Рецепта за КУК

  • 1 054
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 581
Някой знае ли как се прави кук?
Аз съм яла само веднъж /много отдавна/, но мъжа ми го харесва и все ме кара да му направя!
Моля Ви - помагайте  Hug

# 1
  • Мнения: 581
Никой ли не знае как се прави кук?  Sad
Горкият ми мъж - гладен ще си остане  Wink

# 2
  • Мнения: 237
Даже не съм го чувала EmbarassedОбясни малко,че ми стана интересно.Може даже и без подробната рецепта,какво представлява Thinking

# 3
  • Мнения: 581
Аз не знам почти нищо от рецептата  Embarassed
Знам, че се слага мед и ром/или нещо подобно/ и прилича на доста твърд кекс, който може да стои много време.
С две думи - опитвала съм едно парче преди около 5 години и спомените ми не са много ясни  Crazy

# 4
  • Мнения: 22 867
Сигурна ли си, че и на български се казва КУК? Да не би да се нарича по друг начин? newsm78

# 5
  • Мнения: 581
Аз го знам като кук, но не съм сигурна дали рецептата е българска.

# 6
  • Мнения: 22 867
Да не би това нещо да сте яли, в него има ром, стафиди и е малко твърдо.

Традиционен немски коледен кекс(Щолен)  

Продукти:
150 г стафиди (черни и бели)
75 г смесени захаросани цитросови кори
150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл мляко
50 г захар
7 г суха мая или 30 г прясна мая
500 г брашно, пресято
150 г краве масло
5 жълтъка
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л сол

Глазура:
100 г краве масло, разтопено
100 г пудра захар

 
Приготвяне:
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да шупне.
Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтици, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа о оставете да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти.
Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио.
Когато извадите кекса от фурната го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти докато свърши захарта и маслото.
 
И тук във форума има рецепта за него:
http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=6bef5a445479efb38587 … c=11707.msg210905

Последна редакция: вт, 04 апр 2006, 23:19 от labrex

# 7
  • Мнения: 581
labrex, благодаря за интересната рецепта, но 'сладкиша', който се опитвам да издиря е без стафиди и ядки, няма глазура  Confused

# 8
  • Мнения: 22 867
Жалко, и на мен ми стана интересно, що за КУК ще е това чудо? newsm78 Дано някой се сети! Grinning

# 9
  • Мнения: 22 867
Виж какво намерих в една готварска книга:

Кук /Белгия/

Прибавете към 1/2 кг. пресято брашно 5 лъжици захар, 5 лъжици мед, 1 лъжичка ананасова есенция, 1 лъжичка сода бикарбонат и 1 чаша мляко. Разбийте много добре сместта и я оставете да отлежи 2-3 часа, след което я изсипете в намазана с мазнина тавичка и я опечете в умерена фурна. /около 1 час/.

Само не ми е ясно какво има да отлежава, ама така е дадена. Какво ще пречи да се опече веднага??? newsm78

breeze , това ли е?

# 10
  • Мнения: 581
Да, точно това е! Много благодаря  Heart Eyes

Съжалявам за късния отговор , но не бях в София.

# 11
  • Мнения: 399
Само не ми е ясно какво има да отлежава, ама така е дадена. Какво ще пречи да се опече веднага??? newsm78

breeze , това ли е?
[/quote]
Казват, че тесто със сода е добре да отлежи, предполагам затова. Но и на мене ми си струва много това време.
Нека breeze я няправи, пък да каже как е   chef

# 12
  • Мнения: 581
Направих кука  Party
Стана вкусен, но имайте предвид, че е доста твърд.
Малко промених рецептата - вместо бяла сложих кафява захар, а вместо есенцията сложих няколко лъжици ликьор от вишни  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт