Как възпитавате 'българското' в съпрузите си чужденци!?

  • 3 852
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 6 167
Да ви кажа последния път като си бяхме в БГ и на мен не ми хареса таратора. Свикнах да си го правя "по полски" и така ми харесва повече - не го разреждам с вода йогурта, краставицата режа, а не стържа и накрая давам и малко вегета. Ама то сигурно си зависи и от вида на "киселото мляко".

да си призная и аз установих, че ако не се разрежда таратора става супер.
мисля, че водата се слага, за да не се хаби много мляко  Whistling
тук намерих страхотно мляко натурално, 1/1 с бг кисело мляко
прави няколко пъти лятото, но мъжа ми не яде. много.
Не забравяйте защо се прави таратор и по кое време на годината се консумира най-често.
Основната причина таратора да се разрежда с вода е да се внасят течности в организма по  най-вкусния и приемлив за него начин - чрез храна.
Нима си правите таратор при -10 градуса?

да, права си, не се бях замислила
дори съм слагала лед в таратора в големи жеги.
разхлаждащо и освежаващо нещо е.

баща ми, бог да го прости не сядаше без таратор на масата от май до октомври! Simple Smile
обичам.

но някои хора не слагат чесън ( или отделно) , както и орехи и тн слгат в средата на масата. ( даже и вода, та всеки да си го разрежда).
сервират само киселото мляко и вътре нарязани краставици.
така правеше 'таратор' бабата на моя приятелка.
поднасяше само ' заготовката'  Mr. Green

# 46
  • Мнения: 3 521
ооооооооооооооооо аz да иzклЮкам  при нас как потръгна въzпитанието..
На първата му виzита в БГ (zа да се видим на живо) го иzпращам на летището...едно момче митничарче го пита "Нещо zа деклариране" и той поклаща глава zа не( нашето ДА) и след това каzва Неееее, ама вече беше късно...митнито го придърпа в тъмната стаичка да види какво има/няма zа деклариране Mr. Green...та оттам той zавъди жив интерес към българското(освен обичайното въzхищение от баници, таратори, мастика, качамак и чевермета Laughing)...
Иначе се ограмотяваме на "раzменни" начала аz му раzкаzвам zа нашите бит, традиции, история, а той zа тукашните...вече раzпоzнава химна, Многая лета,Шуми марица, Върви народе въzродени и Край Босфора...покрай сватбата научи право и дунавско хор, че и ръченица Party...zа съжаление с еzика е много zле, но все пак понаучи някоя и друга дума...бе въобще ще го побългаря, ако аz не се понемча преди това Sunglasses...

# 47
  • Мнения: 927
Mоя човек съм го научила на азбуката и той си срича надписи по магазини, менюта.. Знае доста думички и изречения. На него самия му е интересно. Веднъж като пътувахме в 1 маршрутка се изцепи : " Мимче (така си викаме един на друг), умори ми се гъза!". Хората изпопадаха от смях  Joy Майка ми го научи да казва " Аз съм магаре", но той бързо се усети и вместо това викаше " Твойто daughter голамо крауа" hahaha

# 48
  • Мнения: 1 909
Vessy78, ти май си попрекалила с "побългаряването" Wink


Абе тоя таратор без вода за който говорите, не си ли е салата Снежанка? Защо пък да е "по полски"? Тук се опитвах да правя Снежанка с изцедено мляко и всички атрибути, но пак не стана същото. Май ще караме на "таратор без мляко и краставица"  Wink - явно киселото мляко си е важно. Моя човек в това отношение е голям поклонник на българското кисело мляко. Мога да го похваля, че дори се е научил да пие ракия по български, въпреки че тук алкохола от този вид го вземат за дижестив (т.е. след ядене #Crazy) Знае да чете и разбира доста неща, а отделно от това агитира всичките си приятели-ергени да ходят в България - казва, че там има особено голяма концентрация на хубави момичета Embarassed

# 49
  • France - Toulouse
  • Мнения: 95
Chumbi,Гледам, че си във Франция аз да ти кажа използвам изцедено "fromage blanc 20%m.g." за Снежанка и става хубаво е не е като с истинско българско кисело мляко, но бива. Моят мъж е французин и го яде, но без особена охота, нормален тартор яде като ходим в България, но няма да се сети тук за него.
Иначе по въпроса за възпитаване на българското, мъжът ми знае 20 думи на български и с това му се изчерпи интереса, но на сила хубост не става.

