Гозбите на мама

  • 27 916
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
То лесно,като са по големички,ама аз вече с моето сладурче станах #CrazyОмръзна му вече всичко което приготвям с картофи,моркови,чушка ooooh!Просто вече ги отказва....А какво да е друго вече незнам newsm78Да минава още 1 месец,и направо започвам с нашите манджи.Опитвала съм съвсем малко пълнеж на зелеви сарми,и неможете да си представите как го изяде.С такъв апетит отдавна не съм я виждала да яде.И аз ако съм,да ям всеки ден почти едно и също на обяд,и на мен няма да ми се яде.Мисля си утре да смеля телешко,и да му направя мусака,само,че варена.Вече се чудя какво да е ConfusedИначе си хапва с удоволствие сутрин чай с бисквити,на обед пюрето/дали пилешко с картоф,морков,чушка,или без пиле,ама то на вкус направо едно и също/след обяд яде каша с банан,на вечерякисел,или обратното.Понякога и слагам само грах с картоф,пак същата работа.Муси се.И супа правя,но и тя с картофи и др.Трудно е наистина докато порастнат да си хапват всичко Confused

# 61
  • София
  • Мнения: 15 247
Смени картофите с ориз-за разнообразие. Вкарай още зеленчуци. На възрастта на твоето дете можеш да даваш доста повече неща от картоф/морков/чушка.

# 62
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Така....днес направих пилешко с ориз,сложих и мн.малко домат,и морковче.Хапна,но не така както бих искала ConfusedПърво,че е по гъсто като консистенция и горкото докато го преглътне се чуди какво е това.За броколи,тиква,тиквички и дума не може да става.Опитвала съм,отказва ми категорично.
Виви,ако ми дадеш идея какво да давам,ще съм ти благодарна.Имам доста по голяма дъщеря,и честно казано съм забравила как беше.Направо сякаш не съм гледала дете.Еййй,забравя се бре.... Laughing

# 63
  • Мнения: 903
Пиле с кус-кус

1к.ч. кус-кус
100-150гр. пилешко месо без кожа и мазнини.
1 морков
1чушка
1/2 домат
1 малка глава лук
сол,червен пипер,чубрица, магданоз,риган

Месото заедно със зеленчуците се смилат на блендер и се слага да се варят. Когато месото е почти готово се слага кус-куса и подправките, без магданоза. Ако е необходимо се слага и олио. Водата трябва да е достатъчна за да е залепва кус-куса. Така яденето се оставя да ври на много бавен огън до пълното сваряване на куск-куса. Когато е готово се оставя да постои захлупено с капак да набъбне още. При сервиране се поръсва с ситно нарязания магданоз.
...


Аз обаче не разбрах кога се слага домата ? Още в началото, заедно с пилето, чушката, моркова и лука ли  ?

Да, в началото, макар да може и по-късно. На мен, обаче ми е по-лесно да смеля всичко на веднъж.  Извинявай, че чак сега се включвам Embarassed

# 64
  • Мнения: 1 288
малко офф:danidji, а пробвала ли си с готови пюрета. някои деца предпочитат купените. моята маймуна също не ядеше домашно готвени манджи в началото, затова карахме само на бурканчета. още повече че там има доста избор и и разнообразие на вкусове.
аз на тази възраст давах и грах, но от готово пюре. в домашни условия може би ще трябва да почистиш люспите. а много сладка тиква дали да не пробваш пак.   

аз напоследък само преписвам рецептите. щом измисля нещо мое, ще споделя  Laughing

# 65
  • София
  • Мнения: 15 247
Така....днес направих пилешко с ориз,сложих и мн.малко домат,и морковче.Хапна,но не така както бих искала ConfusedПърво,че е по гъсто като консистенция и горкото докато го преглътне се чуди какво е това.За броколи,тиква,тиквички и дума не може да става.Опитвала съм,отказва ми категорично.
Виви,ако ми дадеш идея какво да давам,ще съм ти благодарна.Имам доста по голяма дъщеря,и честно казано съм забравила как беше.Направо сякаш не съм гледала дете.Еййй,забравя се бре.... Laughing

Консистенцията ти я определяш. Може да направиш пюрето по-рядко или по-гъсто. Освен това, ако пасираш ориза, може да стане лепкав. Трябва да е много добре сварен и да пасираш с повечко от водата, в която си варила. Аз уцелих съотношението малко на принципа на пробите и грешките.
Не знам какъв ориз ползваш. Аз-на същия принцип-се спрях за Ивовите неща на Ризона на ОберонХ. Разварява се много добре. Преди това пробвах няколко марки-зърната оставаха някак твърди и не се пасираше хубаво.
Какво още да даваш...... Виж тук, примерно:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=165261.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=166279.0

