Трапеза за Нова година

  • 66 569
  • 319
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 5 781
Благодаря!
Ще пробвам на вентилатор, на висок градус, и на решетка.

# 286
  • In transit
  • Мнения: 11 934
Мони, ще се разтекат. Пробвала съм да пека кашкавал на фурна, замразен, незамразен, все се разтича. Но пак е вкусно Simple Smile

# 287
  • Мнения: 5 781
Добре, убедихте ме, ще пържа тогава.

# 288
  • Мнения: 1 231
Да побутна темата. Нова не видях Stuck Out Tongue Winking Eye

# 289
  • Бургас
  • Мнения: 16 398
Аз нищо ново и необичайно няма да правя.
Европейска и млечна салата
Пържоли на фурна
Гъбен сос
Картофи пържени или печени
Кюфтета
Сирене с червен пипер и олио
Мезенца и кашкавал
Соленки
Виненки

# 290
  • софия
  • Мнения: 2 918
И при нас традиционно.
Руска салата
Редена салата
Мезета
Паниран език
Ядки
Банички с късмети
Пържоли
Пиле
Картофена салата
Сарми
Торта

# 291
  • Бургас
  • Мнения: 16 398
Да,баницата и сърмите,лозови забравих.

# 292
  • Мнения: 6 314
Честита Коледа на всички!
Много ми е приятно да ви чета, но тази НГ ще посрещам навън, така че няма да ми се налага да измислям и да приготвям трапеза.
Искам обаче да споделя с вас няколко идейки за разядки, предястия и мезета, които много се харесват у нас и който желае може да си ги приготви, дори още от предният ден и да се оставят покрити в хладилника. За едната се присетих от написаното от karzz  меню (сирене с червен пипер и олио), а именно:

Тракийска разядка с крема сирене или друг вид сирене за мазане

- 1 глава настъган на ситно ренде или пасиран кромид лук, по възможност воден, може и червен да е;
- 3 - 4 скилидки пасиран с щипка сол чесън (колкото обичате);
- 4 пакетчета сирене крема или друг вид сирене за мазане, или натрошено на ситно бяло саламурено сирене или извара;
- 1 чаена чаша (200 мл) кисело мляко с по-голяма масленост, но се сипва лъжица по лъжица като се гони по-гъста консистенция на разядката. Да не се изсипва наведнъж цялото мляко, за да не разводни много разядката;
- 1/2 чаена лъжичка червен пипер;
-черен пипер на вкус;
- лют пипер по желание и на вкус;
- 2 - 3 супени лъжици зехтин или олио (лично аз предпочитам да слагам олио, т.к. зехтина ми променя вкусът и най-вече аромата на разядката). Който обича по-мазничко, може и повече да сложи;
- нарязана на ситно прясна, сладка чушка/и (2 -4 брой макс)или пък печена/и и белена;
- по желание начукани ядки от орехи;
- нарязани на средно ситно 3 - 4 сварени яйца;
- нарязан на ситно магданоз на вкус(може и без него, а който предпочита може да го замени с копър или комбинация от двете зелени подправки, може и с чубрица да се приготви);
- при необходимост и по желание може да се добави сол на вкус, но първо да се пробва и тогава, защото ако сиренето е по-солено, то няма да се наложи да се подправя. Ако се ползва извара, то тогава задължително се слага сол на вкус.
Всичко добре се обърква. Добре е да се направи още предният ден или сутринта на 31.12, за да има време да поеме от ароматите, а и да не се натоварва човек в последния момент. Държи се на хладно.
Може да се украси като дядо Коледа
Скрит текст:
Тук в случая разядката е без нарязана чушка.
***
Разядка с орехи
- 200 гр. може и повече (зависи от броят на гостите) начукани орехови ядки. Не е нужно да са много на ситно;
- 2 скилидки пасирани/намачкани с щипка сол ;
- сол на вкус;
-1/2 чаена лъжичка оцет или сок от лимон;
- 2 - 3 супени лъжици студено вода(сипва се по малко, за да се получи по-гъста каша за топене с питка или хляб, ако ви се струва много гъста, се добавя още водичка);
- 1 - 2 супени лъжици зехтин или олио.
Приницпно я приготвям за Бъдни вечер, но т.к. много я обичаме, често я приготвям и за НГ.

