Чай

  • 7 113
  • 105
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
...без Драго обаче  hahaha

Пиете ли чай? Кога? Какъв? Защо? По колко? Как? А? Grinning

# 1
  • софия
  • Мнения: 555
той пък кво ти пречи Simple Smile
пия чай - билков или плодов, рядко зелен
по цял ден
обичам го
колкото ми се пие
седнала
аха?

# 2
  • Варна
  • Мнения: 1 306
Не обичам чай, само като застудее, за да се сгрея. Липов с лимонче.

# 3
  • Мнения: 22 924
МРАЗЯ ЧАЙ,пия ако съм  болна и то след заплаха от мъжкото тяло. Joy Понякога с препечена филийка и сирене ми харесва.Но в друга комбинация-не.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2006, 11:54 от Деси-мама х2

# 4
  • Мнения: 569

 Пия чай предимно зимата. Обичам плодов, билков и понякога черен. Билковия задължително с мед и лимон/обичам да ми киселее/. Мога цял ден чай да пия само да има кой да ми го прави..... Laughing

# 5
  • София
  • Мнения: 6 999
Пия само чай. От кафето ми прилошава имам непоносимост към мляко/а много го обичах/  Sad ща не ща само чай пия.

Сутрин задължително по един топъл зелен чай с много захар...не - с мнооооооооооооооооого захар, лимон и мед не обичам вътре. Зеления чай пристрастява, та другите вече не ги обичам.

Обикновенно го пия с нещо за ядене, но при всички случаи не си ли изпия чая нито да ям мога, нито да работя.  

# 6
  • Мнения: 1 937
При извънредни обстоятелства - някъде в горите телилейски, ако се случи да съм с раница на гърба, а чаят задължително да е от някакви дивотии, които можеш да намериш само по баирите!

daffodil, радвам се да те видя!   bouquet

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 2 102
Не обичам чай Stop Аз съм по кафето  Embarassed

# 8
  • Мнения: 1 416
Няколко пъти годишно - с филийка и сиренце, без значение от сезона. Обичам най-много липовия... С ром или коняк също не отказвам, ама рядко се сещам да пийна такъв коктейл.

# 9
  • Мнения: 5 228
Обичам да пия чай! Ърл грей с лимон или череша с ванилия на Теекане... с малко мед.

# 10
  • Мнения: 7 474
Чай пия всякакъв !

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 23 680
Обичам чай. Зелен най-много, ама и черен не отказвам. С лимон и мъъъъничко захар - половин лъжичка.
Напоследък поради някои състояния пия само липов с малко шипки - скука, но се залъгвам с него.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 1 383
Пия чай - не редовно, но ... Обичам черен, цейлонски, без мляко, също и зелен, и билковия го уважавам, но не от всички билки.

# 13
  • Мнения: 3 447
В ярко слънчев зимен ден, до искрящо бяла писта, с повечко ромец Heart Eyes

# 14
  • Варна
  • Мнения: 1 306
Verdad, подобно  Grinning
Странно защо не съм по чая, убедена съм, че съм била англичанка в предишния си живот... newsm78

# 15
  • София
  • Мнения: 143
Мразя чай! Без кафе обаче не мога. Laughing

# 16
  • някъде ... тук ...
  • Мнения: 8 186
...пия, ако съм болна и то след заплаха от мъжкото тяло. Joy
И аз така, но не чак да го мразя Simple Smile
Ама наливам децата и мъжО като са настинали Sunglasses

# 17
  • Мнения: 811
Обичм чай,пия целогодишно,предпочитам зелен и черен,с лимон и много захар,от време на време и с мляко.

# 18
  • Мнения: 990
Няколко пъти годишно - с филийка и сиренце, без значение от сезона. Обичам най-много липовия... С ром или коняк също не отказвам, ама рядко се сещам да пийна такъв коктейл.
Peace

# 19
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
Аз съм 'да, редовно' в смисъл, че не зависи от състояния като болест, студ и прочие...
Но далеч не е всеки ден.

Все пак - любими чайове са ми Ърл Грей с бергамот, Лайка с мед (подправено със сметана), Шипка и ягода, Портокал с канела - това са видовете, от които гледам винаги да имам (екзистенц минимумът е Ърл Грей и Шипка с ягода). Други тоже купувам спорадично.

Като ми се отвори глътка за чай, поне 2-3 чаши отиват.

С мед, моля - в краен случай с кафява захар. Освен Шипка с ягода друг неподсладен не пия.

Предпочитаната ми марка е Пикуик, макар че съм уверена, че това е предубеждение - Twinings и Teekane имат нелоши също...

Свекърва ми прави страхотен чай - смесва липа с мента... страшна работа е, много вкусен чай.
Също понякога пия чай с мляко...но рядко.

Ето, всичко си казах  Grinning

# 20
  • Мнения: 4 406
откакто пия вечер чай от лайка, не чувам мъжлето като хърка ( и не го ръчкам в ребрата да се обърне настрани Laughing) и двамата се наспиваме добре  Joy

# 21
  • София
  • Мнения: 11 116
Не обичам чай Stop Аз съм по кафето  Embarassed

Аз също.

# 22
  • София
  • Мнения: 2 623
Обичам чай ама по някога ме мързи да си го направя  Embarassed
Иначе пия "Регулавит" - чай уж за отслабване  Joy. Може и да не отслабна, но е много вкусен, ама много, затова започнах да си пия само него  Hug Пия го с мед и лимон  Hug

Ехххххх сега се сетих едно време какъв чай ми носеше дядо от планината Беласица край Петрич - извънземен, поне с 10 билки. Няма такъв чай и колкото повече пиеш толкова по-ти се пие. А какъв аромат имаше ................. не е за разправяне  Crazy

# 23
  • Мнения: 4 473
Не обичам. И моят мъж вижда зор да ме накара да пия, когато не мога си кажа названието от кашлица зимата. Blush
Студен чай обаче пия. Нести праскова е страхотен. Смятам даже да си взема и на гранулки.

# 24
  • София
  • Мнения: 5 828
мразя го, пия само ако съм болна на умиране  ooooh!

# 25
  • Мнения: 942
Гласувах с редовно,макар че не пия чай всеки ден,ама откакто открих Ърл Грей и Пикуик съм почитател на чая.Преди ако трябваше бяхготова да умра но не и да пия чай,а сега мого литри да погълна hahaha

# 26
  • Мнения: 5 577
Много обичам - зиме, лете.
И на детето правя, всеки ден. Поне по един задължително, днес правих шипка.
И на ясла го пратих с чай, беше си го изпил.  Grinning

# 27
  • Мнения: 1 629
с ром Grinning Ако ще е постен, гледам да е нещо хубаво - ябълка с канела, примерно. И Туинингс и Пикуик харесвам. Но, с ром е най-добре. А пък, ром без чай, още по.

# 28
  • Мнения: 253
 Аз отговорих с "да редовно", но това не означава по 3 - 4 пъти на ден. Един път на ден и то не всеки  Simple Smile Пия предимнo "Camomile, Honey & Vanilla" на TWININGS - много ми харесва, има страхотен аромат и като му сложа мед става трепач. Препоръчвам го на тези от вас, които обичат да пият чай   Peace

# 29
  • Варна
  • Мнения: 1 306
Бу, какво е туй бергамот ( или бергемот ли беше..)?

# 30
  • Мнения: 1 546
Мда...ама виж моя мъж няма стигане. Той пие литри зелен чай на ден. #Crazy

# 31
  • Мнения: 2 407
Да.Обичам всякакъв, черен, билков.Пия го и с мляко и сметана.

# 32
  • Мнения: 1 492
мразя го, пия само ако съм болна на умиране  ooooh!
И аз така. Пробвам се да пия студен чай понякога, ама пак не ми идва от вътре.

# 33
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
Бу, какво е туй бергамот ( или бергемот ли беше..)?
Бергамотово масло, подсилва и придава специфичния аромат на чая Ърл Грей, извлечено от бергамотов портокал http://en.wikipedia.org/wiki/Bergamot_orange Simple Smile


Чай Ърл Грей с бергамот: http://en.wikipedia.org/wiki/Earl_Grey_tea
Много хубаво нещо - мен ме открехна една рускиня навремето в Москва, благодаря ти, Оля!
Пробвай и ще видиш - разликата между Ърл Грей и Ърл Грей с бергамот не е малка Simple Smile

# 34
  • Мнения: 1 930
Пия.
Не всеки ден, но доста често. Понякога по 5-6 чаши за деня, зависи от настроението ми. Но аз съм фен на билковия чай. Даже имам сушени билки и си правя запарен домашен чай......без захар, с боров мед.......за какво говорим просто....жестоко е.

# 35
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
...и подтикната от Дафодилиното любопитство да ровя за факти и тривиа за Ърл Грей и бергамота в частност, ето тривиа за чая вид Ърл Грей:

Key health benefits of Earl Grey

# Bergamot has been documented as a useful and healing fruit in 12th century Europe
# The Italians used bergamot for treating fever and intestinal worms
# Bergamot's main properties are as a disinfectant and an antidepressant
# The esters and alcohols present in bergamot reduce anxiety by calming the nervous system
# The active components in bergamot are antiseptic, germicidal as well as relaxing
# The catechin and fluoride content of black tea prevent tooth decay, while the antiseptic properties of bergamot can alleviate halitosis and oral infections
# Contains beneficial amounts of caffeine that helps you to think clearly
# The bergamot content fights flu, fevers and colds


Downsides of Earl Grey tea

Tea has half the amount of caffeine than coffee and far less than coke, nevertheless, too much of a good thing CAN cause insomnia and nervousness. Note that out of the three main types of tea, green tea contains the least caffeine.

Extensive research shows that up to 300 milligrams of caffeine (about eight cups of tea) is not a health risk.

Anaemics should avoid excessive tea drinking during meals because the antioxidant properties of tea can reduce an individual's ability to absorb iron.

Too much tea can discolour your teeth.