# 66
  • Мнения: 118
 HugПоздравления за темата!Страхотни идеи! От свекърва си знам една много лесна и бърза супичка,която малката обожава. Разтапям малко масло и добавям 1-2 с.л. грис,доливам вода и оставям да ври около 5 мин.Настъргвам или нарязвам на ситно 1-2 картофа и оставям да се свари.Накрая поръсвам с малко чубрица и сервирам с настъргано или натрошено сирене! Дано ви хареса Simple Smile

# 67
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Днес правих грах с пилешко, който стана просто чудесен   chef

пилешко филе /колкото 4 кубчета за лед от големите/
около 2-3ч.ч замразен грах
1 глава кромид лук /от малките/
1 морков /среден/
1 бурканче от бебешките доматен сок
1 равна суп. лъжица брашно
почти половин пакетче масло и 2-3 капки олио
магданоз
сол


Задуших лука и моркова в маслото, олиото и малко вода. След това долях още вода до половината на тенджерката /моята тенджерка в която готвя за малкия  е около литър и малко/. И добавих нарязаното пилешко и сол, след като го отпених, оставих да се свари. Добавих граха и нарязания магданоз /на замръзения му трябват около 8-10мин./. След което добавих разбърканото с брашно доматено пюре, оставих да поври още около 10-15 мин.


Цялото приготовление не отнема повече от 40мин.  Simple Smile



# 68
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
За готови пюрета абсурд.... NaughtyОтначало започнах с такива,и въобще не искаше да опита,та така се принудих да правя домашни,а,и мисля,че е най добре домашни.Днес си хапна попарка,като че ли започна да я харесва.Отначало се мръщеше,но сега май -май...Когато съм правила грах,обезателно махам на всяко грахче люспите.Просто ме е страх да не я боли коремчето,та затова....

# 69
  • Мнения: 966
варен картоф със сирене

# 70
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
  • Мнения: 1 134
Момичета, хиляди благодарности за всички вкуснотийки, които сте споделили! Аз се записвам, за да ви следя и силно се надявам, да успея да споделя и някое мое кулинарно откритие, след като го открия!

Днес правих "Пиле с кус-кус" и останах впечатлена - синчето ми до сега отказваше кус-куса подвсякаква форма, а сега си изяде цяла порция, че и за още се оглеждаше! Благодаря ви!

# 71
  • Самоков
  • Мнения: 561
    Ето една рецепта и от мен, която може да ви се стори по-трудна, но всъщност не е и освен това суфлето става много вкусно.

 Суфле от риба

60-70гр. филе от хек или мерлуза
1 ч.л. брашно
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. масло
1/2 яйце
магданоз

Филето от рибата се сварява в подсолена вода и се нарязва на парченца. От препеченото брашно, млякото и част от маслото се приготвя сос бешамел, към който се прибавя жълтъка и ситно нарязания магданоз, прибавят се нарязаната риба и разбития на сняг белтък. Изсипва се в намаслена тавичка и отгоре се слага парченце масло. Пече се в умерена фурна и се поднася топло.
 

# 72
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Днес правих:

Спанак с ориз-яхния

по-малко от 1/3 замръзен микс /спанак с ориз/
бучка масло
1 малка глава-лук
1/2с.л олио
1 бурканче /от пюре/-доматен сок
1/2 ч.ч-ориз
1/2с.л-брашно

Сложих лука да се задуши в маслото и олиото, след което добавих около по-малко от 1/3 от микса+още половин чаша ориз /че ми се видя малко ориза, който беше в микса/, така вря около 4-5мин докато омекне. После добавих вода около 1л. + щипка сол и изчаках да си се свари оризът. След което  добавих разбъркания с 1/2 с.л брашно доматен сок. Вря още около 5-6 мин. и готово.

Според моя вкус стана добре  Simple Smile

# 73
  • Мнения: 144
Чудесна темичка  bouquetА ето и една много лесна рецепта за по-малките-2-3 бисквитки се начупват и заливат с вряла вода.Към тях се прибавя настърга ябълка.Получава се вкусен десерт.  chef

# 74
  • Мнения: 801
страхотна тема  Hug; може би трябва и аз да споделя някоя рецепта, аме нещо не се сещам сега.......по принцип малката яде всичко, което има сирене....особено овесени ядки, ахахахах
аа сетих се:

тиква с ориз на фурна

тиквата се обелва и се нарязва на малки парчета. Слага се в тава. Добавям 1 чаена чаша ориз. Заливам с подсладено прясно мляко и яйце (може и две) и пека на умерена фурна, докато се сварят продуктите и се запекат леко. Давам на малката когато вече е изстинало хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт