилица на няколко места. Изпича се в умерена фурна. Когато е готов, сладкишът се намазва обилно с мед и се оставя да попие добре.


Закуска от стари палачинки 

Ако имате останали от предния ден палачинки, можете да приготвите чудесна топла закуска.
Продукти:
палачинки - колкото имате
топено сирене или сметана
кашкавал - настърган
подправки по избор - къри, шарена сол, червен пипер 

Приготовление:
Всяка палачинка се намазва с топеното сирене или сметаната. Ако желаете, може да наръсите отгоре малко натрошено прясно сирене. Поръсвате с подправките на вкус. След това палачинките се прегъват на две, като леко се притискат отгоре, за да могат да залепнат. Поръсват се с малко настърган кашкавал и се запичат до розово на скара или силна фурна, но само на горния реотан.

# 6
  • Мнения: 4 212
 Картофи огретен

Картофи 250 г (пресни 200 г), масло 15 г, прясно мляко 50 мл, яйца 1/4 бр., кашкавал 20 г, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 10,99, М ­ 20,88, В ­ 35,88, кал. ­ 374.

Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кубчета. Поставят се в тавата с част от маслото, солта и с малко вода. Леко се задушават. Нареждат се в тавата ред картофи, ред кашкавал. Най-отгоре се завършва с картофи. Заливат се с яйцата, разбъркани с прясно мляко. Поръсва се настърган кашкавал и малко от маслото и се пече около 30 минути. Върху готовия огретен се поставя останалото количество прясно масло.

Забележка. Картофите могат да се варят и необелени. След сваряването се обелват и изстинали се режат или настъргват на ренде.


Запеканка от картофи с извара

Картофи 250 г (пресни 200 г), масло 15 г, извара 60 г, прясно мляко 50 мл, яйца 1/2 бр., сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 19,67, М ­ 16,68, В ­ 44,39, кал. ­ 406.

Картофите се измиват и се сваряват необелени. Обелват се и изстинали се настъргват на едро ренде. Нареждат се в намазана с масло тава ред картофи, ред извара, като най-отгоре се завършва с картофи. След това се заливат с разбитите с прясно мляко яйца и се пекат. След изваждане от фурната запеканката се поръсва с останалото прясно масло.


Запеканка от картофи със сирене

Картофи 250 г (пресни 200 г), масло 15 г, сирене 40 г, кашкавал 10 г, яйца 1/4 бр., прясно мляко 50 мл, сол 0,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 16,33, М ­ 29,20, В ­ 42,53, кал. ­ 498.

Приготвя се по рецепта № 138, като кашкавалът се настъргва отгоре.


Запеканка от картофи и гъби

Картофи пресни 200 г, гъби пресни 30 г, масло 15 г, кашкавал 10 г, яйца 1/2 бр., прясно мляко 50 мл, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 11,89, М ­ 19,80, В ­ 37,79, кал. ­ 377.

Картофите се варят необелени, след което се обелват и нарязват на филийки. Посоляват се. Гъбите се нарязват на дребно и се задушават с част от мазнината. В намазана с масло тавичка се нареждат ред картофи, ред гъби и пак ред картофи. Отгоре се поръсва кашкавал и се залива със затоплена мазнина. Пече се 10­15 минути и се залива с разбитото в млякото яйце. Запича се отново. Поръсва се със ситно нарязания магданоз.


 Мусака от картофи

Картофи 200 г (пресни 180 г), олио 15 мл (масло 15 г), ориз 20 г, домати 50 г, яйца 1/4 бр., прясно мляко 50 мл, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 8,11, М ­ 18,40, В ­ 50,70, кал. ­ 401.

Картофите се измиват и се варят необелени. Обелват се и нарязват на филийки. В намазаната с масло тава се нареждат доматите, обелени и ситно нарязани, а върху тях картофите и полусвареният ориз. Поръсва се с магданоз. Най-отгоре се завършва с ред картофи или ред домати. Посолява се. Поръсва се с част от мазнината и се пече 10­15 минути. Залива се с разбитото с млякото яйце, запича се. Накрая се прибавя останалото масло.


Домашна мусака от картофи

Картофи 200 г, масло 15 г, ориз 15 г, сирене 20 г (или извара 50 г), прясно мляко 50 мл, яйца 1/4 бр., сол 1 г. Средна порция ­ 280 г.

Химичен състав: Б ­ 10,93, М ­ 20,85, В ­ 45,84, кал. ­ 415.

Картофите се измиват и се сваряват необелени. След това се обелват и се нарязват на тънки филийки. В намазана с масло тава се нареждат ред картофи, ред полусварен ориз, ред сирене (или извара). Най-отгоре се завършва с ред картофи, посолява се. Залива се с част от разтопеното масло и се пече 10­15 минути. След това се залива с разбитите с прясно мляко яйца и пак се запича. Върху готовата мусака се поръсва останалото прясно масло.


 Картофи, пълнени с извара

Картофи 250 г, масло 10 г, извара 60 г, домати 30 г, яйце 1/4 бр., магданоз 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 16,75, М ­ 9,48, В ­ 42,61, кал. ­ 323.

Плънката се приготвя по рецепта № 165. Избират се по-едри картофи, обелват се и се издълбават, като се внимава стените им да бъдат дебели 5­6 мм. Пълнят се с плънката, нареждат се в тавичка, поръсват се с маслото. Запичат се на умерена фурна.


 Картофи, пълнени със сирене

Картофи 250 г, масло 10 г, сирене 50 г, домати 30 г, яйца 1/4 бр., магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 14,45, М ­ 23,35, В ­ 40,81, кал ­ 471.

Приготвя се по рецепта № 143. Вместо с извара картофите се пълнят със сирене.


 Суфле от картофи

Картофи 120 г, масло 15 г, прясно мляко 60 мл, брашно 10 г, яйца 1 бр., кашкавал 10 г, сол 1 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 12,92, М ­ 23,06, В ­ 25,51, кал. ­ 361.

Картофите, обелени и измити, се сваряват в малко количество кипяща вода. Изцеждат се добре и се пресоват. Разбъркват се с отделно приготвения сос бешамел (виж рецепта 151) и се поставят на огъня да кипнат. Снемат се и се прибавят половината от маслото и половината от настъргания кашкавал. Посолява се. Разбърква се добре. Белтъците се разбиват на твърд сняг и леко се объркват със сместа. Изсипва се в намазана с масло форма, заглажда се, слага се маслото на парченца и се пече на водна баня 20­30 минути. Суфлето се поднася топло. Картофите могат да се варят на пара (необелени или обелени). Към суфлето може да се прибави и 20 г извара.


 Руло от картофи

Картофи 200 г, масло 10 г, кашкавал 15 г, яйца 1/2 бр., сухар 5 г, брашно 5 г, прясно мляко 15 мл, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. За пълнежа: яйца 1/4 бр. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 13,12, М ­ 17,65, В ­ 41,92, кал. ­ 379.