Значи, до 8 чаши на ден могат да се пият спокойно и ще се радваме на здрави зъби, сърце, ник'ви глисти, без депресии, без настинки и ще тече кристално ясна мисъл  Mr. Green
Отивам да си направя още една чаша, щом е тъй.  Laughing


*** Дисклеймър***
Поради природно невежество аз всъщност не знам има ли чай Ърл Грей без бергамот (от прочетеното разбирам, че бергамотът е едва ли не неделим от Ърл Грей вкуса), но на Ърл Грей на Пикуик си пише "С бергамот" и вкусът е по-различен... Може би има повече бергамот от другите, знам ли... Дано някой ме просвети, да не умра проста - или поне не проста в областта на Ърл Грей  Mr. Green

# 36
  • Мнения: 442
обичам чай! обезателно с мед! предимно зелен, ърл грей. харесвам и билкови отвари, но само от по една билка - от липа, от лайка, от мента. плодовите отвари ги пия само домашно приготвени - от сушени плодове. готовите плодови чайове не ми харесват - много са ми парфюмирани.
мечтая си за една истинска чайна, в която да пия чай с кеф. преди имаше в дома на българо-съветската дружба, ама то само името му беше `чайна`, а всъщност си беше кафене.
трябва да си намеря от този ърл грей с бергамот.

# 37
  • София
  • Мнения: 1 621
Да, редовно пия чай. Зелен и черен. Билков само ако съм болна. Peace

# 38
  • Мнения: 1 520
Май само като съм болна. Не е сред любимите ми напитки, защото със захар не го обичам, а пък без ми е безвкусен.

# 39
  • Мнения: 6 155
Не обичам и не пия. Евентуално ако има алкохолец някакъв вътре и съм в планински условия...мога да се прежаля да пийна Mr. Green

# 40
  • София
  • Мнения: 3 679
МРАЗЯ ЧАЙ,пия ако съм на болна и то след заплаха от мъжкото тяло. Joy
И аз така - много гадна работа е това чая  Simple Smile

# 41
  • Мнения: 4 734
Аз пък обичам...от мащерка и черен...Умирам си направо, а ако има и печени филийки с масло Crazy

# 42
  • Мнения: 1 937
Бу, какво е туй бергамот ( или бергемот ли беше..)?

 Grinning Сетих се за Бегемот от "Майсторът и Маргарита"..., дочете ми се, пийвайки чай!

Последна редакция: пн, 18 сеп 2006, 15:40 от Verdad

# 43
  • Мнения: 3 042
Пия чай през зимата и то ако съм настинала. През останалото време се случва много рядко да пия чай.  Пия предимно билкови чайове /лайка, мента/.

# 44
  • Варна
  • Мнения: 1 306
Така като чета, бергамотът май лекува невротици, ще си купя задължително  Grinning

Verdad, аз пък си затананиках оная руската песничка: аааа, крокодилъй, бегемотъй ( знам, че не се пише така, фонетизирам  Wink )

# 45
  • Стара Загора
  • Мнения: 514
Наливам се със чаи - зелен, студен и неподсладен!!! Наи-добрата безалкохолна напитка Hug

# 46
  • Мнения: 1 313
Аз пия много чай - обикновено даже си правя цяла кана, защото една чаша ми е малко Mr. Green Много обичам Twinings  и Ahmad, но вторите много трудно ги намирам в България. По рядко пия мента, шипка, липа или някой друг билков чай, но и тях ги обичам.
В момента до мен има чаша с горещ зелен чай с мента Simple Smile

# 47
  • Мнения: 599
Освен на кафето, както е видно, аз съм страстен почитател и на чая!
Имам всякакъв - билкови най-различни, брани в планината; черен, донесен от английско; зелен - от китайско, ама никой не ходил там, ами е на Туинингс; мате - чист и ароматизиран; лактогонен  Mr. Green
За Ърл Грей - мисля, че запазената му марка е бергамот, май няма без... И него го обичам, с мляко.
И всякакви готови филтър-пакетчта, навремето имаше ябълка, мед и канела - ммммм! И от пресен джинджифил си правя. И липов обичам с препечени филийки. Шипки, мащерка, жълт кантарион, маточина, листа от коприва, донесени от една скъпа на цялото семейство приятелка-резбарка, изваден направо от големите стари стъкленици в къщурката й с приглушена светлина, в подножието на планината... По това време там пълзи мъгла и въздухът е влажен и плътен, печките вече се палят и има винаги чайник на крайчеца. Отплеснах се.
Бу, размечта ме! Отивам да пия.

# 48
  • Мнения: 1 313
навремето имаше ябълка, мед и канела - ммммм!

 И сега има! Twinings имат такъв чай - аз много обичам Simple Smile

# 49
  • Мнения: 2 567
Само ако е подправен, но не с ром, а със сметана  Simple Smile

# 50
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Пия най-вече чай. Средно две чаши на ден (освен ако не е страшна жега).
Освен изброените вече, обичам и шоколадов чай.
Пия и чай от билки. От една година пия много "Мурсалски чай". Благодарение на него съм здрава, бодра, не ме въртят капачките на коленете, ишиасът не се обажда, копая в градината и нося кофи, с приятелките ми само за това си говорим и си викаме: "С него ли си?".
Оп, това беше за Космодиска.  Blush

# 51
  • Мнения: 2 220
Обичам чай и пия редовно. Билков (плодов рядко ми харесва, черен - никога) или зелен. Неподсладени. Изключение има само, ако го пия с препечени филийки - тогава му слагам минимум 5 лъжички захар  Rolling Eyes.

