Какви ножове да избера?

  • 10 700
  • 71
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 40 924
Може би има предвид брус за точене, не шмиргел. Има и супер фини. Но не мога да схвана как твърда стомана, която позвооява такиова заточване, се точи лесно и бързо.

# 46
  • Мнения: 9 026
Може би има предвид брус за точене, не шмиргел. Има и супер фини. Но не мога да схвана как твърда стомана, която позвооява такиова заточване, се точи лесно и бързо.
Тоя китайски нож май не е от стомана,а нещо като ламарина. Отрязано,грубо на външен вид,няма никакъв блясък. Баш като ламарина. Дървената дръжка изглежда е от чам. Лек е като перце. Абе на външен вид е менте,ама как реже само! Включително и месо. Бях на почивка на нашето Черноморие,но забравих нож да си взема в багажа и изтърчах до първият попаднал ми магазин за стоки от един лев... Острието му се слага в картонен "кобур".

# 47
  • Мнения: 40 924
Това, че е щампован от лист ламарина, не го прави по-малко стоманен. Била е стоманена ламарина. Иначе няма да е толкова тънък и лек. Впрочем за да се направи добър нож изобщо не е нужно коване или дамаска стомана с много слоеве. Днешната металургия може да произведе остриета от  валцована стомана и те ще са даже по-добри от разните му фенси дамаски остриета. Само трябва добра ламарина и добро закаляване. И тук идва проблемът - голямата острота е свързана с твърдостта, а твърдо закален нож не се точи лесно.

# 48
  • Мнения: 3 294
Уж японските ножове Dacobi пуснати по-нагоре са си точно уж или япоснки стил или чисто менте, зависи от гледната точка.
Целият сайт е с такива, пак че са писали какви са стоманите, което не знам дали е вярно. Дори да е вярно , това са чисти китайски стомани.
Все пак и цените са като за ментета, дори в Япония няма кой знае колко хубави ножове на подобни цени, а всеки знае как се продава нещо екзотично и със слава в Европа и особено в България.

А как били много нежни японските няма да го коментирам, има над 10 вида основни стомани, отделно зависи от дебелината на ножа и ъгъла на заточване и оттам са за различно ползване. Няма как с един нож, да махаш кожа на риба и да сечеш кокали.


# 49
  • Мнения: 40 924
Да, така е. Но аз с един единствен мултифункционален Солинген правя всичко (без да сека кокали). Удобно и практично, защото не е с +62 HRC и като цяло е оптимален.  А иначе дали стоманата е китайска, руска или шведска няма значение, ако е качествена. Все едно китайците не правят и хай-тек неща?

# 50
  • Мнения: 6 884
Да, сега ги погледнах. Абсурд е японци да направят нож от китайска стомана. Чисти китайски ножове от китайска стомана.

# 51
  • Мнения: 3 294
Да, така е. Но аз с един единствен мултифункционален Солинген правя всичко (без да сека кокали). Удобно и практично, защото не е с +62 HRC и като цяло е оптимален.  А иначе дали стоманата е китайска, руска или шведска няма значение, ако е качествена. Все едно китайците не правят и хай-тек неща?
няма смисъл да коментирам повече след това изказване.

Има десетки видове стомана, всяка със своята характеристика и състав и две стомани с подобен състав може да нямат идентична характеристика, а някои са си уникални и нямат дори аналог като  състав.
 Има хубави и по-хубави, но най-хубавите са единици и нито китайци, нито руснаци могат да ги копират, нищо, че не е хай-тек чудесия и се прави от преди да има компютри.
Страните правещи много добри стомани са Швеция, САЩ, Япония-ясно е, че японците са номер 1  и вече надолу другите.

Абсолютно съм съгласен с факта, че е безсмислено да се купува нещо много скъпо за домашна употреба, от хора нямали допир с подобни ножове, освен ако не е за да се похвалят.

Ножове за ежедневна употреба с добра твърдост, точещи се лесно са стомани с 56-57-58 HRC, надолу са чиста ламарина, нагоре стават по-скоро за ценители-особено над 60, а и точенето става по-сложно, особено, ако се носят на този и онзи.
Има достатъчно европейски  марки с такива характеристики, за японски за мен няма особен смисъл, ако ще е с най-обикновената стомана.

# 52
  • Мнения: 40 924
Тоест няма смисъл да коментираш, ама си съгласен с мен Wink
Иначе държа на своето - Китай има космическа станция, залива света с електромобили, като чета новини за поредното откритие (пори това забележи, даже и във фундаментални науки), все по-често то е от китайски учени, а не от американски. И след всичко това ми казваш, че китайците не могат да направят достатъчно добра стомана за ножове??? Забележи, не най-добрата в света (може и такава да правят), а достатъчно добра...
Аз не съм се интересувала много от кухненски ножове, но за мечове и сървайвърски ножове един от най-добрите варианти в Bainite стомана. Измислена от американец, така е, ама я има и китайска. Всичко се знае за нея и е въпрос на желание и спазване на технология.

# 53
  • Мнения: 3 294
Тоест няма смисъл да коментираш, ама си съгласен с мен Wink
Иначе държа на своето - Китай има космическа станция, залива света с електромобили, като чета новини за поредното откритие (пори това забележи, даже и във фундаментални науки), все по-често то е от китайски учени, а не от американски. И след всичко това ми казваш, че китайците не могат да направят достатъчно добра стомана за ножове??? Забележи, не най-добрата в света (може и такава да правят), а достатъчно добра...
Аз не съм се интересувала много от кухненски ножове, но за мечове и сървайвърски ножове един от най-добрите варианти в Bainite стомана. Измислена от американец, така е, ама я има и китайска. Всичко се знае за нея и е въпрос на желание и спазване на технология.
Може и да могат, за момента не правят, нито са правили-факт.

# 54
  • Мнения: 6 884
Единствената чужда стомана, която съм срещал да използват японците за кухненски ножове е шведската.

# 55
  • Мнения: 3
Чисти ментета

# 56
  • Мнения: 3
Дакоби са ментета.Чупят се като картофен чипс

# 57
  • Мнения: 920
Аз не ползвам кой знае колко скъпи и маркови ножове, но да ми се нащърби и счупи нож досега не се е случвало.
Последно купувахме едни от колекцията на Bugatti, предлагани с отстъпка при събиране на точки от Лукойл и един на плажа от една ромка си купих, че ми трябваше спешно. Супер са си. Само на тоя плажния дървеният сап нещо се разчепати. Иначе самото острие си е съвсем наред и реже безотказно.
Друг начин за точене на ножове, освен точило, е да се прокарват ножовете на обратната страна на дъното на порцеланова чиния.

# 58
  • Мнения: 9 026
На мен ми се разчепати,(както казвате),понеже дръжката – дървена – се е удряла в точилния камък,по време на точенето. Но чак по-късно забелязах... Сега внимавам...

# 59
  • Мнения: 6 884
Вижте сега, счупването и нащърбването на този тип ножове е нещо съвсем очаквано при неправилна употреба. Същото може да се случи и при оригинален японски нож за $1000. Не се случва при ножовете с които сме свикнали в България, защото те са меки и острието се огъва когато срещне нещо твърдо като кокал или костилка. И се огъват много лесно, затова след съвсем малко работа се затъпяват. За сметка на това, че са крехки и лесно се нащърбват, японските ножове са по-остри, режат по-лесно и запазват остротата си по-дълго. Нещо като керамичните, само дето японски нож можеш да го заточваш в домашни условия и с лекота да му възстановиш остротата, а при керамичен е много трудно да го направиш у дома.

Общи условия

Активация на акаунт