Картофите се измиват и се сваряват необелени. След това се обелват и студени се настъргват на ренде. Прибавят се настърганият кашкавал, брашното, солта, дребно нарязаният магданоз и част от яйцата. Измесва се добре и тестото се разстила върху тънка намокрена кърпа или марля, която се посипва със сухар. Слага се пълнежът ­ свареното и нарязано яйце. С помощта на кърпата тестото се завива на руло. То се поставя в тава, намазана с мазнина, и се полива с млякото, с което са разбити останалите яйца. Поръсва се със сухара и маслото. Пече се. Рулото може да се полее и с доматен сос (виж рецепта № 120).


Кнедли от картофи

Картофи 150 г, масло 15 г, яйца 1/2 бр., брашно 40 г, сухар 5 г, кашкавал 10 г, сол 1 г. Средна порция ­ 210 г.

Химичен състав: Б ­ 11,74, М ­ 18,41, В ­ 51,37, кал. ­ 418.

Картофите се варят обелени или необелени на пара. Пресоват се топли. Замесват се с по-голямата част от брашното, яйцето и със солта като обикновено тесто. Правят се топчета, които се овалват в брашно. Варят се в подсолена вода. След като изплуват на повърхността, се изваждат с решетъчна лъжица. Маслото се сгорещява и се добавя счуканият сухар. Кнедлите се поръсват с тази смес и с настъргания кашкавал.


 Картофи с млечен сос

Картофи 200 г (пресни 180 г), масло 15 г, яйца 1/4 бр., брашно 10 г, кисело мляко 50 г, лимон 1/4 бр., моркови за оцветяване 5 г, магданоз зелен (или копър) 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 320 г.

Химичен състав: Б ­ 7,05, М ­ 15,67, В ­ 35,59, кал. ­ 312.

Обелените картофи се нарязват на триъгълници и се заливат с предварително приготвения зеленчуков бульон (виж рецепта № 5). Варят се на тих огън до омекване. Сварените картофи се прецеждат. От препеченото брашно, киселото мляко и яйцата се прави каша, която се разрежда с бульона от сварените картофи и се бърка на огъня до кипване. Прибавят се част от маслото и лимоновият сок, посолява се на вкус. С така приготвения сос се заливат картофите, поръсват се със ситно нарязания магданоз или с копър. Морковите се задушават в останалото масло за оцветяване и ястието се залива.


 Картофи със сос фрикасе

Картофи 200 г (пресни 180 г), масло 15 г, яйца 1/2 бр., брашно 10 г, прясно мляко 100 мл, моркови за оцветяване 5 г, лимон 1/4 бр., сол 1 г. Средна порция ­ 320 г.

Химичен състав: Б ­ 10,00, М ­ 18,45, В ­ 38,78, кал. ­ 361.

Приготвя се по рецепта № 148, като киселото мляко се замества с прясно.


 Картофи яхния

Картофи 300 г (пресни 250 г), олио 15 мл (масло 15 г), домати 50 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 350 г.

Химичен състав: Б ­ 14,52, М ­ 15,00, В ­ 41,19, кал. ­ 318.

В разтопената мазнина се задушават част от обелените и нарязани на дребно домати до изпаряване на течността. Прибавят се червеният пипер и нарязаните на филии или в друга форма картофи. Залива се с малко кипяща вода, посолява се и се вари на тих огън. Преди окончателното сваряване се прибавят останалите домати. След снемане от огъня се поръсва с дребно нарязания магданоз. Същото ястие може да се приготви с 20 г лук, който се запържва. Ако картофите са пресни, прибавя се 1­2 г брашно.


 Кюфтета от картофи и ориз

Картофи 250 г, ориз 10 г, яйца 1/2 бр., брашно 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 200­220 г.

Химичен състав: Б ­ 8,77, М ­ 23,04, В ­ 54,28, кал. ­ 459.

Картофите се измиват и се сваряват необелени. Обелват се и студени се настъргват на едро ренде. Оризът се задушава с малко мазнина и кипяща вода в съотношение 1:2. След като изстине, се смесва с настърганите картофи, яйцата, ситно нарязания магданоз и солта. Омесва се добре и се правят кюфтета, които се овалват в брашно и им се придава елипсовидна форма. Пържат се в сгорещена мазнина. Кюфтетата могат да се панират в брашно и яйца.


 Кюфтета от картофи

Картофи 250 г, сирене 30 г, брашно 10 г, яйца 1/2 бр., магданоз зелен 3 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 13,23, М ­ 31,45, В ­ 47,01, кал. ­ 524.

Приготвя се по рецепта № 152, като вместо ориз се поставя сирене. Кюфтетата могат да се приготвят и без сирене.


 Крокети от картофи

Картофи 150 г, яйце 1/2 бр., брашно 10 г, сухар 10 г, кашкавал 10 г, магданоз зелен 3 г, олио 20 мл, сол 1 г, кисело мляко за гарнитура 40 г. Средна порция ­ 140 г (без киселото мляко).

Химичен състав: Б ­ 10,79, М ­ 28,08, В ­ 35,06, кал. ­ 436.

Картофите се измиват и се сваряват необелени. След като изстинат, се обелват и се настъргват на ренде или пресоват. Измесват се с част от яйцето, настъргания кашкавал, дребно нарязания магданоз и солта. От сместа се правят крокети във форма на кебапчета. Панират се в брашното, останалото яйце, сухара и се пържат в сгорещена мазнина. Гарнират се с кисело мляко.


 Задушени картофи

Картофи 300 г, масло 15 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г (за гарнитура ­ 1/2 порция).

Химичен състав: Б ­ 4,27, М ­ 11,90, В ­ 39,97, кал. ­ 284.

Измитите и изчистени малки пресни картофки се задушават в сгорещено масло до получаване на слабозлатист цвят. Старите картофи се нарязват на едри кубчета. Прибавят се солта и дребно нарязаният магданоз. Задушават се в мазнината. Ястието може да се приготви, като картофите се варят с люспите в гореща вода или на пара. Обелват се и се нарязват на филийки или на кубчета. Посоляват се и се задушават в мазнината.


Пържени картофи

Картофи 300 г, олио 20 мл, сол 1 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 4,20, М ­ 20,00, В ­ 39,90, кал. ­ 356.

Измитите и обелени картофи се нарязват на продълговати ивици, дълги 4­5 см. Пържат се в силно сгорещена мазнина. Изваждат се с решетъчна лъжица и се посоляват. Поднасят се топли.


 Варени картофи

Картофи 400 г. Средна порция ­ 380 г.

Химичен състав: Б ­ 6,80, М ­ 64,60, кал. ­ 286.

Картофите се варят с люспите във вода или на пара. При варенето на пара в тях се запазва значителна част от витамините им.


 Печени картофи

Картофи 400 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 6,80, М ­ 64,60, кал. ­ 286.

Избират се по-едри и гладки картофи, измиват се и се пекат в силна фурна. Печените картофи запазват голяма част от витамините си. Поднасят се топли.


