(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

  • 29 453
  • 730
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 5 529
Ехааа, искам и аз такива домати! Не съм чувала.
Миналата година сях един сибирски домат, дето уж и на хладно, и без слънце, и дори вкъщи на перваза раждал. Не беше вкусен, воднист и кисел. Но при мен расна на слънце, може затова да е било Joy

# 691
  • София
  • Мнения: 12 279
И аз така имах някакъв домат, който е най-ранен, но не чак за 45 дни. Да вярно стана пръв, но не беше нещо впечатляващо и втора година не съм го садила. Може да се опитам да си спомня името му или да потърся в записките.
Моят съвет е ако искаш да пробваш и да видиш дали ти допада и в твоите условия за колко време ще стане.
Аз чакам да видя дали най-накрая ще ме удобрят за фотоволтаиците и планирам да сложа отопление на една малка оранжерия от тях, за почти целогодишно отглеждане там на няколко корена, но да видим дали ще ми се получат нещата Simple Smile

# 692
  • Мнения: 8 314
Може да ми се смеете, но да ви питам: за първи  път сея грах и не знам по какво да разбера, че е готов за бране?

# 693
  • София
  • Мнения: 44 286
Ние мн окъсняхме, но вчера взехме малко корени разсад и ги насадихме, домати - някакви черита и червен едър, каккто каза човека и краставички, скромна бройка, хилави, малки... Ще видим какво ще стане ако изобщо днешния дъжд не ги удави. Но той каза, че за него си садял такива, ще видим... Дано имаме повече от 2кг за сезона този път😅

# 694
  • Мнения: 5 529
Шушулката трябва да надебелее. Късаш една и преценяваш зрънцата дали са готови. Това за млечен или зелен. Ако е за сух, май трябва шушулката да пожълтее, но аз никога не съм го чакала толкова.

# 695
  • Мнения: 3 915
Oт тия домати вкус няма да диря, искам просто да не купуваме в студеното време бъканите с химия.. Втриса ме като чуя думата хидропоника, а и у нас вече масово се гледа така
Аila, ние си мислим за малка термопомпа и фотоволтаик за оранжерията, но има много строителни дейности по къщата и гаража .. със сигурност няма да е следващата година. Фотоволтаицете ще са върху гаража, та не можем да разменим реда на изпълнение Simple Smile

# 696
  • Мнения: 1 228
Шушулките на граха "звънят" когато е готов за бране. Вижда се пълната шушулка и се чува звук.
Скрит текст:

И по-малко пълни шушулки
Скрит текст:

А това е реkолтата от второ бране. Сорта е Ран1. Интересното е, че всяка година сея този сорт и всяка година растенията са различни.
Скрит текст:
И доматите.
Скрит текст:

Най- ранните и вкусни домати, които аз съм отглеждала са българския хибрид Финал. Една идея по ранни да от Ръгби.
И първите тиквички

Последна редакция: пн, 20 май 2024, 14:53 от morskibriz

# 697
  • София
  • Мнения: 12 279
Може да ми се смеете, но да ви питам: за първи  път сея грах и не знам по какво да разбера, че е готов за бране?
Аз просто отварям някои шушулки да преценя дали са готови вътре зрънцата. Не чакам да изсъхнат, харесвам ги млечни, макар че и това се е случвало, ако не ми остане време и изскубя цялото растение. Тогава първите са леко презрели, последните още не са хубаво вързали, но това е положението.
Този път примерно просто набрахме първите станали отдолу и ще изчакваме останалите да доузреят.
Но това е растенията в оранжерията, един пакет. Навън тепърва имат шушулки с малки грахчета, там са два пакета.
Скрит текст:





скаридка моите фотоволтаици също ще са на гаража, но той е така заварен, 40 кв плоча отгоре, което е най-здравото нещо вкъщи. Къщата е гредоред Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 май 2024, 14:06 от Aila

# 698
  • София
  • Мнения: 44 286
Ходих сега да пусна няколко семки за босилек около репичките и  гледам тези две растения... Много ми приличат на мини домати или си внушавам.... Миналата година имах там доматени храсти 🤔
Скрит текст:

# 699
  • Мнения: 1 228
He си внушаваш. Домати са. Сяла си директен сорт домати и се е размножил от някой паднал, презрял. Може да ги преместиш на по-добро място, ако прецениш. Може и да си ги гледаш там където са излезли. Аз също имам два саморасляка в лука. Там бяха доматите от недоволна миналата година. Няма да ги местя.

Последна редакция: пн, 20 май 2024, 15:29 от morskibriz

# 700
  • София
  • Мнения: 12 279
Определено са домати.
При мен навън сигурно десетки бяха поникнали, отделила съм и аз не знам защо 10-тина корена, предвид че и разсада не откривам къде да го насадя. Вече ги плевя докато са малки, ако ги видя, за да не ми е жал.
Успях да изчистя граха, общо 900 грама, но има още доста да се бере от него. Опитвам се да си засека колко е производството, от едно пакетче.
Между другото в нета пише, че става за 60 дни ранен до около 80 дни късен, а този по записки му е отнело 3 месеца за да става за бране. Може би заради времето така се е получило. Иначе от момента на цъфтеж до бране го дават някъде 3 седмици интервал.

Грахчето
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 20 май 2024, 20:13 от Aila

# 701
  • Мнения: 10 654
Аз много искам да си сея мини поленце с грах
Ама детелините го завладяват 🙄 не знам как да се справя с тая напаст. Превзема всичко наред. Скубя, пак расте и избуява...

# 702
  • Sofiа
  • Мнения: 3 243
Здравейте,
Аз съм “зелена” градинарка и за пръв път тази година ще гледам домати, малко краставици и тиквички. За тези обитатели имам парник и за момента ги поливам с маркуч, но сме предвидили един кръг от капковото напояване на дворната растителност и имам питане за туй капково.  На какви интервали се настройва да полива?

# 703
  • Мнения: 6 551
Днес използвахме почивния ден и хубавото време и записахме силен градинарски ден. Всичкия разсад чушки вече си е по местата, картофите са окопани, доматите вързани и околтучени, сях царевица и тикви, даже поплевих където се наложи. Доста работа отметнахме, но идните дни пак ще вали и използвахме момента, преди градината пак да стане кал до шия.
Имам три вързали доматчета.
Скрит текст:

.
Картофите са само два реда, но ги сложихме за проба да видим стават ли .

Зеленият боб е покарал и му сложихме колове. Този е един увивен, много плодороден, с дълги плоски шушулки. Много го обичаме паниран или задушен в масло и чесън, но едвам го изяждаме и се налага да раздавам много. Не замразявам, нито слагам буркани.  До боба са ми тиквичките, но заради дъждовете са едни хилави и мижави. Дано поне два корена оцелеят.

Къпини и касис са полудели, много цвят и завръз.


Пиперът, малко го подпрях  със сезал, че много ми беше висок разсада.

И лютите чушлета до вечния лук.

# 704
  • София
  • Мнения: 12 279
Супер за работата, която сте отметнали и за първите доматчета!
Аз за съжаление бях цял ден в някакви срещи, днес съм в офиса и се надявам утре да мога да отида до село.
За капковото, аз лично засега нямам програматор и поливам когато мога. Зависи много от времето и влажността и температурата на какъв интервал да се полива. Има вариант с влагомер да се преценява, кога да се включва и да се полива.
Сутринта във фейса ми попадна едно описание на някакъв човек, как той си гледа  индетерминантните сортове домати. Има снимка и описание кое как се нарича и какво го прави.
Основното е че едните култуци ги оставя за второ стъбло, а другите ги засажда за нов домат. Споделя за разлика между култуците, т.нар главен култук, който се намира точно под първият цветонос и който става по-едър от долният, макар той да е по-ранен. Него го оставя за второ стъбло, а долният култук си захваща нов домат с него.
Отделно споделя, че между два цветоноса в ендетерминантнтие сортове има три листа обикновено, докато н детерминантните един. Беше ми интересно и ще наблюдавам и при мен как се развиват нещата Simple Smile
Слагам в скрит текст описанието и картинката, ако и на друг му е интересно.
Скрит текст:
One of my tomato plants is in a good spot for filming, so I decided to showcase some features of its growth and discuss my plans for its formation. I've attached high-resolution photos, so you can zoom in and see all the details.
So, "Black Prince" is an indeterminate, medium-fruited variety. I planted it at the end of April, burying it almost horizontally (about 15%.) I left four leaves before the first flower cluster ( ). Suckers formed in the leaf axils. I removed two already and left the other two (as of the time of filming).
If the plant is growing optimally, suckers appear in almost every leaf axil. However, not all suckers are the same. The sucker under the flower cluster is called the "main" sucker. What makes it special?
Compare sucker ( ) and the main sucker ( ). Although sucker ( ) is older, it is less developed. The main sucker is almost as thick as the main stem and nearly as tall. I will keep it as a second stem, while sucker ( ) will be cloned. By early June, it will become a separate plant. Let's cheer for it and continue our tour to the next level.
Here is the second flower cluster ( ). Let's count the leaves between the two flower clusters, marked with orange dots. One-two-three. Three leaves are standard for indeterminate varieties. Determinate varieties usually have one leaf between clusters.
Before the second flower cluster, hidden behind the leaves, is the second main sucker ( ). Yes, that's right. A tomato plant can have more than one "main" sucker. Any sucker located just below a flower cluster is called a main sucker. Note the development of the main sucker ( ) compared to its sibling one leaf lower. As you might have guessed, another unwanted sucker will be cloned, and the main sucker will remain as the third stem.
This post is not about general sucker removal or tomato formation. One plant does not represent all. But I hope I have explained why I am managing this plant in this particular way.

Общи условия

Активация на акаунт