Бишкотена торта "Аристократка"
Продукти:
3 пакета бишкоти по 250 гр. (аз предпочитам в последно време бишкотите за Тирамису, 2-3 пакета)
2 пакетчета краве масло
1 ч.ч захар
1 с.л какао
1/2 ч.ч орехи (аз лично слагам много повече, обичам орехите)
1 л. прясно мляко
1 с.л коняк (може и една конячна есенция на Доктор Йоткер)
4-5 бр. целувки
5 яйца + 4 белтъка
Приготовление:
Крем 1: 1 с.сл какао, 3/4 ч.ч захар и 3/4 ч.ч мляко се сваряват на сироп
Крем 2: Прави се крокант. Орехите се заливат в тавичка намазана с масло с карамел. След като изстине и се втвърди се натрошава
Крем 3: (основен) Маслото се разбива в голям съд до побеляване
Крем 4: 5-те яйца се разбиват с 2-3 с.л. захар до побеляване. Съдът с яйчната смес се слага на котлона на водна баня и се бърка докато се сгъсти.
Към крем 3 се прибавя капка по капка крем 1, следва крем 4 и последен се добовя кроканта (Крем 2).
Така кремът е готов за мазане. Бишкотите се потапят бързо в студеното прясно мляко, в което е добавен коняка или есенцията. Намазаните от едната страна бишкоти се нареждат вертикално, като се долепят една до друга.
Между двата реда на тортата се натрошават целувките.
Шам: за оформяне на тортата
1 и 1/2 ч.ч захар и 1/2 ч.ч вода се сваряват на много гъст сироп. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сиропа. Карамелизират се 3-4 с.л. захар, като към тях се прибавят 1-2 с. л. вода, който карамел се прибавя към белтъчната смес.
С така приготвения пухкав крем се оформя тортата.
Повярвайте, много е вкусно! Помнете, хубавите неща стават бавно!