Задушени моркови

Моркови 300 г, масло 15 г, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г (за гарнитура ­ 1/2 порция)

Химичен състав: Б ­ 2,87, М ­ 11,90, В ­ 20,05, кал. ­ 199.

Морковите се измиват добре със студена вода и леко се остъргват. Не бива да се белят, тъй като в повърхностния слой се намира по-голямото количество каротин. Нарязват се на тънки ивици, дълги 3­4 см, прибавят се маслото, солта и малко вода и се задушават до омекване на тих огън.


 Домати, пълнени с извара

Домати 150 г, масло 15 г, извара 80 г, яйца 1/2 бр., магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 18,47, М ­ 14,92, В ­ 6,62, кал. ­ 235.

Плънката се приготвя по рецепта № 165. Доматите се издълбават, като капакът се запазва, и се пълнят с плънката. Поставят се в тава с капака надолу. Издълбаната част се нарязва на дребно и се нарежда около доматите. Поливат се с масло и се запичат на умерена фурна.


Домати, пълнени със сирене

Домати 150 г, масло 15 г, сирене 60 г, яйца 1/2 бр., магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 14,47, М ­ 31,55, В ­ 4,22, кал. ­ 359.

Приготвя се по рецепта № 160, като вместо с извара доматите се пълнят със сирене.


 Домати, пълнени с ориз

Домати 250 г, олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 30 г, яйца 1/4 бр., кисело мляко 15 г, прясно мляко 15 мл, брашно 2 г, магданоз зелен 3 г, сладък червен пипер за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 6,29, М ­ 17,83, В ­ 31,37, кал. ­ 311.

Плънката се приготвя по рецепта № 167. Доматите се издълбават, като капакът се запазва. Пълнят се с плънката. Нареждат се в тавата с капака надолу и се пекат. Накрая се заливат със смес, приготвена от прясното и киселото мляко, яйцата и брашното. Пече се още 5 минути.


Домати с ориз

Домати 200 г, олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 40 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 3,94, М ­ 15,37, В ­ 34,59, кал. ­ 292.

В част от мазнината (затоплена) се задушават малко от обелените и нарязани на дребно домати до изпаряване на течността. Прибавя се изчистеният и измити ориз, разбърква се, слагат се червеният пипер и солта. Залива се с малко кипяща вода и се вари 5 минути. Добавят се останалите домати, нарязани на едро. Пече се на фурна, докато оризът набъбне. Готовото ястие се поръсва с дребно нарязания магданоз. Същото ястие може да се приготви и с 20 г лук, който се запържва с мазнината.


 Суфле със сирене и домати

Яйца 1/2 бр., прясно мляко 80 мл, сирене обезсолено 20 г, домати 20 г, магданоз зелен 3 г, масло 2 г, сол 1. Средна порция ­ 110 г.

Химичен състав: Б ­ 15,10, М ­ 18,61, В ­ 4,92, кал. ­ 248.

Жълтъците се разбъркват с млякото и се варят на водна баня до сгъстяване (да се получи крем). Доматите се задушават и пасират. Прибавят се към жълтъците заедно с настърганото сирене. След изстиване на сместа се прибавят белтъците, разбити на твърд сняг, ситно нарязаният магданоз, малко сол и всичко се разбърква леко. Пече се на водна баня.


Чушки, пълнени с извара

Чушки пресни 150 г (сушени 20 г или замразени 100 г), масло 15 г, извара 80 г, домати 30 г, яйца 1/2 бр., магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 18,77, М ­ 14,92, В ­ 7,79, кал. ­ 241.

Яйцата се разбъркват, прибавят се изварата, обелените и дребно нарязани домати и магданозът. С така приготвената смес се пълнят чушките, очистени от дръжките и от семето. Поставят се в тава, заливат се с малко топла вода, а отгоре се поставя маслото на парченца. Запича се на умерена фурна.


 Чушки, пълнени със сирене

Чушки пресни 150 г (сушени 20 г или замразени 100 г), масло 15 г, сирене 60 г, домати 30 г, яйца 1/2 бр., магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 14,77, М ­ 31,55, В ­ 5,39, кал. ­ 365.

Работи се по рецепта № 165, като вместо извара се поставя обезсолено натрошено сирене.


 Чушки, пълнени с ориз

Чушки пресни 150 г (сушени 20 г или замразени 100 г), олио 15 мл (или масло 15 г), яйца 1/4 бр., ориз 40 г, кисело мляко 30 г, брашно 2 г, домати 50 г, сладък червен пипер за подправка, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 6,73, М ­ 18,16, В ­ 37,36, кал. ­ 340.

В част от мазнината (затоплена) се задушават 1/3 от обелените и ситно нарязани домати до изпаряване на течността. Прибавя се изчистеният и измит ориз, разбърква се, слагат се червеният пипер и солта. Залива се с кипяща вода в съотношение 1:1. Ври до полусваряване. Добавят се втората 1/3 домати и ситно нарязаният магданоз. Чушките се измиват, почистват се от дръжките и от семето и се пълнят с приготвената смес. Потопяват се в брашно откъм изрязаната част. Нареждат се в съд. Добавят се останалите домати, ситно нарязани или пасирани. Чушките се заливат с вряла вода до покриване и с останалата мазнина и се затискат с порцеланова чиния, като съдът се захлупва с капак. Врат на тих огън. Застройват се с киселото мляко и яйцето. Остават на огъня още 2­3 минути. Поръсват се със ситно нарязания магданоз. Същото ястие може да се приготви без застройка. Чушките се запичат във фурна. Поднасят се с кисело мляко.


 Пържени чушки

Чушки 250 г, брашно 10 г, олио 15 мл, сол 1 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 2,83, М ­ 15,10, В ­ 14,59, кал. ­ 296.

Чушките се изпичат и се обелват. Посоляват се. Овалват се в брашното и се пържат в сгорещена мазнина. Пържените чушки могат да се поднесат с доматен сос (виж рецепта № 120). Към доматения сос може да се прибави 5 г счукан чеснов лук.


 Панирани чушки

Чушки 250 г, брашно 10 г, яйца 1 бр., сол 1 г, олио 15 мл. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 8,83, М ­ 20,80, В ­ 14,84, кал. ­ 282.

Чушките се изпичат и се обелват. Посоляват се. Панират се в брашно и яйце и се пържат в сгорещена мазнина.


 Тиквички, пълнени с извара

Тиквички 250 г, масло 15 г, извара 80 г, домати 30 г, яйца 1/2 бр., копър 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 19,91, М ­ 14,92, В ­ 7,93, кал. ­ 246.

Плънката се приготвя по рецепта № 165. Тиквичките се изчистват, издълбават се и се попарват в подсолена вода. Пълнят се с плънката, нареждат се в тава, заливат се с малко топла вода и мазнина, поръсват се с копър и се пекат на умерена фурна.


 Домашна мусака от тиквички

Тиквички 250 г, масло 15 г, ориз 15 г, сирене 20 г (извара 50 г), прясно мляко 50 мл, яйца 1/4 бр., сол 1 г, копър 3 г. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 9,77, М ­ 20,85, В ­ 18,08, кал. ­ 299.

