Днес обрах овациите именно с десерта, така че ето и рецептата:
1,5 кофичка кисело мляко.
1 кофичка заквасена сметана
1 сладко (сложих от сливи, но мисля, че ще стане с каквото и да е)
2 пакетчета желатин (2 супени лъжици)
няколко капки ромова есенция
Желатина се оставя в 1/2 чаша вода да се накисне за няколко минути. Когато набъбне се разтапя на водна баня.
(Тук ще отворя една скоба, за да обърна внимание как се разтапя желаин, защото на мен много дълго време нищо желирано не ми се получаваше. Задължително на водна баня и в никакъв случай водата не трябва да завира. Държи се на огъня докато водата стане доста гореща, но не повече от 50*С. Оказва се, че ако желатина се нагрее над тази температура, той губи свойствата си.)
Всички останали продукти се разбъркват в купа и към тях се добавя желатина.
После купата - в хладилника.
На сутринта натроших 1 пакет какови бисквити, добавях няколко лъжици прясно мляко, една лъжица масло и 1 ванилия. И полученото тесто разстелих най-отгоре, върху вече желираната смес. Час по-късно, натопих купата за няколко секунди във вряла вода и я обърнах върху тортена чиния.
Забравих да го снимам цялото, но ето едно останало парченце: