За заешкото месце

  • 10 114
  • 19
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 356
Имам домашно зайче и се чудя как да го сготвя на Бобсъна.
За пръв път ще хапва заешко.
Кажете с какво да го комбинирам?Или направо с купешко зеленчуково да го забъркам?
До сега е ям тез зеленчуци:
тиква,ориз,грах,картофи,тиквички,домати,капия,спанак,броколи,пъщернак,моркови,царевица,грах,лук,праз,салатно цвекло,карфиол,мерудия,зеле.
Кое най много върви със зайчето newsm78

# 1
  • На погрешната планета
  • Мнения: 2 762
Мммм,с картофки!Чак на мен ми се преяде!11

# 2
  • Мнения: 27 524
На мен пък ми дожаля за зайчето.... Cry

# 3
  • Мнения: 302
Аз съм готвила заешко с лук, картоф, морков и тиквичка и малко масло. Може да се добави грах, капия, домат, вместо лук - праз и т.н. Слагаш това , което би сготвила за вас, но без подправки.

# 4
  • Мнения: 1 089
- заешко
1 картоф
1 морков
1 с.л. праз

заешко
50г грах
1-2 картофа
домат (като беше по-малко - белен и без семките)

заешко
лук
картоф
морков
пиперка(червена)

Почти винаги  прибавям по 1 скилидка чесън

# 5
  • Мнения: 3 356
Благодарим много!  bouquet

# 6
  • Мнения: 10 758
На мен пък ми дожаля за зайчето.... Cry
Ох, и на мен.Даже си помислих, че е зайче, което те са си гледали в къщи и искат сега да го сготвят.
Изабела, извинявай  bouquet
С картофки е много ввкусно.

# 7
  • София
  • Мнения: 15 198
В нашата кухня готвят едно заешко със сос-мммммммммммммммммммммм, страхотно е. Жал ми е да оставя детето гладно-иначе щях аз да го хапвам Crazy
Утре ще видя в дебелата книга дето я продават в нашата кухня рецептата и ще я напиша. С ябълки се приготвя.

# 8
  • Русе, у дома
  • Мнения: 738
Пробвай с ориз и броколи. Това е любимия обяд на Геновева. Да му е сладко на мъника.  chef

# 9
  • Мнения: 5 299
АЗ съм правила супичка. Баба ми беше ми дала домашен заек, но стерелизиран в буркан. Малката предпочита супите и пюрета не правя. Савряваш си предварително месцето, и супата можеш да направиш с каквито зеленчуци имаш и искаш.    Peace

# 10
  • Мнения: 2 271
С грах,картофи,домат и капия можеш да го направиш.Аз давам от този сорт.

# 11
Аз заешкото го правя с ориз, но видях и други добри идеи Wink
Интересна ми е рецептата с ябълки на Vivi.

# 12
  • Мнения: 1 089
Интересна ми е рецептата с ябълки на Vivi.

Vivi, чакаме рецептата с ябълки Wink

# 13
  • София
  • Мнения: 15 198
Преписвам рецептата от книгата (“Детска кухня или как да храним детето от 0 до 3г.” на Свиленка Пантелинова. Авторката е техноложката на нашата детска кухня и при нас готвят по нейните рецепти), но съм вмъкнала и 1-2 коментара. Правила съм я, но никога не се придържам 1:1 към рецептите, така че и вие вероятно ще промените това-онова.
Заек със сос
Продукти за 10 порции: Заек питомен (брутно тегло-700г., нетно тегло-455г., готов вид-296г.); ябълки (брутно тегло-500г., нетно тегло-360г.); моркови (брутно тегло-200г., нетно тегло-160г.); лимони (брутно тегло-50г., нетно тегло-20г.); брашно (брутно тегло-60г., нетно тегло-60г.); олио (брутно тегло-30г., нетно тегло-30г.); масло (брутно тегло-40г., нетно тегло-40г.); магданоз (брутно тегло-20г., нетно тегло-14г.); сол (брутно тегло-5г., нетно тегло-5г.).
Заекът се измива и изчиства от вътрешностите. Сварява се във вряща подсолена вода. Обезкостява се. Към прецедения врящ бульон се прибавят морковите и обелените ябълки (заб.-според мен морковите трябва да се прибавят по-рано и да поврят преди ябълките, защото ябълките се сваряват много по-бързо), дребно нарязани или цели. Варят се до готовност. Когато зеленчукът е цял, се изважда и смила. Заешкото месо също се смила с машинка. Прибавят се към бульона заедно с олиото, маслото и разтвореното в студена вода нишесте (заб.-тук пише нишесте, но предполагам, че става въпрос за препечено брашно, защото няма нишесте в изброените продукти-аз така го направих-за сгъстяване). Вари се 15-20мин., подправя се с лимонов сок и нарязан магданоз. Поднася се топло.


Ето още няколко варианта-пак от същата книга:
Заек с ориз
Продукти за 10 порции: Заек питомен (брутно тегло-700г., нетно тегло-455г., готов вид-296г.); ориз (брутно тегло-150г., нетно тегло-150г.); моркови (брутно тегло-100г., нетно тегло-80г.); лук (брутно тегло-100г., нетно тегло-84г.); домати (брутно тегло-200г., нетно тегло-176г.) или домати стерилизирани (брутно тегло-200г., нетно тегло-200г.); масло (брутно тегло-40г., нетно тегло-40г.); олио (брутно тегло-30г., нетно тегло-30г.); магданоз (брутно тегло-20г., нетно тегло-14г.); сол (брутно тегло-5г., нетно тегло-5г.).
Измитият и изчистен от вътрешностите заек се сварява във вряща подсолена вода с цели моркови и лук. Заекът и зеленчуците се изваждат, бульонът се прецежда. Към прецедения бульон се прибавят смлените (или нарязани на дребно) лук, моркови, домати, заек, маслото, олиото и оризът. Варят се до готовност на ориза. Накрая се подправя с дребно нарязан магданоз. Поднася се топло.

Заек яхния
Продукти за 10 порции: Заек питомен (брутно тегло-700г., нетно тегло-455г., готов вид-296г.); лук пресен (брутно тегло-500г., нетно тегло-360г.) или лук стар (брутно тегло-500г., нетно тегло-420г.); моркови (брутно тегло-200г., нетно тегло-160г.); домати (брутно тегло-200г., нетно тегло-176г.) или домати стерилизирани (брутно тегло-200г., нетно тегло-200г.); брашно (брутно тегло-80г., нетно тегло-80г.); червен пипер (брутно тегло-2г., нетно тегло-2г.); масло (брутно тегло-40г., нетно тегло-40г.); олио (брутно тегло-30г., нетно тегло-30г.); магданоз (брутно тегло-20г., нетно тегло-14г.); сол (брутно тегло-5г., нетно тегло-5г.).
Приготвя се като заек с ориз.

Заек рагу
Продукти за 10 порции: Заек питомен (брутно тегло-700г., нетно тегло-455г., готов вид-296г.); картофи (брутно тегло-500г., нетно тегло-375г.); лук (брутно тегло-100г., нетно тегло-84г.); моркови (брутно тегло-200г., нетно тегло-160г.); домати (брутно тегло-200г., нетно тегло-176г.) или домати стерилизирани (брутно тегло-200г., нетно тегло-200г.); масло (брутно тегло-40г., нетно тегло-40г.); олио (брутно тегло-30г., нетно тегло-30г.); целина (брутно тегло-100г., нетно тегло-70г.); грах стерилизиран (брутно тегло-200г., нетно тегло-132г.); ориз (брутно тегло-70г., нетно тегло-70г.); магданоз (брутно тегло-20г., нетно тегло-14г.); сол (брутно тегло-5г., нетно тегло-5г.).
Приготвя се като заек с ориз.

Заек със зелен фасул
Продукти за 10 порции: Заек питомен (брутно тегло-700г., нетно тегло-455г., готов вид-296г.); зелен фасул стерилизиран (брутно тегло-1000г., нетно тегло-600г.); лук (брутно тегло-100г., нетно тегло-84г.); моркови (брутно тегло-200г., нетно тегло-160г.); домати (брутно тегло-200г., нетно тегло-176г.) или домати стерилизирани (брутно тегло-200г., нетно тегло-200г.); масло (брутно тегло-40г., нетно тегло-40г.); олио (брутно тегло-30г., нетно тегло-30г.); брашно (брутно тегло-80г., нетно тегло-80г.); червен пипер (брутно тегло-2г., нетно тегло-2г.); квасено мляко (брутно тегло-300г., нетно тегло-291г.); магданоз (брутно тегло-20г., нетно тегло-14г.); сол (брутно тегло-5г., нетно тегло-5г.).
Измитият и изчистен от вътрешностите заек се сварява във вряща подсолена вода със зеленчуците (лук, моркови). Заекът и зеленчуците се изваждат. Бульонът се прецежда, към него се прибавят нарязаните или смленизаек и зеленчуци (лук, моркови и зелен фасул), олио, масло, червен пипер и брашното. Варят се 15-20 минути. Подправят се с квасено мляко и дребно нарязан магданоз. Поднася се топло.

Заек с картофи
Продукти за 10 порции: Заек питомен (брутно тегло-700г., нетно тегло-455г., готов вид-296г.); картофи (брутно тегло-1000г., нетно тегло-750г.); целина (брутно тегло-100г., нетно тегло-70г.); моркови стерилизирани (брутно тегло-100г., нетно тегло-84г.); домати (брутно тегло-200г., нетно тегло-176г.) или домати стерилизирани (брутно тегло-200г., нетно тегло-200г.); масло (брутно тегло-40г., нетно тегло-40г.); олио (брутно тегло-30г., нетно тегло-30г.); червен пипер (брутно тегло-2г., нетно тегло-2г.); магданоз (брутно тегло-20г., нетно тегло-14г.); сол (брутно тегло-5г., нетно тегло-5г.).
Приготвя се като заек с ориз.

# 14
  • Мнения: 3 356
Vivi,потехоха ми лигите.Като пробвах ще пиша за резултата.Мерси много  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт