Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 55 934
  • 557
  •   2
Отговори
# 540
  • Мнения: 334
Здравейте! Предстои ми пътуване в Турция. Може ли да ми препоръчате добър турски зехтин?

# 541
  • Варна
  • Мнения: 59
Когато човек знае защо са се повишили толкова цените на зехтина в световен мащаб и в частност от европейските доставчици, няма въобще да изрази недоволство, защото всичко е напълно оправдано.
 За мен беше напълно покъртително бай Ганьо да спекулира с цените на слънчогледовото олио и да се възползва от пропаганда и страховете на хората. Дори имаше починал възрастен мъж, докато се бори с озверялата тълпа да се добере до заветните вредни мазнини. Не смятам, че животът на човек струва 2 бутилки олио на нарочно завишени цени. Когато има някъде проблеми, бързо се разбира човек/бизнесмен/търговец колко точно струва като ценност. Да, рафинираните олиа са непрепоръчителни и в някаква степен вредни, особено за готвене.
За ментетата със зехтина... Магазинната мрежа, която държи на реномето си и да запази клиентите си при нарастващата конкуренция, би трябвало да изисква от своите доставчици качествени продукти директно от официален източник, в това число зехтинът да не е преправен. Съмнителната цена също е добър ориентир. Наскоро в Кауфланд се загледах, че има зехтин Коста доро на добра цена, но поглеждайки трайността му, имаше още месец до изтичане на срокът. По начало не е фатално, но е ориентир човек да си отваря очите повече, а не да пълни количката и у дома да се чувства прецакан. Колкото по-пресен е зехтинът, толкова повече полифеноли съдържа той. Посоченият по-горе италиански зехтин съм го ползвал поне два пъти и ми харесва. От масовите италиански зехтини в магазинната мрежа фаворити са ми Монини и Де Чеко. Коста доро ми е по-назад по приоритети, но на промоция не се лишавам и от него. От испанските зехтини също съм доволен. Качественият зехтин е лекарство за организма. Препоръчват профилактично по супена лъжица вечер преди лягане.

Последна редакция: сб, 18 май 2024, 15:59 от Чихинци

# 542
  • Мнения: 25 824
Здравейте! Предстои ми пътуване в Турция. Може ли да ми препоръчате добър турски зехтин?

Добрите зехтини са скъпи. Гледай да пише Naturel Sizma и да е на промоция. Хубави са зехтините на Komili, Taris, Kristal... Абе, по цената ще ги познаеш. Simple Smile
В момента хубав зехтин от споменатите на промоция излиза около 20 лв./литъра, без промоция са близо 30 лв. и нагоре.
Говоря за зехтина, който се продава по големите хранителни вериги. Нямам понятие какво е положението по пазарите и борсите, аз лично не бих рискувала.

# 543
  • Варна
  • Мнения: 400
Чета по горе за олиото, процеса на рафиниране и вредите, нооооо проблема не е само в това...

Обожавам аромата на суров слънчоглед на студено пресованото олио Шарлан, но не го употребявам от доста време, заради съотношението омега 3/омега 6, което е много много лошо....

# 544
  • Мнения: 5 809
А кое съотношение на омега 3 и омега 6 не е лошо и е хубаво?

# 545
  • Варна
  • Мнения: 400
А кое съотношение на омега 3 и омега 6 не е лошо и е хубаво?
Идеално, хубаво или добро съотношение, според мен може да се постигне само с допълнителен прием на Омега 3 под формата на добавка, защото Омега 6 е навсякъде в големи количества.

При зехтина това съотношение може и да не е идеално, но като сравнение със слънчогледово олио е много, много добро.
Точните цифри не се сещам, но едно към двуцифрено число при зехтина, срещу едно към някакви хиляди при слънчогледово олио, ....няма база за сравнение

Лошото съотношение където Омега 6 е прекалено много, действа възпалително на тялото.

# 546
  • Варна
  • Мнения: 59
А кое съотношение на омега 3 и омега 6 не е лошо и е хубаво?

https://www.youtube.com/watch?v=CN5ekrfC4wY
Може да потърсите повече мнения.

