Хайде на крем карамела

  • 598
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 534
Сега пък се зачудих дали има тире в думата  newsm78
Така де , сега помагайте  Hug
Наследих от баба купички от крем карамел , в които досега приготвях само мъфини . Вчера обаче майка ми сподели , че в тях баба е правила страхотен крем карамел , а тя и представа си няма как се прави .
Та реших да я изненадам тези дни точно с това , и без това съм болнични  заради Поли , а пък и в тоя студ само около печката гледам да се въртя , че ми е най-топло .
Дайте рецептата (кофичките ми са 8 броя) , от яйцата и жълтъка, и белтъка ли се слагат , налива ли се вода във тавата ?

# 1
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
КРЕМ КАРАМЕЛ

1л прясно мляко
6бр яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
Захар за карамелизиране

Млякото се сварява, прибавя се захарта и се слагат едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане, добавям и ванилията. В отделен съд карамелизирам захар. В чашките слагам от карамела и заливам от млечно-яйчената смес. Редят се в тава с вода и се пекат на умерена фурна, като внимавам да не завира водата.

Последна редакция: вт, 24 яну 2006, 15:02 от Тeopr

# 2
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Моята рецепта е малко по-различна - разбивам 7 яйца с 3-4 супени лъжици захар. В тенджерка стоплям млякото, без да завира, и прибавям към него 1 чаена чаша захар. Прибавям разбитите яйца плюс една ванилия. Карамелизирам около чаша захар, но я смесвам с малко краве масло и няколко капки вода - става по-пухкава и не загаря. Наливам на дъното на купичките от карамела, доливам от кремовата смес и поставям в съд, пъмен до една трета на купичките с вода. Пека на много ниски градуси -  около 150-180.

Общи условия

Активация на акаунт