Как се съхранява храната от детските кухни преди раздаването и

  • 5 697
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 105
   Наскоро попаднах на много интересна информация, която един човек, който не разбира от технология и хигиена на храненето, няма откъде на научи / аз поне не го знаех от обща култура/ - прясно приготвената храна трябва да се съхранява и консумира по два начина:
- max до 2 часа след приготвянето и, като за това време тя трябва да се съхранява при температура 70С, т.е. всички витамини "се изпаряват" ;
- след принудително охлаждане до  4С и съхранение при хладилни условия до няколко дни, като преди сервиране се затопля до 100С - по този начин се запазват всички витамини;
   Ако храната се съхранява с часове на стайна температура, което важи за всички общински и частни кухни, при температурен диапазон между 65С и10С в храната се развива процес на лавинообразно развитие на микроорганизми и бактерии, което може да доведе до много тежки хранителни натравяния.
   Доколкото знам, никой не предлага алтернативния метод с охлаждането, а и мисля, че българските майки не биха го възприели добре, мислейки, че взимат "изстинала вече храна'. Мисля, че ще предпочетат "топлата и опасна за децата"  отколкото охладената и запазила вкусовите си качества, храна.
   Направих си труда да проуча тези неща, защото и аз съм пред дилемата - готови пюрета или "прясно приготвена храна" от кухня, която явно не ще да е много полезна /освен, ако не я приготвя сама /.
   А някой знае ли как е по света - не е ли детската млечна кухня само българска измишльотина, вследствие  стремеж да се подпомогнат майките и незнание за опасностите / вместо са изпишем вежди, да извадим очи/ и не е ли вече време да се спре тази порочна практика?
   А някой знае ли на българския пазар да се предлага прясно охладена храна за деца и вие купувате ли си / бихте ли си купили такава?

Последна редакция: вт, 08 авг 2006, 10:12 от marny

# 1
  • Мнения: 7 640
ти защо мислиш, че храната се съхранява часове наред на стайна Т?
Аз я вземам толково вряла, че не мога да държа бурканчето. После си я прибирам в Хладилника и толкоз.
Да не говорим, че порционът принципно е предвиден да се изяде веднага, а не второто сега, десертът за 16ч и супата - на вечеря.
Ако готвя вкъщи- споменатите от теб "упражнения" не правя нито за малки, нито за големи.

# 2
  • Мнения: 1 209
Детската кухня спокойно се съхранява в хладилника до 24 часа минимум.

# 3
  • София
  • Мнения: 105
Малко разяснения - храната в общинската кухня е готова за взимане от мамите около 11 - 11.30 часа, т.е. тя е приготвена по- рано, за да имат възможност да я разпределят по бурканчетата, да кажем 10 - 10.30часа, ако не и по-рано, и за да стигне и до останалите раздавателни пунктове. Работното време на пункта е  до 13.30часа - това са минимум 4 часа, да не кажа и повече, в което време храната е на стайна температура.
В частните кухни нещата стоят по същия начин - храната се приготвя по-рано, за да може да се разпредели на порции и да тръгне към раздавателния пункт  /11.30-13.30 / или към дома на майката /8.30 - 12.30/. Колите, които се използват за разнос не са хладилни!!!
Как ви се струват тези часове?
Ако пък не съм права и нещо не ми е ясно - казвайте къде бъркам, за да се успокоя и с чиста съвест да се запишем и ние на кухня!

# 4
  • Мнения: 46 535
... Как ви се струват тези часове? ...

Часовете са неуместни. Да си изведеш детето лятото по пладне, не е нормално, а като гледам майките от квартала, след кухнята сядат и да пият по едно кафе, а бурканчетата си седят в коша на количката  Laughing
Не мога да те успокоя, себе си също не успях, затова не съм я записвала на кухня  Peace

# 5
  • Мнения: 7 640
Марни, какво точно те тревожи newsm78, щом не се опасяваш от хигиената Wink, мисля, че не е нужно да се безпокоиш.
Ти като сготвиш нещо вкъщи- веднага ли го тикаш в хладилника- аз лично не!
Освен това провери на място как става във вашата кухня- при нас храната се раздава в пункта от 11.40 до 12.15, повтарям- вряла, по-новите бурканчета дори вакуумират.

