Зеленчукова супа
Необходими продукти:картофи 150 г,моркови 10 г,грах 10 г,лук 3 г,1/2 пиперка,1 домат,15 г натрошено фиде,кисело мляко 40 г,яйце 1/4,масло 3 г,магданоз.
Приготвяне:Обелените и ситно нарязани картофи, моркови, пиперка и лук се варят във вода. След завирането на бульонът се прибавя и грахът. След пълното им омекване се прибавя почистеният от люспата и нарязан на ситно домат. Супата се оставя да кипне. Зеленчуците се пасират (за малките деца). Към тях се прибавя фидето и се вари до пълното му омекване. Супата се застройва с топла застройка на кисело мляко и жълтък. Преди свалянето и от огъня се прибавят маслото и ситно нарязаният магданоз.

Кус-кус със сирене
Необходими продукти:1 чаена чаша кус-кус,3/4 чаена чаша настъргано сирене,1/2 пакетче (60г) краве масло,сол.
Напътствия:Кус-кусът се сварява в слабо подсолена вода. Отцежда се и се разбърква с маслото и настърганото сирене.

Попара
Необходими продукти:5-6 филийки хляб (задължително да НЕ е пресен);2-3 с.л. захар;
150-200 гр. сирене;50 гр. Кашкавал;2 с.л. Масло;Гореща вода.
Напътствия:Много е важана последователността на действията Simple Smile

Слага се студена вода да се топли на котлона. В една дълбока паница се надробява на ситно хляба. Поръсва се със захарта, надробява се сиренето (не е задължително целия грамаж - колкото Ви е вкусно) и ако искате да се поглезите надробявате малко кашкавал. Най-отгоре слагате маслото.

Вече водата се е стоплила! Важно е да е топла, но не гореща. Залива се попарата с водата, докато покрие хляба и малко отгоре... Разбъркването става внимателно без да се загребва с лъжицата отдолу нагоре !!!
Да Ви е сладко! (Аз израстнах с това чудо Wink)

Пролетен борш
Необходими продукти: Продукти 100г:1 малък картоф,1/2 морков,1 резен целина,1/4 глава кромид лук,1 шепа спанак (киселец),1/2 домат,2 чаени лъжички кисело мляко,1/5 яйце,сол.
Напътствия:Морковът целината и лукът - добре измити се нарязват на дребно и се варят в подсолена вода. След 10-15 мин., се добавят нарязаният на кубчета картоф, нарязаният на ивички спанак и настърганият домат. Супата се вари в плътно похлупен съд. Накрая се добавя сварената на водна баня застройка от млякото и яйцето.

Спаначено пюре
Необходими продукти:200 гр.спанак,120 гр.мляко,10 гр.брашно,20 гр.масло,сол.
Напътствия:Брашното се запържва и се смесва с горещото мляко.Към соса се прибавя сварения спанак и се пасира!

Супа от леща
Необходими продукти: Продукти: (за две порции)
1 супена лъжица леща,1/4 глава крумид лук,1/4 морков,1 чаена лъжичка олио,1 скилидка чесън,
1 чаена лъжичка настърган домат,чубрица, сол.
Напътствия:Измитата леща се накисва в студена вода за 2-3 часа. Водата се изхвърля и лещата се залива с 1 чаена чаша студена вода. Добавят се дребно нарязаните морков и лук, олиото и подправките и супата се вари в захлупен съд до пълно омекване на продуктите.

Супа спанак
Необходими продукти: Продукти 100г:1 шепа спанак,1/2 морков,1/4 кромид лук,1/2 домат,1/2 чаена лъжичка ориз,1/2 чаена лъжичка краве масло,1 чаена лъжичка кисело мляко,1/5 яйце,1/2 чаена лъжичка брашно,сол.
Напътствия:Морковът и лукът се нарязват на дребно и се варят в подсолена вода до полуомекване. Прибавят се оризът, нарязаният на ивички спанак и настърганият домат. Супата се вари в похлупен съд. Накрая се добавя сварената на водна баня застройка от брашното, млякото и яйцето.

Супа-пюре от различни зеленчуци
Необходими продукти:5гр. моркови,20гр. картофи,5гр. грах,3гр. лук,10гр. тиквички,3гр. масло,1 жълтък,25мл. мляко.
Напътствия:Изчистеният грах,картофите,морковите,тиквичките и лукът,нарязани на ситно,се задушават в закрит съд с малко вода до омекване . След това още горещи се претриват през цедка , разреждат се до желаната гъстота с част от горещото мляко и водата , в която са врели . Посолява се , кипва се отново , подправя се с жълтъка и останалото мляко в готовата супа се слага маслото

Таратор
Необходими продукти:120 г кисело мляко,80 г краставица,5 г олио,сол и копър.
Напътствия:Краставицата се настъргва (нарязва) на ситно. Прибавят се малко сол, ситно нарязаният копър и киселото мляко. Всичко се обърква добре и се добавя олиото. Пожелание могат да се прибавят смлени или ситно нарязани орехови ядки.

Тутманик
Необходими продукти:1 и 1/2 чаени чаши брашно,150г сирене,1/3 пакетче (40г) краве масло,1 кафена чаша олио,2 яйца,мая (колкото 1/2 кибритена кутийка),1 щипка сол.
Напътствия:Маята се размива с малко топла вода, добавя се част от брашното и се оставя да втаса. С останалото брашно , втасалата мая, солта и малко вода се замесва тесто. То се разделя на 4-5 топки, които се разточват на дебели кори. Корите се нареждат в намазана с мазнина малка тава, като между тях се поръсва от мазнината (смес от олио и масло) и от разбитите яйца и сирене. Върху последната кора се поръсва само мазнина. Тутманикът се оставя да втаса и се пече в умерена фурна.