Защо киселото мляко не става кисело?

  • 17 041
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Няколко пъти се опитвам да подквася мляко, след като изчетох всички теми във форума по въпроса.Проблема е, че няма нищо кисело в получения ми краен продукт.Освен това като загреба с лъжицата се точи като слузесто, а уж има вид на много гъсто ConfusedНа 500мл. мляко слагам на върха на чаена лъжичка кисело мляко.Слагам малкия пръст в тенджерата и опитвам дали е готово за квасене като броя до 29(няма да ви казва колко мехури имам по пръстите Rolling Eyes).Къде според вас греша?

# 1
  • Мнения: 2 427
Здрасти Били,веднага ти отговарям!
Защото закваската не е хубава!Ние нали сме луди за връзване,та заквасвахме кисело мляко за щерка ми като беше бебоче.Баба ми вземаше мляко от някаква селска крава "с традиции"  Crazyи ни носеше в града да си подквасваме ,ние гражданята hahaha.В началото не ставаше и това е!После разбрахме защо,защото го подквасвах с лъжичка от купено кисело мляко.Пробвахме всички марки кисело мляко докато стигнем до извода че жив продукт в пластмасовите опаковки които продаваха по суперите няма bishop и тогава баба ми взе закваска от някакви хора в селото с което се закваси отма omm!И стана с консистенцията на гъъсто овче или биволско мляко newsm20.А заквасено с купешко кисело мляко ми се точеше точно като някакъв сопол...брррр,лигня! Sick
А ти после като разбъркаш закваската,нали го покриваш с някава топла материя да си ферментира на топличко?И нали не се клати насам-натам докато трае ферм.процес(имам в предвид да е на маса която се потбутва отвреме на време.Трябва да е абсолютно неподвижно докато трае сгъстяването.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 1 037
А ти какво мляко използваш за заквасяване,защото аз знам че в киселото млякото,което продават по магазините почти няма от бактерията която всъщност прави киселото мляко кисело

# 3
  • Мнения: 2 427
А,и още нещо,току що звъннах на баба ми и тя каза че на 500 гр мляко се слага една  пълна супена лъжица закваска!Каза да кажа на момичето да фнимава да не и е горещо млякото като слага закваската.Глоям образ! Laughing

# 4
  • Мнения: 1 352
Подквасата ти е малко! Аз на 500мл. мляко слагам 1 супена лъжица кисело мляко. И друго важно нещо е киселото мляко да е качествено, да не е някаква "боза", същото се отнася и за прясното. То трябва да е топло, но не горещо. Слага се подквасата, разбърква се, увива се тенджерата или бурканите (аз го правя в буркани, по-удобно ми е после) с одеяло и се оставя поне за 3 часа. Аз като го направя вечерта на сутринта имам хубаво кисело мляко.

# 5
  • София
  • Мнения: 974
Заквасвала съм и с купешко мляко, но слагам доста повече newsm78
На 1 среден буркан по 1 суп. лъжица кис.мляко
И млякото винаги ми е било малко по-горещо от хладко ....ама как си се изгорила Shocked

Интересно ми е мнението на експертите Hug

# 6
  • Мнения: 2 427
Били,аз тук в Италия не съм си и помисляла да заквасвам...от къде ще взема хубава закваска?!Нямат традиции в йогурта.А и единственното кисело мляко което горе-долу"блъска"на нашенското е едно от Суд Тирол "Витепино",което като го купя в началото на август и отида на море,като се върна септември е още в годност,с наистина непроменени вкусови качества!Така че всичко е дълбоко,дълбоко консервирано с консерванти, нишестета и всякакви други химии(kill 'em all  superuu).Ако закваската ти е купешка,откажи се.
В БГ заквасвах с домашно кисело мляко.Винаги си оставях няколко лъжици от предишния буркан в хладилника за да имам с какво да заквася следващата партида:),нямаше как ,щерка ми така яко се запичаше от Дано-Не!то че просто нямах друга алтернатива освен да си произвеждам йогурта сама Peace

# 7
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Температурата на прясното мляко трябва да е около 40 градуса. На 1 л. прясно мляко се слагат 2 пълни супени лъжици кисело. Подквасвала съм с Елена и се получава, за друго кисело мляко не знам.

# 8
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802
 Слагам по 3-4 супени лъжици на 500 мл прясно и винаги става  гъсто .

# 9
  • вече и в други градове
  • Мнения: 145

 заквасвала съм с почти всички купешки млека - винаги се е получавало. Grinning Grinning за да се точи така млякото не е било достатъчно топло , а и както казват по-горе на 500мл. мляко - поне 1 с.л. кис. мляко.
 когато малкия ми беше около4-5 месечен baby_neutral baby_neutral го хранех с кис. мляко вместо адаптираните и тогава не исках да е много кисело / за да не слагам захар/, затова използвах " данон" -най-ми харесваше с него Joy

# 10
  • Мнения: 27 524
В аптеките продават на пакетчета бациликус булгарикус. Ако си вземе от него може ли да стане или не?