# 52
  • Мнения: 1 959
Не обичам чай пия го само когато сам болна или нагости защото тук се ие много чай с мляко и където и да отидеш само това ти предлагат

# 53
  • Мнения: 5 103
Никога не пия чай Stop

# 54
  • Мнения: 2 550
Не обичам чай  Sick
Е, признавам, върви добре с препечена филийка, масълце и сиренце  Simple Smile

# 55
  • Мнения: 165
Dori kogato sam bolna NE piq 4ai!

# 56
  • Мнения: 11 315
Всякакъв. Лятно време много добре ми се отразяваше една кана зелен чай със зелен лимон или джинджифилов с лимон. Доста добре понасях и разни арабски комбинации с канела, портокал и др. миризми.
На черен не отказва (особено ако е наблегнато на коняка вътре) с лимон (без коняка обаче).
Умрем на закуска липов чай с припечена филийка и сиренце. А като ме тръшнат бубите по гърба наблягам на билкови комбинации с лимон и мед.

# 57
  • Мнения: 412
Обичам да си пийвам  Grinning...обесете аа пардон предложете ми  Wink
Почти всеки ден приготвям малка тенджера с треволяк - див риган, мащерка, цветчета невен, бял равнец, шипкови люспи, листа от малина или горска ягода...каквото и както  Heart Eyes
С лъжичка боров мед и приятелката ми, която пък е руски възпитаник, та...понякога пием силен черен. Сама си правя зелен жасминов или мате, в такива настроения имам чаши чай на стратегически места у дома, движа се между тях и отпивам  Heart Eyes
А току що съм споделила с другарче чаша зелен някакъв пакетиран с коняче...Наздраве, Мю   bouquet

# 58
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Обичам само билков бг чай.
Другите са ми силни и тръпчива на вкус.

# 59
  • Мнения: 14 654
чайчето не е моето любимо питие, но през зимата пия чай с мед и лимон. като съм болна също пия чай. като вкус най-много ми допадат лайка, мента, жълт кантарион, липа; мразя чай от шипки и черен чай, както и всички чаеве с плодов аромат

# 60
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Обожавам чай Mr. Green Най-обикновен билков чай, ама не от тоя в пакетчетата, а на сухо букетче Simple Smile Обикновено тати ми събира и суши билки, купувам си и на дрога от аптеката (мента примерно). Любими са ми от липов цвят и шипки, лайка, мента, маточина и кантарион по-рядко. Тези пакетираните ми приличат на торбичка с клечки и прахоляк Sick А плодовите ми идват силни пък. Абе най си е хубав обикновения български билков чай, постоянно си имам една 1,5 литрова кана с чай и си лоча Simple Smile Е, лятото по-рядко.

# 61
  • Мнения: 1 080
Много обичам да пия чай. Правя го поне веднъж на ден, най-често на закуска. Пия от българските билкови чайове- турист, букет, ароматичен, алпинист. Не понасям единствено чай от лайка. Не по-малко любим ми е зеления чай. По-рядко пия черен, а най-рядко ройбос. Чаят като цяло е на почит в нашето семейство от няколко поколения. Малкия също налита много на чай.

# 62
  • Мнения: 3 611
Пийвам, ама доста рядко. Предимно като съм на диета  Grinning

# 63
  • Мнения: 135
аз пия само когато съм болна

# 64
  • Мнения: 258
Абсолютно всякакъв вид чай, насипен или пакетиран, чист или с добавки (портокалови корички, екзотични цветчета и дори парченца пуканки), обикновено с мед (понякога със захар поради липса на мед), с или без лимон, с или без ром (уиски, коняк или друго подходящо питие  Blush), консумиран със сладкиши или сандвичи, насаме или в компания, денем и вечер.

Май това е всичко - сбито, но изчерпателно. Simple Smile

# 65
  • Мнения: 5 877
Обичам
Ърл Грей
Жасмин
Изстуден зелен чай (жестоко върви с наргиле)
турски ябълков
и всякакъв друг, благодаря.

билкови отвари - лайка, липа, мащерка, хеле ако са прясно набрани.

обаче не остава време от кафето, което го пия по семейна традиция, всички жени в семейството по default пият кафе, а майка ми пие чай само когато е болна, и то трябва да е мнооооого болна, за да пие чай.

# 66
  • Мнения: 5 140
Да пия, ментичка и ройбос.

# 67
  • Мнения: 2 000
Пия зимата, лятото нещо не ми върви. Обичам билков и плодов.

# 68
  • Мнения: 3 932
Не, никакъв, никога, никъде...без никаква обяснителна причина...

# 69
  • Мнения: 1 462
Earl Gray.  С много мед.

# 70
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Пия по всяко време. И почти всякакъв. Неподсладен. През зимата обаче за стопляне с коняк и мед, и лимон. Или когато съм болна.  kaffeetrmker_2

# 71
  • Мнения: 480
По принуда го заобичах пустия му Ърл Грей!  Mr. Green При наличието на шеф шотландец, който пие цистерни с такъв чай и изпада в истерия, ако (не дай, Боже!) е свършил, няма как да останеш безучастен. Само дето той го обичаше (предплогам, че още го обича така де) с много захар и мляко, пък аз го предпочитам само с лимон.

# 72
  • Мнения: 1 134
Чай използвам само като подправка на ястия... Стават невероятни. Този, който не мога да употребя кулинарно го пробутвам на горката си дъщеря през зимата. Mr. Green

# 73
  • Варна
  • Мнения: 10 790
...без Драго обаче  hahaha

Пиете ли чай? Кога? Какъв? Защо? По колко? Как? А? Grinning

Бе и с Драго бих пила - да науча някоя клюка...  Joy

Сега сериозно: пия чай РЕДОВНО, откакто се помня. Преди да дойда в БГ съм пила само и изключително черен чай, всяка сутрин на закуска... Тук се запознах с билковия чай. Не че и преди не съм пила чай от лайков или липов цвят, но такова разнообразие от билкови....мда....

Но си оставам фен на черния чай. На хубавия черен насипен чай. Пращат ми го от Украйна, тук все още не намерих откъде да се снабдявам.

Сега пия чай обикновено сутрин, когато почивам, през делничните дни съм рано на работа, пропускам закуската (за съжаление), пия кафе в офиса.

Пия по 1 голяма чаша, със захар. Първо си сипвам насипния чай в чашата, отгоре заливам с вряла вода и това е - не отцеждам, не прецеждам, така си го пия, естествено, тревата като остане на дъното, нея не я пия.

Бащата ми имаше един колега, руснак, той си сипваше в една чаша до половината черен силен чай, отгоре заливаше с малко водичка и се получаваше ебахти и наркотика.  Sick

# 74
  • София
  • Мнения: 6 743
Обичам чай.ВИнаги имам в къщи по няколко вида.Обичам билкви и плодови.Мога да пия чай през цялата година  Hug
Мразя чай на гранули  Sick

# 75
  • Мнения: 46 520
Пия само, когато съм на диета  Laughing

# 76
  • Мнения: 4 358
Ако се налага, пия някакъв билков.
Не понасям плодов, зелен, черен и чай на гранули  Sick

# 77
  • Русе
  • Мнения: 764
Обичам да пия чай и обикновенно денят ми започва с чаша зелен чай. Но за съжаление в нас само аз съм му почитател. Мъжът ми е върл кафеджия, ако не си получи дозата от една кафеварка сутринта денят му не е пълноценен Thinking,  децата го пият само когато са болни или успея да ги излъжа да опитат нов вид. А аз когато имам възможност го пия дълго,  с лимон и без подсладители. Понякога слагам и мед, но никога захар. Обичам да пия и студен чай, но така и не се научих да пия чай с мляко.

# 78
  • Мнения: 17 407
Обичам е силно казано- харесва ми, но пия много рядко. Преди години пиех зелен чай с лимон на Пикуик и даже бях отказала кафето за месец- два Mr. Green След като се роди детето бях на вълна жасмин или бергамот, но пак за кратко. Напоследък купувам Меден храст, че уж да отказваме сладкото, но аз просто нямам навик да пия чай....Пия липов или билков някакъв по принуда- ако съм болна. Абе... фен съм на кафето Wink

# 79
  • София
  • Мнения: 2 381
Пия черен и плодов - Ърл Грей, Пикуик и този с Т... - забравих как се казваше. През лятото обаче не се мъча. Всъщност в студентските си години пропих чай, но трябва да съм много болна, за да прекарам през гърлото си чай от лайка, а това още за щастие в зрелите ми години не се е случвало.

# 80
  • UK
  • Мнения: 1 334
Току що пих един  Grinning Пия го с мляко, не много силен. Харесвам Лейди Грей. От билковите пия чай от лайка, с мед и лимон, когато съм настинала.

# 81
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Пия билков чай. Пия го предимно в студеното време и при настинки. Ооообаче съм с претенции - билките си ги берем сами от ливадите под Пашалийца Heart Eyes - риган, мащерка, кантарион, листа от ягода и малина...Страхотен чай, истински.

# 82
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Рядко си правя. Иначе съм си накупила всякакви- черен, зелен, с на-различни билки... като им изтече срока на годност ги хвърлям.

# 83
  • Мнения: 4 371
Пия билков или плодов с мед и лимон. Мразя черен чай, зелен също Stop
Лятото пия студен чай, мммм Blush

# 84
  • Мнения: 2 212
Пия билков чай. Пия го предимно в студеното време и при настинки.

Обичам и същите почти като Ванчето -  риган, мащерка, кантарион, липа, плодов, оооообачееее явно съм без претенции и без възможности да си го бера отнякъде и затова си пия обикновен, най-много липовия да ми е от натурална липа....

# 85
  • Мнения: X
Е,не мога да преодолея асоциацията,че чай се пие покрай болест...явно като дете са прекалявали с обясненията колко е полезен и как всичко ще ми мине от него/пък и доста боледувах.../Отделен въпрос е,че съм кофеинозависима и трудно замествам кафето с чай...Но виж,варианта с ром,коняк или греяна ракия/с липов чай/определено ми допадат...
А ако все пак се прежаля да пия чай-го правя с мед,лимон и сметана...
И тъй като редовно купувам/предлагам на гостите,макар че и те като мен все любители на кафето/обикновенно имам сериозни запаси-опитвам се да подържам и разнообразие,та после се чудя какво да ги правя........та риган-а,мащерката,салвия и още няколко други предимно ползвани за билкови отвари растения ,употребявам като готвя...черния го ползвам като препарат за унищожаване на разни буболечки по цветята/действа им страхотно ефикасно/,също така и за боядисване става/за цвят екрю/...

Последна редакция: ср, 20 сеп 2006, 11:00 от Анонимен

# 86
  • Мнения: 565
Пия често. Любими: традиционен английски черен с мляко, зелен и билков - от коприва или мента. Simple Smile

# 87
  • Мнения: 3 405
Отбелязах нивгаш, но съм пила понякога. Иначе това питие ми е омразно, особено в класическия му вариант - черен Sick
Мноооого рядко пия запарка от мента, но няма да я наричам чай.
Предпочитам кафе, млако с какао и т.н.

# 88
  • София
  • Мнения: 11 711
Не обичам много-много чай!Пия го като съм болна или като е студено.Виж кафето е друго нещо!

# 89
  • Мнения: 42
Много рядко пия чай, а като се замисля много обичам чай.Но сутрин като стана се хващам за кафето, какво да се прави навик.

# 90
  • София, център
  • Мнения: 3 455
Обожавам чай, под всякаквите му разновидности и форми. Топъл, студен, хладък, пакетиран, насипен, билков, черен, плодов, подсладен, неподслазен...
Даже в момента съм на трета чаша Roоibos на Teekane!

# 91
  • Мнения: 6 993
В студеното време пия много, по литър на вечер Laughing Черен, с много лимон, колкото е по-кисел, толкова повече ме кефи Mr. Green Понякога и с мед, ако съм тръгнала да се разболявам.

# 92
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Пия и даже съм любителка на чаените церемонии  Coffee .... е няма как да ги практикувам  Wink... Обожавам зелен чай и жасмин.. 
Сега обаче се въздържам ...

А баща ми някога пиеше ментов или липов чай с много мед и с краве сирене натрошно вътре....някой пробвал ли е ... аз сега като си направя и ми много мил спомен  Heart Eyes 

Последна редакция: ср, 20 сеп 2006, 12:27 от ivalex

# 93
  • Мнения: 282
Обичам плодов с мед и лимонче. Mr. Green

# 94
  • Мнения: 5 622
Кафе не пия аз. За сметка на това, обаче пия чай. Плодов- не го долюбвам особено. Билков пия, ако няма друг. Обожавам черен чай с лимон, задължително  Wink

# 95
  • Мнения: 356
Чай пия когато съм болна или когато ми е студено.
Но виж кафенцето по  си го обичам, особено ако е с мляко Peace

# 96
  • Резерват "Северозапад"
  • Мнения: 2 366
Само ако е студ Wink.

# 97
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 353
Отговорих със "само ако съм болна", но даже и тогава не го "уважавам" много.

# 98
  • Мнения: 2 784
Да.
Лятото студен, зимата топъл. Но задължително с лимонче.
Когато съм болна- с малко мед. Иначе не подслаждам, обичам да усещам аромата на билките.
Не харесвам плодов и черен чай. А също разните му там Мате и Ройбос. Sick
Алергична съм към мащерка.
Никога не съм пила зелен чай. Веднъж съм пила грузински, едно гадже ми го направи за изтрезняване, направо ми подейства като тройна доза кофеин. Crazy
Обичам лайка, каркаде, мента. И един на фирма Биле/или Билка  newsm78/ против простуда и грип. Ммм, страхотен е. Heart Eyes

# 99
  • Мнения: 2 381
Да, пия.Обикновено билков с мед и малко прясно мляко Wink

# 100
  • Мнения: 148
...
Поради природно невежество аз всъщност не знам има ли чай Ърл Грей без бергамот (от прочетеното разбирам, че бергамотът е едва ли не неделим от Ърл Грей вкуса), но на Ърл Грей на Пикуик си пише "С бергамот" и вкусът е по-различен... Може би има повече бергамот от другите, знам ли... Дано някой ме просвети, да не умра проста - или поне не проста в областта на Ърл Грей  Mr. Green

Ето и от мен някои неща за чая, които открих в нета:

