Сравнителен тест на български кисели млека

  • 1 818
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 190
Понеже всички се чудим  кавки кисели млека да даваме на децата, вижте какво намерих:
http://www.bnap.org/?p=89

# 1
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Благодаря....това е доста насочващо...излиза обаче , че Топ милк е най- доброто мляко.....аз даже не съм го чувала  Confused
Но определено се пренасочвам от Верея към Пършевица

# 2
  • Мнения: 3 760
Мерси!
Явно Пършевица е от най-добрите.
Тук обаче липсва любимото ми Здравец...

# 3
  • Мнения: 1 383
Само не разбрах дали най-големият брой живи клетки е показател за качество. Не са дадени допустимите граници. Струва ми се, че голям брой живи клетки в определени случаи би могло да означава, че млякото е вкиснало.

# 4
  • в баира
  • Мнения: 861
Според мен, мляко, на което капачката се подуе най-рано, е най-качествено.

# 5
Само не разбрах дали най-големият брой живи клетки е показател за качество. Не са дадени допустимите граници. Струва ми се, че голям брой живи клетки в определени случаи би могло да означава, че млякото е вкиснало.

Здравейте,

Радваме се, че можем да сме от полза.

Принципно по-големия брой колоние-образуващи елементи (или жизнеспособни бактерии) е мярка за качеството на киселото мляко. В изследването сме представили два вида бактерии - тези, които присъстват в повечето кисели млека. Но по характерно за българското мляко е наличието на L.bulgaricus.

Ако млякото е вкиснало, то най вероятно в него има по-малък брой живи клетки. Това е така защото се изчерпва субстрата (храната), който консумират и логично им намалява бройката.

Колкото до подуването на капачката - това е индикатор за живи клетки, т.е. ако млякото ви се вкисне, купувайте от него, защото съдържа най-малко химия.

Скоро на следния адрес: http://www.bnap.org/srawnitelni-testowe/ ще публикуваме резултатите от сравнителни тестове на кренвирши, кашкавал, сирене и масло.

Ако имате други въпроси, пишете на asen.nenov@bnap.org или ползвайте 02/9890107.

Поздрави
Асен
www.bnap.org

# 6
  • Мнения: 524
Мерси!
Явно Пършевица е от най-добрите.
Тук обаче липсва любимото ми Здравец...
На мен също мноого ми липсва Здравец...всички други не са ми така вкусни..Сега съм на Пършевица като компромисен вариант...

# 7
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Според БДС киселото мляко е продукт, произведен от съответен вид мляко, подложено на пастьоризация и млечнокисела ферментация, предизвикана от двата бацила: Lactobacilus Bulgaricus и Str. Thermophilus в съотношение 1:2 през зимата и 1:4 през лятото. Посочена е и киселинността ­ от 100 до 160 киселинни градуси по Тьорнер.



Това го копвам от тук:
http://www.b-spam156-/show_story.html?issue=288283356&media= … p;story=288285218

# 8
  • Мнения: 599
Ами тогава казвайте къде да търсим Топ милк Simple Smile

# 9
  • Мнения: 11 546
Според БДС киселото мляко е продукт, произведен от съответен вид мляко, подложено на пастьоризация и млечнокисела ферментация, предизвикана от двата бацила: Lactobacilus Bulgaricus и Str. Thermophilus в съотношение 1:2 през зимата и 1:4 през лятото. Посочена е и киселинността ­ от 100 до 160 киселинни градуси по Тьорнер.



Това го копвам от тук:
http://www.b-spam156-/show_story.html?issue=288283356&media= … p;story=288285218
БДС-тата отдавна отпаднаха като задължителен нормативен документ.Сега всеки може да произвежда каквото си иска.

# 10
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Според БДС киселото мляко е продукт, произведен от съответен вид мляко, подложено на пастьоризация и млечнокисела ферментация, предизвикана от двата бацила: Lactobacilus Bulgaricus и Str. Thermophilus в съотношение 1:2 през зимата и 1:4 през лятото. Посочена е и киселинността ­ от 100 до 160 киселинни градуси по Тьорнер.



Това го копвам от тук:
http://www.b-spam156-/show_story.html?issue=288283356&media= … p;story=288285218
БДС-тата отдавна отпаднаха като задължителен нормативен документ.Сега всеки може да произвежда каквото си иска.


Знам това........някой по- нагоре питаше какво трябва да е съотношението...мисля

# 11
  • София
  • Мнения: 6 258
Топ Милк съм взимала отдавна, но тогава беше едно доста рядко Tired

secretgarden , заинтригува ме с подписа си, я, дай малко повече инфо (май по-добре на лични).

# 12
  • Мнения: 1 655
Топ Милк съм купувала няколко пъти от магазини Фамилия и си е почти като айрян, определено не ми харесва това мляко. 

# 13
Ами тогава казвайте къде да търсим Топ милк Simple Smile

Откъде ви хрумна да купувате Топ Милк? Simple Smile Никъде в анализа не го пише. Пише, обаче, че Топ Милк е сред млеката с най-много вода. Четете внимателно и гледайте таблиците - в някой случай на първо място са класирани 3 продукта, но са показани като 3 реда. Може би това ви заблуждава и ще го имаме предвид при следващите анализи.

Тъй като нашия анализ е безпристрастен, не можем да си позволим да ви кажем какво мляко да купувате - това би било реклама.

Поздрави
Асен
www.bnap.org

# 14
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Топ милк е с най- голям грамаж - 450 гр.
Има само 0, 01 отклонение на показател масленост
Наистина голямо водно съдържание
На първите места по количество лактобацили
И добро съотношение спрямо термофилите

Аз така го тълкувам
Незнам дали съм права, но по- добре повече лактобацили и малко термофилен стрептокок

# 15
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Много хубаво изследване наистина, има нужда. Само дето не разбрах на какъв принцип са избрани точно тези марки  Thinking
На мен например би ми било много интересно да разбера дали маслеността на "На баба" в кафявата кофичка съответства на информацията на етикета? Нищо не срещам и за "Маркели", а лично аз често купувам от него...
А няма ли начин да се изследва и за съдържание на консерванти, подобрители, процентно съдържание на нишестета и др. подобни?

# 16
  • Мнения: 3 161
Много интересно. Аз също се зачудих защо Топ Милк, тъй като аз не видях никое мляко, което да е най-добро по всички показатели. Много би ми било интересно да узная от специалистите, но явно би било реклама. Но наистина са объркващи таблиците. За мен новото беше, че На дядо се произвежда от производителя на Бор Чвор; мислех, че са от "едно семейство" с На баба. И мислех също, че както всичко на Данон, няма много жива закваска.

Ние в къщи най-често купуваме Герма, защото се е случвало да му се подува капачката и да вкисва. И по таблиците май е на челни позиции. Все пак бихте ли дали по-добри указания кои показатели са най-важните, за да се ориентираме в таблиците?

Още един въпрос: какво можете да кажете за Активиа на Данон? Силно го препоръчват заради някакви уж медицински качества, регулиране на стомаха и пр., даже съм го срещала като препоръчвано за бременни; освен това млякото с фибрите на мен ми е страшно вкусно, но пък на Данон много вяра им нямам.

# 17
  • Мнения: 3 760
И аз имам един въпрос - за антибиотиците, с които се "контролира" ферментацията. Мен основно това ме спира да консумирам к. мляко, а и ще ме притеснява когато започна да давам на детето.
Има ли някакъв начин да се провери съдържанието им? Също на нишесте,, сухо мляко, суха суроватка и бог знае още какво...

Общи условия

Активация на акаунт