Аз така веднъж правих туршия  Thinking

# 11
  • Мнения: 3 537
В аптеките продават на пакетчета бациликус булгарикус. Ако си вземе от него може ли да стане или не?

Аз така веднъж правих туршия  Thinking
LaughingБлонди,някак си не мога да си те представя да правиш туршия.  WinkДа не се обидиш! Grinning

# 12
  • Мнения: 27 524
В аптеките продават на пакетчета бациликус булгарикус. Ако си вземе от него може ли да стане или не?

Аз така веднъж правих туршия  Thinking
LaughingБлонди,някак си не мога да си те представя да правиш туршия.  WinkДа не се обидиш! Grinning

Не, разбира се  Hug Правих, правих... Grinning

# 13
  • Мнения: 3 251
Освен това като загреба с лъжицата се точи като слузесто, а уж има вид на много гъсто ConfusedНа 500мл. мляко слагам на върха на чаена лъжичка кисело мляко.Къде според вас греша?
На 1 л. пр.мляко --> 2 с.л закваска, а за да се точи-означава, че не достатъчно време е варено. Поне 5-10 минути след като се е надигнал първият мехур от каймак при варенето, като по-начесто се разбърква за да не загори. Така се получи и при мен, когато се опитвах да заквася овче мляко/то се вари много по-дълго от кравето/, та съвета на баба ми/лека й пръст!/ бе това. Ако все пак се притесняваш, че може да го загориш, вари го на водна баня или в млековарка.

# 14
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Благодаря ви за отговорите!
     
    amymommy , зная, че млякото не е хубаво за квасене, но реших да опитам.Според мен съдържанието му е предимно от нишесте.Но за "тукашна крава с традиции Laughing" ще има проблем с намирането.Благодаря за отговора и на баба ти Heart Eyes
 
Заквасвала съм и с купешко мляко, но слагам доста повече newsm78
На 1 среден буркан по 1 суп. лъжица кис.мляко
И млякото винаги ми е било малко по-горещо от хладко ....ама как си се изгорила Shocked

Интересно ми е мнението на експертите Hug
И таково количество слагах, но пак не стана.А за изгарянето ще обясня Simple Smile:толкова пъти варих мляко, че накрая не помнех кое кога съм махнала от котлона и все потапях пръста в туку-що сваленото.

    Винаги като заквася млякото го слагам в черен плик(от форума науих, че така трябва) и го завивам с дебела дреха.Правя го на вечерта и на сутринта го слагам в хладилника.
 Искам да попитам, АКО евентуално стане кислело млякото, може ли при следващото квасене за слагам закваска от моето мляко, или трябва пак от купеното.И ако става от моето, до колко пъти може да се ползва?
  Нина , това не го знаех.Наистина щом заври млякото и го махам Confused
 И аз съм чувала за булгарикус бациликус в аптеките, но кой ме излъга, че било на хапчета за пиене Sadканех се да си взема от БГ като бях там.
 Благодаря на всички още веднъж, пак ще опитам  bouquet
 
 

# 15
  • Мнения: 3 251
Искам да попитам, АКО евентуално стане кислело млякото, може ли при следващото квасене за слагам закваска от моето мляко, или трябва пак от купеното.И ако става от моето, до колко пъти може да се ползва?
 
Щом веднъж се е захванала закваската, можеш най-редовно да ползваш твоята, няма отброяване.Успех, Биляна! Ако имаш още въпроси-питай, ако мога да помогна-насреща съм!

# 16
  • Мнения: 1 352
Гледам, че пишеш от Англия. Там няма ли турски бакалии? Аз живях в Холандия и имаше страшно много турски бакалии, където можеш да си намериш кашкавал, лютеница, дори и топли банички. Та там продаваха турско много гъсто кисело мляко. Дали с такава закваска няма да се получи Thinking?

# 17
  • вече и в други градове
  • Мнения: 145
Цитат
Винаги като заквася млякото го слагам в черен плик(

 newsm78 newsm78
за какво е този черен плик Thinking Thinking - аз го заквасвам в буркани тип омния / иначе казано -за компот/. за да не забравям кое кога е сварено го разсипвам равномерно в бурканите - като се свари първото-сипвам по равно във всички буркани, следващото пак така  ит.н. докато свърши млякото. така успява и да изстива равномерно.

по-горе някой спомена ,че не се било варяло достатъчно - от 10 години заквасваме мляко в къщи - варя го в млековар и при първи признаци, че е сварено го махам от огъня - така че не ми се вярва да е от това. Shocked Shocked

мисля , че не е било достатъчно топло, тогава ми е ставало такова провлачващо се. hahaha Embarassed


# 18
А каква марка прясно мляко използвате за основа?  newsm78

# 19
  • Мнения: 3 251
по-горе някой спомена ,че не се било варяло достатъчно - от 10 години заквасваме мляко в къщи - варя го в млековар и при първи признаци, че е сварено го махам от огъня - така че не ми се вярва да е от това. Shocked Shocked
Ето това е разковничето-както сама си го написала, ако се вари в млековар е едно-става по-бавно загряването, но пък по-голяма част от млякото се третира с постоянна Т*, докато ако е в тенджера, горната част е с по-ниска Т* от тази , която е до дъното на съда и съответно трябва да се изчака да кипне ...А първите признаци на свареното мляко са образувалата се кора- каймакът, нали? При варяще се директно на котлона мляко: първо завира и след известно време се получава тази кора от каймак.

# 20
  • Мнения: 7 803
мъжът ми го прави с най смотаното мляко от магаzина и не слага прясно, а сухо мляко. прави го в ма6ина, слага ве4ерта продуктите и на сутринта имаме мляко. отнема около 12 4аса. млякото винаги става супер гъсто, с нож да го реже6 наистина  Hug

# 21
  • вече и в други градове
  • Мнения: 145
Цитат
Ето това е разковничето-както сама си го написала, ако се вари в млековар е едно-става по-бавно загряването, но пък по-голяма част от млякото се третира с постоянна Т*, докато ако е в тенджера, горната част е с по-ниска Т* от тази , която е до дъното на съда и съответно трябва да се изчака да кипне ...А първите признаци на свареното мляко са образувалата се кора- каймакът, нали? При варяще се директно на котлона мляко: първо завира и след известно време се получава тази кора от каймак.

 Thinking Thinking може и да си права, не съм се замисляла - от друга страна като го насипеш в бурканите температурата се уеднаквява, така че колко е варено няма значение, трябва само да почне да се надига в обикновена тенджера newsm78 newsm78


колкото за млякото, което ползвам , то е "домашно превъзходно ,много калорично и маслено", една приятелка ми го носи

 feeding feeding

# 22
  • Мнения: 27 524
И аз съм чувала за булгарикус бациликус в аптеките, но кой ме излъга, че било на хапчета за пиене Sadканех се да си взема от БГ като бях там.
 

Продава се и в аптеките в чужбина.  Peace

# 23
  • Мнения: 555

Не съм микробиолог, но все пак и аз да си кажа .......
Лактобацилус булгарикус и Сахаромицес сп. (извинете ме че пиша не с латиница, но вече спя...) са 2-та причинителя за превръщането на прясното мляко в кисело мляко.
 Ако искаш да ти е по-кисело гледай да е по- топло - 40-50 0 С - при тази температура се развива нашенската,бактерия, която е с  киселата жилка. Ако обаче искаш по-сладко - 40 0 С и по-ниска температура до към 30-35 0 С .
Другото, което знам е ,че в БГ много лесно си вирее Лактобацилус булгарикус, но в чужбинско се купуват пакетчета с нашенската бактерия за закваска и може със същото мляко да се кваси още 1-2 пъти последователно(като се използва за закваска от предното). В чужбина се използват основно (мисля си само) Сахаромицес сп. за закваска и затова се точи.

Аз използвам някъде около1/4 с.л за закваска, но преди незнаех и се страхувах че няма да стане - слагах по 1с.л.,че и повече.
Ставаше киселко като за таратор  Peace , сега обаче се съобразявам с "дети-то" и го правя сладичко .
Така че си купи от аптеката от прахчетата с нашенската Лактобацилус булгарикус, и от другото сложи малко заради Сахаромицес сп.  и останалото вече си го знаеш.

За сквасване отнема горедолу окло 3 часа. 
Мисля си, че така вече ще стане

Билянке, късмет и дано информацията да ти е от полза .

ПП не брой до много само 10 пък така или иначе като го сипваш в бурканите то се охлажда, и не си гори пръстите по- добре е тогава с термометър докато свикнеш и... на око.

# 24
  • Мнения: 534
Няколко пъти се опитвам да подквася мляко, след като изчетох всички теми във форума по въпроса.Проблема е, че няма нищо кисело в получения ми краен продукт.Освен това като загреба с лъжицата се точи като слузесто, а уж има вид на много гъсто ConfusedНа 500мл. мляко слагам на върха на чаена лъжичка кисело мляко.Слагам малкия пръст в тенджерата и опитвам дали е готово за квасене като броя до 29(няма да ви казва колко мехури имам по пръстите Rolling Eyes).Къде според вас греша?
Защо не пробваш с по една супена лъжица кисело мляко на кофичка да кажем?Една чаена лъжичка е много малко   newsm03
И не пробвай с Данон,защото е с желатин и няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт