Харесва ли ви храната там, където живеете?

  • 3 256
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
  • Германия
  • Мнения: 8 100
С някои неща свикнах, с някои никога няма да се примиря.
Наденичките са трепач (няма как да не ги хваля, в Тюрингия живея все пак Wink )
За бирата се двоумя между германската и чешката. Плода и зеленчука е предимно внос, та няма смисъл да коментирам.
Това, което досега никой не можа да ми обясни е начина на правене на салати, всичко нарязано на едри парчета и поотделно сортирано.  Thinking

# 31
  • Мнения: 1 860
Местната кухня не ми харесва. Разните пайове и прочее. Всички полуфабрикати и боба на филийката  WinkТой и самият боб в консерва е ужасен Sick

 Иначе плодове и зеленчуци си намирам без проблем. Е, вярно са малко по-скъпи от другите, но то с всички храни е така. Сирене "Фета" има и на вкус съм срещала почти като българското. Кисело мляко има едно което е 2 паунда, но по-добро и в България не съм яла. За нас си готвя така, както го правех и в България, а подправки ми изпращат с колети, така че си хапваме както и преди.
 
 От началото ми беше трудно докато опитам повечето неща, за да разбера кое ми харесва и кое е на вкус като българското. Има много такива.

 Иначе чуждестранна кухня - китайска и индийска. Те пък си я кльопат с голям кеф, а китайска и аз не отказвам никога. Whistling

# 32
  • Мнения: 2 381
Цитат на: anette1104

къде намерихте домати с вкус в Щатите бре хора? 6 години мъ1им какви ли не и тцънки..
**

фармърс маркет- обикновено веднъж в седмицата цяло лято. доста обшини си правят такъв. напоследък открих и един полски магазин, в който само като ги слагам в плика миришат


момичета дайте информация за тези подобрители на хляб. ние купуваме един  почти черен. пише, че е без холестерол, консерванти и незнам още какво и един хол грейн със семена.

# 33
  • Мнения: 1 860
 Въх и аз всичко мириша преди да купя. ooooh! Става въпрос за плодове и зеленчуци. Whistling диня като купувам пък си я почуквам с пръст... Blush

# 34
  • Мнения: 1 269
Харесва ми много.Фен съм на барбек\то им,а и на вси4ки останали сосове,като хумос напримерно.Салата табуля(магданоз,минт,домати и булгур) ми е л\бима.А магданоз ненавиждах.То си ли4еше ,4е съм фен на арабската кухня,кантара винаги показваше +5-6 кг  Grinning

# 35
  • Мнения: 7 091
Аааа, Монда не съм съгласна, че тук ядат само генно модифицирана храна. Моля те, не съм някаква невежа, знам какво и откъде да си пазарувам. А доколко в България са чисти екологично храните също може доста да се спори.
Мисълта ми беше, че в тази страна има наистина уникално разнообразие на кухни, може би такова няма другаде. Въпрос на вкус и познаване е, но аз имам поглед отвътре в американската кухня и тя не се състои от бургери и пържени картофки само. Ще ви поканя на гости като се  разготви свекърва ми. Simple Smile

ПП. Има сортове дини, които почти нямат семки. Яла съм такива от градината на леля ми в плевенския район.

 Извинявай, обяче страшно се смях на постинга ти  Laughing ГМХ има от години в БГ, така че не се чуди дините на леля ти от къде са . Още повече, че на нещо е лепнато етикетче БИО хич не значи че са такива.
И тука има фармърс маркет, от който купуваме плодове и зеленчуци на пъти по-високи цени и веднъж случих на страхотно сладки домати. Ама такива, които не бях опитвала през живота си направо. Върнахме се и питахме човека какъв сорт са ( вече си мислех да изсуша семе и да пратя на баба ми), а бяха едни червени, червени. И той каза, че ги поливат със захарен сироп с оцветител, ама то не било химия.
По същия начин тук се продават едни сладки, сладки дини, на които ако обърнете внимание с мизерен шрифт на кръглото етикетче пише, че са поливани с мед.
Така че хайде да зарежем приказките за невежестото ( най-малкото защото е обидно) и да се размислим над факта, че това, което си КУПУВАМЕ, определено не знаем как е гледано и от какви семена е. Виж, ако си имаш собствена градина и си купуваш семена, които не са обработвани ( което пак не е гаранция), може и да спорим по въпроса.

Иначе храната тук е поносима. Не много по-лоша бих казала, а и човек след Н-брой години просто свиква.

И аз наистина не разбрах- ние за храните, които се продават ли говорим, за националната кухня или за разнообразието от кухни, което има?? Разнообразие от кухни има навсякъде( живяла съм и в други държави), но те са "модифицирани" според местния вкус и в повечето случаи нямат много допирни точки с оригиналните.
За националната кухня - ами за мен това е което яде средностатистическия американец, а не което готвят в дели ресторантите. Само като отида на магазина и погледна какво си купува именно този американец и ми е ясно защо имат проблеми със затъстяването.
Иначе хора, които са добри кулинари и се опитват поне да се хранят здравословно има и тук, има и в други страни, само че изключенията не правят правилото.

# 36
  • Мнения: 476
Е, аз пък не можах да разбера какво по- различно казах от това, което  си написала... Както и да е.

А и въобще не се чудя откъде  са дините на леля ми. Както казах собствено производство - гаранция, че не са ГМ. Тук въпросът беше, че след като са почти без семки са задължително ГМ и аз обясних, че просто има различни сортове.

# 37
  • Мнения: 7 091
Е, аз пък не можах да разбера какво по- различно казах от това, което  си написала... Както и да е.

А и въобще не се чудя откъде  са дините на леля ми. Както казах собствено производство - гаранция, че не са ГМ. Тук въпросът беше, че след като са почти без семки са задължително ГМ и аз обясних, че просто има различни сортове.
Още семената се ГМ преди да се продават. Също както в БГ и пшеницата, и картофите, праскови и какво ли не. Има много статии по въпроса. Исках да кажа, че това, че растат в градината на леля ти не значи, че не са ГМ, просто защото този "нов сорт" е ГМ още като семе.  Peace

# 38
  • Мнения: 476
Ама разбира се, че е така. Не споря изобщо /освен за дините на леля ми, които не са изключение за чист продукт в България Simple Smile/. Въпростът е, че ако искаш да се храниш здравословно можеш. Вярно е, че е по-скъпо и по-трудно, но можеш. А доколко има човек гаранция за това какво купува... ами няма никъде по света, но това не значи, че видиш ли сега ще ям каквото ми падне, щото и без това сигурно лъжат, че не са ГМХ.

# 39
  • Мнения: 1 393
Tandoori, вие нямате ли някое селище/ пазар на амиши наблизо до вас?
Ако имате- те са царе на натуралните плодове и зеленчуци, а Пенсилвания е царството на амишите, така че сте облагодетелствани в това отношение (ако ги имате наблизо, де  Wink)

Хайде, бе, момиче, ти няма ли да раждаш вече? Стискам палци!   Hug

# 40
  • Мнения: 7 091
Tandoori, вие нямате ли някое селище/ пазар на амиши наблизо до вас?
Ако имате- те са царе на натуралните плодове и зеленчуци, а Пенсилвания е царството на амишите, така че сте облагодетелствани в това отношение (ако ги имате наблизо, де  Wink)

Хайде, бе, момиче, ти няма ли да раждаш вече? Стискам палци!   Hug

Имаме, ама са далече от нас. Сега ни е трудно да ходим до там, ясно защо  Wink Иначе на нашия фармърс маркет си купуваме само от няколко човека, които познаваме, уж гарантираха ( питах заради бебето) че е чиста продукция. Аз си правя консерви ( каквито не мога да намеря тук и ни се хапват Wink) по 2-3 бурканчета и си вземаме от тях.

Ох това дребното се кротна и направо не знам, май ще преносвам Simple Smile

# 41
  • Мнения: 2 381
И тука има фармърс маркет, от който купуваме плодове и зеленчуци на пъти по-високи цени и веднъж случих на страхотно сладки домати. Ама такива, които не бях опитвала през живота си направо. Върнахме се и питахме човека какъв сорт са ( вече си мислех да изсуша семе и да пратя на баба ми), а бяха едни червени, червени. И той каза, че ги поливат със захарен сироп с оцветител, ама то не било химия.
По същия начин тук се продават едни сладки, сладки дини, на които ако обърнете внимание с мизерен шрифт на кръглото етикетче пише, че са поливани с мед.
 


Тandoori, нищо лично наистина, но понеже сме гледали домати някои неща никак не ми се връзват  Grinning

помоли майка ти да ти прати бг домати, засади ги и пробвай да ги полееш зеленчука захарен разтвор. Мисля, че човека се е шегувал  Wink

# 42
  • Bristol
  • Мнения: 9 366
Хляб гледам да правя в къщи, след като прочетох за подобрителите и хидрогенираните мазнини във всички промишлено произведени хлябове; понякога се втелявам и правя кисело мляко.
Това не го знаех, мислех че давам на детето поне нормален хляб SadОтдавна си мисля за машина за хляб и май ще опрем до нея Confused
Били, и аз се бях замислила да си купувам такава машинка, но мъж ми ме приземи с въпроса, а какво мислиш, че е брашното, което продават в магазините Wink
Отначало и на мен не ми харесваше храната. След доста експерименти открих продуктите, които ми допадат и се придържам към тях. Понякога пробвам с нови, въпреки че често опитите са неуспешни  Laughing Любим ми е kidney pie, но все още не мога да го приготвям в къщи  Sad

# 43
  • Мнения: 7 091
Тandoori, нищо лично наистина, но понеже сме гледали домати някои неща никак не ми се връзват  Grinning

помоли майка ти да ти прати бг домати, засади ги и пробвай да ги полееш зеленчука захарен разтвор. Мисля, че човека се е шегувал  Wink

Ами за съжаление не се е шегувал( първо бяха неесествено сладки и червени, не пускаха просто розовичка вода, а направо червено като боя), защото и на дините както казах пише  в магазина, че са поливани с мед и алергични  на мед  хора да не ги консумират. Нямам идея как точно ги "поливат", но явно е някакъв местен метод.

# 44
  • Мнения: 3 367
Niki1 ,късметлии сте че вашите фермери вадят хубави домати..аз имам цял списък на подобни маркети и ходя доста често,и пак нямат вкус,че са и по-скъпи..спасяват ни чери томеитос и то един специален вид,ма нейсе..
**
иначе и аз завъдих 2 корена ма едни сърни ги опоскаха и дотам ми беше ентусиазма..
**
това к ме убива е как им хрупат ягодите,като нашите ябълки:)аз таквоз нещо в бг не помня,все бяха едни меки ,тук подкачат ако ги изпуснеш на пода:)

Общи условия

Активация на акаунт