# 50
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 666
Rotsa, ако съпругът ти е французин, той определено е първият, за когото съм чувала да обича таратор. Освен ако там по вашия край да имат други вкусове, или краставиците са други, но тук при нас  краставица не искат да вкусят а пък идеята да се слага вода в киселото мляко им се вижда съвсем странна ooooh!.
Е, моят си хапва  салата Снежанка, но само когато е в България. Grinning

Аз пак за таратора да си кажа (то мойто стана като за краставицата  Mr. Green) - мъж ми е горе-долу французин (с португалски и италиански примеси  Laughing) и определено е един от малкото чужденци, на които тараторът им е харесал. Но той никога не го е опитвал извън къщи, а у нас го правя с всичките му екстри (краставицата нарязана, а не настъргана, чесън, орехи, копър), може и заради това толкова да му е харесал...  Grinning
А иначе забелязвам голям напредък у него с българския, откакто Камбанка проговори Simple Smile

# 51
  • Мнения: 1 909
Svety, аз пробвах и с  изцедено La Faisselle, което уж малко повече прилича на нашето кисело мляко - абе, пак не е същото.

Rotsa, може би португалските примеси говорят в случая. Ние също винаги сме правили таратора с нарязана краставица и с всички табиети, но даже и в България нещо не може да хване място. Твоя съпруг да не би да обича и боза?  Grinning

# 52
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 666
Твоя съпруг да не би да обича и боза?  Grinning



Аааааа, чак толкова побългарен не е  Mr. Green, опита веднъж и заяви, че по-гадно нещо не бил опитвал  Laughing
А твоят?

Малеййййй, как оспамихме темата  Laughing

# 53
  • Мнения: 1 909


[/quote]
Малеййййй, как оспамихме темата  Laughing
[/quote]

Ами нали трябва да се уточни кое  е "българското"! Освен езика, историята и културата, много е важно и вкусовото приобщаване (особено пък за французи Wink) (съвсем офф - за бозата - още не може да й се начуди) Grinning

# 54
  • Мнения: 2 427
Ние пък тук имаме дори изцедено кисело мляко,прозивежда го Фаге,и се казва Грътско изцедено кисело млякоFage;Autentico yogurt greco colato.Вземам си за мен,но моя съпруг се мръщи и на таратор и на Снежанка.Не ги ще и това е.Само в БГ си хапва Снежанка с ракиица,като сме на гости,уж казва че там му харесвала.Изобщо БГ кухня и специално храната в БГ страшно много му допада и казва че всичко храносмила(т.е.не му създава стомашни киселини)(диджерише)и че докато е там наистина се наслаждава на "невероятна кухня".Остана невероятно впечатлен от доброто обслужване и атмосфера в заведенията,както за хранене,така и кафенетата и все разправя на всички за чистотата,смяната не пепелниците и добрия вид на поднесените блюда.Не че спира да повтаря"Като кухнята в Итлаия няма нийде на света"ама поне признава че в отношение на това България няма равна на себе си.
За спама,вярно че се оспамва,но не е ли нормално да стане така?
Има теми които буквално ме побъркват Joy.Темата е примерно"Според вас правилно ли е....."и следват няк'ви 15 страници с отговори:
-Дa.
-Не.
-Да,зависи.
-Според мен не.
-Може...
-Определено не!
Ми нали са за това форумите,да си общуваме...не само да даваме кратки мнения и отговори.

# 55
  • Мнения: 3 521
Хмммм...инетересно и моя хич не харесва боzичката...в същност има ли някой чужденец на които да му хареса newsm78.

# 56
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 394
Ами то и моя само като видя бозата и лицето му беше  Sick
Само си представи асоциацията която му поражда - кафява и рядка  Joy
Иначе таратора беше одобрен  Wink

# 57
  • Мнения: 295
Моят мъж е по бозата. Обожава баница с боза или баница с кисело мляко.
Ами нашият кефир или киселото мляко или йогурта не са толкова гъсти и затова не ги разреждам. Това заедно с една пловдивска разядка с орехи са "ключовите" мезета за пред полски гости - убиват се да ахкат и охкат.
Иначе моят мъж много се кефи като го спрат случайно бг шофьори на тирове да питат за пътя и почват на една развалена славянска смесица, а нашият им отговаря на "литертурен" български. Като цяло обаче не му провеждам уроци по българщина.

# 58
  • Мнения: 151
Хммм ами какво да му възпитавате на  човека...какво му е хубавото на българското...хайде да не викаме "булгар булгар " и да се удряме в гърдите и да си носим мускалчетата в пояса...

# 59
НЕ ГО ВЪЗПИТАВАМ,НИТО МУ НАТРАПВАМ.ТОЙ ЗНАЕ КОЛКО МНОГО ОБИЧАМ КОРЕНИТЕ СИ И СТРАНАТА СИ И СЕ ГОРДЕЯ С НЕЯ.ТОЙ САМ ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС-ЧЕТЕ В ИНТЕРНЕТ,РАЗПИТВА ЗА РАЗНИ НЕЩА.ВИЖДАЛ Е МНОГО СНИМКИ ОТ БЪЛГАРИЯ,НО ОЩЕ НЕ СЪМ ГО ВОДИЛА.ЖЕНЕНИ СМЕ ОТ 8 МЕСЕЦА,А СЕГА ЧАКАМЕ И БЕБЧЕ.ТОЙ Е МЕКСИКАНЕЦ И ЖИВЕЕМ В МЕКСИКо.ГОЛЯМ КАВАЛЕР Е КАТО ВСИЧКИ ЛАТИНОАМЕРИКАНЦИ И КАТО ФОРМА НА УВАЖЕНИЕ МИ ДЕМОНСТРИРА ИНТЕРЕСА СИ КЪМ РОДИНАТА МИ.БЪЛГАРСКИ НЕ ГОВОРИ,НО ЗНАЕ ОБИЧАМ ТЕ,КРАСИВО Е И ЗАБАВНО Е.НЕ Е СЕДНАЛ ДА УЧИ БЪЛГАРСКИ И НЕ МИ СЕ ВЯРВА ДА ГО НАУЧИ,НО СЕГА С БЕБЕТО АЗ STHE ГОВИРЯ И НА БЪЛГАРСКИ,ТА ВСЕ НЕЩО СТЕ МУ ОСТАНЕ В ГЛАВАТА.ДРУГОТО ЛЯТО ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЩЕ ГО ЗАВЕДА В БЪЛГАРИЯ.
У ДОМА СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ПРИСЪСТВИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО - В ОБЗАВЕЖДАНЕТО,ВЪВ ВСИЧКО-АЗ СЪМ БЪЛГАРКА И САМ МНОГО ГОРДА С ТОВА.
АЗ СМЯТАМ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА НАЛАГАМ НИЩО НА НИКОГО-НЕ МОГА ДА ГО КАРАМ ДА УЧИ БЪЛГАРСКИ ИЛИ ДА ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС,НО ТОЙ ЗНАЕ,ЧЕ ЗА МЕН Е ВАЖНО ДА УВАЖАВА ТОВА,НА КОЕТО ДЪРЖА,А ДАЛИ МУ ХАРЕСВА,ДАЛИ СТЕ ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС СИ Е НЕГОВА РАБОТА-НО АЗ СЪМ АЗ-БЪЛГАРКАТА

Общи условия

Активация на акаунт