Идеалното, но недостижимо съотношение е 1:1. Ако се докарате до 1:3 или 1:4 ще сте в едни оптимални граници, които ви гарантират добро здраве по много показатели. Колкото повече преработени храни приемате в ежедневието си, рафинирани масла с висок процент омега 6, ядки с високи омега 6, съотношението рязко се влошава. Например фъстъците имат високи омега 6. Олиото от гроздови семки също, макар все пак да го препоръчват пред слънчогледовото за пържене и консумация, но и цената му е в пъти повече и едва ли си заслужава толкова (а и няма гаранция колко точно няма химични добавки в него). Олиата и ядките не са толкова полезни, когато се нагряват при над допустимите за тях градуси. Ако си ги печете сами, не ги прегаряйте!
Когато човек не може да си позволи да е роб на това, което яде, но иска да си помогне, намалява на първо време непрепоръчителните храни и увеличава приемът на препоръчителните в ежедневието си. Тук идва ролята на екстра върджин зехтина за сметка на рафинираното слънчогледово олио в салатите. За готвене не се наемам да кажа, но пак го дават, че е препоръчително. Рапичното също е силно непрепоръчително за консумация. За да подобрите допълнително Омега 3, яжте мазна риба или приемайте добавки. Яжте орехи или ако не ви мързи - чупете си ги вие. От време на време яжте авокадо. За пробата взех масло от авокадо и го държа в хладилника. Ползвам го като си правя омлет, яйца, зеленчуци и месо, риба на чугуна. От време на време ползвам свинска мас, кокосово масло, краве масло за готвене. Правил съм си яйца и със зехтин при по-ниски теператури. Слънчогледово олио ползвам само в супи и манджи и то рядко.
Ако периодично си пържите у дома картофи, пробвайте със свинска мас! Ако ползвате еър фрайър, стоплете предварително мазнината и оваляйте картофите в нея. Във фурна, предварително намазнени със свинска мас отново са по-вкусни и по всяка вероятност по-малко вредни от тези с олио. С кокосово масло съм на същото мнение. Ако правите домашен кекс по бабините рецепти, вместо олио сложете разтопено кокосово масло. Все пак не прекалявайте с наситените мазнините и най-вече с въглехидратите, но това е за друга тема Simple Smile
Ако решите коренно да промените диетата си за няколко месеца напред, включвайки повече полезни мазнини и намалявайки лошите мазнини и въглехидратите, направете си подробни кръвни изследвания сега и след няколко месеца. Така ще вярвате на себе си и по това колко сте били съвестни, ще отсявате митове от истини.
И понеже темата е за екстра върджин зехтин, старайте се да приемате около 10 грама на ден в яденето си. Може и повече.

Последна редакция: сб, 18 май 2024, 16:39 от Чихинци

# 547
  • Мнения: 996
Аз от Омега 3 и 6 не разбирам но лично изпитах последствията от пържените с олио ястия, просто организма ми е като лакмусче за отровите, навремето бях скептична и си виках какво пък толкова..но се оказа не чак "какво пък толкова", а ако исках да съм здрава, просто трябваше да спра пърженото както и рафинираното олио. Ефектът не закъсня 😀 и приказките за зехтина extra virgin не се оказаха напразни. При мен дори оздравяването дойде доста по бързо от очакваното. Иначе и аз като Василеа, обожавам  дъхът на слънчогледовото олио и всичко с него ми е несравнимо по вкусно отколкото с оная люта люцерна зехтина. Не мога дори и слънчогледови семки да ям 😥

# 548
  • Мнения: 5 809
Мария, извинявай, какво е това заболяване, което лекуваш с зехтин?
Ако искаш да кажеш, разбира се ...

Последна редакция: сб, 18 май 2024, 18:09 от monii

# 549
  • Мнения: 334
Как' Сийка, благодаря!

# 550
  • Мнения: 5 809
Благодаря на VassiLea и Чихинци за информацията, бяхте много полезни!
Аз пия Омега 3, те имат пък съотношения между EPA и DHA.

# 551
  • Мнения: 3 314
Filippo Berio не е лош, но е далеч от нещо хубаво, както е с повечето "италиански" зехтини, които само са опаковани в Италия.
Повечето им зехтини са от Африка и други страни от Европа, Хърватска, Испания ниското качество.
Вече на истинските им италиански зехтини винаги гордо е написано  на етикета, че са италиански,  примерно на точно тази марка изглежда така. Разбира се, цените са други!




Вчера на пробвах няколко топ зехтина на Nobleza del Sur. Това е за подправка, все пак са скъпи, но вкуса е много силно концентриран. Пробвах Arbequina, Centenario зехтин пикуал от вековни дървета над 100 години и sur novo.
Цените са им почти идентични, над 50лв/500мл  у нас (в Испания е 20евро на сайта им), но с такъв зехтин се кара месеци, слага се като завършек на ястия и други.

# 552
  • Мнения: 2 663
Аз наливам доста в елдата на децата за закуска. Слагам и сирене и мисля, че се получава добра закуска и се радвам, че изобщо я ядат тази комбинация Grinning

# 553
  • Мнения: 996
От понеделник в Кауфланд Испанката на промоция - двайсетарка за литър. Последния път обаче, пролета като беше на промоция 18 или 19 лева не помня, партидата беше със срок на годност до април 2024. Така че дали ще си заслужава - зависи от етикета 😁.Ще видим !

# 554
  • Мнения: 5 056
Свършил се е зехтинът, от който поръчвах. Чудя се какво да си взема?
https://solibero.com/mestral-maslinovo-maslo-extra-virgin-3-l.html
https://solibero.com/la-laguna-selecta-maslinovo-maslo-ev-3-l.html
https://solibero.com/casa-del-agua-maslinovo-maslo-ev-picual-5-l.html
https://zehtini.com/index.php?route=product/product&path=59&prod … .price&order=DESC
http://www.kalimerashop.com/catprod_1/product_485.html
http://www.kalimerashop.com/catprod_1/product_484.html

Търся си някакво по-голямо количество, за предпочитане тенекия от 5 литра, защото зехтин, особено лятото, ползваме обилно и не ми се разсъждава през месец какво да купя. Иска ми се да е с по-ниска киселинност. Обикновено поддържам два вида зехтин, един по-ароматен за салати (харесва ми да ми мирише на билки, на треви, нямам предвид овкусен с нещо) и един с по-неутрален вкус за готвене.

Или някакъв друг чужбински сайт, от който да си поръчам нещо, до към 40на лв литъра включая доставката.

Идеи?

Общи условия

Активация на акаунт