Тахан

  • 4 270
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Свеки има остепороза. Четох в Майките, че таханът помага при остеопорозата. Моля ви, дайте ми разнообразни рецепти с тахан, а също и със сусам, за да й дам да си прави.

# 1
  • Мнения: 3 927
а не е ли достатъчно сусамовия тахан да се яде просто така с малко мед (че иначе горчи)?
аз си го слагам към ов. ядки сутрин.
отделно съм си забъркала в едно бурканче с мед и пак сутрин преди ядене хапвам по 1 ч.л., ако се сетя обаче....

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Не, каза, че не можела - бил й сух и невкусен. Затова реших рецепти някакви... Лекарства не пие, разбира се, но не можеш да набиеш насила канчето на някого, ако не ще... Та поне тахан да яде.

# 3
  • Мнения: 3 927
ясно, твърдоглаво канче Wink
дано някой даде рецепти.....

# 4
Цитат на: boo
Свеки има остепороза. Четох в Майките, че таханът помага при остеопорозата. Моля ви, дайте ми разнообразни рецепти с тахан, а също и със сусам, за да й дам да си прави.


Таханът вярно помага при остеопороза понеже в сусамовото семе има много калций, който е в лесно усвоима форма за организма. Принципно таханът има малко странен вкус, по-скоро консистенция - има навика да се "залепва" на небцето. Иначе хубавият тахан НЕ трябва да горчи, а да има вкус на сусам, горчи ли - или сусамът, от който е направен не е хубав (леко гранясал, мухлясал или нещо подобно) или е бил попрегорен при печенето.
Ако успееш да намериш хубав тахан - най-добре свекърва ти да го взима чист и на гладно - по една лъжица да речем. Може да го бърка и с мед, но става прекалено сладко и тежко.
Аз понякога си правя попара със сирене и тахан и да ти кажа ми се услажда (като малка не близвах попари...). На мен таханът повече ми върви с нещо солено - разбърквала съм си тахан с извара и малко кисело мляко + подправки. Трябва да отбележа обаче, че бъркането е малко трудно - ако сложиш вода примерно консистенцията преминава през няколко етапа тъй да се каже - в началото сякаш се пресича, но при по-продължително бъркане се сгъстява и заприличва на гъст крем, ако добавиш още вода може да стане като сос, в който можеш да си прибавяш каквото ти хрумне. Разбъркан с вода таханът вече не лепне по небцето и става по-лек, но пък трябва да се консумира  относително бързо.
Извинявам се, ако постът ми е станал прекалено дълъг и разхвърлян, но споделям от собствен опит.
Дано съм ти била полезна.:-))

# 5
  • Хасково
  • Мнения: 996
Миналата седмица в предаванета на Гала "На кафе" имаше едни сладки точно с тахън но за съжаление имах ангажимент около детето и не можах да я чуя .Рецептата беше точно с лечебен характер. Ако някой я е чул нека я каже!
Опитай се да убедиш свекито да яде тахън! Моята майка също има остеопороза, отначало докато здр.каса поемаше лекарствата ги пиеше, но после .... Sad Съпруга ми и носи пресен тахън/топъл топъл / което е много важно и да ти кажа има ефект резултатите и се подобриха.
Пресния тахън не е чак толкова гаден даже смесен с малко мед има вкус /поне на мен/ на шоколад!

# 6
Твърдо подкрепям тахан с мед. Лесно се приготвя, може да си го маже на филия. Може би се струва безвкусен, защото е сложила твърде малко мед. Аз го разбърквам 1:1. Абе, да си слага мед, докато `и стане вкусен.

# 7
  • София
  • Мнения: 897
За рецептата при Гала: 3с.л.сусамов тахан/подчертаха, че е по-добре да е студено пресован/ се разбъркват с 2с.л. мед. Прибавят се овесени ядки, докато сместта стане удобна за направа на топчета. Те се овалват в кокосови стърготини или настъргани ядки по избор.
А има ли някой идея от къде да си намеря студено пресован тахан от сусам. Аз живея в "Стрелбище" и около нас не успях да открия.

# 8
  • Мнения: 444
Аз пусках тук една рецепта за кьополу с течен тахан (не знам дали става).Ако върши работа ще ти я пратя.

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Давай!

# 10
Бу, извинявай, но всеки ден ни спират тока за по няколко часа и затова изчезнах.А децата бяха на училище и мен ме мързеше да се завлека до някой близък Интернет център с бебето.Ето това е рецептата, дано ви хареса, или поне на свекито.


КЬОПОЛУ
---------------------
3 средно големи патладжана
7-8 скилидки чесън
6 лъжици кисело мляко
4 лъжици течен тахан
магданоз,сол,зехтин

Патладжните се изпичат и се обелват.Смилат се или се нарязват на много ситно.Магданозът също се нарязва на ситно,чесънът се счуква.Добавят се към патладжаните,след което се заливат със зехтин.Прибавят се и киселото мляко и таханът.Сместа се разбърква и се осолява на вкус.Оставя се да изстине и се сервира.

# 11
  • Мнения: 444
Аз съм госта,то е ясно де.

# 12
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Благодаря!

# 13
  • Хасково
  • Мнения: 996
Цитат на: Bise
За рецептата при Гала: 3с.л.сусамов тахан/подчертаха, че е по-добре да е студено пресован/ се разбъркват с 2с.л. мед. Прибавят се овесени ядки, докато сместта стане удобна за направа на топчета. Те се овалват в кокосови стърготини или настъргани ядки по избор.
А има ли някой идея от къде да си намеря студено пресован тахан от сусам. Аз живея в "Стрелбище" и около нас не успях да открия.

Извинявам се за въпроса но овесените ядки сварени ли трябва да бъдат?

# 14
  • Мнения: 163
Цитат на: Anonymous
Твърдо подкрепям тахан с мед. Лесно се приготвя, може да си го маже на филия. Може би се струва безвкусен, защото е сложила твърде малко мед. Аз го разбърквам 1:1. Абе, да си слага мед, докато `и стане вкусен.



Много мои познати консумурат тахан, точно в тази комбинация: тахан -мед, 1:1. Ползват го за укрепване на имунната система. Купуват си го от магазините на "Лечител" или други такива и казват че било и вкусно и полезно.

# 15
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Вдигам си темата.
Дали ако се смеси сусам с мед, вместо тахан, ще е същият резултат?
А в сусамовото олио има ли калций?

# 16
  • Мнения: 496
Boo,
Според USDA Nutrient Laboratory характеристиките на сусамовото олио са:
за 1 ч.л.
мазнини - 13,6г (наситени - 1,93г)
калории - 120
витамин Е - 1,9% за диета от 2000 кал дневно
витамини А, С - 0%
калций, желязо - 0%

# 17
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Цитат на: mimi flax
калций, желязо - 0%

Тюх!

# 18
Овесените ядки от рецептата на Гала трябва да са сурови. Тахан съм виждала в маг.345.

# 19
  • Мнения: 496
Boo,
А свеки не обича ли сусам?
30 г съдържат 28% от дневната нужда от калций (диета 2000 кал)
30 г тахан - едва 10%
По магазините има "сусамки" (сусам и карамелизирана захар), освен това, може да си поръсва някои салати или соленки, кифлички. По-приложимо ми се струва.

# 20
  • Мнения: 496
А и калориите не са за пренебрегване  Wink
30 г сусам - около 100-110 кал
30 г тахан - около 190 кал

# 21
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Точно затова питах направо със сусам не може ли, понеже се оплака, че тахана не й харесва.
Значи сусам ще е! Мерси!

# 22
  • София
  • Мнения: 4 423
за отеопороза незнам но за язва,гастрит и всички други болки в стомаха-една лъжица тахан с една лъжица чист зехтин сутрин на гладно.тази рецепта спаси мама преди години от операция на язва и години наред докато беше жива нямаше проблеми въобще със стомаха.това е рецепта на един от големите професори Казашки,който вече е покойник,но беше светило в коремна хирургия.

# 23
  • Мнения: 1 216
Суровият сусам има много високо съдържание на калций и желязо. Не е необходимо да се смесва с нищо, има приятен вкус. Може да се поръсва на салатата и върху ястия, но да не търпи топлинна обработка.

# 24
  • Монреал
  • Мнения: 631
Аз също мисля, че повече е полезен суровия сусам отколкото сусамовия тахан. И по тази причина у дома ядем суров.Един ден мъжо реши, че зрънцата не се усвоявали от организма, защото на финала излизали цели Thinking  #Silly  Crazy и смляхме в блендера 3 лъжици сусам /в приставката за мелене на твърди ядки/. Получи се много гъста каша, която обаче на мен ми нагарча /а сусама си е пресен/, а с мед ми е много тежко. Мъжо обаче така си го харесва, та чак ушите му плющят. Laughing  Wink

Общи условия

Активация на акаунт