Какви ножове да избера?

  • 10 929
  • 71
  •   1
Отговори
  • Мнения: 12
Здравейте. Избирам ножове и прибори за готвене със стойка, понеже няма да има къде да ги прибирам и ще са на видимо място. Затова държа освен да са качествени и да изглеждат добре. Мислих да взема на Делимано, но в последно време не съм доволна от тях, а и не прочетох добри отзиви за ножовете.
Спрях се на Berlinger, но нямам нищо на тази марка и не знам доколко са качествени. Моля за мнения, също ще ми бъде от ползва да споделите мнение Вие какви използвате.

# 1
  • Мнения: 2 039
Потърсете професионалните ножове на Solingen.Дали има  на стойка не зная,но към всеки има защитен твърд калъф.

# 2
  • София
  • Мнения: 7 997
Фискарс не са лоши, аз лично това ползвам.

# 3
  • Мнения: 41 179
Aз ползвам един нож за почти всичко - месо, зеленчуци, плодове, сирена, колбаси, филетиране... Но трябва да е добър. Аз предпочитам Солинген над 100 лева бройката, около 150 май са оптимални. По-нагоре вече са ненужно скъпи, надолу не държат ръб толкова добре.
На мен най-удобни са ми такива:

https://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info& … 746374d6deb7d73d3

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
В професионалните транжорни в България масовосе ползва тази немска марка.
https://www.dick.de/en/tools-for-chefs-and-butchers/products/set … blocks-gift-items
За клиенти на дребно ги продават "Двата щъркела",  но аз мисля, че там цените са доста завишени. За индустриални цели вносител са "Боннер".
В кланицата от няколко години предпочитат тази португалска марка:
https://www.icel.pt/en/products/kitchen/blocks/
На този сайт дори си е магазин с цени.
Според мен 200 лв. за комплект е не лоша цена от производител на добри професионални ножове.
В България добри, но все пак на 1/2 на качеството от западно европейските /описани горе/ са ножовете на Терна /също сме ползвали за професионални цели/ , но сега прочитам, че май са спрели производство. Преди предлагаха техни ножове в Била.

# 5
  • София
  • Мнения: 4 548
Аз ползвам керамични ножове за готвене. Недостатък - може да се счупят или острието да се нащърби при изпускане или ако се ползва не по предназначение (отваряне на консерви, например), уредите за наточване са скъпи. Плюсове - затъпяват се изключително бавно (успявам да го нащърбя или счупя преди да станала нужда от точене), има евтини варианти - под 20 лв. С такива карам по няколко години, преди да им видя сметката. Има и доста по-скъпи, но нямам впечатление за тях.

# 6
  • Мнения: 22
Аз имам комплект със стойка на Opinel. Не мисля, че са много скъпи, рядко ги точа, харесва ми, че дръжките са дървени , ако са мокри ръцете не се хлъзгат. Предполагам с времето ще се развали вида на дръжките, но вече 10 години са добре. Мисля, че ги купихме от немски сайт за ножове.

# 7
  • Мнения: 9 137
Ножове Brio. С учудващо високо качество предвид ниската им цена.

# 8
  • Мнения: 3 300
Zwilling е добре като цена/качество, а имат и дървени стойки. Имат различни видове конфигурации.
Обаче има и ментета у нас, лично съм виждал, ако взимаш, вземи от някой техен магазин, има тук-там.

Имай предвид, че няма нож на света, който да няма нужда от точене и е важно да има кой да го прави от време на време.

Керамични съм имал, хубави са, но се износват с времето и накрая се хвърлят, а и може по всяко време да се счупят.



# 9
  • София
  • Мнения: 15 479
И аз ползвам само един нож за всичко, тип японски.И един нож като сатърче.А обичам ножове и имам цяло чекмедже само ножове .Солинген имам цял куфар, но са ми дебели, тежки и неудобни и така си седят..Ако искаш и красиви и качествени, търси японски.

# 10
  • Мнения: 2 134
Аз също ползвам ножове на Фискарс. Имат и дървена стойка.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 586
Ще ме извинявате, ама на Zwilling  въпросните ножове са по 140лв единия. Не бих дала тези пари за кухненски ножове, нито имам ресторант, нито съм професионалист. Става дума за домашно ползване, но нещо по-качествено, поне аз така разбрах. Simple Smile Ще следя темата.

# 12
  • Мнения: 41 179
Ще ме извинявате, ама на Zwilling  въпросните ножове са по 140лв единия. Не бих дала тези пари за кухненски ножове, нито имам ресторант, нито съм професионалист. Става дума за домашно ползване, но нещо по-качествено, поне аз така разбрах. Simple Smile Ще следя темата.

