Харесва ли ви храната там, където живеете?

  • 3 260
  • 62
  •   1
Отговори
  • Мнения: 476
Аз лично бях чувала не особено добри отзиви за храната в щатите. Безвкусна била, зеленчуците и доматите били пластмасови и прочие неща. Нищо подобно. На мен страшно ми харесва всичко тук, да не говорим за какво разнообразие от кухни има - каквото ти сърце иска.
Ето и сега си хапвам диня и хич не ми е пластмасова. Много си е добра, даже почти няма семки Simple Smile

# 1
  • Мнения: 13 512
Много си е добра, даже почти няма семки Simple Smile
Чудна! От генно модифицираните!
Като бях миналата година в  Турция/ в район,обявен за екологично чист/, имаше солидна награда, ако намериш домат без семки/ каквито има в изобилие в България,че и в Турция/...но така и не   попаднахме на домат без семки:-)
Иначе от кухните по света... не харесвам американската-нищо не ми харесваше там, добре,че бяха  арабските  и мексиканските ресторанти. Много харесвам ливанската кухня-любима ми е. Не харесвам и  италианската-не обичам писта,паста и пармезан.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 162
Определено не. Никакво разнообразие. Нагъват само плескавици, чевапи и бюреци и нищо друго не ги интересува. И не готвят хубаво. Истинска находка си е да откриеш добър ресторант.

# 3
  • Мнения: 476
Аааа, Монда не съм съгласна, че тук ядат само генно модифицирана храна. Моля те, не съм някаква невежа, знам какво и откъде да си пазарувам. А доколко в България са чисти екологично храните също може доста да се спори.
Мисълта ми беше, че в тази страна има наистина уникално разнообразие на кухни, може би такова няма другаде. Въпрос на вкус и познаване е, но аз имам поглед отвътре в американската кухня и тя не се състои от бургери и пържени картофки само. Ще ви поканя на гости като се  разготви свекърва ми. Simple Smile

ПП. Има сортове дини, които почти нямат семки. Яла съм такива от градината на леля ми в плевенския район.

# 4
  • Мнения: 4 399
Аз не схванах въпроса какъв е: дали ни харесва страната в която живеем или дали ни харесва националната кухнята там където живеем.  newsm78

# 5
  • Мнения: 13 512
Аааа, Монда не съм съгласна, че тук ядат само генно модифицирана храна. Моля те, не съм някаква невежа, знам какво и откъде да си пазарувам. А доколко в България са чисти екологично храните също може доста да се спори.
Мисълта ми беше, че в тази страна има наистина уникално разнообразие на кухни, може би такова няма другаде. Въпрос на вкус и познаване е, но аз имам поглед отвътре в американската кухня и тя не се състои от бургери и пържени картофки само. Ще ви поканя на гости като се  разготви свекърва ми. Simple Smile

ПП. Има сортове дини, които почти нямат семки. Яла съм такива от градината на леля ми в плевенския район.
Ами диня без семки....такава мисля,че е . А за България не ми е и хрумнало дори да си  го помислям. Примера,който дадох беше за Турция, но и за там  това е сензация. ГМХ са популярни в световен мащаб, не само в САЩ.

# 6
  • Мнения: 3 932
Харесва ми храната като цяло, единственото, на което не съм фен са полуфабрикатите и едни пържени картофи с някакъв гаден сос (тук им викат "путин", но не са чували за президента Путин  Laughing), незнам откъде идва името им).  А, и тукашния хляб е гадно сладникав, но му хванахме цаката-франзели или хляб от разните етномагазини. В началото не харесвахме канадската бира, но с времето си намерихме един вид, който ни харесва и сега си го сръбваме с кеф.
Иначе, наистина разнообразие от кухни не липсва, аз даже и кафето им взех да харесвам с времето...и на барбекюто сме фенове, като ни домилее за нашенски вкус, имам замразена шкембе-чорба в хладилника, та преживяваме кризата  Wink, български меса, сирене, лютеница и вафли не е проблем да купиш, така че ние си харесваме кльопачката   chef.

По повод генно модифицираната храна, мисля, че никъде не си защитен от предлагането на такава, била тя и с "био" етикет за огромно съжаление...За да не бъда голословна, ще цитирам мой роднина, който е тракаджия в Щатите и казва, че е бил свидетел на това как се свалят дини от камиона, произведени не си спомням вече къде и на тях се залепя етикет на местна ферма с надпис "Био" и пратката продължава по предназначение... Twisted Evil

# 7
  • Мнения: 7 914
Не знам дали ми харесва, ама свикнах... и например като се върна в БГ не харесвам кашкавала, че ми идва мазен вече Rolling Eyes Embarassed... Сиренето ми се троши и тн...
 Но като бабините домати... тук още не съм яла Joy

# 8
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Харесва ми. Гърците са табиетлии и храната тук е на почит Wink.
Определено има неща, които в Бг вече не ми допадат и за съжаление това е сиренето и кашкавала.

