Кюфтета от...

  • 10 650
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 412
Здравейте!
Провокирана от темата за картофените кюфтета и след като прегледах темата с готварската книга, реших да пусна една събирателна темичка за различни видове кюфтета, крокети и т.н.  Grinning

Като си стигна до тетрадката с рецепти довечера, ще пусна моите любими бийнбъргъри, а засега:

Кюфтета от овесени ядки

200г овесени ядки
1 ч.ч. счукани орехи
2 яйца
2 пресовани варени картофа
сол, подправки на вкус
(по желание настъргани лук и кашкавал, а вместо картофи - хляб)
От продуктите се омесва кайма, оформят се кюфтета и се пекат в умерена фурна.

Кюфтета от коприва

250-300г коприва
200г овесени ядки
3-4 с.л. галета
1 яйце
сол, магданоз, подправки по желание
Копривата се бланшира в подсолена вода, отцежда се, нарязва се на ситно. Омесва се кайма, оформят се кюфтенца, които се пекат или пържат.

Това е за сега от мен  Crazy
Вие сте  Hug

# 1
  • София
  • Мнения: 3 816
Овесените ядки накисват ли се предварително?

# 2
Кюфтета от коприва

250-300г коприва
200г овесени ядки
3-4 с.л. галета
1 яйце
сол, магданоз, подправки по желание
Копривата се бланшира в подсолена вода, отцежда се, нарязва се на ситно. Омесва се кайма, оформят се кюфтенца, които се пекат или пържат.

Нещо не ми се връзват копривените кюфтета?!? Каймата или овесените ядки са сбъркани?

# 3
  • Мнения: 412
Нещо не ми се връзват копривените кюфтета?!? Каймата или овесените ядки са сбъркани?
Грешката е вярна  Mr. Green - под кайма имам предвид "смес, от която се оформят кюфтета".

Овесените ядки, ако са от най-обикновените, може да се накиснат в подсолена вода, бульон или дори да се бланшират. Ако са фини няма нужда.  Hug

# 4
  • Мнения: 412
Бийнбъргър

300г боб
300г сварен кафяв ориз или булгур
50г грис
1 голяма глава лук
1 ч.л. червен пипер
50г олио
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица или майорана
1 щипка бял равнец или кориандър
1 с.л. соев сос
галета за овалване, сол

Сваряваме фасула, смиламе го заедно със сварения ориз. Гриса накисваме в 100мл вода, омесваме всичко, оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и печем в умерено загрята фурна. Гарнитура - туршия, салати от свежи зеленчуци


Кюфтета от леща и булгур

250г леща, сварена и отцедена
1ч.ч. булгур, накиснат в ледена вода
2 стръка зелен лук
1 стрък чесън
по 1 ч.л. чубрица и риган
по 1/2 ч.л. кимион и сол
4-5 с.л. галета
Оформяме плоски кюфтета и печем на фурна ~ 15 минути или пържим. Поднасяме със зелена салата и доматен сос

Печени кюфтета от зеленчуци

2-3 картофа
1 морков
парче целина
1/ 2 чаша настъргано сирене
1 белтък
магданоз, сол, масло
Зеленчуците се сваряват и настъргват.Оформят се плоски кюфтета, намазват се с белтък и се пекат в намаслена тава.

# 5
  • Мнения: 364
кюфтета от тиквички
тиквичките се настъргват, изцеждат се добре, добавя се едно яйце, малко брашно, подправки (магданоз, черен пипер). Може да се добави и малко намачкано сирене. Сместа се омесва (не трябва да е много рядка), кюфтетата се пържат.

# 6
  • Мнения: 9 107
кюфтета от тиквички
тиквичките се настъргват, изцеждат се добре, добавя се едно яйце, малко брашно, подправки (магданоз, черен пипер). Може да се добави и малко намачкано сирене. Сместа се омесва (не трябва да е много рядка), кюфтетата се пържат.

И копър, и сирене. Сместа направо с лъжица в тигана - бързи и мързеливи кюфтета.