Ами аз ги дадох и съм доволна - не знам колко години вече карам с един единствен нож за всичко и друг не ми трябва. Е, имам още един по-лош за резерва, и няколко специфични за всеки случай, но почти не се ползват. Та цената се избива. Да не говорим за удобството да имаш добър нож в определени случаи - рязане на зрели домати, филетиране и други.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 586
Съгласих се. Аз работя с един нож, даже не знам за какво е, като касапски е, огромен. Но ми е супер удобен за всичко. Даже като се замисля май мъжът ми е по-голям педант на темата ножове, точи си ги, гледа си ги Joy Не, че готви, но обичал да са остри и като реши да реже нещо (един път в месеца) да е както трябва и да не се нервира. Grinning

# 14
  • Мнения: 3 300
Zwilling имат доста видове и цени.
Никой не казва да се купят задължително от  най-скъпите.
Ина цели комплекти с дървена стойка за 200-250лв и повече не се занимаваш с ножове, освен ако не стане някой маниак.

Скъпите им модели не си струват, защото за подобни пари има по-добри.

# 15
  • Мнения: 107
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи. Дръжките често се разпадат заради лошо слепване на чирените, понякога острието е само частично продължава в дръжката. Не е т. нар. фул танг или острието продължава в дръжката. Имам някакъв компект китайци от кауфланд, купен преди години, върши работа, но изтъпи ли се трудно се точи. Гледайте да е инокс. Карбоновата (въглеродната) стомата е прекрасна за остриета, но само за ловни и бойни оръжия. Често биват правени от ресор от автомобил, а това е стоманата на стоманите. Чудесен баланс на якост, пластичност и твърдост. Ножовете и брадвите са практически вечни. Да не говорим за дамаската стомана, въпреки че рецептата на истинската дамаска стомана отдаван е изгубена, но това е друга тема. За кухнята не е препоръчително защото там е влажно, а не искате да режете храна с ръждясъл нож. Не е изключено, разбира се, да си вземете и такъв нож, но той трябва да се съхранява или на сухо място, или в кания и задължително намазан с някакво масло, като олио, ленено или нещо такова, което да предпазва острието от влагата и хидратира кожата, ако канията е от кожа. От кухненските Делимано доколкото знам са добри, Фискарс, Солинген, Опинел също. Японци не. Не са за вкъщи. Излишно скъпи, а и колко човека познавате, които могат да обелят домат като ябълка? И колко човека биха използвали тези умения вкъщи? Освен това е хубаво да си имате един компект брустчета за грубо и финно. Масатите и керамиката не точат, а само заглаждат вече заточеното острие. Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа. Най-малкото самия звук от стърженето на стомана по камъка много хора го считат за меко казано варварски.

# 16
  • Мнения: 224
Може ли препоръка за конкретен модел ножове, от които сте доволни?

# 17
  • Мнения: 9 137
Ножове BRIO. Мисля че все още ги има в Кауфланд.

# 18
  • София
  • Мнения: 13 841
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи. Дръжките често се разпадат заради лошо слепване на чирените, понякога острието е само частично продължава в дръжката. Не е т. нар. фул танг или острието продължава в дръжката. Имам някакъв компект китайци от кауфланд, купен преди години, върши работа, но изтъпи ли се трудно се точи. Гледайте да е инокс. Карбоновата (въглеродната) стомата е прекрасна за остриета, но само за ловни и бойни оръжия. Често биват правени от ресор от автомобил, а това е стоманата на стоманите. Чудесен баланс на якост, пластичност и твърдост. Ножовете и брадвите са практически вечни. Да не говорим за дамаската стомана, въпреки че рецептата на истинската дамаска стомана отдаван е изгубена, но това е друга тема. За кухнята не е препоръчително защото там е влажно, а не искате да режете храна с ръждясъл нож. Не е изключено, разбира се, да си вземете и такъв нож, но той трябва да се съхранява или на сухо място, или в кания и задължително намазан с някакво масло, като олио, ленено или нещо такова, което да предпазва острието от влагата и хидратира кожата, ако канията е от кожа. От кухненските Делимано доколкото знам са добри, Фискарс, Солинген, Опинел също. Японци не. Не са за вкъщи. Излишно скъпи, а и колко човека познавате, които могат да обелят домат като ябълка? И колко човека биха използвали тези умения вкъщи? Освен това е хубаво да си имате един компект брустчета за грубо и финно. Масатите и керамиката не точат, а само заглаждат вече заточеното острие. Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа. Най-малкото самия звук от стърженето на стомана по камъка много хора го считат за меко казано варварски.
Че кое му е трудното на беленето на домат?  И аз искам нови ножове и ще следя темата. Сегашните ползвам от над 13 години, но ги точа редовно. Вероятно още могат да се ползват, но искам нови.

# 19
  • Мнения: 3 300
Нещо се изгубих в превода..
Хем всеки иска твърди ножове, хем сега твърдите не са хубави, вземете си от ламарина за 5лв, понеже лесно се точат..
Ножове от Дамаска стомана е само за красота, без значение каква е.

# 20
  • Мнения: 6 923
Цитат
Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа.

Хайде, бе! В къщи не давам на ММ да точи ножовете. Всички ножове си ги точа сама, че даже и неговите. Твърдата стомана си има свои плюсове, бавно се захабява, но и трудно се заточва, иска си чалъм и опит.

За мен, кухненският нож трябва да е удобен, функционален, с добър баланс и да се заточва добре. И да не е скъп, но да е качествен.

Ако е с дървена дръжка, може да се направи смес от олио и пчелен восък, дръжката да се затопля на котлона и намазва, докато спре да поема. Така се запазва с години, защото не поема вода. Периодично може пак да се промазва, ако има нужда.

Важно е да имате удобно и качествено точило за бързо заточване.
Имам най-различни точила, вкл. и натурални камъни. Най ценен ми е белгийският котикул, много стар, от дядо ми. Всъщност той ме научи от малка, винаги ножовете ми да са добре заточени. Направо не търпя тъп нож.

За домашно точило за неопитни хора препоръчвам да си вземете някое джобно, примерно на Лански. Често минавам кухненските ножове, вкл. и най-големите, с това точило, почти през няколко дни и винаги са заточени, рядко ми се налага да правя основно заточване на кухненски ножове.  Моето е от този тип, при избора  исках да е волфрам карбид от едната страна ( за бързо отнемане на метала) и керамика от другата, за по-фино завършване. Бяха ги пуснали в Била. https://www.brannik.bg/dzhobno-tochilo-lansky-quick-fix/ Но това е май е от двете страни с керамика, не се вижда добре.
Тук има снимка, на която се вижда разликата, че дясното е с волфрам карбид https://www.lamnia.com/bg/p/27006/%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80 … -lansky-quick-fix

Въобще не слугувам на марки. Разбира се, на най-добрите марки ножове, може да се разчита. Но, според мен, не си заслужава да се дават толкова пари за такива скъпи кухненски ножове, след като могат да се намерят много добри, направо за без пари. Освен това кухненските ножове ги експлоатираме, без да ги пазим, затова не си заслужава скъп комплект.
Преди години си купих от ТСМ ( до Халите) чудесен комплект от 5 кухненски ножа с  вертикална стойка, доста евтин и качествен. И съм много доволна. Предимно тях ползвам, мисля, че са китайски, но са много стилни като дизайн, удобни и стоманата е добра. Добре се заточват и лесно. Имам и най-различни други ножове, вече на доста години, все с добра стомана. Някога у нас имаше ножарска фабрика във Велико Търново. Техните ножове бяха изключително качествени. Все още могат да се намерят тук там по малки магазинчета.

Така, че, моят съвет е да се помоли някой близък, който разбира от ножове, да подбере, както и добро джобно точило.

Ако ми трябват кухненски ножове, бих си направила труда да отида на място и да видя и пипна този комплект за 40 лв. На снимка ножовете изглеждат доста сносни.
https://www.emag.bg/komplekt-kuhnenski-nozhove-kring-roma-7-chas … mp;scenario_ID=49

--------------------
ПС
Alexslav, ламарината е най-отвратителното нещо за заточване. Има и  ножове, пълен боклук. Ще ги познаеш, като хванеш острието за върха, че лесно и силно се огъва в страни. Някак няма плътност.
Има твърди и по-меки стомани за ножове. Меките се заточват лесно, но и лесно се изтъпяват, нащърбяват при невнимание. Твърдите се заточват доста трудно, както казах, иска си опит, но и трудно се изтъпяват и нащърбяват.
За кухненски ножове, лично аз предпочитам малко по-меките стомани ( но не много меки) и си ги минавам често през точилото.  2-3 минавания от всяка страна са достатъчни.
А много старите ножове ( от преди 1944,  не зная от кога точно) са от стомана, която потъмнява, леко ръждясва ( но с някакъв различен тип ръждясване), но се заточват перфектно.

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 00:40 от Diorela

# 21
  • Мнения: 41 179
Аз използвам от няколко години точило от този тип:

https://www.green-master.eu/products/tochilo-za-nozhove#description

Много съм доволна, защото заточва добре и бързи и не изисква умения, а ъгълът на заточване е винаги перфектен.

Иначе съм склонна да давам пари за скъп нож, защото се купува много рядко. А и аз съм свикнала почти за всичко да използвам един и същ нож. Опитвала съм да разнообразя, но универсалният нож ми е най-удобен.

# 22
  • Мнения: 6 923
Разбира се има и други добри.
Дадох за пример точило Лански, защото при него е гарантирано, че металните пластини са волфрам карбид и правилен наклон също е гарантиран. Има много точила от този тип, но при "куча марка" тези неща не са гарантирани. Имам такова, остри, но острието на ножа забива и го точи на "къдрички".

# 23
  • Мнения: 41 179
При мен няма проблем. Или е въпрос на "сигурна ръка" или на изработка. Но е най-лесното, което съм имала.

# 24
  • Мнения: 6 923
И двете. Simple Smile Иска се малко да посвикне ръката да движи ножа, но и качествено точило.
Както казах, имам едно куча марка, което 'къдри", а ръката си е моята, не я сменям.

# 25
  • София
  • Мнения: 13 841
Ох, ще ме уморите 😆. Супер сте, но аз предпочитам друг да ми точи ножовете. Искам нови, че моите поостаряха.

# 26
  • Мнения: 41 179
И двете. Simple Smile Иска се малко да посвикне ръката да движи ножа, но и качествено точило.
Както казах, имам едно куча марка, което 'къдри", а ръката си е моята, не я сменям.

Малка забележка - при точилото от моя линк не се движи ножът, а точилото.

# 27
  • Мнения: 6 923
Цитат
Малка забележка - при точилото от моя линк не се движи ножът, а точилото.
При  повечето точила от този тип са възможни и двата варианта на движение. Лично аз предпочитам точилото да е стабилно, а да движа ножа. Така се заточва по-равномерно.

Reunion, донеси ми ножовете. Ще забравиш, че искаш нови, ако са качествени. Joy

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 14:32 от Diorela

# 28
  • Мнения: 41 179
О, да. Може, ама се губи точно стабилност и контрол.

# 29
  • София
  • Мнения: 13 841
Не са особено евтини, но и не са особено качествени. Нося ги на заточване веднъж, два пъти годишно.

# 30
  • Мнения: 3 955
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи.
Кои скандинавци, кои китайци.... Имам ножовете Brio, които някой е споменал. Боклук са от гледна точка на това, че дръжките им се обелиха. Иначе си режат, точат се, какво пък толкова?!

Преди няколко месеца си взехме комплект няколко ножа със стойка Брабантия. Тези достатъчно скандинавци ли са не знам, но вижте... Китай произвежда ВСИЧКО. В описанието си има записано каква е стоманата. Е, оказа се китайска. Първоначално бях толкова разочарована от тоя факт(добре, че поне ги взехме на 50% намаление). Знам, че Брабантия са шир потреба в сравнение с тупалките в тази област. Но колко от нас могат да дадат по 350-400 лева за нож? Започнах да ги гледам накриво, стойката им ме дразнеше, намирисваше ми, абе чудех се какъв кусур да им намеря. Мина ми разбира се. Но стойката, макар много красива, още ми намирисва. Даже започнах да я сравнявам с тази в сайта. Със задната мисъл, че може би както много други стоки за източно европейския пазар идват със занижено качество. Но видимо поне е същата.
Скрит текст:

# 31
  • София
  • Мнения: 1 550
Точно тази серия на Брабантия в момента е на чудесна промоция -50%: https://---shoretner923-3ImLjSa

Не са с поставка, но в ИКЕА има хубави дървени поставки по 20 лв: https://---shoretner923-3oeIHxw

Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.

# 32
  • Мнения: 41 179
Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.

Това не е универсално вярно. Стоманата има марки и евтините китайски (и не само) ножове често са по-евтина и некачествена марка стомана от скъпите. Съвсем не всички работят с една и съща. Но някои си пишат точно от какво са им ножовете, а други лъжат - пишат добра марка, а всъщност не е такава.
Аз вкъщи от много години има два ножа Солинген. Ми единият никога не може да се наточи като другия, а онзи и държи ръб дълго време. Явно разликата в цената, и от там в материала, си е съвсем реален фактор, а не само празни приказки.

# 33
  • София
  • Мнения: 1 550
Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.

Това не е универсално вярно. Стоманата има марки и евтините китайски (и не само) ножове често са по-евтина и некачествена марка стомана от скъпите. Съвсем не всички работят с една и съща. Но някои си пишат точно от какво са им ножовете, а други лъжат - пишат добра марка, а всъщност не е такава.

Естествено, че не работят с една и съща стомана, аз говоря за конкретния модел на Брабантия.

Аз вкъщи от много години има два ножа Солинген. Ми единият никога не може да се наточи като другия, а онзи и държи ръб дълго време. Явно разликата в цената, и от там в материала, си е съвсем реален фактор, а не само празни приказки.

В Солинген има много производители и още повече модели ножове, които разбира се са направени от различни материали.

Сред тях обаче има един вид стомана, разработена и произвеждана от Tyssen Krupp, който е станал емблематичен, тъй като европейските производители го използват в професионалните си серии, както и в сериите за домашна употреба от по-висок клас. Тя се обозначава се най-често като 1.4116 или X50CrMoV15. Китайският аналог на тази стомана е 5Cr15Mov и в сайта на Брабантия пише, че въпросните ножове са именно от тази сплав.

Качествата на стоманата в най-голяма степен зависят от химическия й състав, макар че има и други фактори. Твърди се, че с китайската може да се постигне твърдост от 54 HRC, а с германската - 56 HRC. Дори и това да е вярно, то означава, че макар и с по-ниско качество от германската, 5Cr15Mov никак не е лоша стомана, особено в сравнение с най-масово продаваните ножове, които са или от 3Cr13Mov (мека и ножът бързо се затъпява), или от 18/10 (стомана за тенджери).