# 6
  • Мнения: 1 737
- max до 2 часа след приготвянето и, като за това време тя трябва да се съхранява при температура 70С, т.е. всички витамини "се изпаряват" ;
- след принудително охлаждане до  4С и съхранение при хладилни условия до няколко дни, като преди сервиране се затопля до 100С - по този начин се запазват всички витамини;

Не знам кой витамин ще издържи жив на 100 гр...

Аз пък давам храна от кухнята и до 2 дни след като съм я взела и съхранявала в хладилник, при положение, че капачката пуква при отваряне, което се случва в 90% от случаите. И досега не сме имали никакви проблеми, месеци наред. За сведение, от както кухнята е в отпуск през август, детето се продриска от моите манджи, които по стечение на обстоятелствата давам веднага. Надявам се да е някакво съвпадение.

# 7
  • Мнения: 3 042

Аз пък давам храна от кухнята и до 2 дни след като съм я взела и съхранявала в хладилник,
Peace
и аз така.

А десертът никога не го прибирам в хладилника. Стои си от 12 до 16,30 ч на масата в кухнята и после малкият си го яде. Е, нищо му няма на детето.
И при щерката съм правила така и на нея нищо не и е ставало.

# 8
  • София
  • Мнения: 15 232
Първо ми се ще да разбера кой е източникът на тази информация, пък после ще се напъвам да разсъждавам върху нея Laughing

# 9
  • София
  • Мнения: 105
Не че искам да съм контра, но това, че всички вие го правите, не означава, че е правилно!
Източникът е литература, свързана с хигиена на храненето, с технология на кулинарната продукция и не на последно място, таблица с условия и срокове на съхранение на готова кулинарна продукция към наредбата за хигиена на храните, в която е посочено:
срок на реализация на готови многокомпонентни ястия с месо, птици, риба, зеленчуци - 3 часа, температура на сервиране 70С;
допустимо допълнително съхранение след охлаждане 30часа, температура 0С - +4С;
забележка: ястията, съхранявани при хладилни условия преди сервиране се затоплят до температура 100С и се предлагат за консумация не по-късно от един час след това!
Вижте и това, само като допълнение: това се отнася не само за ресторантите и хотелите, но и за детските кухни!!!
http://www.standartnews.com/archive/2005/01/12/business/index.htm

# 10
  • Мнения: 7 640
Не че искам да съм контра, но това, че всички вие го правите, не означава, че е правилно! Източникът е ...................

права си напълно! Но знаеш ли още колко други правила нарушаваш ежедневно Wink
Моля те, дай името на източника Praynig

# 11
  • Мнения: 1 737
Така, както наливам врели сладка за зимата в буркани и считам за годни 2 - 3 години, както когато купешките бурканчета бебешки храни със срок на годност 2-3 години пукват при отваряне, така считам за годна за консумиране храна от кухнята, чието охладено бурканче пак пуква при отварянето му. Това означава, че въздуха му е изкаран, получил се е вакум и не се развиват бактерии. Още повече, че храната от кухнята ползвам до дни, а съм сигурна, че може да изкара и месеци, както приготвена от мен домашна манджа, налята вряла в бурканчетата.
Има и случаи, когато храната от кухнята не е "хванала", бурканчето не изпуква и тогава я ям аз. Това е много рядко.

Отделен въпрос е, че не се вманиачавам относно ограничаването на детето ми от достъп на бактерии, има си имунна система, която се бори с тях достатъчно добре. Щом манджата не мирише лошо и не е вкисната, значи всичко е наред. А че бактерии има навсякъде - има. И на плочките в хола има и то доста, пък той си взима играчките от там и си гио лапа. Нека някой да дойде да вземе проби от там, да ги изследва и да му се изправят косите. Със сигурност там имаме повече бактерии, от колкото храната от кухнята в бурканчетата след няколко часа, ако ще и нестерилизирана.

Последна редакция: ср, 09 авг 2006, 18:51 от AQ

# 12
  • Мнения: 7 186
Офф хич не се вживявам толкова. Ако тръгна да спазвам сляпо всички правила по- добре да ида да се гръмна.
Храната при нас я раздават вряла и капачките винаги вакуумират. Яденето и десерта оставям отвън, а супата като изстине я слагам в хладилника.
Дават я по обед от 11. 30 до 12, ако има горещини сменят часовете с по- удобни. Но и това не ме притеснява, защото малкия си има шапка, навес и чадър и кухнята ми е на 5- 10 мин.
И на кафе ходя след това. Twisted Evil

# 13
  • София
  • Мнения: 3 680
ти защо мислиш, че храната се съхранява часове наред на стайна Т?
Аз я вземам толково вряла, че не мога да държа бурканчето. После си я прибирам в Хладилника и толкоз.
Да не говорим, че порционът принципно е предвиден да се изяде веднага, а не второто сега, десертът за 16ч и супата - на вечеря.
Ако готвя вкъщи- споменатите от теб "упражнения" не правя нито за малки, нито за големи.
Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 105
Източниците са:

Хигиена на хранене и хранително законодателство, д-р Боцов, Димитър;
въпросната таблица за хигиенните изисквания към условията и сроковете на съхраняване на готова кулинарна продукция е на стр. 179. Същата таблица е дадена като приложение 4 към чл.70, ал.1 към Наредба 7 , раздел 10 /Хигиенни изисквания към предлагането на храни в обектите за обществено хранене/.
Тази наредба е в сила до края на месец август, след което влиза в сила новата Наредба 5 / Хигиена на храните/, в която тази таблица я няма, но не защото не е вярна, а защото тези неща залягат в разработената от всеки обект НАССР система, внедряването на която е залегнало в тази нова наредба.
P.S. това, че капачките "изпукват" при отваряне, незнам какво успокоение ви носи, защото това говори само, че са ограничени възможностите на храната да осигури окислителни процеси на микроорганизмите. Опитът е показал, че главните виновници за възникване на хранителни натравяния са:
 - неспазване на изискванията за температурата на съхраняване на готовите ястия ;
 - неспазване на изискванията за продължителност на съхраняване на готовите ястия;
И последно в заключение, че тази тема вече ми омръзна - НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ СЕ Е, ЗАЩО ТАЗИ ПОРОЧНА ПРАКТИКА Я НЯМА ПО - СВЕТА? ДА НЕ БИ НИЕ ДА СМЕ НАЙ - УМНИТЕ И ДА СМЕ ПЪРВИ В НЕЩО, А ?
за справка си направих труда да сондирам това във форума на мамите в чужбина:
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=119527.0
Така, че оттук нататък, имайте като обица на ушето си предвид, дали ще ходите да пиете кафенце, след като сте взели храната, дали ще я оставяте извън хладилника, дали ще задавате въпроси, ако ви носят храната студена в къщи ...

# 15
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856
Доколкото знам само в Русия все още има детски кухни.
В Израел няма детска кухня и много ми липсваше.
Сега пак взимам храна от кухнята и съм много доволна.
Мисля,че ако се спазват хигиенни условия в кухнята и след
това вкъщи няма никакъв проблем.

# 16
  • Мнения: 1 737
Мисля,че ако се спазват хигиенни условия в кухнята и след
това вкъщи няма никакъв проблем.

Една мама, като ни записвала за кухнята, по грешка влязла вместо в офиса им, директно в кухнята, жените точно си тръгвали. Направило и впечатление, че всичко блестяло от чистота, като в лаборатория.  Grinning

И последно в заключение, че тази тема вече ми омръзна - НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ СЕ Е, ЗАЩО ТАЗИ ПОРОЧНА ПРАКТИКА Я НЯМА ПО - СВЕТА? ДА НЕ БИ НИЕ ДА СМЕ НАЙ - УМНИТЕ И ДА СМЕ ПЪРВИ В НЕЩО, А ?
за справка си направих труда да сондирам това във форума на мамите в чужбина:
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=119527.0
Така, че оттук нататък, имайте като обица на ушето си предвид, дали ще ходите да пиете кафенце, след като сте взели храната, дали ще я оставяте извън хладилника, дали ще задавате въпроси, ако ви носят храната студена в къщи ...

Направи ми впечатление, че булшинството майки в чужбина съжаляват, че няма такава ЕКСТРА при тях. Защо пък да не сме по- в някое отношение, за разлика от "света", много черногледо звучи...  Confused
Факт е, че кухнята улеснява много майки и са много доволни от нея.
Каква обица на ухото?! - Да не би нещо лошо да се е случило?! Аз не знам за случай на натровено дете, или някакви гастроентерологични проблеми с дете, ползващо нашата кухня в квартала. И да, ще продължаваме масово всички майки да си пием кафето по 2 часа след кухнята и в най- големите жеги. Правим го от месеци и ще продължим така.  Wink

# 17
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Нашата кухня работи от 12 до 12:30ч. Храната, която взимам е много топла и е приготвена преди не повече от час, сигурна съм.
Правиш неуспешен опит да прпагандираш срещу млечната кухня.
Аз съм наясно с изискванията за съхранение и приготвяне на храна. А ти знаеш ли как са съхранявани продуктите, които купуваш от магазините? Защото аз знам много интересни неща по този въпрос, но не желая да ги споделя. Само не ми казвай, че всичко си произвеждате.

# 18
  • Стара Загора
  • Мнения: 330
Детската kухня е улеснение за майката.Вместо да готвя всеки ден и да се чудя какво меню да мисля ,аз използвам тази порочна практика както ти твърдиш, аз обръщам внимание на детето ми. Peace
Относно съхраняването -докарват храната топла,храня си бебето с основото,а супата и кисела след като изстинат на стайна темп,ги прибирам после в халдилника.Проблеми с развалена храна съм нямала. Mr. GreenСлучвало ми се е и да дам на следващия ден кисел.
Доволна съм и докато детето ми яде храната от дет.кухня-ще се възползвам от нея Flutter
Ти като се съмняваш ,не ползвай дет.кухня - готви си на детенцето.

# 19
# 20
  • София
  • Мнения: 105
В отговор на нападката, че пропагандирам против млечната кухня, че използвам следния цитат: Блажени са незнаещите!
Аз не съм като някои други, та да пазя това, което знам само за себе си. Точно по тази причина подхванах и тази тема - да може това, което научих, да стигне до по-голям кръг от потребители и да се сведе до минимум възможността от неправилно съхранение на храната за дечицата - защото на един детски организъм му е много по-трудно да се пребори с какъвто и да било вид хранително натравяне, отколкото на един зрял човек. А не един и два случая на такова има споменати във форума. Идеята ми беше не да се покажа колко знам, или пък да ви доказвам, че всичко, което давам на моето дете е с доказан произход,  / все още нямам собствена ферма/, а да разкажа на повече майки как трябва да съхраняват храната и какво качество да изискват от производителя и, за да защитят своите и интересите на децата си.
Но въпреки това всеки сам решава какво и как да го прави и то на своя отговорност.
P.S. сега да не вземете да се откажете от кухните -  просто знайте какво да изисквате и как да следите за качеството на това, което давате на детето си

# 21
  • София
  • Мнения: 105
10х на Никол за линковете - това имах предвид и аз.
Просто бъдете по - взискателни и към другите, и към себе си!!!

# 22
  • Мнения: 1 737
В никакъв случай не сме блаженни незнаещи. От какъв зор да вярвам на някой си д-р Боцов, а не на ХЕИ, според които храната е годна за консумация от малки деца. Всеки ден по 1 доза от 3-те вида ядене се отделя за ХЕИ. Това е при нас, за Русе не знам, в тяхната кухня не сме взилзали... Подобни статии имаше и за Ам-ам, Ганчев, а лично аз съм свидетел на 3 случая на гафове с храни на ХИП (натравяне, намиране на твърд предмет, подобен на нокът и алергична реакция от каша за след 5-тия месец, при много по-голямо дете)

В една друга книга, писана от друг ДОКТОР пише преди всяко кърмене майката задължително да си стерилизира гърдите, като ги обтрива със спирт, защото по тях има много опасни за бебето бактерии.  Crazy

# 23
  • София
  • Мнения: 105
Мила AQ,
това, което съм написала не го е измислил въпросния доктор - както съм написала, въпросната таблица е приложение 4 към чл.70, ал.1 към Наредба 7 , раздел 10 /Хигиенни изисквания към предлагането на храни в обектите за обществено хранене/.
Освен това, хайде моля те, утре, като отидеш да взимаш храната, попитай в какъв срок трябва да се консумира въпросната храна и как трябва да се съхранява.
С нетърпение ще изчакам отговора ти!

# 24
  • Мнения: 1 737
Кухнята е отпуска през Август. Храната според условиата им, трябва да се консумира в рамките на същия ден, тяхната гаранция е до там. И те си имат правила. Това, че аз и останалите майки им имаме по-голямо доверие е отделен въпрос. Никъде, обаче не пише след взимането на храната да се тича в къщи, за да се сложи в хладилника.

Е, и какво им е лошото и ПОРОЧНОТО на кухните? Това, че ги няма на запад? Ами на запад и кисело мляко няма...

# 25
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Moята идея беше, че вероятността от натравяне от неправилно съхранение на храна от магазина и от кухнята е почти една и съща. Дори съм по-склонна да вярвам на контрола на кухните, които се проверяват всекидневно, докато в магазините и складовете и особено при разноса на хранителни стоки не е така. Така, че цитираните случаи от Никол са единици, докато останалите са все от друга храна. Отидете в кое да е инфекциозно отделение и питайте колко от децата са на кухня и колко не са. Отношението ще е поне 10:1 в полза на кухнята.

# 26
  • Мнения: X
Ох, marny, до гуша ми дойде от такива теми!!!!!

Никой не те кара да ползваш ДМК, ако искаш - какво ми носиш от сто кладенеца вода, да ме убеждаваш колко е лошо! Аз пък съм доволна, много доволна, прекрасна, разнообразна и вкусна храна, думи нямам да си прехваля ДМК-то и се радвам, че дъщеря ми е в същата ясла, защото се счупва да яде!

Всяка майка знае себе си и детето си. Да се дават препоръки е едно, ама такива пропаганди и спорове - не, та не, аз съм правата, просто вече станаха банални.

Нека си права, все ми е тая вече, аман от здравословно хранене, Sick  да се чуди човек ние как така сме порастнали smile3514

Айде, успокой страстите и остави хората да си гледат децата, както намерят за добре. Информация има предостатъчно - който иска се информира, който не иска си е негова работа!


 smile3507

# 27
  • Мнения: 46 535
... цитираните случаи от Никол са единици ...

Lilqna, има безотговорни родители, така е, но здравето на моето дете не зависи от тях, нали? Това, че на някой майка му не си е измила ръцете след ползване на тоалетна, няма да зарази София.

Една от майките, лежала с детето си след случая във Враца е от нашия форум, можете да прочете през какво е минала.

Дано тези теми станат повече, за да лежат по-малко деца в болницата, няма нищо срамно в това да се каже, че такива неща съществуват, а не да си приказваме колко перфектна е хигиената, защото фактите говорят друго!

# 28
  • София
  • Мнения: 15 232
marny ,
Добре е че споделяш информацията, на която си попаднала.
Сетих се, обаче, че имаше намерения или идея или нещо такова ..... да правиш частна кухня....... Чудя се доколко пускането на тази тема е безкористно. Thinking

# 29
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Никол, далеч съм от мисълта, че кухните са перфектни. Но не съм съгласна, че здравето на твоето дете зависи само от теб. Точно това исках да кажа, че дали ще пазарим от магазина и ще приготвяме храната вкъщи или ще даваме готова приготвена в кухнята, за мен е почти едно и също. Да, има случаи на натровени деца, които са консумирали от ДМК, но има и такива(а според мен са много повече), които не са били на ДМК и пак са натровени. В крайна сметка искам да кажа, че продуктите в магазина не са с гарантирано качество, зная как се слагат срокове на годност, зная и как се съхраняват, но повече не желая да излагам подробности.
Както и да е, не пожелавам на никой да му се случва натравяне от храна, защото зная колко е тежко. Peace

# 30
  • София
  • Мнения: 105
На никого не съм казала да не взима храна от кухнята.

P.S. сега да не вземете да се откажете от кухните -  просто знайте какво да изисквате и как да следите за качеството на това, което давате на детето си
Просто исках да споделя това, което научих и което за мен беше ново, а както виждам и за вас. Жалко, че никой не се вслушва в това, но всеки знае себе си най- добре.
Смятам темата за приключена, поне за мен!

# 31
  • Мнения: 535
marny, благодаря ти сърдечно Hug Благодарение на тази тема реших, и аз като Никол, че Влади няма да ходи на кухня. И искам да потвърдя казаното от теб. Вие сте малко или много сте в по-големи градове, където изискванията са много по- високи, а в Разград храната се раздава приятно топла, което за мен означава, че са я приготвили сигурно към 8 и половина или 9 и оттогава стои и чака своите клиенти. За мен подобно нещо е недопустимо, да оставим и другото, че тук кухнята започва от 4ти месец!. Е, не смятам, че условията са до толкова на ниво, че да си запиша детето. И още веднъж- Благодаря за информацията   bouquet

# 32
  • Мнения: 6 472
marny, благодаря за споделената информаци  bouquet
Не виждам сега защо нападате момичето. Тя просто каза какви са изискванията.
 Аз лично съм записала детето си нач астна кухня, защото вече ми става много трудно да и готвя (от скоро работя на две места). Имам бегла представа за това как трябва да се съхранява храната и това как в действителност се съхранява. Не съм обърнала съществено внимание, защото аз и в къщи не спазвам изискванията - готвя вечер, а яденето го прибирам чак на сутринта, защото топло в хладилника не мога да го сложа. Детската манджа я изсипвам вряла в бурканчета, затварям и обръщам. От тази гледна точка (подчертавам - само от тази) ми е все тая дали ще го съхраняват неправилно в кухнята или аз в къщи.
Според мен при заразяването на децата от млечните кухни има и други фактори.

# 33
  • Мнения: 7 640
..............а в Разград храната се раздава приятно топла, което за мен означава, че са я приготвили сигурно към 8 и половина или 9 и оттогава стои и чака своите клиенти. За мен подобно нещо е недопустимо, да оставим и другото, че тук кухнята започва от 4ти месец!.

това практически е неосъществимо, замисляла ли си се.
Освен, ако лелките не отиват на работа в 5 часа.

# 34
  • Мнения: 535
PolarFox, не знам какво да ти кажа, може и в 10 да е сготвена, но като отидох в 11 ми я сипаха хладка Thinking Не ми се струва нормално, но не е студена за да си помисля, че я държат в хладилник  #Cussing out Не знам, но се отказах от кухнята. Outta Joint

# 35
  • Мнения: 7 640
Разбира се, всеки преценява.
Наистина има и случаи с масови стомашно-чревни разстойста, но те са мнооого редки, много повече са дечицата, които се заразяват извън кухните.
Макар да съм супер стриктна по отношение на хигиена и норми, аз лично не се притеснявам.
Всяко нещо, което ме улеснява и е изгодно, мисля, че е хубаво да се опита. Peace

# 36
  • София
  • Мнения: 3 787
Така като чета,напълно съм съгласна с мението на AQ Peace.
Вече 4 месеца сме на кухня.Моето дете има доста хлабав корем по принцип,от кухнята никога не е имал проблеми.Това,за съжаление,не мога да го кажа сега,когато няма кухня,хапва моите манжди и готови пюрета,и е все с разстроен корем Sick.В чудо се виждам направо Tired.
Откакто сме на кухня всеки ден храната е вряла,капачките винаги пукват,когато ги отварям и спокойно давам крем или супа на следващия ден,например.

Но пък една мама от майската ни тема много си изпати от кухнята във Враца.Там масово заразиха децата от кварталната кухня с някакви ентерококи или нещо подобно и бяха напълнили инфекциозното отделение.

Затова всеки си преценява.Затова и всяко дете си има майка-да решава как да го гледа.
Аз в момента не бих се отказала от кухнята в никакъв случай Naughty.

# 37
  • Мнения: 2 674
   А някой знае ли как е по света - не е ли детската млечна кухня само българска измишльотина, вследствие  стремеж да се подпомогнат майките и незнание за опасностите / вместо са изпишем вежди, да извадим очи/ и не е ли вече време да се спре тази порочна практика?
   А някой знае ли на българския пазар да се предлага прясно охладена храна за деца и вие купувате ли си / бихте ли си купили такава?

- не знам как е по света, но " порочната практика" у нас ,ме устройва.
 - не съм търсила такава храна, а дали бих купила - зависи от качество / цена..

Общи условия

Активация на акаунт