Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

  • 30 726
  • 186
  •   1
Отговори
# 60
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
И тези, които искат да пестят пари Simple Smile По този начин избягваш доста импулсивни покупки, и по- малко храна се похабява.

# 61
  • Мнения: 1 179
И тези, които искат да пестят пари Simple Smile По този начин избягваш доста импулсивни покупки, и по- малко храна се похабява.
Ооо, да! Бях чела за това как хората, особено пазаруващи в супер/хипермаркети), когато не пазаруват по списък, излизат с количка, пълна с импулсивни покупки.
Влизаме в магазина с Keep-a, пазарува се и се излиза. Важно е човек да разпределя добре доходите си, за да не изпада във финансови кризи Simple Smile Това май е за друга тема, може и да има такава. Трябва да потърся, за да обменя опит с други, мислещи като мен.

# 62
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Това май е за друга тема, може и да има такава.
Винаги биват заключвани/изоставяни, защото обикновено няколко потребителя завземат темата да разтягат локуми по неща, които нямат нищо общо с нея.
И аз съм много запалена, но моите съмишленици ги намирам в ютуб само, за жалост.
Пазаруването онлайн спасява нещата много с тези импулсивни покупки, ама ако си в по- малък град няма как това да се случи.
Аз пазарувам ден за ден, знам че е по- добре за седмица, но при мен това не действа, и нямам никакво място да съхранявам неща. А прекарвам доста време навън сега с малкия, така че имам възможност да пазарувам всеки ден.
Например: определила съм, че на ден за храна трябва да отиват 15 лв, и 10лв за други неща докато си навън. Ако днес оставя в супермаркета 20 лв за храна вместо 15лв, не взимам тези 5 лв от тези за другия ден, а ги взимам от 10-те лева пари за деня. Защото ако ги взема от тези за другия ден, на другия ден никога не ми стигат, после взимам от следващия и така винаги съм в минус. Същата схема може да се приложи и за седмично пазаруване.

# 63
  • Мнения: X
Абсурд ми е да си правя седмично меню. Обожавам да готвя, имам винаги десетки идеи в главата си и не мога да ги огранича до едно ядене на ден или стриктен план.

И аз съм така.
Но въпреки всичко винаги имам представа какво ще се яде горе- долу през седмицата и като цяло пазарът включва поне 2 вида месо,  един вид риба, много зеленчуци и плодове. Като знам, че имам въпросните наличности- от там насетне в движение решавам кога какво да сготвя. Един- два дни в седмицата сме на постно или на зеленчукови запеканки. Винаги, абсолютно винаги има салата на масата. В 98 % от случаите имаме от едно до две /рядко три/ хранения навън. Да не се разбира джънк фууд.

# 64
  • Мнения: 1 179
Аз си правя месечни бюджети за всички разходи. Да, има непредвидени такива, но когато плануваните бюджети не минават границата, човек може спокойно да поеме непредвидения разход.
Преди това правех това в таблица в Exel, сега ползвам приложение, което е на мобилните ни телефони, като има и web версия.
Освен това в САЩ е много известен т. нар. "financial coach" - Dave Ramsey. Книгите му са английски, няма ги на български, но методите му са изключително добри.
Работата ми е такава, че виждам всякакви съдби и в момента най - честото, което се случва, е да срещам хора, които не са преценили финансовите си възможности, с необслужвани кредити са и тъсят всякакъв законов механизъм да се оттърват.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 13:22 от Coelum

# 65
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Аз лично все едни и същи продукти пазарувам и импулсивните покупки са редки, поне при мен.
Например, ако има намаление на кафе капсули тази седмица, но ми трябват капсули попринцип след 2 седмици, ще ги купя сега. Ако видя лаврак (рядко има), ще купя импулсивно, защото неимпулсивно и да искам, няма. Също импулсивно ще реша дали да взема броколи, карфиол или селъри тази седмица спрямо това кое ми хареса в магазина най-много или в момента какво с най-голямо удоволствие бих хапнала. Иначе ако планирам броколи със сирена, а се окаже, че са свършили или не-хубави...

Но знам, че картофи няма да купя, например.
Често си правя списък, за да не забравя попривършили и по-рядко купуващи се неща. Например, пием 1 седмично натурален сок, булгур взимам също рядко, захар и брашно зареждам като намалеят, такива неща. Преди пазарувах по списък и излизах, точно като Coelum, става по-бързо. Напоследък не ми се прави списък и купувам каквото видя. Така ми е по-евтино, защото иначе обмислям все пак възможни неща за готвене в главата си и се сещам за много, купувам продукти за всичките и само стоят и стареят.