Приготвя се по рецепта № 142, като тиквичките се задушават в част от маслото. Поръсват се с копър.


Мусака от тиквички със сирене

Тиквички 250 г, масло 15 г, яйца 1/4 бр., прясно мляко 50 г, брашно 5 г, сирене 20 г, домати 30 г, магданоз зелен 3 г, копър 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 9,47, М ­ 20,77, В ­ 11,46, кал. ­ 271.

Тиквичките се измиват, остъргват се, нарязват се на кубчета и се задушават с маслото. Прибавят се обелените и нарязани на дребно домати, посоляват се. След омекването им се поставят в тава и се заливат с готовата смес от яйцата, брашното, млякото, сиренето, магданоза и копъра. Пъхват се във фурната да се запекат.


Мусака от тиквички с ориз

Тиквички 250 г, олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 20 г, домати 30 г, яйце 1/4 бр., прясно мляко 50 мл, брашно 10 г, копър 2 г, магданоз зелен 2 г, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 7,76, М ­ 18,50, В ­ 29,44, кал. ­ 315.

Изчистените тиквички се нарязват на филии и се задушават в част от мазнината. Останалото се приготвя по рецепта № 141. В заливката към яйцето и млякото се прибавя брашното.


 Тиквички, пълнени с ориз

Тиквички 250 г, олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 30 г, домати 50 г, яйца 1/4 бр., кисело мляко 25 г, брашно 2 г, копър 2 г, магданоз зелен 2 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 7,04, М ­ 17,73, В ­ 30,04 и кал. ­ 309.

Приготвя се по рецепта № 167.


 Тиквички с ориз

Тиквички 200 г, олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 30 г, домати 30 г, копър 2 г, магданоз зелен 2 г. За гарнитура: кисело мляко 40 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г (без гарнитурата).

Химичен състав: Б ­ 5,32, М ­ 17,07, В ­ 27,76, кал. ­ 286.

Изчистените и нарязани на кубчета тиквички се задушават в част от мазнината. Прибавят се обелените и нарязани на дребно домати. Задушават се до изпаряване на течността. След това се добавят червеният пипер и солта, накрая измитият ориз. Залива се с гореща вода в съотношение 1:3. Пече се на фурна, докато оризът набъбне. След изпичането се добавя останалото количество прясно масло и се поръсва с дребно нарязания магданоз. Поднася се с кисело мляко. Същата рецепта може да се приготви с 20 г лук, който се запържва в мазнината.


 Суфле от тиквички

Тиквички 150 г, масло 15 г, прясно мляко 60 мл, брашно 10 г, яйца 1 бр., извара 20 г (или кашкавал 10 г), магданоз зелен 2 г, копър 2 г, сол 1 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 13,86, М ­ 19,90, В ­ 13,63, кал. ­ 289.

Почистените тиквички се настъргват и се задушават с част от маслото в 8 супени лъжици вода до пълното є изпаряване. Към тиквичките се прибавят жълтъците, разбъркват се добре. От препеченото брашно и прясното мляко се прави сос бешамел (виж рецепта № 117). Смесва се с тиквичките, разбърква се добре и се слага на огъня да кипне. Снема се от огъня и се прибавят ситно нарязаните магданоз, копър, извара (или част от кашкавала) и солта. След това се слагат белтъците, разбити на твърд сняг. Всичко леко се разбърква. Изсипва се в намазана с масло форма, заглажда се. Останалият кашкавал се поръсва отгоре. Добавя се маслото на парченца. Пече се на водна баня 20­30 минути. Поднася се топло.


 Задушени тиквички

Тиквички 300 г, масло 15 г, магданоз зелен 2 г, копър 2 г, сол 1 г. Средна порция ­ 250 г (за гарнитура ­ 1/2 порция).

Химичен състав: Б ­ 2,75, М ­ 11,90, В ­ 5,51, кал. ­ 140.

Почистените тиквички се нарязват на кубчета и се задушават с малко вода и маслото. Посоляват се. Поръсват се с дребно нарязаните магданоз и копър.


 Кюфтета от тиквички

Тиквички 150 г, картофи 50 г, брашно 10 г, сухар 10 г, яйца 1/2 бр., магданоз зелен 2 г, копър 2 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 6,83, М ­ 23,08, В ­ 22,98, кал ­ 323.

Изчистените тиквички се нарязват на дребно. Задушават се с малко мазнина до омекване и до изпаряване на водата. Снемат се от огъня. Картофите се сваряват отделно необелени. Обелват се и студени се настъргват на едро ренде. Смесват се със задушените изстинали тиквички, добавят се сухар, част от яйцето, ситно нарязаните копър и магданоз, а също и солта. Омесва се добре. Правят се кюфтета, които се овалват в брашно и се оформят в елипсовидна форма. Панират се в яйца и се пържат в сгорещена мазнина.


Пържени тиквички

Тиквички 300 г, брашно 10 г, сол 1 г, олио 25 мл. Средна порция ­ 100 г.

Химичен състав: Б ­ 3,61, М ­ 25,10, В ­ 12,43, кал. ­ 290.

Тиквичките се измиват, остъргват се с нож и се нарязват на тънки филии по дължината. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещена мазнина, посоляват се. Поднасят се с 50 г кисело мляко. Тиквичките могат да се поднесат и с доматен сос (виж рецепта № 120). Към доматения сос може да се прибави и 5 г чеснов лук.


 Пържени тиквички, патладжани
или чушки подлучени

Необходими продукти и начин на приготовление както рецепта № 213, 240 и 202. Поднасят се подлучени, като 50 г кисело мляко се разбърква с 5 г счукан чеснов лук.


 Бюрек от тиквички

Тиквички 250 г, олио 25 мл, сирене 30 г (или извара 40 г), яйца 1 бр., брашно 10 г, сухар 10 г, магданоз зелен 3 г, копър 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 15,13, М ­ 39,33, В ­ 18,28, кал. ­ 448.

Тиквичките се изчистват, измиват се и се нарязват на филии по дължина. Овалват се в брашно и се пържат до слабо зачервяване. Настърганото или натрошено сирене (извара) се смесва с част от яйцата и със ситно нарязания копър и магданоз. Обърква се добре. Прави се бюрек, като тиквичките и плънката се подреждат така, че да наподобят формата на тиквичка. Така полученият бюрек се овалва в брашно, яйце, сухар и отново в яйце. Пържи се в обилна гореща мазнина. Бюрекът може да се приготви и по следния начин. Половината от изпържените тиквички се нареждат в тава. След това се настила равномерно сместа от яйцата и сиренето. Отгоре се нареждат останалите тиквички. Посолява се. Бюрекът се запича 5­10 минути. След това се залива с прясно мляко (50 г), в което са разбъркани останалите яйца, и се допича. Диетичен бюрек може да се приготви, като тиквичките, вместо да се изпържат, се полусваряват цели и след това се нарязват на филии.


 Карфиол огретен

Карфиол 300 г, масло 15 г, яйца 1/2 бр., брашно 15 г, прясно мляко 100 мл, кашкавал 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 280 г.

Химичен състав: Б ­ 14,79, М ­ 22,12, В ­ 23,67, кал. ­ 353.

Карфиолът се сварява в подсолена вода до омекване. Приготвя се сос бешамел от препечено брашно и от мляко (виж рецепта № 118). Прибавят се яйцето, 2/3 от маслото и половината от кашкавала. Свареният карфиол се нарязва на кубчета, изсипва се в тава, посипва се със ситно нарязания магданоз и се залива с бешамела. Добавят се останалото количество масло и настърганият кашкавал. Пече се в умерена фурна.


Домашна мусака от карфиол

Карфиол 300 г, масло 15 г, ориз 15 г, сирене 20 г (или извара 50 г), прясно мляко 50 мл, яйца 1/4 бр., сол 1 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 12,25, М ­ 21,27, В ­ 21,53, кал. ­ 327.

Приготвя се по рецепта № 142. Карфиолът предварително се полусварява в малко подсолена вода, която се използва за ястието.


Карфиол с бял сос

Карфиол 300 г, масло 15 г, жълтък 1/4 бр., прясно мляко 25 мл, вода от карфиола 100 мл, брашно 10 г, сол 1,5 г. Средна порция карфиол ­ 140 г, сос ­ 110 г.

Химичен състав: Б ­ 7,32, М ­ 14,82, В ­ 16,30, кал. ­ 228.

Карфиолът се сварява в подсолена вода до омекване. Приготвя се сос от препечено брашно, мляко, водата от карфиола, масло и жълтък. Преди поднасянето свареният карфиол се полива със соса.


 Кюфтета от карфиол

Карфиол 200 г, картофи 50 г, брашно 10 г, сухар 10 г, яйца 1/2 бр., магданоз зелен 3 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 8,64, М ­ 23,36, В ­ 25,59, кал. ­ 347.

Карфиолът се сварява в подсолена вода до омекване. По-нататък се работи по рецепта № 178.


 Мозък от карфиол

Карфиол 300 г, масло 15 г, лук 10 г, яйца 3/4 бр., магданоз зелен 3 г, сол 2 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 9,45, М ­ 16,59, В ­ 8,95, кал. ­ 223.

Очистеният карфиол се накъсва на цветчета и се пуска във вряща подсолена вода да ври до омекване. Лукът се задушава в мазнината. Добавят се свареният карфиол и яйцето и се разбърква добре. След снемане от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз.


 Задушен карфиол

Карфиол 300 г, масло 10 г, сухар 10 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 250 г (за гарнитура ­ 1/2 порция).

Химичен състав: Б ­ 5,63, М ­ 8,48, В ­ 14,54, кал. ­ 157.

Карфиолът се изчиства от листата и се накъсва на цветчета. Вари се в малко кипяща подсолена вода до сваряване. Прецежда се. В разтопеното масло се сипва галета и се загрява. Изсипва се върху карфиола.


 Паниран карфиол

Карфиол 300 г, яйца 1 бр., сухар 10 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 120­140 г.

Химичен състав: Б ­ 11,58, М ­ 26,25, В ­ 14,74, кал. ­ 342.

Приготвя се по рецепта № 205, като вместо целина се панира карфиол. (Карфиолът се вари само в подсолена вода.)


 Зелен фасул яхния

Зелен фасул пресен 250 г (консерва 300 г), олио 15 мл, домати 50 г (готово доматено пюре 5 г), моркови 10 г, брашно 3 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 2 г. Средна порция ­ 350 г.

Химичен състав: Б ­ 5,55, М ­ 15,03, В ­ 16,28, кал. ­ 223.

В разтопената мазнина се задушават морковите, нарязани на ивици, и част от обелените и дребно нарязани домати до изпаряване на течността. Прибавят се брашното и червеният пипер. Залива се с малко гореща вода. Зеленият фасул, почистен и измит, се нарязва на половинки. Задушава се. След това се долива още гореща вода. Посолява се. Преди окончателното му сваряване се пускат доматите, нарязани на едро. Като се снеме от огъня, се поръсва с дребно нарязания магданоз. Същото ястие може да се приготви с прибавка на 20 г лук, който се запържва. Поднася се с кисело мляко.


 Задушен зелен фасул

Зелен фасул 300 г, масло 15 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г (за гарнитура ­ 1/2 порция).

Химичен състав: Б ­ 5,90, М ­ 11,90, В ­ 14,75, кал. ­ 190.

Зеленият фасул се очиства, нарязва се на ивици и се вари в малко кипяща подсолена вода до сваряване. Прецежда се и се залива с разтопено масло. Поръсва се с дребно нарязания магданоз.


 Грах яхния

Грах пресен 350 г (консерва 250 г), олио 15 мл (или масло 15 г), домати 50 г (готово доматено пюре 5 г), лук 20 г, брашно 3­5 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 350 г.

Химичен състав: Б ­ 10,97, М ­ 15,68, В ­ 28,04, кал. ­ 297.

Приготвя се по рецепта № 189.


 Задушен грах

Грах пресен 350 г (консерва 300 г), масло 15 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 250 г (за гарнитура ­ 1/2 порция).

Химичен състав: Б ­ 9,94, М ­ 12,53, В ­ 21,91, кал. ­ 240.

Приготвя се по рецепта № 190, като грахът се сварява в кипяща неподсолена вода.


 Сарми от ориз със зеле

Зеле прясно 150 г, олио 20 мл (или масло 20 г), ориз 40 г, домати 100 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 350 г.

Химичен състав: Б ­ 4,70, М ­ 20,37, В ­ 37,96, кал. ­ 354.

Плънката се приготвя по рецепта № 167. Зелето се попарва с вряла вода (виж рецепта № 246). Завиват се сармите. Отгоре се поставят останалите нарязани на дребно домати. Задушават се в малко вода на фурна.


 Мусака с прясно зеле

Прясно зеле 250 г, олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 20 г, домати 100 г, яйца 1/4 бр., прясно мляко 50 мл, брашно 3 г, магданоз зелен 3 г, сол 2 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 7,75, М ­ 18,43, В ­ 32,14, кал. ­ 325.

Зелето се нарязва на ивици, посолява се и се задушава до омекване. По-нататък се работи по рецепта № 141.


 Прясно зеле с домати

Прясно зеле 400 г, олио 25 мл, домати 100 г, червен пипер за подправка, сол 2 г. В зависимост от годишното време количеството на зелето е от 400 до 500 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 4,52, М ­ 25,00, В ­ 19,06, кал. ­ 316.

В разтопената мазнина се задушават част от обелените и нарязани на дребно домати до изпаряване на течността. Прибавят се зелето, нарязано на ивици и претрито със сол, и червеният пипер. Задушава се. Поставя се в тава. Останалите домати се нарязват отгоре на колелца. Пече се на умерена фурна.


