lazanj

  • 4 902
  • 14
  •   1
Отговори
kak se pravi lazanj s gtovite italianski kori.kupih gi ot metro i se 4udj kakv da gi pravj,njma upatvane Confused:  Sad

# 1
  • Мнения: 883
Вариш корите толкова минути,колкото е указано на опаковката(с малко мазнина и сол във водата,както се варят спагети).Вадиш ги и ги изцеждаш хубаво,след което започваш да редиш в подходящ съд ред кори,ред плънка.Плънката си я направи както ти харесва,но е хубаво като се позапече,преди да я извадиш от печката да настържеш кашкавал или топено сирене.

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 811
О, почакайте до утре. Като се събуди мъжът ми, ще го питам. Той е бил главен готвач в италиански ресторант в Лондон и да не ви описвам каква невероятна лазаня прави... Приплюнчих се.
Което не значи, че много ми готви пасти и пици... Има-няма 10-15 пъти за 3 и кусур години. А толкова обичам!
И е майстор - обещавам разкошна рецепта.

# 3
  • Мнения: 7 821
О, Бу ,
Попитай го дали е склонен да сподели някое тесто за тънка пица, а МОЛЯ .

# 4
  • Мнения: 871
Цитат на: Ellypr
О, Бу ,
Попитай го дали е склонен да сподели някое тесто за тънка пица, а МОЛЯ .

Ще ти дам моята рецепта за тънко тесто:
250гр - брашно,1/2ч.л - суха мая,1ч.л - сол,щипка захар, 1ч.л - олио, и малко вода.
Тестото втасва 1 час.

# 5
  • Мнения: 7 821
Цитат на: dani75
Цитат на: Ellypr
О, Бу ,
Попитай го дали е склонен да сподели някое тесто за тънка пица, а МОЛЯ .

Ще ти дам моята рецепта за тънко тесто:
250гр - брашно,1/2ч.л - суха мая,1ч.л - сол,щипка захар, 1ч.л - олио, и малко вода.
Тестото втасва 1 час.


Благодаря, а като втаса го месиш пак и после точиш така ли?

# 6
  • Мнения: 871
Премесваш го само веднъж, и точиш.

# 7
  • Мнения: 5 228
Сваряваш корите за лазанята. Правиш два соса - един бешамел и един доматен. Приготвяш останалите продукти по желание - може зеленчуци, колбас или каквото ти се яде. Намазваш тавичката с масло, сипваш бешамел, редиш корите, салагш доматен сос, плънка каквато искаш, кашкавал, кори, бешамел, плънка и така колкото пласта искаш. Отгоре заливаш с бешамел, настъргваш кашкавал и печеш. Ако не искаш много пластове, може да слагаш едновременно от бешамела и от доматения сос + плънката.
Много хубава става с тиквички и патладжани, ако си падаш по безмесните ястия.

# 8
  • Мнения: 1 464
Ето ви една рецепта за лазаня с пилешко и пресни домати:
Продукти:4 бр домати,1 чаена чаша пилешки бульон,250 гр лазаня кори,200 гр пилешки гърди,1 с.л. доматено пюре,глава кромид лук,8 бр черни маслини, 1 с.л. зехтин,2 с.л. босилек,1 ч.л.сол,червен пипер лют, черен пипер.
Корите се сваряват ,отцеждат сеи се запазват топли.Доматите се белят и се режат на куб4ета.Сварява се пилешкото месо,нарязва се на пар4ета и с пасатор се разбива заедно с доматеното пюре на еднородна смес.Постепенно се добавя зехтина,след това и една трета пилешки бульон. Прибавете няколко лъжици от нарязаните домати,солта червен и черен пипер,нарязаните маслини и 1/2 от босилека.Разбърква се леко и се оставя на страна,пилешката смес се разпределя в/у корите,навива се всякя кора на руло и се закрепя с клечки за зъби.Поставят се в тава като се разпределя останалия бульон исепокрива с фолио. ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА ,50 МИН НАВОДНА БАНЯ Залива се със сос от нарязания на ситно лук, задушен с останалите домати черен пипер и босилек.

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 811
Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори
(да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

Приятен апетит!


Чакам отзиви - мъжът ми каза, че другият път ще ви каже рецепта за лазаня с риба.


п.с. а рецептата за тестото била семейна тайна, каза мъжът ми! Wink

# 10
  • Мнения: 883
Благодаря Бу,като пробвам ще дам отзиви:)

# 11
  • Мнения: 1 502
И аз да дам идея, моята лазаня е с основа картофено пюре, а готовите кори, ги слагам в гореща вода (не ги варя) и ги оставям така докато приготвя сосовете и плънката. Те омркват и ги подреждам без проблем. Моя мъж много я уважава eat

# 12
  • Мнения: 4 176
само да добавя че има много кори на пазара на който пише " бЕЗ ВАРЕНЕ". Аз правих и стана супер. Идеята е бешамела да е малко по-редък, но малко и соса болонезе да е също малко по-редък и става супер.

Също може корите преди нареждане да се потопят за секунда в хладка вода само да се намокрят.

# 13
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Най - вкусни са домашните кори и се правят много лесно -
на 100 грама брашно - едно яйце. Можеш да добавиш най-различни овкусители - доматено пюре, спанак и т.н

# 14
  • Мнения: 645
Лазаня


ПРОДУКТИ:
0.500 кг /1 кутия/ кори лазаня за приготвяне без предварително варене.
0.400 кг кашкавал
За соса:
1.600 кг домати в консерва/ добре е да се пасират/
0.600 кг телешка кайма
0.400 кг гъби /ако са пресни- предварително да се задушат/
3-4 бр глави кромид /ситно нарязан/
1 глава чесън /пресован/
2 бр пилешки бульон
0.050 кг краве масло
0.020 кг черен пипер
1 чаена лъжичка червен пипер
босилек-задължително!!! 2 супени лъжици ситно смлян
сол на вкус
Сос бешамел:
0.060 кг брашно
0.060 кг краве масло
1.250 л прясно мляко
малко сол

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата се запържва предварително в собствената си мазнина.
Кромида се задушава под капак в 1-2 чаши вода с пилешките бульони до омекване.След това се прибавя пасираният чесън, червен пипер, черен пипер, босилека,гъбите и кравето масло. Задушава се още около 10 мин. на слаб огън и тогава се прибавят доматите. След като соса заври огънят се намалява и ври около 40 мин. Доматеният сос не трябва да бъде много гъст.
Докато доматеният сос ври се приготвя и сос бешамел.

Дъното на тавата се намазва с мазнина, поставя се и малко сос бешамел, който се покрива с първия ред кори лазаня.Върху лазанята се слага /пак/ сос бешамел, доматен сос и се настъргва около 0.100 кг кашкавал. По същият начин се правят 4 реда, като се завършва с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С около 30 минути

Общи условия

Активация на акаунт