***
Ще ви постна и моите любими палачинки/гофрети от тиквички (който има форма за гофрети може да ги направи в нея), също ако някой има желание може да ги приготви, отново още от предният ден. Студени са по-хубави.
Скрит текст:

***
 Домашно приготвено мезе от свински джолан, варен в зелев сок.

В голяма тенджера под налягане(може и обикновена, но тогава ще ви трябва повече време за сваряване на месото - поне 2 часа) се слага 1 по възможност заден свински джолан, а може, който предпочита да ползва цяла свинска плешка, може и бут, но става по-сух. Залива се със зелев сок да покрие хубаво месото. Добавят се: дафинов лист 2 -3 листа, бахар на зърна 5 -6 броя, черен пипер на зърна - 10 броя и се вари около 1.5 часа. Първо да заври на силен огън, после като тенжерата заствисти се намалява на по-слабо. Като се свари се изважда внимателно с голяма решето лъжица, като се внимава месото да не се разпадне на дребно и се оставя на решетка или в гевгир да се отцеди от сока и да се поохлади. Отупва се хубаво с червен, сладък пипер, счукан чимен/сминдух на зърна (може и с чубрица да се замени),може да се добави смлян кимион, самардала, сух чесън (не е задължитлен), общо взето по желание, който каквито подправки обича, може и малко лют пипер.
Така се оставя хубаво да поеме подправките, покрива се в съд и се държи на студено. Поднася се нарязан на филийки като пастърма.
Скрит текст:

***
Осолена сланина с орехови ядки
Сланина с ширина на парчетата около 10 см и дължина поне 30 см. Реже се на тънки ленти (3 -4 мм), по дължина на парчето. Тези ленти последователно се потатяп в широка купа с оцет. После върху лентите се нареждат счукани орехови ядки, слагат се подправки:  чубрица, счукан чимен/сминдух и нарязан на ситно чесън, малко смлян черен пипер. Лентата се навива на руло по дължината на парчето и се обвързва с конец. След това рулцето се отупва хубаво със сладък червен пипер. Рулцата се нареждат в кутия или в найлонов плик и се поставят в камерата на хладилника. Когато решите да ги поднасяте се вадят от хладилника, оставят се 2 минути да се отпуснат, маха се конеца и се режат на кръгли охлювчета. Поднасят се с препечен хляб или с брускети.

Весело послещане на НГ!

# 293
  • Мнения: 2 420
За НГ ще приготвя катък,гуакамоле,хумус,мезета,питка и капама.За десерт тирамису или бисквитена торта с тиква и маскарпоне.

# 294
  • При децата ми
  • Мнения: 6 117
Момичета, споделете какви салати правите за Нова година?
Тази година мисля да наблегна на салатите.
А, иначе традиционно приготвяме: Руска салата, катък, пържоли на фурна, мезета, баница с късмети, ядки, плодове.

Ще се радвам да споделите и десертите си, какви торти приготвяте?

# 295
  • Бургас
  • Мнения: 16 398
У дома много обичаме европейската салата. Свежа е много.

# 296
  • Мнения: 6 314
Момичета, споделете какви салати правите за Нова година?
Тази година мисля да наблегна на салатите.
А, иначе традиционно приготвяме: Руска салата, катък, пържоли на фурна, мезета, баница с късмети, ядки, плодове.

Ще се радвам да споделите и десертите си, какви торти приготвяте?
Аз приготвям подобна https://www.haskovo.net/recipes/2175/Makaronena-salata-sas-smeta … 0%BD%D0%B8&page=9   , но вместо яйчена майонеза си разбивам кисело мляко с малко олио и така става много лека. От пресните правя или коледен венец с печени чушки, песто от магданоз, оцет, олио и пасиран чесън и натрошено сирене/може и малки моцарелки да се ползват/ или айсберг със семена и пармезан на люспи, а може и настърган, пресен или червен маринован лук, мариновани шайби цвекло и всичко друго каквото ми хрумне. Може дори сушени плодове и маринована круша от суршва туршия. Маслини, запържен до хрупкаво бекон, сух хляб на залци(запържени в зехтин със скилидка чесън, сол и черен пипер), т.наречената панцанела. Приготвям дресинг за овкусяване на салатата.
Не съм много по приготвянето на десерти, че не ги улучвам особено добре, но скоро гледах на Джейми Оливър интересно Тирамису, което вместо с кафе, беше напоено с лимончело и цеден сок от мандарини/поортокали.
https://rumqntikavkuhnqta.blogspot.com/2012/03/blog-post_27.html?m=1
Може да се направи и в чаши за всеки гост.

# 297
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 485
Ще  правя любимата на племенника ми салата с варени картофи, варени яйца, праз и майонеза. Търпи вариации с червен лук, но в момента имам праз и ще заложа на него.

# 298
  • софия
  • Мнения: 2 918
Любима моя салата ми е с трицветни фусили пушена риба, печени бадеми кисели краставички и копър.

# 299
  • Мнения: 1 231
Гледах рецепта за дърпано свинско в мултикукър. Готвиха го под налягане, после се дърпа и запича. Дали ще стане в тенджерата ми под налягане? Защо пък да не стане Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт