Дайте идеи за Великденско агнешко

  • 3 938
  • 5
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 208
Тази вечер ми донесоха един агнешки бут и дреболии за Великден. Идея си нямам как да го сготвя. На фурна - ама има ли някакви тънкости - марина, подправки, сос или незнам какво друго? Рецепти за дроб-сърма също приемам. Hug

# 1
  • Мнения: 867
  Бутчето се намазва със сол, червен пипер и черен пипер, слага се 1 1/2 ч.ч вода в тавичката, отгоре покриваш с  фолио и го забравяш на 200 градуса във фурната поне два,три  часа.
  За дробсърмата-първо изимваш дреболията много добре, като можеш да я накиснеш за 10 минути  в оцетена вода. Сваряваш в тенджера дреболията, като имаш впредвид, че черния дроб става по-бързо от белия.След като се сварят се нарязват на малки кубчета.
 Задушаваш в малко олио и ако имаш мазнина от агнето 2-3 връзки пресен лук, добавяш 1,1/2 купичка измит ориз/да стане прозрачен/, 1 връзка гьозум, 1 връзка магданоз, червен пипер, черен пипер, сол, добавяш и дреболята нарязана на малки кубчета-задушаваш всичко около 5-6 минути.Цялата смес я прехвърляш в  тава, като добавяш вода 1:3 за ориза и печеш във фурната. Когато е готово заливаш с 2 яйца, 1/2кофичка к.мляко и 1-2 сл.брашно.
Успех! 

# 2
  • Мнения: 867
        Ако имате плешка агнешка- се прави джоб в нея. Омазва се добре отвътре и отвън месото с черевен пипер, сол, черен пипер и се пълни с ориза и дреболия/както го описах по-горе се приготвя. Само че тпри пълненето особеното е че ориза с дреболиите тук трябва да е почти готов! Почти сварен и преди да зашиете  отвора добавяте около чаша вода вътре! Ако не е почти готов ориза ще си остане недоварен!
        Напълнената плешката се поставя в тава дълбока. Сипват в тавата около 2 ч.чаши вода, завива се плътно тавата с фолио. Първият един час се пече на силна фурна 250градуса, след това се намаля на 180-200градуса, за около още два часа. Все пак зависи колко младо е месото!
       Рецептата е изпитана многократно!





# 3
  • Мнения: 804
Ето и една рецепта от мен. Много лесно се приготвя, става от всякакво агнешко и винаги вкусно Hug Моите гости много го харесват:
                           Агнешко по гръцки:
                         =================
Продукти:

3-4 кг агнешко
1 кг картофи
2 лимона
олио
ч. пипер, сол
4-5 скилидки чесън
Приготвяне:

Нарязваме чесъна на филийки, а в  месото се правят процепи , в които да натикаме чесъна. Намазваме агнешкото със солта и черния пипер. Нарежда се в тава, заедно с едро нарязаните картофи. Прибавяме изцедения сок на двата лимона, олио и 1-2 чаши вода. Пече се с фолио 2 часа, а после и без фолито да добие лек загар.
Да ви е сладко Hug

# 4
  • Мнения: 3 861
Да добавя за дроб сърмата....
Ако имаш було в агнешките карантии, недей да го вариш. Отдели го и го измий хубаво. Разпъни го, то е като много финна мрежа. Разрежи го на парчета и във всяко парче сложи от плънката/ориз с дреболийки, аз слагам и стафиди в ориза и много пресен лук/ и завий сарми. Тези сарми се пекат в тавичка, като отгоре се намазват с жълтък. Става страхотна вкусотия

# 5
  • Мнения: 804
Никакви агнешки дреболии не успях да открия тук, а така ми се яде дроб сърма smile3518 Би ли станало с агнешко месо, нарязано на дребно? Praynig

Общи условия

Активация на акаунт