замразени зеленчуци - сготвени и отново замразени?

  • 591
  • 4
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 147
Купих от замразените зеленчуци на Бондюел, сварих ги на пара и ги пасирах. Станаха супер на пюренце, обаче се получи повече като количество. Въпросът ми е - мога ли да замразя бурканчетата (те са с капачки с винт) и как да го направя? В какъв срок трябва да се консумира така замразеното пюренце. Мисля да добавям към него сиренце и масълце за вкус, но това след като го извадя за ядене, а не предварително.
Търсих с търсачката, обаче не успях да открия отговор на този въпрос. Предварително се извинявам, ако темата е дискутирана вече.

# 1
  • София-там нейде в западната част
  • Мнения: 2 050
...чела съм че още докато са топли зеленчуците - пюрето ги сипваш в бурканчета с капачка на винт като оставиш по един пръст място защото нараства на обем и обръщаш надолу с капачката така се вакуумират сами ....можеш и да ги насипеш във форми от лед и като се замразят да ги сложиш в плик

# 2
  • София-там нейде в западната част
  • Мнения: 2 050
ето намерих в библиотеката:
Консервиране на домашни зеленчукови и месни пюрета
Можете да замразите домашни зеленчукови и месни пюрета, които да размразявате, когато нямате време да готвите за бебето; или да направите разнообразен асортимент от пюрета, които да редувате в различните дни, по този начин бебето има разнообразно меню, а вие готвите веднъж седмично или веднъж на две седмици.
Вакуумиране
След сваряване на зеленчуците (и месото, ако пюрето е месно) се пасират, докато са още горещи. Ако се налага, може да се подгрее допълнително. Докато сместа е вряла, се насипва в подходящи бурканчета на винт (тип старите "Ганчев"), бурканчетата се обръщат с дъното нагоре върху топлоустойчива повърхност и се оставят да изстинат. Капачките вакуумират и 'дръпват'. След като изстинат, се надписват (съдържание и дата) и се нареждат във фризера, камерата или навътре в хладилника. Ако някое бурканче не е вакуумирало, може сместа вътре да се подгрее още веднъж и да се обърне с нова капачка, ако се налага смяна, или просто да се остави по-напред във фризера/камерата/хладилника за по-скорошна консумация.
При замръзване пюрето увеличава малко обема си, затова винаги оставяйте 1 см място от ръба на бурканчето.

Замразяване на кубчета
Зеленчуците се измиват, обелват и нарязват. Сваряват се поотделно или смесени, в зависимост какво искате. Докато са топли, се пюрират с пасатор, насипват се във формички за лед и се слагат за няколко часа във фризера. След като замръзнат, се изваждат, разпределят се по торбички и се надписват (съдържание и дата). Когато искате да размразите, вадите от предната вечер желаните зеленчуци, и ги оставяте в подходящ съд в хладилника да се размразят. На следващия ден ги притопляте и ако се нагала, ги пюрирате отново. Сложете добавки по вкуса на детето (кърма, мляко, сметана, сирене).
По същия начин можете да приготвите месо, зеленчуков и месен бульон на кубчета, които да размразявате и да смесвате с храната на детето.

Последна редакция: нд, 16 апр 2006, 00:13 от desytka

# 3
  • София
  • Мнения: 147
 Grinning Благодаря ти много, desytka !

# 4
  • София-там нейде в западната част
  • Мнения: 2 050
за нищо  Peace Grinning

Общи условия

Активация на акаунт