Огретен

  • 34 478
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 386
Фикса за огретен на  малки тайни е страхотен. newsm10

# 16
  • Мнения: 353
Фикса за огретен на  малки тайни е страхотен. newsm10

и е бързо, и е лесно и става със затворени очи

# 17
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Преписвам ви една рецепта за по-различен огретен от списание Вирджиния, която пробвах и останах очарована!

ОГРЕТЕН С РИБА

За 4 порции, продукти:

500 г риба Мерлуза (аз сложих Херинга, защото такава имах)
500 г картофи
2 яйца
60 мл олио
300 мл прясно мляко
лимонов сок
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

1. Почистената и измита риба се вари 10 мин в малко количество подсолена вода, обезкостява се (херингата ми беше филе и си спестих обезкостяването), нарязва се на малки парченца и се поръсва с лимонов сок.

2. Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на малки кубчета.

3. В намазнена тавичка се нареждат на пластове картофите, поръсени със сол и черен пипер, и парченцата от рибата.

4. Ястието се поръсва с мазнината и се запича леко.

5. След това се полива със смес от разбитите яйца и прясното мляко и се допича.

# 18
  • София
  • Мнения: 18 679
Преписвам ви една рецепта за по-различен огретен от списание Вирджиния, която пробвах и останах очарована!

..и която за пореден път доказва, че забраната за смесване на риба с яйца/мляко си е жива градска легенда Laughing

# 19
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Преписвам ви една рецепта за по-различен огретен от списание Вирджиния, която пробвах и останах очарована!

..и която за пореден път доказва, че забраната за смесване на риба с яйца/мляко си е жива градска легенда Laughing

Ама разбира се, че няма нищо вредно при тази комбинация! Предполагам, че всеки е ял панирана риба, дори в Макдоналдс на Макфиша слагат сос тартар, който е с кисело мляко.

Ще се опитам да напиша това, което ми е обяснил баща ми (химик е) по този въпрос.
Опасност от отравяне има само при смесване на риба от КОНСЕРВА  с кисело мляко, при това изобщо не е нужно да се ядат заедно, за да викаш боата после два дни. Най-безопастно е в рамките на един ден да не се ядат и кисело мляко и риба от консерва, защото стават опастни съединения риба-металът от консервата-киселото мляко. При това уточнявам, че при прясното мляко това не важи.
Яжте си риба печена, пържена, варена, сурова...каквато искате с кисело мляко, прясно, жълтъци, белтъци и т.н...
Само рибата да не е от КОНСЕРВА!!!

# 20
  • Мнения: 502
Огретен  от тиквички
Ето какво пробвах.Имах фикс Маги - за картофен огретен и тиквички /тях  ги настъргах/.После ред тиквички,ред фикс "Маги малки тайни -за картофен огретен".Стана огретен от тиквички - става да се яде и студено  и топло.

# 21
  • Мнения: 9 108
Преписвам ви една рецепта за по-различен огретен от списание Вирджиния, която пробвах и останах очарована!

..и която за пореден път доказва, че забраната за смесване на риба с яйца/мляко си е жива градска легенда Laughing

Ама разбира се, че няма нищо вредно при тази комбинация! Предполагам, че всеки е ял панирана риба, дори в Макдоналдс на Макфиша слагат сос тартар, който е с кисело мляко.

Ще се опитам да напиша това, което ми е обяснил баща ми (химик е) по този въпрос.
Опасност от отравяне има само при смесване на риба от КОНСЕРВА  с кисело мляко, при това изобщо не е нужно да се ядат заедно, за да викаш боата после два дни. Най-безопастно е в рамките на един ден да не се ядат и кисело мляко и риба от консерва, защото стават опастни съединения риба-металът от консервата-киселото мляко. При това уточнявам, че при прясното мляко това не важи.
Яжте си риба печена, пържена, варена, сурова...каквато искате с кисело мляко, прясно, жълтъци, белтъци и т.н...
Само рибата да не е от КОНСЕРВА!!!

Напук на всякаква  химия - у нас се яде риба само шаран, пастърва и скумрия.
* Мъжът ми смеси ли нещо от тях със сирене - най-често и просто повръща.
* И ако за него това е внушение, на сина ми излизат пъпки по корема и слабините.

Обаче на мен и дъщерята хич не ни пука - дори и с консервите  Laughing Laughing

# 22
# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 704
Огретенът е любимото ми (ни) ястие, когато трябва да опразвам хладилника.
Варените картофи са задължителни, оттам-нататък пълна импровизация с това, което разполагаш.

За последно исках да си оползотворя към 200-300г извара.
Сварените на кубчета (може и филии) картофи наредих в йенска. Върху тях розички карфиол (това имах във фризера, но може и моркови,грах, царевица, малко чесън..каквото се сетиш). После мислех да запека само с извара и малко кашкавал. Оказа се,че има чаша прясно мляко-хайде един бешамел набързо, размачках в него изварата и го заливам върху зеленчуците. Настъргания кашкавал накрая за разкош.Може и яйца, може и синьо сирене...всичко може  Grinning

Абсолютно винаги се посреща с овации

# 24
  • Мнения: 750
Стана дума за смесването на риба с яйца и мляко. Испанците смесват тези продукти в специалитети с риба. Използват бяла риба/ морска/ , жълтъци и прясно мляко. Това нещо го пюрират. нареждат във формички, охлаждат. После правят тесто, в което загъват плънката и пържат в много зехтин. Имаше и други продукти, но не ги помня. Давам само пример. Правят го хора, на чийто пазар има изобилие ит риба. Значи може. И се приема за деликатес.
На мен ми звучи ужасно, не ми е по вкуса, но има хора, които го харесват.

# 25
  • Мнения: 128
Здравейте ! Ето и моята рецепта за огретен:Нарязвам си картофите на по дребничко и ги поливам с малко олио и вода и ги слагам в микровълновата фурна догато не станат готови.После ги исипвам в тава а отгоре слагам :копър+шунка+сирене+кашкавал и най отгоре слагам сместа:към 400гр прясно мляко ,3бр яйца и едно пакетче Маги за огретен. Всичко това  стои в силно загрята фурна към 15 , 20  мин.Абе догато се зачерви кашкавала.  chef

# 26
  • Мнения: 298
Мисля да пробвам огретена, изглежда апетитно. Навремето майка ми го правеше, като задушаваше картофите в тенджера с мазнина (олио), но сега ще пробвам с варени картофи.

# 27
  • София
  • Мнения: 565
Според мен (пък и мъжът е на същото мнение) огретенът става най-вкусен със сос бешамел. С кисело мляко също не е лошо, но с фикса на Маги малко нещо ми е странен. smile3506

# 28
  • Мнения: 4 406
някой пробвал ли е с патладжан?

# 29
  • Мнения: 3 394
аз го правя така:

нарязват се картофи на кубчета и в малко масло и водичка се задушават на котлона около 10-ина минути. После се изсипват в йенска тенджера, като се редуват с натрошено сирене. Прави се заливка от 1 ч.ч прясно мляко с едно яйце, добавя се примерно вегета или пикантина подправка и се пече на около 180 градуса близо 40 мин.

Продуктите ми са на око, примерно 5 средно големи картофа и 200гр сирене

да ви е сладко!

Общи условия

Активация на акаунт