Рецепти с мас

  • 4 779
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 222
Дайте идеи за сладки, соленки и каквото и да е с мас. Дадоха ми 3 буркана и освен масленки и рогчета нищо друго не се сещам

# 1
  • Мнения: 901
Ако печеш хляб или правиш тесто за пица.. замени олиото с маста .. в рецептата и ще усетиш разликата  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 25 447
Кифли и козунаци, месеници - изобщо, всички месени теста стават по-хубави с мас.
Също ако правя пица с готово тесто, мажа тавата с мас - става много по-вкусна пицата.
Ако готвиш кисело зеле, слагай мас, вместо олио.

# 3
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Токова много рецепти с мас има с Инернет, защо не потърсиш?Напиши на гуугъла мас и ще ти покаже голям избор.

# 4
  • Мнения: 5 313
Виж това,изглежда апетитно;


Гюзлюма:



Списък на необходимите продукти:

200-300 г сирене
свинска мас за намазване

за тестото:
1/2 кг брашно
100 г краве масло
1 пакет суха мая (за 1/2 кг)
2 щипки сол


Начин на приготвяне:


 1. В купа се смесват брашното, маята и солта. Добавя се разтопеното масло и се бърка, докато брашното го поеме. Сипва се по малко хладката вода (около 250-300 мл) и се меси около 10 минути. Готовото тесто се разделя на малки топчици. Подреждат се в набрашнена тава, на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за 1/2 час.
 
 
 2. Върху обилно набрашнен плот се разточват топчетата тесто на много тънка кора, като размерът трябва да е не по-голям от разперена педя.
 
 
 3. Първата кора се поръсва с разтопената свинска мас и натрошеното сирене. Поставя се втора кора и отново се поръсва с мас и сирене. Слага се третата кора, поръсва се с брашно и леко се разточва. Прегъва се по краищата, така че да се получи нещо като пликче.
 
 
 4. Манипулацията се повтаря до изчерпване на продуктите. Пекат се в намазан с мас сач, след което се намазват с масло.
 
 
 

# 5
  • Мнения: 5 313
И това:

Свинско печено с панонски зеленчуци:



Необходими продукти:

200 г свинско филе
150 г карлфлекен (макарони, кускус)
2-3 с. л. свинска мас
2-3 с. л. олио
черен пипер и сол на вкус

за гарнитурата:
100 мл зеленчуков бульон
100 мл доматено пюре
100 г царевица
2-3 червени чушки
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
2-3 с. л. олио
1/2 ч. л. майорана
черен пипер и сол на вкус

 

# 6
  • Мнения: 5 313
Спагети с бекон :

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
400 г спагети
100 г бконн, нарязан на кубчета
1 с.л. свинска мас
1 с.л. сухо бяло вино
500 г доматен сок
сол и черен пипер на вкус
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Изпържете бекона в 1 с.л. св. мас, добавете виното и доматения сок, подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да се посгъсти за около 15 мин.
Сварете спагетите в пдсолена вода, отцеете добре и разбъркайте със соса.

.....................................................................................................................................


"Надупени" картофи:

ПРОДУКТИ:
броят на картофите е в зависимост от големината на тавата, но за 4 порции са поне 750 гр.
4 с.л. мазнина - свинска мас, краве масло, маргарин, в краен случай олио
сол, щипка червен пипер
пожелание прясна наденица или кърначета, според броя на порциите.
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се измиват много добре с четка! Не се белят. Разрязват се на половинки и се посоляват със солта и червения пипер.
Разтопява се мазнината в тавичката, нареждат се картофите с разреза надолу. Долива се вода до половината височина на картофите. пекат се в умерена фурна.
Пожелание малко преди да са готови картофите може да наредите върху тях наденички или кърначета.


......................................................................................................................................

Телешко с вино:


Необходими продукти за 4 порции
 
3/4kg телешко месо
1/2 литър червено вино
1/2 литър бульон или гореща вода
1 к.ч. коняк
2 с.л. мас
2 с.л. масло
2 глави кромид лук
2 1/2  с.л. брашно
2 домата
1 скилидка чесън
1 китка магданоз
черен пипер - зърна
дафинов лист
сол на вкус
 
 
Начин на приготвяне
 
Месото се почиства, нарязва на 20 парчета и се запържва леко с 2 с.л. мас и ситно нарязания лук. Поръсва се с 1/2 с.л. брашно, разбърква се и след 2-3 минути се прибавят червеното вино и бульона, магданоза, черния пипер, дафиновия лист, чесъна и доматите. Вари се час и половина на умерен огън, при захлупена тенджера. Месото се изважда и към соса се прибавят 2 с.л. масло, предварително размесени с 1 с.л. брашно и се оставя да клокне. След като се посгъсти се прибавя конякът и сосът се изсипва върху месото.
 

.......................................................................................................................................


Португалска супа:
 
Необходими продукти
 
1 с.л. мас
50g сланина
1 глава лук
1 морков
4-5 домата
150g ориз
1/2 литър бульон
1 к.л. червен пипер
дафинов лист
1/2 китка магданоз
мащерка
1 скилидка чесън
 
 
Начин на приготвяне
 
Сланината се нарязва на ситно и се изпържва в маста, заедно с нарязаните на кубчета  лук и морков. Когато се позлатят добре, се поръсват с черния пипер и се добавят дафиновият лист, магданозът и мащерката. Прибавят се доматите и чесънът. Вари се на тих огън. Когато всичко се стопи се пасира и пюрето се слага в тенджера, прибавя се оризът, залива се с бульона и се вари докато оризът омекне.
 


 

# 7
  • Мнения: 5 313
Капама:

Продукти за 6 порции:
750 г бяло пилешко месо (или бяло месо от пуйка), 500 г кървавица, 1 кг свинско месо (от бут, плешка или вратни пържоли), 1 чаша ориз, 1 голяма кисела зелка, черен пипер (на зърна и смлян), 1 чаша червено вино, 2 с. л. свинска мас (олио), малко тесто.

Начин на приготвяне: Отделят се горните, по-големи листа на зелката и едно от тях се постила на дъното на глинения съд (може да използвате йенска тенджера или обикновена), намазан с 1 с. л. мас (олио). Останалите се нарязват на ситно. Кървавицата, пилешкото и свинското месо също се нарязват на парчета, които се поръсват със сол и черен пипер. Част от приготвените парчета месо се завиват в зелев лист като сарма. Половината от сармите се нареждат на дъното на тенджерата. След което се поръсва ред ориз, ред от всички видове месо, ред зеле. После се нарежда останалата част от сармите. Най-отгоре се слага ситно нарязано зеле, 1 с. л. мас (олио), кървавицата и няколко зърна черен пипер. Залива се с червеното вино. Гърнето се затваря плътно с капак, който се замазва с тесто, приготвено от брашно и вода. Поставя се във фурната от вечерта и се пече до сутринта на най-ниския градус.

........................................................................................................................................


Задушен петел:


Необходими продукти за 4 порции: 1 петел около 1 кг, 3 глави лук, 2 лъжици мас, 1/2 пакетче краве масло, 2 лъжици брашно, 1/2 кафена чашка коняк, 1 чаша червено вино, 1 лъжица доматено пюре, 200 г по-дребни печурки, 2-3 скилидки чесън, 1/2 дафинов лист, щипка мащерка, черен пипер, сол, магданоз.

Нарежете петела на порции. Сложете месото в сгорещената мас. Разбъркайте и прибавете ситно нарязания лук. Залейте с коняка, похлупете и задушавайте 5 мин. Сложете виното, в което сте размили брашното, пюрето, разредено с 1/2 чаша вода, и подправките. Варете на тих огън, докато месото поомекне. Прибавете задушените в маслото гъби. Досварете ястието. Поднесете със ситно нарязан магданоз. Гарнирайте с пюре от картофи, сварен ориз и салата.


# 8
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз понеже олио не ползвам, пък зехтина ми беше свършил и до заплата готвих с мас. Ами какво да ти кажа - всичко стана вкусно. Боб, картофена яхния, гъби с ориз, баница....Пък за тестени работи просто е незаменима. Не очаквах постните ястия да се получат добре, но станаха много вкусни. Слагай смело.

Общи условия

Активация на акаунт