# 34
  • Мнения: 41 179
E, аз писах само принципно, не бях проверявала кой нож какъв е в писанията нагоре и наблегнах само, че не всички стомани са еднакви и цената си струва. За мен добрият нож е над 56 HRC до към 60 HRC, като последните вече се точат трудно.
Иначе да се постигне много високо HRC може да се постигне не чак толкова трудно при закаляването на много стомани, но обикновено после ги отвръщат и свалят малко твърдостта при производството, защото ножът все пак трябва да не е чуплив и да има и други качества. Помня как в една реклама стил "Хоум шопинг" препоръчваха един нож, който режеше всичко - пирони, камък нам кво си... Ама беше дебел и тежък за да не се чупи и все пак чуплив и труден за точене. Не се наложи на пазара.

# 35
  • Мнения: 6 923
Точно тази серия на Брабантия в момента е на чудесна промоция -50%: https://---shoretner923-3ImLjSa

Скрит текст:
Не са с поставка, но в ИКЕА има хубави дървени поставки по 20 лв: https://---shoretner923-3oeIHxw

Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.


Изглеждат хубави ножове, цените са много добри, пишат, че са добре балансирани. Но като ги гледам с увеличението, остриетата не изглеждат добре полирани. Кухненският ми се вижда с много малък заточен ръб.
Ползвала ли си някой от тази серия?

# 36
  • Мнения: 41 179
От нож не бива да се пести, защото се купува за години напред, а и в края на краищата едно петъчно излизане на кръчма за двама е 50-70 лева, нали? Пък лошият нож те мъчи бавно и дълго - жал ти е да го хвърлиш, но все те дразни като режеш.
Аз общо взето гледам, гледам и все на този дизайн и модел се спирам:

https://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&products_id=3733

Като дължина, острота, гъвкавост, форма и дизайн става за всичко, може и без други ножове в кухнята.
И все пак не е безумно скъп японски професионален нож. Впрочем хипер острите ножове искат внимателна грижа, защото не са толкова устойчиви на ръжда, а хипер устойчивите на ръжда не са толкова остри и държащи ръб.
Онзи от линка в поста по-горе е от вторите. А предложеният от мен е с HRC около 58, оптимален от всякъде.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 19:33 от Черна станция

# 37
  • Мнения: 3 300
Точно тази серия на Брабантия в момента е на чудесна промоция -50%: https://---shoretner923-3ImLjSa

Скрит текст:
Не са с поставка, но в ИКЕА има хубави дървени поставки по 20 лв: https://---shoretner923-3oeIHxw

Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.


Изглеждат хубави ножове, цените са много добри, пишат, че са добре балансирани. Но като ги гледам с увеличението, остриетата не изглеждат добре полирани. Кухненският ми се вижда с много малък заточен ръб.
Ползвала ли си някой от тази серия?
Не знам как очакваш чак да е добре полиран като е 20лв към краен клиент…
За тези пари изобщо не трябва да се гледа под лупа който и да е нож, защото е безсмислено.

# 38
  • Мнения: 41 179
И според мен това са ножове за картофи, ябълки, сирене, кашкавал... Но ще дразнят са рязане на домати, филетиране, разфасоване на месо и прочее.

# 39
  • Мнения: 6 923
Alexslav и за 20 лв. мога да ти намеря хубав нож. Споделяла съм го вече, че си подбирам ножовете, трябва да ги пипна, когато купувам и кухненските ми ножове не са скъпи. Не се интересувам нито каква марка са, нито от номера на стоманата, хубавия нож го усещам с ръка и око и ако ми хареса по няколко критерия, го купувам, дори и да не ми трябва. Не харесвам прекалено твърдите стомани, които се точат много трудно, нямат лека гъвкавост и се чупят лесно. Още като малко дете, дядо ме научи на ножове и винаги да са добре наточени, а той много разбираше. Точа си ги сама и не са скъпи и маркови, но са идеални. До сега не съм хвърлила нито един нож. Имам ножове, които съм купувала още в студентските ми години и са в чудесно състояние. Имам и много стари, от поколения, тях  поддържам особено внимателно.
Виж, за качествен ръчно изработен нож, не бих жалила пари. Имам познати, които правят и имат много добри и красиви ножове, но за мое съжаление, малките дамски ножчета са много редки.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 02:15 от Diorela

# 40
  • Мнения: 3
Здравейте!Купих си ножове, ДАКОБИ.Уж японски, но чупливи, като картофен чипс.,

# 41
  • Мнения: 41 179
Най-добре може да се наточат ножове, закалени до много висока твърдост. Те и най-дълго държат ръб. Обаче понеже всички хубавини на едно място не може, са много крехки. Точно каквото ни показваш. С тях се режат само меки неща, пазят се от кости или различни нетипични дейности. Освен това има и по-евтини имитации, които са хептен крехки, защото да се направи много остър нож принципно не е трудно. Истинските японски шефски ножове струват доста стотици, че и хиляди левове и пак се пазят много.