# 7
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Кюфтета от гъби

1 кг. гъби
3 глави лук
3 срудно големи картофа
3 филии бял хляб
150 мл прясно мляко
50 гр. брашно
масло
2 яйца
галета, магданоз, сол, чер пипер

Лукът и гъбите настъргани на ренде се задушават в маслото
Към охладената гъбена смес се добавят жълтъците заедно с накиснатия в млякото хляб. Сварените картофи се настъргват и добавят към гъбите. Подправя се със сол, червен пипер, магданоз и половината галета. Овалват се в брашно и в разбитите на сняг белтъци. Пържат се в нагорещено олио.

Кюфтета от зеле

1,400 кг прясно зеле
80гр. ориз
100 гр. брашно
80 гр галета
3 айца
2 глави лук
100 мл. прясно мляко
чер пипер, магданоз, сол

Нарязаното на дребно зеле се задушава в олио и малко вода, докато зелето омекне и водата се изпари. Смесва се с отделно сварения ориз, ситно нарязаните магданоз и лук, добавя се чер пипер и сол. Прибавя се предваритено приготвения от млякото яйцата и брашното гъст бешамелов сос. Оформят се кюфтета, които се овалват в брашно и галета и се пържат.


Това са моите рецепти, изпитани и любими.   chef

# 8
  • Мнения: 903
Kюфтета от зелен боб

1буркан зелен боб се оцежда и нарязва на ситно. Прибавя се 3-4 яйца и 3-4с.л. брашно и подправки на вкус. Сместа се изсипва с лъжица в нагорещена мазнина и стават плоски като малки шницелчета.

Кюфтета от пастет(коприва/ кайма)

1 пастет/коприва(запарена и наситнена)/250гр.кайма
5 картофа
5 яйца
5с.л. брашно
Картофите се настъргват и се изцеждат с ръце и се прибавят другите продукти и подправки на вкус. Пак се изсипват с лъжичка в нагорещеното олио.

# 9
  • Мнения: 953
от магданоз.
нищо по-различно от другите.
магданоза се измива,нарязва се на ситно,и се омесва смес от яйце,брашно,подправки и се оформят кюфтета.после се пържат и готово

# 10
  • Мнения: 382
Кюфтета от пастет(птичи,свински на Янев напр.)
Към сместа от кутийката прибавяте средата на една филийка хляб(намокрена),чубрица,кимион млян,една суп.лъжица сухо картофено пюре,една суп.лъж.смес за панировка(аз ползвам универсална,в която има и сусам),хубаво омесвате сместа,оформяте на кюфтенца(топчета,елипси,както ви харесва),овалвате в брашно и пържите.За мен са по-вкусни студени,но вие опитайте както ви харесва.После със салатка и яденето е готово.Забравих,може да се сложи и ситно нарязан зелен лук и магданоз ,зелен,за по-ситно го режа с ножица,вкуса става още по-хубав.Винаги поддържам запас от пастет и русенско варено(него го панирам на отделни резенчета)за неочаквани гости.
 И към магданозените кюфтета да добавя-преди години ми казаха една арменска рецепта за кюфтета от магданозените дръжки,не очаквах ,но станаха супер.Обикновено ние изхвърляме дръжките на магданоза,а хората виж какви вкусотии си приготвят с тях.


Кюфтета от магданозени дръжки
 Нарязват се на ситно измитите дръжки,за да се получи достатъчно смес за кюфтенцата са необходими дръжките от 2-3 връзки магданоз,но от по-големичките,като букетчета,че продават и едни дето има само по 3-4 стръкчета.Добавят се 1 суп.лъж брашно,1 суп.лъж.галета,щипка сол,чер пипер,1 яйце.Според това колко мокри са били нарязаните дръжки,сместа може да остане по-рядка,тогава я сгъстявате като увеличавате брашното и галетата.Обърквате хубаво ,загребвате с лъжица и пържите в сгорещено олио.Сервира се със салата или пък с цедено,или обикновено кисело мляко и чесън.

# 11
  • Мнения: 4 668
Аз правя едни пилешки кюфтета    chef, свалих си рецептата някъде от нета , не претендирам за авторство , но стават много хубави -
Сварено пилешко месо (или от печено пиле , ако имате останало и се чудите какво да го правите ) се нарязва на много ситно , не се мели
Прибавя се -
настърган кашкавал
нарязан на ситно магданоз
1 ч.л. горчица
сол и черен пипер
Оформят се кюфтенца , топват се в разбит белтък , после в брашно и се пържат .

Общи условия

Активация на акаунт