Кюфтета от зеле

Зеле 400 г, сухар 10 г, брашно 10 г, яйца 1/4 бр., сол 1,5 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 200­220 г.

Химичен състав: Б ­ 8,63, М ­ 23,08, В ­ 29,93, кал. ­ 362.

Приготвя се по рецепта № 178.


 Задушено зеле

Зеле прясно 300 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 200 г (за гарнитура ­ 1/2 порция).

Химичен състав: Б ­ 2,88, М ­ 20,00, В ­ 12,24, кал. ­ 240.

Зелето се нарязва на ивици, претрива се със сол и се задушава с мазнината и с малко вода.


 Спанак със сирене или кашкавал

Спанак 400 г, масло 15 г, сирене (кашкавал) 30 г, яйца 1/4 бр., прясно мляко 30 г, лук 5 г, брашно 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 15,39, М ­ 23,86, В ­ 11,27, кал. ­ 321.

Спанакът се изчиства, измива се и се нарязва на дребно. Част от мазнината се разтопява, прибавя се ситно нарязаният лук и се задушава до слабо зачервяване. Добавя се спанакът. Посолява се и се задушава. Залива се с малко вряла вода на огъня до омекване. Препеченото брашно се разбърква с малко студено мляко, ситно натрошеното сирене и с яйцето. Сместа се прибавя към спанака и се запича 5 минути. Накрая се прибавя останалото прясно масло. Вместо сирене може да се сложи настърган кашкавал.


Спанак с ориз

Спанак 250 г, олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 30 г, лук 20 г, червен пипер за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 6,89, М ­ 15,89, В ­ 27,84, кал. ­ 282.

Лукът се нарязва на дребно и се запържва в мазнината до омекване. Слагат се измитият и нарязан на ивици спанак и солта. Задушава се леко. Прибавят се червеният пипер, оризът и се залива с гореща вода в съотношение 1:3. Пече се на фурна, докато оризът набъбне. Поднася се с кисело мляко.



Суфле от спанак

Спанак 200 г, прясно мляко 50 мл, брашно 10 г, кашкавал 10 г, яйца 1/2 бр., масло 10 г. Средна порция ­ 140 г.

Химичен състав: Б ­ 11,68, М ­ 16,38, В ­ 13,26, кал. ­ 247.

Спанакът се задушава с малко вода до омекване. Прекарва се през месомелачка. Към него се прибавят приготвеният сос бешамел (виж рецепта № 117), солта и жълтъците, размесва се добре. Белтъците, разбити на твърд сняг, се смесват с леко бъркане. Сместа се изсипва във форма, намазана с масло, заглажда се, поръсва се с настъргания кашкавал, поставя се останалото масло на парченца и се пече в умерена фурна 15­20 минути. (Изпичането може да стане на водна баня.) Суфлето се поднася топло.


Кюфтета от спанак и ориз

Спанак 250 г, ориз 20 г, брашно 10 г, сухар 10 г, лук 10 г, яйца 1/2 бр., сирене 20 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г, олио 20 мл, кисело мляко за гарнитура 40 г. Средна порция ­ 210 г (без киселото мляко).

Химичен състав: Б ­ 15,28, М ­ 31,28, В ­ 34,87, кал. ­ 484.

Лукът се задушава с малко мазнина. Прибавя се ситно нарязаният спанак и се задушава. Оризът се сварява отделно. Смесва се със спанака, прибавят се счуканият сухар, 1/3 от яйцата, сиренето, магданозът и солта. Разбърква се добре и се оформят елипсовидни кюфтета, които се панират с брашното, останалото яйце и се пържат в сгорещената мазнина.


Крокети от спанак

Спанак 200 г, масло 5 г, яйца 1/2 бр., кашкавал 10 г, брашно 10 г, сухар 10 г, прясно мляко (вода) 50 мл, олио 20 мл, сол 1 г, кисело мляко за гарнитура 40 г. Средна порция ­ 150 г (без киселото мляко).

Химичен състав: Б ­ 13,91, М ­ 34,34, В ­ 21,23, кал. ­ 450.

Спанакът се задушава с малко вода до омекване (трябва да остане съвсем без течност). След това се прекарва през месомелачка. От млякото, брашното и маслото се приготвя сос бешамел (виж рецепта № 119). Към него се прибавят половината от жълтъците, солта, спанакът и се бърка на огъня, докато се посгъсти. Снема се от огъня, настъргва се кашкавалът. От сместа се правят топчета, които се оформят като кебапчета. Овалват се последователно в брашното, яйцата, сухара и се пържат в сгорещена мазнина. Гарнира се с кисело мляко.


 Бюрек от патладжани

Патладжани 250 г, сирене (или извара) 60 г, яйца 1 бр., брашно 10 г, сухар 5 г, олио 25 мл, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 19,72, М ­ 47,66, В ­ 20,05, кал. ­ 608.

Патладжаните се нарязват на филии по дължина. Киснат се в подсолена вода 1­2 часа. Изваждат се и се отцеждат. Останалото се приготвя по рецепта № 181.


 Патладжани пържени

Патладжани 250 г, брашно 10 г, сол 1 г, олио 25 г. Средна порция ­ 110 г.

Химичен състав: Б ­ 3,09, М ­ 25,10, В ­ 16,55, кал. ­ 304.

Патладжаните се нарязват на филии по дължина. Киснат се в подсолена вода 1­2 часа. Изваждат се и се отцеждат. Останалото се приготвя по рецепта № 179. Патладжаните могат да се поднесат с доматен сос (виж рецепта № 120). Към доматения сос може да се прибави 5 г счукан чеснов лук.


 Панирана целина

Целина 300 г, яйца 1 бр., сухар 10 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 9,80, М ­ 25,83, В ­ 25,44, кал. ­ 373.

Целината се обелва и се вари в подсолена и подкиселена с оцет вода. Изважда се и се нарязва на филийки. Панира се в галета, яйце и отново в галета. Пържи се в сгорещена мазнина. По същия начин могат да се панират моркови или картофи.


 Задушен летен алабаш

Алабаш 200 г, масло 10 г, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 3,45, М ­ 8,53, В ­ 6,75, кал. ­ 118.

Алабашът се нарязва на тънки ивици или се настъргва на едро ренде. Задушава се с мазнината, с малко вода и със сол до омекване.


Сарми от лозов лист
 
Лозов лист 50 г, масло 15 г (олио 15 мл), ориз 40 г, домати 50 г, яйца 1/4 бр., кисело мляко 30 г, брашно 2 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 350 г.

Химичен състав: Б ­ 5,63, М ­ 18,16, В ­ 32,96, кал. ­ 318.

Приготвя се по рецепта № 200. Пресните лозови листа се измиват добре и се попарват с вряла вода, която се използва за ястието. Накрая сармите се застройват с киселото мляко, брашното и яйцето. Варят се със застройката на тих огън 2­3 минути.


