500 г картофи
250 г гъби
150 г лук
2-3 с.л. олио
200 мл течна сметана
сол
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Олиото се загрява в тиган на среден огън и лукът се запържва до златисто. Гъбите се почистват и от средата на няколко от тях се нарязват филии (около 10 бр.). Те се отделят на страни (ще са необходими при поднасянето на супата). Останалата част от гъбите се нарязва на средно едри парчета. Добавят се към лука в тигана. Посолява се и се запържва 8-10 минути, докато гъбите почервенеят и си пуснат аромата.
В тенджера се сипва 600 мл вода и се слага на котлона. Докато водата заври, се обелват картофите и се нарязват на парчета, колкото орех. Слагат се във водата, посолява се и се вари до готовност (около 10 минути). След това се добавят гъбите и лукът и се разбърква. Вари се още 5 минути.
Сваля се тенджерата от котлона и всичко се пасира. Добавя се сметаната, разбърква се, кипва се отново като се бърка непрекъснато.
Готовата крем-супа се поднася с леко запържените на тиган, заделени парченца гъби.
Надявам се и на вас да ви хареса супата! Добър апетит!