Твърдо сварени яйца се разделят на две.Жълтъкът се изважда.Стрива се пушената риба на ситно, прибавя се лимонов сок и разбити масло и жълтъци.
С тази смес се пълнят белтъците.
Заливат се с майонеза, леко разредена с кисело мляко и отгоре се поставя 1/2 маслина.
Всяко парче или 3 парчета се заобикалят с "венец' от кисели краставички или нарязани червени чушки.
Свински джолан се обезкостява така, че да стане пържола.Поръсва се със сол, червен пипер, чубрица и малки парченца чесън.Завива се на руло.Двата края се завързват стегнато с конец.Залива се с чаша бяло и черено вино, малко вода и олио.
Пече се в умерене фурна.
След изпичане се освобождава от конците и се нарязва на филийки.
Гарнира се с пържени картофки.
1 майонеза се смесва със 150 грама добре стрито сирене, малко сол и 12 препълнени лъжици брашно.Разбърква се добре и се правят различни по форма соленки.Намазват се с разбит белтък и се пекат.
1 пакет пилешки дробчета или сърца
500-600 грама пушени гърди
Гърдите се нарязват на тънки лентички.
Всяко дробче (сърчице) се увива в лентичка от гърдите и се захваща с клечка за зъби.
Нареждат се в тавичка и се пекат към 15- 20 минути на 190- 200 градуса.
Правят се палачинки според броя на гостите.
Плънка:
Накълцва се бяло пилешко месо и се запържва в 1/2 пакетче масло.Прибавят се сварени, накълцани гъби, толкова колкото е месото.Запържва се сместа, добавя се черен пипер.Преди да се свали от котлона върху запържените продукти се настъргва кашкавал.Веднага плънката се разпределя върху палачинките и се завиват.
Сервират се поръсени с магданоз и гарнирани с кисели краставички.
(продуктите са за 2 порции)
2-4 сварени картофа
4-5 сварени моркова
2 сварени яйца
малко сирене, магданоз и чубрица
Прави се бял сос (бешамел)
Продуктите се нарязват на кубчета и се омесват с подправките.Редят се в чиния по 3-4 топки и се заливат със соса.
Украсява се с магданоз.
пастет
настъргано сирене
настъргани кисели краставички
дребна риба нарязана на ситно
маслини
пикантен сос с майонеза
Пастета и рибата пасираме леко.Прибавяме краставичките и сиренето.Поръсваме със соса и разбъркваме добре.Придаваме подходящ вид.Украсяваме с маслини.
100 гр. сирене
50 гр. масло
2 твърдо сварени яйца
1 ч.л. ким
черен пипер
лук
маслини
Сиренето, маслините, настърганите яйца, лука и кима се смесват.Сместа престоява в хладилник 1 час.
С мокра ръка се правят топчета и се овалват в черен пипер.
За "калпак" се слага 1/2 маслина.
Имам и още интересни измишльотини . Дано нещо ви хареса,а предлагам да допълните с ваши интересни рецепти за мезета