 Сарми от ориз с маруля или лапад

Маруля 150 г (или лапад 100 г), олио 15 мл (или масло 15 г), ориз 40 г, домати 50 г, яйца 1/4 бр., кисело мляко 30 г, брашно 2 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 350 г.

Химичен състав: Б ­ 7,27, М ­ 18,48, В ­ 35,25, кал. ­ 336.

Приготвя се по рецепта № 207.


 Суфле от зеленчуци

Картофи 30 г, моркови 20 г, зелен грах 20 г, карфиол (или зелен фасул) 20 г, домати 10 г, прясно мляко 50 мл, яйца 1 бр., масло 10 г, кашкавал 10 г, сухар 10 г, сол 1 г. Средна порция ­ 160 г.

Химичен състав: Б ­ 12,42, М ­ 18,81, В ­ 16,39, кал. ­ 285.

Зеленчуците се измиват и се нарязват на дребно. Задушават се с част от мазнината и малко вода последователно според твърдостта им. Пасират се. Към тях се прибавят последователно счуканият сухар, солта, жълтъкът и разбитият на сняг белтък. Сместа се разбърква леко. Изсипва се в намазана с масло форма. Отгоре се поставя останалото масло на парченца и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се на водна баня.

 Паприкаш с ориз

Чушки 150 г, домати 100 г (консерва паприкаш 250 г), олио 15 мл (масло 15 г), ориз 40 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 4,36, М ­ 15,37, В ­ 36,24, кал. ­ 301.

Приготвя се по рецепта № 163с тази разлика, че чушките се задушават в мазнината заедно с доматите. Същото ястие може да се приготви и с 20 г лук, който се запържва в мазнината.


 Гювеч от зарзават

Картофи 100 г, олио 15 мл (масло 15 г), домати 80 г, чушки 40 г, патладжани 30 г, бамя 20 г, зелен фасул 30 г, грах 20 г, тиквички 20 г, моркови 10 г, целина 10 г, лук 20 г, магданоз зелен 3 г, червен пипер за подправка, сол 2 г. Средна порция ­ 350 г.

Химичен състав: Б ­ 4,30, М ­ 20,03, В ­ 23,59, кал. ­ 292.

В мазнината се запържват дребно нарязаният лук, морковите, целината и част от обелените червени домати. Прибавя се червеният пипер и всичко се залива с малко кипяща вода. Посолява се. Сипват се последователно зеленият фасул, полусвареният отделно грах, тиквичките, патладжаните (попарени с подсолена вода), бамята, нарязаните чушки и картофите (те се режат на филийки). Пече се във фурна. Преди пълната му готовност към гювеча се прибавят останалите домати, обелени и нарязани на едро. Поръсва се с дребно нарязания магданоз. Същият гювеч може да се залее с яйце и прясно мляко и да се запече 5 минути.

Гювеч от зарзават
без патладжани и без лук

Необходими продукти и начин на приготовление както рецепта № 211, но без патладжани и без лук.


Гювеч консерва

Картофи 150 г, олио 15­20 мл (масло 15­20 г), гювеч консерва 200 г, червен пипер за подправка, магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 5,70, М ­ 15,00, В ­ 28,75, кал. ­ 273.

Малка част от доматите от консервата се задушават в мазнината и се прибавят картофите, нарязани на филийки или на кубчета. Задушават се. Добавят се червеният пипер и солта. Консервата се изсипва в тава, прибавят се задушените картофи и малко гореща вода. Пече се във фурна. Накрая се поръсва със ситно нарязания магданоз.


Вегетарианска мусака

Картофи 100 г, моркови 20 г, целина 10 г, зелен фасул 40 г (грах 50 г), домати 50 г, ориз 5 г, олио 15­20 мл (масло 15­20 г), брашно 5 г, прясно мляко 50 мл, яйца 1/4 бр., магданоз зелен 3 г, сол 2 г. Средна порция ­ 280 г.

Химичен състав: Б ­ 6,62, М ­ 18,31, В ­ 28,12, кал. ­ 304.

Зеленчуците се измиват, изчистват се и се нарязват на тънки филийки или на ивици. Задушават се в слабо затоплена мазнина последователно според твърдостта им. Добавя се малко вода. Отделно се задушават картофите. Оризът се полусварява. В тавата се нареждат: задушените зеленчуци, оризът, обелените и ситно нарязани домати, магданозът, картофите, пак зеленчуци, картофи и домати. Посолява се. Пече се на фурна. Залива се с яйца, мляко и брашно и отново се запича. След като се извади от фурната, се поръсва с дребно нарязания магданоз. Ястието може да се приготви и с 20 г лук, който се запържва.


 Вегетарианска дробсарма

Картофи 100 г, моркови 20 г, целина 10 г, зелен фасул 20 г (грах 30 г), зеле 150 г, домати 50 г, ориз 10 г, олио 15­20 мл (масло 15­20 г), яйца 1/4 бр., кисело мляко 30 г, брашно 2 г, магданоз зелен 3 г, сол 2 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 7,14, М ­ 17,88, В ­ 33,47, кал. ­ 322.

Морковите и целината, нарязани на кубчета, се задушават в мазнината. Слага се зеленият фасул, нарязан на ивици. Задушаването продължава. Прибавят се картофите, нарязани на кубчета и задушени в отделен съд с мазнина. Зеленчуците се заливат с малко гореща вода, посоляват се. Варят се до омекване. Прибавят се полусвареният ориз и доматите, обелени и нарязани на дребно, магданозът. Сместа се поставя в зелеви листа (виж рецепта № 228 за приготвяне на зелевите листа). Завива се от всички страни. Дробсармата се нарежда в тава с отвора надолу. Нарязват се останалите домати и заедно с останалото масло се поръсват отгоре. Пече се на умерена фурна. Дробсармата се залива с яйцето, разбъркано с мляко и брашно. Запича се още 5 минути. Дробсармата може да се приготви и с 20 г лук, който се запържва.


 Вегетарианска дробсарма с палачинки

Картофи 100 г, моркови 20 г, целина 10 г, зелен фасул 20 г (грах 30 г), домати 50 г, ориз 10 г, олио 15 мл (масло 15 г), сол 1,5 г. За палачинката: яйца 1/3 бр., брашно 25 г, прясно мляко 60 мл, олио 10 мл (масло 10 г). Средна порция ­ 320 г.

Химичен състав: Б ­ 9,24, М ­ 29,40, В ­ 45,34, кал. ­ 483.

Приготвя се по рецепта № 214, като вместо със зеле сместа се завива в палачинка.


 Панирани вегетариански кюфтета

Картофи 150 г, моркови 30 г, целина 10 г, грах 50 г, брашно 10 г, яйца 3/4 бр., ориз 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г, олио 25 мл. Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав: Б ­ 9,93, М ­ 29,55, В ­ 39,98, кал. ­ 466.

Картофите се сваряват необелени. Обелват се и студени се настъргват на едро ренде. В малко мазнина се задушават нарязаните на дребни кубчета моркови и целина. Поотделно се сваряват грахът и оризът. Картофите се смесват със задушените зеленчуци, граха, ориза, част от яйцето, магданоза и солта. Сместа се разбърква добре. Правят се кюфтета с елипсовидна форма и се овалват в брашно. Потапят се в останалите разбити яйца и се пържат в сгорещена мазнина.


 Крокети от зарзават

Картофи 80 г, моркови 30 г, целина 20 г, грах 30 г, ориз 5 г, масло 5 г, яйца 1/2 бр., брашно 10 г, кашкавал 10 г, сухар 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г, олио 20 мл, кисело мляко за гарнитура 40 г. Средна порция ­ 150 г (без киселото мляко).

Химичен състав: Б ­ 11,32, М ­ 32,13, В ­ 34,17, кал. ­ 471.

Нарязаните на дребно моркови и целина се задушават в маслото. Картофите се варят необелени във вода или на пара. След това се обелват и се настъргват на ренде. Поотделно се варят грахът и оризът. Така приготвените зеленчуци се смесват. Останалото се приготвя по рецепта № 154.


 Капама постна

Картофи 50 г, спанак 100 г, домати 50 г, пресен лук 50 г, моркови 20 г, целина 20 г, масло 15­20 г (олио 15­20 мл), брашно 3 г, кисело мляко 30 г, магданоз зелен 10 г, червен пипер за подправка, сол 1,5 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 5,22, М ­ 13,57, В ­ 18,12, кал. ­ 215.

Част от лука се нарязва и се задушава с половината от маслото до омекване. Прибавят се част от обелените и нарязани на дребно домати, леко се задушават, сипва се сладък червен пипер и се залива с малко вряла вода. Останалите зеленчуци, нарязани на дребни кубчета, се добавят постепенно в зависимост от тяхната твърдост. Посолява се. Преди да се поставят картофите и спанакът, се излива размитото с малко вода брашно. Киселото мляко се добавя 5 минути преди снемането от огъня.


 Мусака от ориз с гъби

Ориз 50 г, гъби пресни 60 г, лук 20 г, масло 15 г, прясно мляко 50 мл, брашно 5 г, яйца 1/2 бр., лимонов сок за подправка, сол 2 г. Средна порция ­ 300 г.

Химичен състав: Б ­ 11,15, М ­ 17,16, В ­ 45,87, кал. ­ 383.

Изчистените гъби се варят с малко вода и с част от маслото, със сол и лимонов сок. Отделно в останалото масло се задушава ситно нарязаният лук. Прибавят се тънко нарязаните гъби заедно с бульона. Оризът се вари с малко вода до набъбване. В намазана с масло тавичка се нареждат ред гъби, ред ориз, посолява се. Мусаката се залива с поливка от прясно мляко, брашно и яйце. Пече се на умерена фурна.


 Крокети от ориз и сирене

Ориз 60 г, сирене 30 г, кашкавал 10 г, масло 5 г, яйца 1/2 бр., сухар 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 1 г, олио 20 мл. Средна порция ­ 240 г.

Химичен състав: Б ­ 15,35, М ­ 39,09, В ­ 50,30, кал. ­ 614.

Оризът се задушава с маслото и водата в съотношение 1:2,5. След като поизстине, прибавят се сиренето, настърганият кашкавал, 1/3 от яйцата, солта и ситно нарязаният магданоз. Измесва се добре и се оформят крокети като кебапчета. Панират се с останалите яйца и сухар и се пържат в сгорещена мазнина.

Забележка. При безсолните диети кашкавалът и сиренето се обезсоляват.


Кнедли от грис

Грис 50 г, масло 15 г, яйца 1/2 бр., прясно мляко (или бульон) 150 мл, сухар 5 г, кашкавал 10 г, магданоз зелен 3 г, сол 1,5 г. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 15,46, М ­ 23,78, В ­ 46,12, кал. ­ 460.

Към кипящото мляко (месен или зеленчуков бульон ­ виж рецепти № 2 и № 5) при непрекъснато бъркане се сипва грисът и се вари до сгъстяване. Снема се от огъня, прибавят се яйцата и отново се бърка на слаб огън до стягане на сместа. От тестото се оформят с лъжичка кнедли, които се пускат в подсолената кипяща вода. Варят се, докато изплуват на повърхността. Маслото се сгорещява, прибавя се счуканият сухар. Кнедлите се овалват в сухара и се поръсват с настърган кашкавал.


 Задушен ориз

Ориз 30 г, масло 10 г, сол 1 г. Средна порция ­ 80­100 г.

Химичен състав: Б ­ 1,98, М ­ 8,20, В ­ 21,88, кал. ­ 169.

Почистеният и измит ориз се изсипва в затопленото масло и се обърква няколко пъти. Прибавя се кипяща вода в съотношение 1:2,5. Посолява се. Вари се в затворен съд на тих огън до набъбване на ориза.

# 7
  • Мнения: 5 313
Май не сме много постещите Laughing
Аз бих ти препоръ4ала ресторант Кибеа,здравословен ресторант,с много нестандартна кухня.Само един е такъв в България,главният готва4 е американец,и там можеш да опиташ невероятни неща.Не се пуши вътре,много релаксираща обстановка,цените са някъде посредата...да кажем,4е до 10 лв варират.Но само там има страхотна шоколадова торта,без вътре да има нищо животинско Laughing


и аз вече се чудя какво да ям. newsm78
ще чакаме.
как ме изкуши с този ресторант,но съм доста далече от софия за да го посетя. Weary
благодаря на всички за рецептите smile3525

# 8
  • Мнения: 978
Направете си баницата на Афродита от първата страница на форума. Страхотна е. Иначе за ядене постни неща -бол!
Л\бимо нещо ми е червена леща сладък картоф и много кимион.
Гъби с ориз и зехтин, Баница- гъби и спанак, салати с домат, авокадо, краставица и кълнове, фалафели, хумус, баклавица (не съм си правила още, но имам намерение).

# 9
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
  • Мнения: 1 808
Благодаря ви за идеите моми4ета Laughing
Някои от рецептите са ми познати,други са ми абсолютно нови,затова - запретвам ръкави и запо4вам да ги пробвам. А междувременно отлрик страхотен соев пастет на Кенар,с лък и орехи Laughing Laughing

# 10
  • Мнения: 3 550
Някои от рецептите са ми познати,други са ми абсолютно нови..........
................. трети съдържат мляко, яйца, кашкавал  и др. и не стават за пости.  Naughty Изобщо не знам защо са тук.  Rolling Eyes

Аз през пости наблягам на ориза. Ориз с какво ли не, със зеле и моркови, с гъби, с царевица и др. Но важното е да има вътре чесън. Придава чудесен аромат и всичко е много вкусно.

# 11
  • Мнения: 1 134
Всякакви вариации на ориз и картофи, разни гювечи, всякакви зеленчуци... Този пост може да се яде и спокойно риба без първата и последната седмица.
Скоро открих и растителната сметана и стават чудеса - всякакви сосове, заливки, особено към салати и картофи...Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт