Най вкусната коледна пуйка!

  • 29 619
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 500
Някой ще ми каже ли какви точно билки има в Бронхопама, защото днес пропуснах да купя, а тази вечер ще трябва да я правя пуйката, мъжа ми се сюрпризира с една 8 кг -мова и ще я пека цяла нощ.
Или ако знаете какви точно подправки подхождат на пуешко месо?

# 31
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Цитат на: AFRODDITA
Някой ще ми каже ли какви точно билки има в Бронхопама, защото днес пропуснах да купя, а тази вечер ще трябва да я правя пуйката, мъжа ми се сюрпризира с една 8 кг -мова и ще я пека цяла нощ.
Или ако знаете какви точно подправки подхождат на пуешко месо?


Преписвам ти от кутийката Grinning

Мащерка
Градински чай
Бял имел
Мента
Корени от сладник


Мисля,че и поотделно може да ги намериш,но този чай го има по аптеките и хранителните магазини.
Успех с пуйката.Аз в момента я пека и мъжа ми вече не издържа на миризмите,които се разнасят и само пита кога ще е готова Tada

# 32
  • Мнения: 5 500
Цитат на: iskrica_nadejda
Преписвам ти от кутийката Grinning Мащерка
Градински чай
Бял имел
Мента
Корени от сладник

Мерси, стрелче Wink За съжаление разполагам в момента с мащерка и градински чай. Ще импровизирам.
Започвам я след малко, пожелайте ми успех в мисията невъзможна, никога не съм правила такова чудо Mr. Green ще я пека цяла нощ #Puppy dog
На теб  Искрица Надежда и на твоето семейство, желая много здраве и щастие пред Новата година и весело изкарване на празниците.

# 33
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Моята пуйка вече е готова и мъжете в къщата и  се нахвърлиха веднага #Onfire Отзивите са много добри,аз не съм пробвала,че от цял ден готвене хич не ми е до ядене,но щом мъжа ми,който е много капризен ,е доволен,значи рецептата си струва.
Стискам ти палци Stuck Out Tongue

# 34
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Току- що сложих пуйката във фурната. Направих я нещо средно между двете рецепти- процедурата с обезкостяването и пълненето + сланината, зелевите листа и фолиото отгоре. Утре ще пиша отзиви  Grinning

# 35
  • Мнения: 5 500
Ето го
чудото на чудесата:
Така: т. к. ми липсваха някои подправки от рецептата от мен добавих естрагон, риган, босилек, къри, много едро нарязан лук и моркови към плънката. С мъжа ми я приготвяхме точно три часа, пече се от 02,45 до 10,30 сутринта. Всички казаха, че е страхотна, смятам да им вярвам щом беше 10 кг и нищо не остана.
Мерси за рецептата, Мира #Milti
Весели празници на всички!!!

# 36
  • out of space
  • Мнения: 8 573
И моята пуйка очарова всички! Тенкс за хубавите рецепти!

# 37
  • София
  • Мнения: 4 004
Весели празници на всички!
Мира

# 38
  • София
  • Мнения: 887
Благодаря Mira за рецептата.
Пуйката стана много вкусна, гостите си облизаха пръстите и сега ще се носи славата ми на голяма готвачка.

Честита коледа на всички!

# 39
  • Мнения: 2 000
И моята пуйка стана чудесна. Благодарско  Simple Smile

# 40
  • Мнения: 146
Тази Коледа правих за първи път пуйка /иначе бабите правят/па тази рецепта и стана страхотна, аз импровизирах и добавих стафиди. Плънката търпи корекции откъм количество, тъй като тази рецепта е за огромни пуйки от американски тип  Stuck Out Tongue  :

Печена пуйка с кестени
/американска кухня /

ПРОДУКТИ:
1 пуйка
500 г кайма
1 пакетче (125) г краве масло
100 г ориз
150 г сушени сини сливи, предврително накиснати за около 1 час във вода
1 голяма кисела ябълка, обелена и нарязана на кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
200 г кестени, опечени, обелени и нарязани на ситно
100 мл олио
1 с. л. ситно нарязана мащерка
1 с. л. чубрица
1 дафинов лист
10-15 зърна черен пипер
3 с. л. брашно
сол на вкус

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете, измийте и отцедете пуйката. Натрийте я с брашно от вътрешната страна. Измийте я отново и я намажете със сол, смлян черен пипер и стрита чубрица.
Задушете в олио ситно нарязания лук, заедно с каймата и почистеният и измит ориз. Нарежете на ситно сините сливи и ги добавете към сместа. Залейте с 1 ч.ч. вода, добавете черен пипер и сол, даф. лист и мащерката. Варете на умерен огън десетина минути. Прибавете опечените и обелени кестени и нарязаната на ситно ябълка. Разбъркайте добре и наапълнете пуйката с тази смес и я зашийте.
Поставете в намазана с олио тавичка, облейте с предварително разтопеното краве масло и печете на умерен огън. За да сте сигурни, че пуйката е опечена бучнете с дървена клечка в свивката между бута и тялото. Ако изтече бистър месен сок, пуйката е готова.
След като напълних пуйката ми остана от плънката и я сипах около пуйката в тавата, поръсих наоколо и със стафиди /които предварително може да се накиснат в малко коняк/и добавих вода. Покрих с фолио и оставих на бабите да я гледат и пекат... Малко преди да стане готова се маха фолиото да се запече отгоре...
Не съм я бола с клечка както пише в рецептата, а накрая прецених, на око, според часовете печене /зависи от фурната, нашата е Огняна 3, а там нямаше май градуси, и тази печка всеки пъти работи както си иска/, а може и с вилица да я боднете и пак да прецените...Много върви със зелена салата,със зелен лук, с репички и оцет, олио и сол, а може и сварени и нарязани на дребно яйца...
Забравих да кажа, че кестените трябва да се надупчат с вилица преди да се сложат да се пекат, иначи "гърмят"
при печене... Кестени успях да намеря в Русе на един открит пазар, доста голям - 1,50 лв/ кг на едро и 1,80 лв/ кг на дребно.Продавачите казаха, че виреели в южна България.
А сините сливи бяха около 1,80 - 2,00 лв/ кг. И за мое голямо учудване зелената салата беше по 0,30 лв връзката /през декември в Русе, а в Исперих през лятото достига тази най-ниска цена/. Дано ви хареса рецептата става наистина "СТРАХОТНА "!  Да си оближеш пръстите! Сега се сещам и за една рецепта за пълнено пиленце пак със стафиди пушено месце, и т.н., ще я пусна, ако желаете, може и в отделна тема...

Общи условия

Активация на акаунт