# 9
  • Мнения: 3 461
Харесва ми арабската кухня,много разнообразна,а и близка да нашата:сърми с лозови листа,салати,туршии,пастърма,скари.Даже ми липсваше като бяхме на обиколка из Острова.

# 10
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Никак не ми харесва.Доколкото разбирам англичаните са най-зле на тема кухня.Карат предимно на полуфабрикати.Традиционната английска закуска не мога да я приема, но те са си свикнали хората и им харесва.Видях в едно заведение как мажат фасул на филийка и закусват.Моята учитела много се учуди когато и казах, че ще готвя зеле със свинско.Оттоагава всеки път ме кара да направя зеле с броколи, ама това пък ние не можем да го хапнем Sick

# 11
  • Мнения: 464
ДА харесва ми. И в САЩ ми харесваше и в Германия ми харесва- като изключим проклетото зеле, което ядат с всичко хехе

# 12
  • Мнения: 1 910
Най-противно ми е прясното мляко. Само за готвене, за пиене не става. Добре, че сме до Германия и от там си купуваме едно Био мляко - ммм вкусно.
От зеленчуците - май само краставиците ми харесват. Но пък има Gold Kiwi и са супер вкусни. Иначе, като цяло в БГ са си по-вкусни и плодовете и зеленчуците.
Аааа сирената тук са им добри...

zwezdi4ka , като се върнеш да пробваш едно сирене с нарисувана кравичка на опаковката. Май и така си се казва "Кравичка". мммм вкусно! Определено не се рони...ако не го развалят де.

# 13
  • Мнения: 3 521
А бе има неща, които ми харесват и такива, дето не ми допадат...но като цяло кухнята в Байерн е хубава...имат невероятни zелени салати и десерти...много вкусен черен хляб...само краставиците са винаги гадно омекнали. ooooh!

# 14
  • Мнения: 2 006
Харесва ми да-в началото ми беше противен вкуса на почти всичкото сирене, но вече свикнах пък и по-турските магазини има разнообразие от наши сирена Simple Smile
Доматите и чушките наистина нямат вкуса на тези на баба, но аз купувам - zoete smaaktrosttomaten и почти успявам да докарам вкуса на истинска шопска салата Simple Smile
Харесвам много индонезийската кухня и италиянската Peace
Харесва ми разнообразието от черен хляб и не мога да си представя да хапна вече '''заводки'' примерно Grinning(корена на проблемите ми с кг) Grinning

# 15
  • Мнения: 2 032
Не, за съжаление. Има всичко, но понеже повечето неща като плодове и зеленчуци са отгледани на кънда-мънда, и докарани от там, вкусът им винаги ми напомня комедията на Люй дъо Финес, Крилце или Кълка, когато фабриката бълваше перфекто изглеждащи, но с вкус на картон, храни.
Трябва да търси човек пазари на местни феремери, например, които станаха модерни в Лондон, и цените са понякога 3 пъти по-високи (но приемам логиката) или поне да гледа да купува неща, които са сезонни и са расли, в нашия случй, с Англия (а не са "долетели" например от Кения, Израел или незнамкъдеси).
Хляб гледам да правя в къщи, след като прочетох за подобрителите и хидрогенираните мазнини във всички промишлено произведени хлябове; понякога се втелявам и правя кисело мляко. Гледам да избягвам готовите храни, но понякога кандисвам поради липса на време.
Харесва ми начина на пазаруване/хранене (освен през лятото в Бг) във Франция и Италия, ама ще го гледам през крив макарон.

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Хляб гледам да правя в къщи, след като прочетох за подобрителите и хидрогенираните мазнини във всички промишлено произведени хлябове; понякога се втелявам и правя кисело мляко.
Това не го знаех, мислех че давам на детето поне нормален хляб SadОтдавна си мисля за машина за хляб и май ще опрем до нея Confused

# 17
  • Мнения: 1 854
Чуждестранната кухня в Холандия, а може би и вьв всяка една друга дьржава е пригодена кьм вкуса на месните.Например грьцката кухня тук или китайска се различава сьвсем от оригинала, ако се консумира в сьответните страни.Холандската кухня не е богата откьм разнообразие, доста са изплагиатствали и от други култури.За сметка на това се намират различни ястия и продукти от цял свят и поне човек може да разнообразява.
Но сьм забелязала, че хората тук купуват плодове и зеленчуци през цялата година, дори и да не им е сезон.В БГ винаги(или поне в моето семейство) сме чакали сезона на еди кой си плод или зеленчук, за да има вкус.

