За блата -
260 гр. брашно
500 гр. пудра захар
10 яйца
3 суп. лъжици какао
За крема -
6 суп.лъж. какао
100 мл коняк
300 гр. масло
120 мл прясно мляко
200 гр захар на кристали
250 гр пудра захар
8 яйца
2 1/2 ч. чаши вишни (или коктейлни череши или вишни) без костилките
200 гр натурален шоколад
2 пак. ванилена захар
50 гр филирани бадеми или други ядки
200 мл разбита сметана за украса
Начин на приготвяне -
1. Два дни преди да се направи тортата, вишните се накисват в коняка и 3 суп.лъжици захар. Съдът се покрива плътно и се поставя в хладилника.
2. Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавя пресятото брашно с какаото. Сместта се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовността на блата се проверява, като клечка за зъби се забива в центъра на блата - когато се извади, тя трябва да е суха.
3. За крема - Захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместта се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйченият крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления. Слага се ванилията. Какаовият крем е готов.
4. От изстиналия блат се изрязва хоризонтално пласт с дебелина 1.5 см.
Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част (не на тънкия пласт!) В нея се слагат 2/3 от какаовия крем.
Върху него се подреждат половината от отцедените, от коняка вишни (череши).
Останалият крем и вишни се смесват с издълбаната мека част на блата.
Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака (пластът с дебелина 1.5 см).
5. Така сглобената торта се залива с глазура, приготвена от стопения на водна баня шоколад и 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.