Ние работим двамата на пълен работен ден и в официална среда, в която се налага да планирам дори години напред и ако трябва и вечерите да мисля и планирам предварително, ще се гръмна, искам да оставя нещо и за креативния близнак в мен. Simple Smile

Иначе много обичам да планирам всякакви неща. Малко е противоречие, знам. Simple Smile Може би е малко като при ТиЛи ситуацията, но не я обяснявам добре.

Пазарувам обикновено веднъж седмично, понякога имам втори дребен пазар, ако забравя разни тоалетни принадлежности или трябва да ги попълня, например, или ако ми влезе в главата някакво конкретно ястие, за което нямам продукти.
Поддържам винаги един задължителен набор от продукти у нас, винаги са в хладилника / фризера или шкафа:

3 вида месо (вкл. и наденички)
2-3 вида риба (поне 2 са замразени, защото се продават само в огромни разфасовки)
2-3 вида морски дарове (обикн 2 вида едри скариди и още нещо, в момента - почистени черни миди)
броколи
домат
краставица
чушки
моркови
карфиол / селъри / цикория / зеле - което ми хареса от тези
сирена - 3 вида поне
колбас / шунка за закуската уикенда (не много)
едни полуготови хлебчета (да има за зор, за ман)
пици замразени - ядем веднъж на 2-3 месеца или като се върнем от пътуване
кис. мляко (никой не го яде, но да имам за добавка/разреждане на някой дип) - то тукашното не вкисва
сметани - задължително заквасена и течна
меки сирена / извара / рикота - 2 вида средно - в момента: рикота, крема сирене

От пакетираните неща:

олио, брашно - 2 вида, захар, печени чушки, булгур, консерви червен боб за чили кон карне, сладка царевица, домати / доматен сос, един боб купих, но сигурно ще се яде чак на Бъдни Вечер, червена леща, корнфлейкс и галета за паниране, за зор, за ман - някакви готови макаронени 1/2 пакет, тахан задължително (сусамов), нахут

Има и още, но тези са ми някои от съставките, които имам без изключение и ежедневно в кухнята.


# 66
  • MI
  • Мнения: 11 868
Да споделя и аз. Стриктно меню не правя, но винаги знам горе-долу какво ще се готви през седмицата. Само че правя точно обратното на повечето писали - събота вземам зеленчуците за цяла седмица, после на два пъти през седмицата купувам останалите неща - месо, риба, яйца, сирене и т.н. Зеленчуците се готвят според това кой колко може да стои, съответно и менюто се определя според тях, а месо и риба предпочитам пресни когато е възможно. Като цяло веднъж седмично правя задължително някакво вариво (боб, леща, нахут, грах и т.н.), поне веднъж риба, месо не повече от 2-3, задължително има и изцяло постен ден. Друго нещо важно е че гледам винаги да имам някои основни продукти - консерва домати, зехтин, масло, брашно, варива, сирена, мляко, яйца, картофи, ориз и т.н. Така винаги можеш да приготвиш нещо дори всичко друго да е свършило, особено ако имаш и някакъв зеленчук. Simple Smile Разбира се гледам срока на годност, но вкъщи почти нищо не се хвърля, не купуваме като цяло ненужни неща, а големи количества само от продукти които могат да стоят (ориз, паста, кафе и т.н.). Импулсивни покупки в хипермаркетите трудно правя просто защото както стана ясно не купувам почти нищо полуготово или готово, само основни продукти от които се готви.

# 67
  • Мнения: 46 577
Е как ССФ ще яде фаст фуууууд. Хъпсурт.
Ние ядем. Дюнер/гирос понякога
Не по наше желание не ядем...
Ние си купувахме от време на време дюнери и хамбургери близо до нас, но се смениха собствениците, 2 пъти ни даваха толкова изгорели, че не могат да се хапнат и ги връщахме, отяде ни се.
Иначе детето е всеядно, KFC преди взимаше като се замотаем и няма обяд, но за да се засити трябва да изяде няколко, после пък я боли корема. Сама се отказа след последния път, когато не можа да стане няколко часа.
Пица поръчвахме, но мъжът ми прави по-хубава (ако ни слуша човек претенциите, ще рече, че сме по 30 кила).
в крайна сметка поръчваме само китайско понякога и суши.

# 68
  • София
  • Мнения: 23 070
Дайте ми плануване на мен, включително и за храната. Обикновено пазаруваме в неделя, като имам списък, както и план кой ден какво ще се готви. Аз илизам рано от вкъщи и закускам и обядвам на работа, около нас има много опции, но най- често си поръчваме готвена храна от един ресторант с доста добри цени. Храна никой от колегите не си носи от вкъщи, че няма къде да я държим. ММ за обяд си носи от вкъщи ( най-често ако е останало нещо от вечеря).

Дъщеря ми през деня е с детегледачка. Сутрин ММ и прави закуска, за обяд винаги и оставям от вечерята предната вечер и на нея.

Ако не излизаме някъде гледам да готвя всеки ден. Старая яе единият ден поне да е постно. От месото ям само пилешко, свинско и риба и само тях готвя. Нямаме навика да правим салати всяка вечер или да режем мезета. Десерти също рядко правя/ ядем.

# 69
  • Мнения: 11 192
Аз съм впечатлена колко здравословно и внимателно всички си подбират менюто ! Много добре звучи всичко, един не видях да казва ние ядем фастфуд понякога или просто спагети болонезе Stuck Out Tongue Winking Eye
Eстествено, че ядем спагети болонезе Simple Smile Спагетите са сред най-обичаните и често присъстващи в менюто храни. Пица също много обичаме и правим 1x седмично, с домашно точено тесто. Паста и пица поръчваме и навън, от определени места. И други тестени ядем - например кроасани, но не тези от пакетче, а пресни от пекарна.
Ако под фастфууд се има предвид Макдоналдс, КФЦ, хотдог и подобни - не. ММ и детето обичат Хепи и ходят ча-пат.

П.П. Ядях и Макдоналдс, и КФС и вси подобни в зората на демокрацията, понеже бяха новост от "Запада", а аз бях на 20 и с доста голяма заплата Simple Smile Ами, човек като поодъртее (пък дано и поумнее) и си поразвали здравето, спира да ги яде.

# 70
  • Мнения: 3 316
Планирам най-много за два дни напред, а ми се ще да планирам за седмица и да не купувам излишни неща. Тук има много полезни съвети и ще се възползвам от тях.

# 71
  • Мнения: 2 760
Много обичам като нямаме нищо за вечеря, да направим салата плюс печени филийки с хайвер, някаква риба в буркан - зарган или пък мезето на капитана.
Пазарувам със списък, който е лепнат на хладилника с магнит, и го допълвам периодично до деня на Голямото пазаруване  Grinning, иначе ползвам малкия квартален магазин. Импулсивни покупки не правя, или правя много рядко.
Гледам поне веднъж седмично да вечеряме навън.

# 72
  • Мнения: 679
Без джънк фууд не може. Поне съм го ограничила вкъщи до 1-2 пъти в месеца. 1 месечно поръчвам пица. Детето е голям фен на Доминос. Друга не признава.
Веднъж или два пъти месечно правя и домашен дюнер, здравословен, до колкото е възможно (месото е запечено на грил тиган без мазнина, но с добавени малко соев сос и ориенталски подправки, картофите са печени или задушени, прясна салата и млечен сос с кисело мляко. Единствено кетчупът е "купешки"). Веднъж се излъгахме и си купихме дюнер от "Попа" и дъщеря ми беше страшно разочарована. Изхвърлихме го. Свикнала е с домашния и другият и е гаден...По същата причина не пием пакетирани сокове, а само фреш. Когато свикнеш  с натуралния вкус на храната и тя е качествена, всичко друго ти се струва неприемливо.
Вкусът се възпитава (буквално)

# 73
  • София
  • Мнения: 13 559
Аз не смятам, че пица, дюнер, паста, бургер и подобни са джънк фууд, когато са приготвени вкъщи и в тях са вложени пресни продукти, не са пържени в използвано с дни олио и т.н. Вкъщи правим всички изброени и си ги хапваме с удоволствие. Към купените от вън изпитвам сериозно подозрение дали са приготвени при хигиенични условия и с качествени продукти. Само пържено не приготвям или се старая да е на сух тиган, но най-често замествам с печено.
Близо до нас има много хубава пицария и си поръчваме ХХL пици.
Разните Мак Доналдс, КФС, донати и подобни ядем само, когато пътуваме и няма по-добър избор, но не са ни вкусни и тогава предпочитаме да търсим ресторант, а не закусвалня.
Обичаме също бретцели, кроасани (не от пакет), разни вкусотии от пекарна и нямаме навик да ядем кетчуп, купешки майонези и сосове, мазни храни и др. Обикновено човек не налита на храна, която не е свикнал да яде и тя не му се струва вкусна. Същото важи у нас за чипсовете. Правим си домашен на фурна. Пуканки обаче ядем много и в големи количества, когато си направим филмова вечер.
Подкрепям написаното, че вкусът се възпитава.

# 74
  • MI
  • Мнения: 11 868
Много е хлъзгава темата за джънк фуда. За много хора е страшно престъпление да изядеш филия хляб, но за качеството на изяденото месо не се замислят, нито пък как точно е приготвено ако е полуфабрикат или готово в ресторант. Честно казано домашна пица или хамбургер ми се виждат с една идея по-здравословни от много уж здравословни алтернативи в съмнително заведение, при които са пестили от всичко възможно или овкусена пържола от магазина. Аз лично не изключвам никоя група храни и ми е странно залитането в една или друга посока, но това е въпрос на разбирания. И моди. Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 16:57 от nelig

Общи условия

Активация на акаунт