# 18
  • Мнения: 1 128
     Оооо,испанската кухня мнооооого ми допада.Специалисти казвали,4е средиземноморската диета е една от най здравословните.И аз май съм склонна да вярвам на това изказване като гледам разнообразието на кухнята им.Пък и не е само разнообразна,но и е много вкусна.Особено морските дарове грешка нямат за мен.А пък и как готви свекърва ми....Абе да си призная напълнях откакто дойдох,но то пък преди в 4ехия като бях на 20 години само на салами карах,а сега с тези манджи4ки да си топнеш хлеб4ето.....Пък и на 28 години времето си казва думата(така си се успокоявам аз).
     И още нещо.Едно от най големите светила в световната кухня е испанец.Ферран Адриа се казва и експериментира с нови вкусове и методи.Световно признат и уважаван.

# 19
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Има малко неща, които не ям, като дроп и фъстъчено масло / + разновидностите със сосове/. Не обичам и старите сирена. За зеленчуците съм свикнала. Сега открих едно магазинче, което е на един фермер и зеленчуците са страшно вкусни. Няма и смисъл да се оплаквам, че плодовете нямат същият вкус. Най-важната съставка да е вкусен един плод или зеленчук е СЛЪНЦЕ. А тук го няма, като в БЪлгария. Така че, трябва да се примиря.
Забелязала съм, че партидите от плодове, които идват отвън са вкусни на етапи. Затова и гледам откъде са. Например египетските ягоди са ужасни.Най-вкусното грозде се продва септември и октомври. Сегашното няма никакъв вкус. Гледам и аз да купувам на сезони.

Не ям много хляб, но е различен. Явно е от маята, както и от консервантите. Например в БЪлгария става сух за отрицателно време, а тук мухлясва, но остава мек. Вчера четох, че в т.нар. черен хляб в България слагат оцветител, за да добие цвят.

 

# 20
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
швейцарската кухня ми е доста странна, но пьк свикнах с нея....нямам оплаквания ( особено, ако готви свекьрвата, мммммммммммм  Grinning, вкусноооооо)....иначе можеш да намериш всякакви ресторанти и кухни, особено в Цюрих.....

# 21
  • Мнения: 3 367
Хляб гледам да правя в къщи, след като прочетох за подобрителите и хидрогенираните мазнини във всички промишлено произведени хлябове; понякога се втелявам и правя кисело мляко.
Това не го знаех, мислех че давам на детето поне нормален хляб SadОтдавна си мисля за машина за хляб и май ще опрем до нея Confused
само гледайте какво баш има в брашното от к ще правите хляб защото тук има едно с бром???
**
къде намерихте домати с вкус в Щатите бре хора? 6 години мъ1им какви ли не и тцънки..
**
отдавана не ям за удоволствие;толкова много из1етох кое е полезно и по колко и пр 1е ми се отяде и  3 години карах само на зелена салата без мазнина:)
има вси1ко тук,но определено липсват ароматите на к бяхме свикнали от бг; ве1е не ни прави впе1етление даже..слагам 1убрица с килограми на вси1ко и така..

# 22
  • Мнения: 714
италианската кухня много ми харесва  Peace
или по-точно възможността за избор от най-разнообразни регионални рецепти и продукти.
Като дойдох тук много си промених вкуса, в началото се мръщех на много неща, сърдех се на масата, щото нямаше кюфтета и шопска салата  newsm78 сега разбирам колко съм изпуснала.
Шашках се много на огромните щандове с риби и морски дарове и ги подминавах, сега съм най-честия клиент.
Пастата не ми е от най-любимите неща, но я ям  newsm78
Хляба на италианците не ме кефи особено  newsm78, считам германците за царе на хлябовете  Peace
Едно от най-върховните неща за мен е биволската моцарела  Peace и страхотния зехтин  Peace
Южняшката кухня напомня на българската заради вкусните патладжани, чесънче, пикантни наденички ...
северняците освен на пастата наблягат и на качамака, готвят го вкусно, със сирена разтопени вътре и задушено месо отгоре.
Бирата им не струва ....

# 23
  • Мнения: 1 363
Свикнах с вкуса на плодовете и зеленчуците и не ми прави впечатление. С умиление си спомням сладките домати, но май само това. Намерих решение, като купувам едни малки доматчета, внос от Италия, които са тройно по- скъпи, но пък са много сладки.

