Бакшиш при онлайн поръчки на храна

  • 9 198
  • 174
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 35 281
Аз без фрий доставка не поръчвам.
Правя достатъчно големи сметки и в офиса и вкъщи, че да ми се правят за 3 лв.

Пандата често ми пращат ваучери за намаление или безплатна доставка.

# 76
  • Мнения: 3 786
Давам бакшиш, разбира се.
Около 10% от сметката ми, независимо дали хапвам в ресторант или съм поръчала онлайн (и с платена доставка също).

# 77
  • Мнения: 1 114
Винаги давам бакшиш, освен в страната, в която живея. Не е прието. Има разни касички за благотворителност и там оставям монети.

Като ползвам такси има опция да дам бакшиш електронно и обикновено добавям по някой лев. В България съм работила като сервитьорка и барманка и основният ми доход беше от бакшиши.

Децата, които разнасят храна заслужават някое евро надзаплатата.

# 78
  • Мнения: 1 481
На много места, включително щандове за бързо хранене, на кино Арена, сладкарнички и магазинчета вече се възприе практиката да се оставя бурканче с надпис "Бакшиши" или подобен.
И са пълни. Не виждам нищо лошо в това, имайки предвид каква им е заплатата на хората, работещи там. Единственото лошо е, че наистина някои работодатели биха се възползвали от това като аргумент да не им повишават заплатата.

# 79
  • Мнения: 5 113
Ами никой не ги кара на сила да работят за малки заплати.Тоя бакшиш ми прилича на просия,на милостиня.Унизително е.

# 80
  • Мнения: 1 788
Бакшишът трябва да е облагаем, след като се добавя към заплатата.

# 81
  • Мнения: 447
Те не работят на сила за малки заплати, работят за бакшиши. Това е стимулът да работят това, което работят. Не е унизително, стимулиращо е.

# 82
  • Мнения: 5 113
Кое е стимулиращо, да работиш за милостиня и подаяния като просяк?

# 83
  • София
  • Мнения: 35 281
Чакай отговор от половин България

# 84
  • Мнения: 447
И кое му е просешкото? Simple Smile За щастие има клиенти, които не приемат бакшишите като хвърлена милостиня, а като уважение към този, който ги обслужва.

# 85
  • Мнения: 5 113
Уважение от 2-3 лева към обслужващия персонал си е милостиня,толкова се подхвърля и на просяците.

# 86
  • Мнения: 1 114
Въпрос на култура е. В България определени професии са зле платени и хората разчитат на бакшишите.

Какво означава да не работят това? Кой да я работи тази работа? Всички искаме да сме добре платени и а някакви супер позиции, но истината е, че не всички го имат.

# 87
  • Мнения: X
Че те шефовете директно си казват, ако искаш повече пари - работи повече/по-добре/обслужи повече клиенти, аз давам толкова. Щом не ти харесва, изчезвай, виж колко чакат за твоето място. Имах такъв шеф. Щом не си продал достатъчно, не си си заслужил парите. Ама там е дълга и широка за разправяне и алтернативите му бяха кажи-речи всички други магазини в града Simple Smile
И смяната на работата невинаги е решение на проблема с тези 'бизнесмени', защото огромната част се държат все по-този начин. А в един момент човек разбира, че изборът му е глад/паразитиране или да работи за такива екземпляри.
Онези сервитьори, които все пак не са студенти/ученици, заработващи за джобни, след известно време се пренасочват към магазините, където заплатата и без това е по-голяма, а срещите с неприятни клиенти са далеч по-малко. Или пък отиват в кухнята.

# 88
  • Мнения: 1 481
Не виждам какво му е унизителното на практиката с бурканчето. Всеки клиент, ако оставя по 1-2-3 лв. ще си докарат по прилична сума на ден.
Унизителни са им заплатите, не бакшиша.

Как можете изобщо да сравните бакшиш за труда на човек, който ви е направил палачинка с милостиня за просяк? 🙄

# 89
  • Мнения: 1 114
Не виждам какво му е унизителното на практиката с бурканчето. Всеки клиент, ако оставя по 1-2-3 лв. ще си докарат по прилична сума на ден.
Унизителни са им заплатите, не бакшиша.

Как можете изобщо да сравните бакшиш за труда на човек, който ви е направил палачинка с милостиня за просяк? 🙄

Така е, заплатите са нищожно малки, а всички искат добро обслужване. Нищо обидно не виждам в бакшиша в България. Колкото и да не им се иска на накои си е приета практика. Има държави, в които не е така масово оставянето на бакшиши, но там са заплатени добре хората.

Най-обичам като ми кажат еми да не го работят това, а какво и кой да го работи? Или може би като отидат на кафе ще е ОК да са на самообслужване.

Общи условия

Активация на акаунт