Всички видове чай се получават от Camellia sinensis, вечнозелено храстовидно растение, достигащо до цело 60 фута в диво състояние (по груба сметка това са около 20 метра). Култивираният чай, обаче, се поддържа на височина около три фута. Съществуват на 3000 вида чай, всеки от които специфичен, ако не уникален. Наименоването и отглеждането им следва принципи, доста подобни тези на виното – както бордото е кръстено на региона Бордо във Франция, чаят асам носи името на регоина Асам в Индия, а кеемун – на китайския Кеемун. Също подобно на виното, чаят произлиза от един храст, а мястото на отглеждането му, спецификата на почвата и това как бива обработен определя аромата и вкусовите му характеристики.
Чаят се обира след всеки цъфтеж, като се вземат горните листа и пъпката на всеки филиз. Брането е задължително ръчно, а чрез различна обработка те са подходящи за получаването на който и да е от четирите типа чай – черен, зелен, “oolong”, или бял.
Черният чай е увяхнал, напълно ферментирал и след това изсушен. От него се получава наситена, кехлибарена напитка. Някои от най-популярните черни чаени разновидности са Английска закуска (English Breakfast) и Darjeeling.
Зеленият чай не ферментира. Той просто увяхва и след това се доизсушава. Неговият аромат и вкус са значително по-деликатни, а напитката е с бледозелено-златист цвят.
Видът Oolong, широко популярен в Китай, е само частично ферментирал, иначе подготовката му е близка до тази на черния. Както на вкус, така и на аромат, той е кръстоска между черен и зелен чай.
Белият чай се обработва най-леко. Този изключително рядък вид, характерен може би само за самия Китай, не ферментира, не се завива, а просто се оставя да увехне и се суши на пара.
По-известни видове търговски чай.
Английска закуска (English Breakfast). Прототипът на този може би най-популярен чай е изобретен преди повече от век от шотландския майстор Дрисдейл, в Единбург. И до ден днешен той се пакетира и продава просто като “чай за закуска”. Популярността му се дължи на манията на кралица Виктория към шотландското, където се намира дори и лятната и резиденция. Тъй или иначе, търговците в Лондон променили леко името му и го представили като “Английски чай за закуска”. Смес от избрани сортове черен чай, той съдържа и известно количество чай кеемун. Мнозина експерти смятат, че този сорт, примесен с мляко, придава неповторим вкус на “домашен уют”. Трябва да бъде предлаган с мляко или лимон, но никога не се сервират и двете. Особено в случая, когато гостът е пожелал мляко, тъй като лимонената киселина би пресякла млякото. Може да се използва и за приготовление на студен чай.
Ирландска закуска (Irish Breakfast). Ирландците винаги са били страхотни консуматори на чай, като при това го пият изключително силен. Според разпространена сред ирландците шега, “правилно приготвената чаша чай” е достатъчно силна, “да за да запрепуска мишка в галоп” (май и хуморът им е като чая..). И естествено, като ирландци, те смятат, че единствено тейните чайове са подходящи за пиене. Тоест, най-доброто остава в Китай за китайците, следващото веднага след него пристига директно в Ирландия, а третокачествените чайове са за английската маса. Ирландката закуска, със своя тръпчив вкус, като че е подходяща за пиене рано сутрин (с изключение на местните, разбира се, които я пият по цял ден). Обикновено е подбрана на основата на асам. Вкусът и е доста наситен, и се сервира с доста захар (захар, повтарям два пъти, за да го запомните - кубчетата са английски маниер) и мляко (мляко, никога сметана!). Сметаната е твърде тежка за чай и убива вкуса му. Млякото се сервира на стайна температура, никога студено, тъй като би охладило напитката твърде рязко.
Караван (Caravan). Този великолепен чай е създаден в имперска Русия. Поради нередовните доставки по скъпия и опасен маршрут, руските майстори също смесвали различните пристигащи сортове чай, наместо да ги продават отделно. Често се случвало да се комбинират дори черен китайски и черен индийски чай. Както ирландците, руснаците също го пият по всяко време на деня, макар и днес да се предпочита най-вече сутрин, или в елегантно следобедно меню. Сервира се с мляко и захар. Руснаците са пристрастени към доста, ако не и твърде сладкия чай, често прибавяйки мед и конфитюр към напитката, макар и това да променя оригиналния и вкус. Също могат да се предложат и лимонени резенчета.
Ърл Грей (Earl Grey). Ърл Грей (1764-1845) е реална историческа личност, при това премиер министър по времето на Уилям IV. Но е по-известен с чая, носещ неговото име. Легендата гласи, че сместа му е предоставена от китайски мандарин, търсещ влияние на запад. Силно ароматен чай, с лек нюанс на сладост, той е вторият най-популярен чай в света. Сервира се чист. Оригинално представлява смес от черни чайове и масло от ароматичната билка бергамот.

Аз много обичам да пия зелен чай и Ърл Грей чисти без захар или мед.
Билкови чайове също много обичам, набрани от родопските поляни и подсладени с мед.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2006, 16:46 от Bluebird

# 101
  • София
  • Мнения: 1 654
Да, но студен Wink

# 102
  • Мнения: 702
Като малка боледувах много често и постоянно ми даваха да пия чай и да си правя гаргара когато ме болеше гърло, затова не го обичам, особено чай от лайка Sick

# 103
  • Мнения: 2 959
Гласувах с първата опция. Започвам деня си със зелен чай, подправен с джинджър, а следобяд съм на оолонг, бял или лайка. Зеленият, оолонга и бялият, ги вземам оригинални от китайските и японски магазини тук, а лайката си я запарвам сама.  Peace

Бу, благодаря за хубавата информация относно бергамонта, както и на Теб- Синя Птичко, за различните видове чай/ но няма нищо за червеният- рообоа чай, него май само Синеочка го пийва, на мен ми е доста сладък, затова не го харесвам/.  Hug

Дитта, имаш страшно съвестен за здравето си съпруг, дано успее да привлече в "зелената" кауза и красивата Си съпруга! Hug

# 104
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
Ърл Грей (Earl Grey). Ърл Грей (1764-1845) е реална историческа личност, при това премиер министър по времето на Уилям IV. Но е по-известен с чая, носещ неговото име. Легендата гласи, че сместа му е предоставена от китайски мандарин, търсещ влияние на запад. Силно ароматен чай, с лек нюанс на сладост, той е вторият най-популярен чай в света. Сервира се чист. Оригинално представлява смес от черни чайове и масло от ароматичната билка бергамот.


Жива и здрава да си за информацията Grinning
Значи, доколкото чета - има Ърл Грей с и без бергамот - щом се добавя бергамота, може би да има чай и без него.

# 105
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
Бергамот (Citrus aurantium bergamia – Rutaceae)

Бергамотово масло се нарича маслото, добивано от кората на плодовете на горчивото портокалово дърво, което се смята за донесено от Христофор Колумб от Канарските острови в Новия свят. Сега то се отглежда специално заради маслото си във и около Калабрия в Южна Италия и Сицилия; по-малки области с насаждения има в Африка, по-специално в Брега на слоновата кост. Дърветата са много по-дребни от останалите членове на семейство Цитрусови, достигат едва 4,5 метра (15 фута) и се смятат за хибрид на портокала. Малките жълтеникави плодове са крушовидни и се берат от декември до февруари. Някога били известни и с името бергамотови круши, което подсказва вероятния произход на названието – от турското бег-армуди, „бейска круша”. Бергамотовият портокал не бива да се бърка с червения бергамот (пчелен балсам, Осуегов чай, Monarda didyma), който е тревисто многогодишно растение. Името на билката обаче вероятно е заимствано от портокала, тъй като уханието на билковите цветове много прилича на това на портокала и на неговото масло.
Във Франция бергамотовото масло се използва от шестнайсети век и се споменава в множество стари ръкописи и книги за билките.


Етеричното масло


Описание: Маслото се извлича както това на портокала, чрез пресоване или отделяне на кората, без да се докосва бялата вътрешност или сърцевина. Маслото изтича от разкъсаните клетки в гъба, която се изстисква над контейнер. В своята книга Тропическо растениевъдство и градинарство (1935), Х. Ф. Макмилан казва, че „ са необходими около 1000 кори за получаването на 30 унции масло, което обикновено се оценява на 35-50 цента на фунт в зависимост от чистотата си”.
Маслото има красив смарагдовозелен цвят с деликатен подправъчен лимонов аромат.
Основни съставки: Качественото масло съдържа до 50 процента линалил ацетат; другите съставки са: бергамотин, бергаптен, d-лимонен и линалоол.
Опасности: Поради съдържанието на бергаптен и бергамотин етеричното масло трябва да се използва много внимателно, когато се нанася външно. Тези два фурокумарина увеличават свойството на кожата да произвежда меланин, затова бергамотът често влиза в състава на препаратите за добиване на слънчев тен, но фурокумарините често са отговорни за свръхпигментацията на кожата, когато се излага на слънце (понякога само на светлина при известни обстоятелства), и могат да предизвикат злокачествени изменения. Ето защо бергамотът е много опасно масло за включване в препарати за слънчев тен, особено при сегашния бум на кожни меланоми и рак. Аз винаги съм била предпазлива с него, но най-вече при много светла кожа и при хора с големи бенки.

ПРИЛОЖЕНИЕ

При заболявания
Бергамотът се използва в ароматерапията главно заради своите антисептични свойства и изследванията на много терапевти доказват, че по ефективност той не отстъпва на лавандулата. Аз лично не го препоръчвам в козметиката (поради посочените по-горе причини), но антисептичните му свойства и прекрасният му мирис могат да се използват за ароматизиране на дома. Добавете няколко капки от етеричното масло в купа с гореща вода или капнете малко масло върху парче марля близо до радиатора в топла стая. Подменяйте на всеки няколко часа.


В кулинарията
Плодът не става за ядене, но кората се изсушава и се използва в хранително-вкусовата индустрия (виж нероли); освен това се захаросва и се използва в сладкарството. Етеричното масло е прочуто с това, че придава неповторимия аромат на чая „Ърл Грей”.


Други приложения

Бергамотовото масло намира широко приложение в козметичната индустрия за ароматизиране на сапуни, парфюми и лосиони за след бръснене. Все пак дори в подобна минимална концентрация то може да предизвика свръхпигментация на кожата.



Божке-ей, полудях с този бергамот.

Ето какво интересно намерих специално за Ърл Грей (на англ.):
http://memory-alpha.org/en/wiki/Talk:Bergamot_tea

Общи условия

Активация на акаунт