Иначе за останалото - на мен ми харесват пайовете, пастите, десертите им. Англииската закуска -като брънч и за вечеря, но не за закуска- доста ми е тежка. Блак пудинг май е единственото от което ми се повръща Sick

В къщи се яде това, което на нас ни харесва - интернационална европейска кухня,пазара е толкова богат, че в никакъв случай не ни ограничава да готвим само пайове и печено телешко
.

# 24
  • Мнения: 6 390
Аз не схванах въпроса какъв е: дали ни харесва страната в която живеем или дали ни харесва националната кухнята там където живеем.  newsm78
и аз нещо не схванах въпроса - за кухнята на страната където живеем ли се пита или за гумените плодове и зеленчуци  newsm78

# 25
  • Мнения: 7 914
  newsm78, считам германците за царе на хлябовете  Peace

Значи не си пробвала белгийския хляб  Crazy

# 26
  • Мнения: 3 423
  newsm78, считам германците за царе на хлябовете  Peace


Вурстовете ли каза?????

# 27
  • Мнения: 3 932
къде намерихте домати с вкус в Щатите бре хора? 6 години мъ1им какви ли не и тцънки..
**

Ами може и да си права, защото на мъж ми сестра му живеят в Щатите, но ходят да си купуват домати от Канадско...

# 28
  • Мнения: 714
  newsm78, считам германците за царе на хлябовете  Peace


Вурстовете ли каза?????

Германски вурстове съм яла само веднъж, Лиске  Grinning, хубави бяха.
ама нали целта беше да кажем за мястото където живеем  Grinning
Ти разкажи, разкажи за вурстовете  Grinning   Grinning

а за белгийския хляб, ми поканете ме на дегустация, идвам  Wink Wink

# 29
  • Мнения: 1 370
И аз съм от тези, за които американско-канадските хранители продукти, са с вкус на стереопор. Ужасно е всичко и не намирам никакво разнообразие в хранителния режим. В черният ми списък има много, но на челните места са доматите, краставиците, портокалите, ягодите, хляба и всичко останало. Да не говорим, че плодовете не се ли изядат на същия ден, на следващия отиват в боклука.

# 30
  • Германия
  • Мнения: 8 100
С някои неща свикнах, с някои никога няма да се примиря.
Наденичките са трепач (няма как да не ги хваля, в Тюрингия живея все пак Wink )
За бирата се двоумя между германската и чешката. Плода и зеленчука е предимно внос, та няма смисъл да коментирам.
Това, което досега никой не можа да ми обясни е начина на правене на салати, всичко нарязано на едри парчета и поотделно сортирано.  Thinking

# 31
  • Мнения: 1 860
Местната кухня не ми харесва. Разните пайове и прочее. Всички полуфабрикати и боба на филийката  WinkТой и самият боб в консерва е ужасен Sick

 Иначе плодове и зеленчуци си намирам без проблем. Е, вярно са малко по-скъпи от другите, но то с всички храни е така. Сирене "Фета" има и на вкус съм срещала почти като българското. Кисело мляко има едно което е 2 паунда, но по-добро и в България не съм яла. За нас си готвя така, както го правех и в България, а подправки ми изпращат с колети, така че си хапваме както и преди.
 
 От началото ми беше трудно докато опитам повечето неща, за да разбера кое ми харесва и кое е на вкус като българското. Има много такива.

 Иначе чуждестранна кухня - китайска и индийска. Те пък си я кльопат с голям кеф, а китайска и аз не отказвам никога. Whistling

# 32
  • Мнения: 2 381
Цитат на: anette1104

къде намерихте домати с вкус в Щатите бре хора? 6 години мъ1им какви ли не и тцънки..
**

фармърс маркет- обикновено веднъж в седмицата цяло лято. доста обшини си правят такъв. напоследък открих и един полски магазин, в който само като ги слагам в плика миришат


момичета дайте информация за тези подобрители на хляб. ние купуваме един  почти черен. пише, че е без холестерол, консерванти и незнам още какво и един хол грейн със семена.

# 33
  • Мнения: 1 860
 Въх и аз всичко мириша преди да купя. ooooh! Става въпрос за плодове и зеленчуци. Whistling диня като купувам пък си я почуквам с пръст... Blush

# 34
  • Мнения: 1 269
Харесва ми много.Фен съм на барбек\то им,а и на вси4ки останали сосове,като хумос напримерно.Салата табуля(магданоз,минт,домати и булгур) ми е л\бима.А магданоз ненавиждах.То си ли4еше ,4е съм фен на арабската кухня,кантара винаги показваше +5-6 кг  Grinning

# 35
  • Мнения: 7 091
Аааа, Монда не съм съгласна, че тук ядат само генно модифицирана храна. Моля те, не съм някаква невежа, знам какво и откъде да си пазарувам. А доколко в България са чисти екологично храните също може доста да се спори.
Мисълта ми беше, че в тази страна има наистина уникално разнообразие на кухни, може би такова няма другаде. Въпрос на вкус и познаване е, но аз имам поглед отвътре в американската кухня и тя не се състои от бургери и пържени картофки само. Ще ви поканя на гости като се  разготви свекърва ми. Simple Smile

ПП. Има сортове дини, които почти нямат семки. Яла съм такива от градината на леля ми в плевенския район.

 Извинявай, обяче страшно се смях на постинга ти  Laughing ГМХ има от години в БГ, така че не се чуди дините на леля ти от къде са . Още повече, че на нещо е лепнато етикетче БИО хич не значи че са такива.
И тука има фармърс маркет, от който купуваме плодове и зеленчуци на пъти по-високи цени и веднъж случих на страхотно сладки домати. Ама такива, които не бях опитвала през живота си направо. Върнахме се и питахме човека какъв сорт са ( вече си мислех да изсуша семе и да пратя на баба ми), а бяха едни червени, червени. И той каза, че ги поливат със захарен сироп с оцветител, ама то не било химия.
По същия начин тук се продават едни сладки, сладки дини, на които ако обърнете внимание с мизерен шрифт на кръглото етикетче пише, че са поливани с мед.
Така че хайде да зарежем приказките за невежестото ( най-малкото защото е обидно) и да се размислим над факта, че това, което си КУПУВАМЕ, определено не знаем как е гледано и от какви семена е. Виж, ако си имаш собствена градина и си купуваш семена, които не са обработвани ( което пак не е гаранция), може и да спорим по въпроса.

Иначе храната тук е поносима. Не много по-лоша бих казала, а и човек след Н-брой години просто свиква.

И аз наистина не разбрах- ние за храните, които се продават ли говорим, за националната кухня или за разнообразието от кухни, което има?? Разнообразие от кухни има навсякъде( живяла съм и в други държави), но те са "модифицирани" според местния вкус и в повечето случаи нямат много допирни точки с оригиналните.
За националната кухня - ами за мен това е което яде средностатистическия американец, а не което готвят в дели ресторантите. Само като отида на магазина и погледна какво си купува именно този американец и ми е ясно защо имат проблеми със затъстяването.
Иначе хора, които са добри кулинари и се опитват поне да се хранят здравословно има и тук, има и в други страни, само че изключенията не правят правилото.

# 36
  • Мнения: 476
Е, аз пък не можах да разбера какво по- различно казах от това, което  си написала... Както и да е.

А и въобще не се чудя откъде  са дините на леля ми. Както казах собствено производство - гаранция, че не са ГМ. Тук въпросът беше, че след като са почти без семки са задължително ГМ и аз обясних, че просто има различни сортове.

# 37
  • Мнения: 7 091
Е, аз пък не можах да разбера какво по- различно казах от това, което  си написала... Както и да е.

А и въобще не се чудя откъде  са дините на леля ми. Както казах собствено производство - гаранция, че не са ГМ. Тук въпросът беше, че след като са почти без семки са задължително ГМ и аз обясних, че просто има различни сортове.
Още семената се ГМ преди да се продават. Също както в БГ и пшеницата, и картофите, праскови и какво ли не. Има много статии по въпроса. Исках да кажа, че това, че растат в градината на леля ти не значи, че не са ГМ, просто защото този "нов сорт" е ГМ още като семе.  Peace

# 38
  • Мнения: 476
Ама разбира се, че е така. Не споря изобщо /освен за дините на леля ми, които не са изключение за чист продукт в България Simple Smile/. Въпростът е, че ако искаш да се храниш здравословно можеш. Вярно е, че е по-скъпо и по-трудно, но можеш. А доколко има човек гаранция за това какво купува... ами няма никъде по света, но това не значи, че видиш ли сега ще ям каквото ми падне, щото и без това сигурно лъжат, че не са ГМХ.

# 39
  • Мнения: 1 393
Tandoori, вие нямате ли някое селище/ пазар на амиши наблизо до вас?
Ако имате- те са царе на натуралните плодове и зеленчуци, а Пенсилвания е царството на амишите, така че сте облагодетелствани в това отношение (ако ги имате наблизо, де  Wink)

Хайде, бе, момиче, ти няма ли да раждаш вече? Стискам палци!   Hug

# 40
  • Мнения: 7 091
Tandoori, вие нямате ли някое селище/ пазар на амиши наблизо до вас?
Ако имате- те са царе на натуралните плодове и зеленчуци, а Пенсилвания е царството на амишите, така че сте облагодетелствани в това отношение (ако ги имате наблизо, де  Wink)

Хайде, бе, момиче, ти няма ли да раждаш вече? Стискам палци!   Hug

Имаме, ама са далече от нас. Сега ни е трудно да ходим до там, ясно защо  Wink Иначе на нашия фармърс маркет си купуваме само от няколко човека, които познаваме, уж гарантираха ( питах заради бебето) че е чиста продукция. Аз си правя консерви ( каквито не мога да намеря тук и ни се хапват Wink) по 2-3 бурканчета и си вземаме от тях.

Ох това дребното се кротна и направо не знам, май ще преносвам Simple Smile

# 41
  • Мнения: 2 381
И тука има фармърс маркет, от който купуваме плодове и зеленчуци на пъти по-високи цени и веднъж случих на страхотно сладки домати. Ама такива, които не бях опитвала през живота си направо. Върнахме се и питахме човека какъв сорт са ( вече си мислех да изсуша семе и да пратя на баба ми), а бяха едни червени, червени. И той каза, че ги поливат със захарен сироп с оцветител, ама то не било химия.
По същия начин тук се продават едни сладки, сладки дини, на които ако обърнете внимание с мизерен шрифт на кръглото етикетче пише, че са поливани с мед.
 


Тandoori, нищо лично наистина, но понеже сме гледали домати някои неща никак не ми се връзват  Grinning

помоли майка ти да ти прати бг домати, засади ги и пробвай да ги полееш зеленчука захарен разтвор. Мисля, че човека се е шегувал  Wink

# 42
  • Bristol
  • Мнения: 9 366
Хляб гледам да правя в къщи, след като прочетох за подобрителите и хидрогенираните мазнини във всички промишлено произведени хлябове; понякога се втелявам и правя кисело мляко.
Това не го знаех, мислех че давам на детето поне нормален хляб SadОтдавна си мисля за машина за хляб и май ще опрем до нея Confused
Били, и аз се бях замислила да си купувам такава машинка, но мъж ми ме приземи с въпроса, а какво мислиш, че е брашното, което продават в магазините Wink
Отначало и на мен не ми харесваше храната. След доста експерименти открих продуктите, които ми допадат и се придържам към тях. Понякога пробвам с нови, въпреки че често опитите са неуспешни  Laughing Любим ми е kidney pie, но все още не мога да го приготвям в къщи  Sad

# 43
  • Мнения: 7 091
Тandoori, нищо лично наистина, но понеже сме гледали домати някои неща никак не ми се връзват  Grinning

помоли майка ти да ти прати бг домати, засади ги и пробвай да ги полееш зеленчука захарен разтвор. Мисля, че човека се е шегувал  Wink

Ами за съжаление не се е шегувал( първо бяха неесествено сладки и червени, не пускаха просто розовичка вода, а направо червено като боя), защото и на дините както казах пише  в магазина, че са поливани с мед и алергични  на мед  хора да не ги консумират. Нямам идея как точно ги "поливат", но явно е някакъв местен метод.

# 44
  • Мнения: 3 367
Niki1 ,късметлии сте че вашите фермери вадят хубави домати..аз имам цял списък на подобни маркети и ходя доста често,и пак нямат вкус,че са и по-скъпи..спасяват ни чери томеитос и то един специален вид,ма нейсе..
**
иначе и аз завъдих 2 корена ма едни сърни ги опоскаха и дотам ми беше ентусиазма..
**
това к ме убива е как им хрупат ягодите,като нашите ябълки:)аз таквоз нещо в бг не помня,все бяха едни меки ,тук подкачат ако ги изпуснеш на пода:)

# 45
  • Мнения: 4 629
И на мен много ми харесва храната тук. нямам оплаквания от плодовете и зеленчуците или от каквото и да било. А най-ми харесва разнообразието на храни от цял свят Grinning

# 46
  • Мнения: 2 381
чери домати и на мен са любими, но след това, което сподели Тандоори не знам какво точно ям . кой знае какво са измислили Simple Smile не че съм много претенциозна в яденето де.

моите съседи садят домати на балкона, но при нас се качват катерици. рият почвата де що видят, заравят орехи и после си ги търсят....

а за ягодите съм чувала, че ги берат абсолютно зелени и ги прекарват с тировете. вчера изхвърлих почти цяла кутия и ще огранича този "преразход".

# 47
  • Мнения: 7 091
чери домати и на мен са любими, но след това, което сподели Тандоори не знам какво точно ям . кой знае какво са измислили Simple Smile не че съм много претенциозна в яденето де.

моите съседи садят домати на балкона, но при нас се качват катерици. рият почвата де що видят, заравят орехи и после си ги търсят....

а за ягодите съм чувала, че ги берат абсолютно зелени и ги прекарват с тировете. вчера изхвърлих почти цяла кутия и ще огранича този "преразход".

 Не знам за друго ама и мамите в БГ се оплакват, че няма местни домати, а им носят само от Турция. Имаше май скоро такава тема в Клюкарника. Май докато сам не си ги произведеш няма сигурно, ама пък може ли всеки да си гледа  Laughing

# 48
  • Мнения: 2 381
Май докато сам не си ги произведеш няма сигурно, ама пък може ли всеки да си гледа  Laughing

толкова трудоемка и неблагодарна е полската работа, а като е и ниско платена друг избор май няма  Confused

# 49
  • Мнения: 636
Олеле, вечните терзания относно ГМХ  ooooh! А в България ми се смеят на "природносъобразното хранене". Но да дойдат да видят на място ефектът от ГМХ и те друга песен ще запеят  Twisted Evil

Иначе от североамериканската кухня има неща, които ми харесват и които - не. Както от всяка кухня по света (вкл. и българската). Само че ми отнема време докато свикна с вкуса. Например картофите "путин", за които спомена Минева. Сега ги обожавам! И ребърца с "барбекю сос" мммм. А чийзкейка, ах чийзкейка! Е, още не мога да приема пуйката или агнешко с конфитюр  Sick

Само едно ще ви кажа - зетят е редови канадец и всеки път си облизва пръстите на българските вкусотии   chef И как не, у тях вкусва само пици и бъргери  hahaha  hahaha  hahaha

# 50
  • Мнения: 907
Тук има много паста в най-различни форми, но с един и същ блудкав вкус, която отдавна ми е втръснала. Пиците не са вкусни обикновено. Ресторантите имат много бедно меню, сравнявайки ги с БГ и САЩ. Между другото в САЩ съм яла страшно вкусно (в ресторант - големи порции, богати бюфети), както и в БГ, разбира се. За сиренето и кашкавалът в БГ трябва да знаеш какви марки да купуваш - нашите ни го купуват когато сме там - супер е. На дядо Либен сиренето, за кашкавал не обьрнах внимание, но също беше добър.
Плодовете тук рядко са ми вкусни, твърди и зелени ги продават. Когато ми се прияде нещо обикновенно ходя да го купувам в скъпи магазини, но не винаги това е гаранция, чушките - в турски. Готовите салати са винаги много кисели. Като бях бременна, само като ги видех получавах киселини.
За десерт тук по ресторантите зиме лете имат само едно - сладолед и тирамису. Откак се помня по сладкарниците само едни и същ набор на торти (не особено богат) главно сметанени, тестените неща с плодове (Waehen) ненавиждам. Мразя и тортата с моркови, национален специалитет. Въобще добре че мога да готвя  без да хабя много време Wink . Наистна има и други специалитети, ако потърси човек - предимно азиатски.
Ноо хляб има страхотен - бял и сив, обичам и Zuercher Geschnetzeltes и Fondue със сирене или шоколад.
За децата купувам много био, за да ми е чиста съвестта.

Последна редакция: чт, 17 авг 2006, 15:52 от MegiX

# 51
  • Мнения: 6 167
тук да ви кажа пастата ( спагети и от сорта) хич не ми харесват.
аз обичам манджи.
иначе правят страшна скара, меса разни... нищо особено.
но с тая паста ще полудея.

# 52
  • Мнения: 907
тук да ви кажа пастата ( спагети и от сорта) хич не ми харесват.
аз обичам манджи.
иначе правят страшна скара, меса разни... нищо особено.
но с тая паста ще полудея.


Като не обичаш паста, яж антипасти Wink

# 53
  • Мнения: 2 804
В Италия , ми харесва кухнята !
Но най-вкусните зеленчуци и плодове , които съм яла някъде беше като бяхме в Мароко !
А и тяхната кухня не е никак лоша , там харесвам да хапвам Тажин и Кус Кус .