# 42
  • Мнения: 6 902
Какво искаш да кажеш с това уж японски? Очевидно не си проучил предварително какво е японски нож иначе щеше да знаеш, че не са дуракоустойчиви като немските, но за сметка на това превъзхождат немските по острота.

# 43
  • Мнения: 9 137
Ако щете вярвайте,но си купих случайно китайски нож с дървена дръжка за 1.50лв.(един лев и петдесет стотинки),от магазин "Всичко за един лев",който е остър като бръснач. Буквално. Точи се невероятно бързо. Само три-четири плъзгания върху камък като тези за шмиргел,и готово. Вече две години го ползваме... Не знам от какво е направено острието,но е много лек – като перце е...

# 44
  • Мнения: 6 902
Няма как да заточиш бръснач на камък за шмиргел, безумно груби са. Изобщо не са за заточване на ножове, а стават единствено за някакво препрофилиране на остието.

# 45
  • Мнения: 41 179
Може би има предвид брус за точене, не шмиргел. Има и супер фини. Но не мога да схвана как твърда стомана, която позвооява такиова заточване, се точи лесно и бързо.

# 46
  • Мнения: 9 137
Може би има предвид брус за точене, не шмиргел. Има и супер фини. Но не мога да схвана как твърда стомана, която позвооява такиова заточване, се точи лесно и бързо.
Тоя китайски нож май не е от стомана,а нещо като ламарина. Отрязано,грубо на външен вид,няма никакъв блясък. Баш като ламарина. Дървената дръжка изглежда е от чам. Лек е като перце. Абе на външен вид е менте,ама как реже само! Включително и месо. Бях на почивка на нашето Черноморие,но забравих нож да си взема в багажа и изтърчах до първият попаднал ми магазин за стоки от един лев... Острието му се слага в картонен "кобур".

# 47
  • Мнения: 41 179
Това, че е щампован от лист ламарина, не го прави по-малко стоманен. Била е стоманена ламарина. Иначе няма да е толкова тънък и лек. Впрочем за да се направи добър нож изобщо не е нужно коване или дамаска стомана с много слоеве. Днешната металургия може да произведе остриета от  валцована стомана и те ще са даже по-добри от разните му фенси дамаски остриета. Само трябва добра ламарина и добро закаляване. И тук идва проблемът - голямата острота е свързана с твърдостта, а твърдо закален нож не се точи лесно.

# 48
  • Мнения: 3 300
Уж японските ножове Dacobi пуснати по-нагоре са си точно уж или япоснки стил или чисто менте, зависи от гледната точка.
Целият сайт е с такива, пак че са писали какви са стоманите, което не знам дали е вярно. Дори да е вярно , това са чисти китайски стомани.
Все пак и цените са като за ментета, дори в Япония няма кой знае колко хубави ножове на подобни цени, а всеки знае как се продава нещо екзотично и със слава в Европа и особено в България.

А как били много нежни японските няма да го коментирам, има над 10 вида основни стомани, отделно зависи от дебелината на ножа и ъгъла на заточване и оттам са за различно ползване. Няма как с един нож, да махаш кожа на риба и да сечеш кокали.


# 49
  • Мнения: 41 179
Да, така е. Но аз с един единствен мултифункционален Солинген правя всичко (без да сека кокали). Удобно и практично, защото не е с +62 HRC и като цяло е оптимален.  А иначе дали стоманата е китайска, руска или шведска няма значение, ако е качествена. Все едно китайците не правят и хай-тек неща?

# 50
  • Мнения: 6 902
Да, сега ги погледнах. Абсурд е японци да направят нож от китайска стомана. Чисти китайски ножове от китайска стомана.

# 51
  • Мнения: 3 300
Да, така е. Но аз с един единствен мултифункционален Солинген правя всичко (без да сека кокали). Удобно и практично, защото не е с +62 HRC и като цяло е оптимален.  А иначе дали стоманата е китайска, руска или шведска няма значение, ако е качествена. Все едно китайците не правят и хай-тек неща?
няма смисъл да коментирам повече след това изказване.

Има десетки видове стомана, всяка със своята характеристика и състав и две стомани с подобен състав може да нямат идентична характеристика, а някои са си уникални и нямат дори аналог като  състав.
 Има хубави и по-хубави, но най-хубавите са единици и нито китайци, нито руснаци могат да ги копират, нищо, че не е хай-тек чудесия и се прави от преди да има компютри.
Страните правещи много добри стомани са Швеция, САЩ, Япония-ясно е, че японците са номер 1  и вече надолу другите.

Абсолютно съм съгласен с факта, че е безсмислено да се купува нещо много скъпо за домашна употреба, от хора нямали допир с подобни ножове, освен ако не е за да се похвалят.

Ножове за ежедневна употреба с добра твърдост, точещи се лесно са стомани с 56-57-58 HRC, надолу са чиста ламарина, нагоре стават по-скоро за ценители-особено над 60, а и точенето става по-сложно, особено, ако се носят на този и онзи.
Има достатъчно европейски  марки с такива характеристики, за японски за мен няма особен смисъл, ако ще е с най-обикновената стомана.

# 52
  • Мнения: 41 179
Тоест няма смисъл да коментираш, ама си съгласен с мен Wink
Иначе държа на своето - Китай има космическа станция, залива света с електромобили, като чета новини за поредното откритие (пори това забележи, даже и във фундаментални науки), все по-често то е от китайски учени, а не от американски. И след всичко това ми казваш, че китайците не могат да направят достатъчно добра стомана за ножове??? Забележи, не най-добрата в света (може и такава да правят), а достатъчно добра...
Аз не съм се интересувала много от кухненски ножове, но за мечове и сървайвърски ножове един от най-добрите варианти в Bainite стомана. Измислена от американец, така е, ама я има и китайска. Всичко се знае за нея и е въпрос на желание и спазване на технология.

# 53
  • Мнения: 3 300
Тоест няма смисъл да коментираш, ама си съгласен с мен Wink
Иначе държа на своето - Китай има космическа станция, залива света с електромобили, като чета новини за поредното откритие (пори това забележи, даже и във фундаментални науки), все по-често то е от китайски учени, а не от американски. И след всичко това ми казваш, че китайците не могат да направят достатъчно добра стомана за ножове??? Забележи, не най-добрата в света (може и такава да правят), а достатъчно добра...
Аз не съм се интересувала много от кухненски ножове, но за мечове и сървайвърски ножове един от най-добрите варианти в Bainite стомана. Измислена от американец, така е, ама я има и китайска. Всичко се знае за нея и е въпрос на желание и спазване на технология.
Може и да могат, за момента не правят, нито са правили-факт.

# 54
  • Мнения: 6 902
Единствената чужда стомана, която съм срещал да използват японците за кухненски ножове е шведската.

# 55
  • Мнения: 3
Чисти ментета

# 56
  • Мнения: 3
Дакоби са ментета.Чупят се като картофен чипс

# 57
  • Мнения: 983
Аз не ползвам кой знае колко скъпи и маркови ножове, но да ми се нащърби и счупи нож досега не се е случвало.
Последно купувахме едни от колекцията на Bugatti, предлагани с отстъпка при събиране на точки от Лукойл и един на плажа от една ромка си купих, че ми трябваше спешно. Супер са си. Само на тоя плажния дървеният сап нещо се разчепати. Иначе самото острие си е съвсем наред и реже безотказно.
Друг начин за точене на ножове, освен точило, е да се прокарват ножовете на обратната страна на дъното на порцеланова чиния.

# 58
  • Мнения: 9 137
На мен ми се разчепати,(както казвате),понеже дръжката – дървена – се е удряла в точилния камък,по време на точенето. Но чак по-късно забелязах... Сега внимавам...

# 59
  • Мнения: 6 902
Вижте сега, счупването и нащърбването на този тип ножове е нещо съвсем очаквано при неправилна употреба. Същото може да се случи и при оригинален японски нож за $1000. Не се случва при ножовете с които сме свикнали в България, защото те са меки и острието се огъва когато срещне нещо твърдо като кокал или костилка. И се огъват много лесно, затова след съвсем малко работа се затъпяват. За сметка на това, че са крехки и лесно се нащърбват, японските ножове са по-остри, режат по-лесно и запазват остротата си по-дълго. Нещо като керамичните, само дето японски нож можеш да го заточваш в домашни условия и с лекота да му възстановиш остротата, а при керамичен е много трудно да го направиш у дома.

# 60
  • Мнения: 41 179
Вижте сега, счупването и нащърбването на този тип ножове е нещо съвсем очаквано при неправилна употреба. Същото може да се случи и при оригинален японски нож за $1000. Не се случва при ножовете с които сме свикнали в България, защото те са меки и острието се огъва когато срещне нещо твърдо като кокал или костилка. И се огъват много лесно, затова след съвсем малко работа се затъпяват. За сметка на това, че са крехки и лесно се нащърбват, японските ножове са по-остри, режат по-лесно и запазват остротата си по-дълго. Нещо като керамичните, само дето японски нож можеш да го заточваш в домашни условия и с лекота да му възстановиш остротата, а при керамичен е много трудно да го направиш у дома.

+1
Отделно, че някои евтини варианти се чупят прекалено лесно, защото да се направи много твърда, но крехка стомана е лесно и евтино. Трудно е да е много твърда и да не е чак толкова чуплива. Иначе не може да не е чуплива изобщо, защото твърдата закалена стомана не може да се огъне, та какво друго и остава?

# 61
  • Мнения: 36 005
търся голям мултифункционален нож до 150 лв.
моля за конкретни марки и модели, ако е възможно с линкове

# 62
  • Мнения: 41 179
Колко голям? И от кой вид - широките шефските ли?
Понеже аз всичко правя с един единствен нож с острие от 16 см и не широк, по-скоро като за филетиране (води се универсален) на Солинген.  Мога и линк да намеря, но не знам това точно ли искаш или друг?

# 63
  • Мнения: 36 005
не знам, не е за мен, за подарък е
"универсален, хубав" е търсеното
може ли линк към твоя нож?

# 64
# 65
  • Мнения: 41 179
не знам, не е за мен, за подарък е
"универсален, хубав" е търсеното
може ли линк към твоя нож?

Трудно е да дам баш към същия, на доста години е, но нещо такова, от тяхната фирма. Само май моят беше малко по-скъп:
https://wmf.bg/nozhove/kuhnenski-nozhove/nozh-za-filetirane-16sm-spitzenkl-pl-pc

Подобен е този, но с него нямам много опит:
https://www.kitchenshop.bg/nozh-za-narez-16-sm-professional-s-zwilling

Но аз съм свикнала с такива, тесни ножове, а други харесват широките (препоръката по-горе).
И още един плюс на моя нож - по принцип не дават да се мият в миялна, но моя го мия от години и абсолютно не му се отразява.    Твърдостта му е 58 HRC, което е оптимално, защото по-твърдите трябва да се пазят.

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 10:00 от Черна станция

# 66
  • София
  • Мнения: 15 479
Имат всички ,които може да потрябват.

https://solingen-outlet.com/index.php?main_page=product_info&cPa … 079u1sibpp4g47t23

# 67
  • Мнения: 6 902
След като ще е един нож значи най-добре е заради универсалността му да е шефски, широко острие за да може да се загребва нарязаното и дължина около 20 см за да могат да се разрязват лесно обемни неща като зелка, салата или диня.
https://chiniiki.com/noj-na-gotvacha-198-sm-century-wood-tramont … a-braziliya-30160
https://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=40&product_id=327
И двете фирми правят качествени ножове, които не отстъпват на солингенските.

# 68
  • София
  • Мнения: 15 479
Аз такива имам много, но с аз с тях все се набождам.

# 69
  • София
  • Мнения: 1 550
търся голям мултифункционален нож до 150 лв.
моля за конкретни марки и модели, ако е възможно с линкове

За подарък бих заложила на топ марка от Солинген като Wüsthof или Zwilling. Както и другите момичета казаха, най-добре е да е тип „шефски“, с острие 20 см.

Wüsthof са по-скъпи и в този бюджет попадат модели от по-нисък клас, с по-обикновена дръжка, без метален „щит“:

https://www.kulina.bg/nozh-na-gotvacha-gurme-viustkhof-20-sm/

Според мен, този Zwilling е идеален за подарък - хубав среден клас, с отлична форма и много добра изработка:

https://www.kulina.bg/nozh-na-gotvacha-20-sm-chetiri-star-zwilling/

# 70
  • Мнения: 41 179
не знам, не е за мен, за подарък е
"универсален, хубав" е търсеното
може ли линк към твоя нож?

Трудно е да дам баш към същия, на доста години е, но нещо такова, от тяхната фирма. Само май моят беше малко по-скъп:
https://wmf.bg/nozhove/kuhnenski-nozhove/nozh-za-filetirane-16sm-spitzenkl-pl-pc


Да се допълня. Вкъщи имам три ножа. Единият е голям и широк (шефски) и не ми е удобен, стои си в чекмеджето.
Другият е някакъв Солинген, но не си личи вече точно коя марка. Купих го от Германия преди много години и го ползвах доста време докато не ми се строи недостатъчно остър. После си купих ножа от линка по-горе и смея да твърдя, че е несравнимо по-добър от Солингена. Минаха доста години и може и да не е съвсем същият, но гарантирано е от същата серия (Spitzenklasse Plus), защото таман оправих две ципури и се възползвах да  погледна какво пише на острието. В сравнение с другия Солинген е по-остър и по-добре задържа острие. Освен това се мие в миялна (като за моите навици) и е универсален - става и за рязане на зеленчуци и сирена, за филетиране и за транжиране.  Но ако искаш по-голям, както съветват други, има и такъв от същата серия:
https://wmf.bg/nozhove/kuhnenski-nozhove/nozhove-na-maystora/noz … spitzenkl-plus-pc

Освен това магазини на марката има в моловете и може и лично да го купиш/огледаш.
И да, в немски сайтове е дадена твърдостта - 58 HRC, което е идеално. По-високо от другите, но не чак толкова, че да се чупи лесно като японските ножове.
https://www.koiknives.com/blogs/japanese-knives/understanding-ro … ardness-in-knives

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 17:48 от Черна станция

# 71
  • Мнения: 36 005
избрах и подарих този:
https://www.kitchenshop.bg/nozh-na-gotvacha-23-sm-twin-chetiri-zvezda-zwilling
много се хареса, благодаря на всички за помощта и съветите!

Общи условия

Активация на акаунт