# 54
  • Мнения: 98
В Щатите съм от 4 години  и вече свикнах с вкуса на храната, но човек трябва да знае и от къде да пазари, аз съм най- доволна от фармерс маркет и от Хол фуд - плодовете и зеленчуците са същите като в БГ.
Сега като се прибирам в Бг и ми е малко терсене, защото няма таково голямо разнообразие - тук индийска, китайска, италианска, гръцка, арабска, френска кухня, и т.н., мога да изброявам да още много, ресторанти, бюфети, закусвални, за в къщи, и цени от 2 $  до 50  $.
А само като си спомня, че в един ресторант Меьиканска кухня беше равно на царевица - мексиканска салата - домати, чушки , царевица,  пиле по мехикански- пиле с царевица, кесадия - палачкинка с сирене и царевица #Crazy #Crazy

# 55
  • Мнения: 1 910
.

Последна редакция: пт, 18 авг 2006, 12:00 от 7of9

# 56
  • Мнения: 1 910
тук да ви кажа пастата ( спагети и от сорта) хич не ми харесват.

А къде е това тук?

# 57
  • Мнения: 2 757
Не съм претенциозна и нямам проблем с датската храна. А и понеже се готвят зеленчуците и месата поотделно, че даже и в салатите на са смесени, та дори и нещо да не ми харесва, просто не го ям, все нещо от останалите неща ще може да се яде. Само на червеното (за мен лично сурово, но не и за датчаните) телешко не можах да свикна, както и на суровите гъби нарязани като салата. Но имат много сполучливи национални ястия. Едно от любимите ми е FleskeSteg, което е свинско печено с хрипкава кожа и гарнитура от варени зеленчуци с кафяв сос и червено цвекло от туршия.  Embarassed
А, да. И още не съм се научила да ям хамбургер с нож и вилица. А и не смятам да се уча де  Stop

# 58
  • Мнения: 2 757
Олеле, вечните терзания относно ГМХ  ooooh! А в България ми се смеят на "природносъобразното хранене". Но да дойдат да видят на място ефектът от ГМХ и те друга песен ще запеят  Twisted Evil

И какъв е ефектът?  newsm78

# 59
  • Мнения: 3 880
Олеле, вечните терзания относно ГМХ  ooooh! А в България ми се смеят на "природносъобразното хранене". Но да дойдат да видят на място ефектът от ГМХ и те друга песен ще запеят  Twisted Evil

И какъв е ефектът?  newsm78

 newsm78
Аз и в друга тема питах ама и тук да се "закача" и да питам "какъв е ефекта" ? Има някакви болести, които се преписват само на ГМХ ли? Обяснете ми на прост език, моля, много съм невежа в тази област...

# 60
  • Мнения: 1 526
Тукашната кухня е смесица от националните кухни на Мароко, Египет, Иран, Ирак, Русия, Полша, Турция, България... Така че си папкаме когато и каквото ни е на кеф  Joy Много ми е кеф обаче когато местни прехвалват нашата мусака или пълнени чушки- по ресторантите са специалитети  chef! Аз пък се пристрастих към хумус- фул, шуарма, фалафел... В началото ми беше много странно как правят салата от краставици и домати- толкова ситно ги режат като настъргани, и после вместо с вилица си го топят с пита и хумус  ooooh!. Има страхотно изобилие на плодове и зеленчуци- целогодишно. А най- хубавото сирене е българското... bowuu

# 61
  • Мнения: 636
Аз и в друга тема питах ама и тук да се "закача" и да питам "какъв е ефекта" ? Има някакви болести, които се преписват само на ГМХ ли? Обяснете ми на прост език, моля, много съм невежа в тази област...

Най-видимият ефект е масово затлъстяване и обезформяне. Разликата между Европа и Сев. Америка е шокираща! Винаги когато се връщам в Европа първите няколко часа оглеждам случайните минувачи и им се радвам - едни стройни, изправени, хубави. А тук ако седнеш да броиш - от 10 ще минат 1-2 стройни (и в повечето случаи новодошли европейски емигранти  Mr. Green )

Лично при нас (с мъжът ми много се съобразяваме какво и колко ядем) любовните дръжки по никакъв начин не изчезват. Като се върна в Бг само след една седмица няма и помен от тях  Twisted Evil
А за други болести, причинени от ГМХ да кажат медицинските лица. Аз не зная.

# 62
  • Мнения: 1 199
В Монреал не виждам толкова дебели, не знам на какво се дължи. Като отскочих в Калгари броят им веднага се увеличи видимо. Във Ванкувър пак намаля, дори сред белите. Забелязала съм и друга особеност - хората с висок социален статус са в добра форма, а дебелаците обикновено са сред бедните и неграмотните. В тукашните села не ходя, та за селяните не знам. Мен най-много ме притеснява месото с хормони и антибиотици.

Общи условия

Активация на акаунт