Появиха се тиквите!

  • 32 784
  • 171
  •   1
Отговори
# 120
  • USA
  • Мнения: 559
Tandoori, благодаря ти за отговора! А ти какъв вид тиква използва?

# 121
  • Мнения: 7 091
Tandoori, благодаря ти за отговора! А ти какъв вид тиква използва?

Butter sqash


Ако има нещо друго питай, аз правих 8 дози от тези последния месец  Laughing
Защо не дойдеш в американската ни темичка, май не съм те виждала там? newsm78

# 122
  • Мнения: 1 116
Става и с двете, от тиква наистина е по-вкусно, защото готовото пюре е много безвкусно. На кутията трябва да пише че е пюре или canned pumpkin, а не това специалното за тиквен пай. На мен пък обратно, това от тиквата ми става по-сухо.
Аз използвам ето тези тикви, най-вкусни са според мен.
 
тази която Тандури е показала също е хубава.

АЗ днес най-после намерих време да ги направя, ползвах от кутия, и за да я оползотворя цялата направих и един сладкиш с тиква.






Тиквен сладкиш със стафиди

Последна редакция: нд, 28 сеп 2008, 06:50 от Tannita

# 123
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
 Tannita, много си далече!
Иначе бих дошла да ти пробвам тиквените ястия, само като гледам снимките.........

# 124
  • Мнения: 3 537
Аз съм приготвила една тиква, но ще си я  направя по по стандартен начин.Разрязвам тиквата на две и директно както си е половината тиква с кората слагам в една тавичка,като постилам под тиквата фолио, поръсвам отгоре със захар и пека.Така ми е най-вкусно Grinning

# 125
  • Мнения: 444
Аз съм приготвила една тиква, но ще си я  направя по по стандартен начин.Разрязвам тиквата на две и директно както си е половината тиква с кората слагам в една тавичка,като постилам под тиквата фолио, поръсвам отгоре със захар и пека.Така ми е най-вкусно Grinning
Мимис и аз я правех до сега по този начин , но откакто опитах тиквата печена в захарен сироп ( вода и захар ) (някъде по нагоре я прочетох ) с кората нагоре - си облизваме пръстите и вече само така я приготвям !

# 126
  • Мнения: 1 925
В едно столче край работата хапваме тиква на локумчета с орехи и сушени сливи.
Парченцата тиква не са кашкави, а с много вкусна коричка.
Кажете как да си направя такива?

# 127
  • Мнения: 416
          Аз също много обичам тиква във всякакви варианти. Най-често правя тиквеник и тиква с крем карамел. Сега обаче ще опитам доста нови неща от тук.
   Ето и някои рецепти от мен, които май не видях тук, но пак са сваляни от форумите.

   Тиквен крем

Продукти:

1,5 кг. тиква
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. счукани орехови ядки
1 ч.ч. прясно мляко
2 с. л. брашно
1 ч. л. канела или 1 ванилия

Приготвяне:

Тиквата се обелва, почиства и нарязва на парчета.Задушава се в малко вода да омекне, след което се разбива на пюре. Прибавят се захарта, жълтъците, орехите, млякото, брашното и канелата. Всичко това се разбърква и се слага на котлона за няколко минути, като се бърка непрекъснато. Белтъците се разбиват на сняг с малко захар и се прибавят се към сместа. Поднасят се в чаши като крем.



     Пудинг от тиква

Тиква 400 г, захар 20 г, прясно мляко 50 мл, яйца 3/4 бр., сухар 8 г, масло 5 г, брашно 5 г, ванилия за подправка. Средна порция  180 - 200 г.

Тиквата се изчиства и се настъргва на ситно ренде. Задушава се с маслото, част от захарта и прясното мляко до омекване. Снема се от печката да поизстине. След това се прибавят разбитите със захар жълтъци, брашното и сухарът. Белтъците се разбиват на твърд сняг с останалата захар и се прибавят с леко бъркане. Слага се ванилията. Пече се в намазана с масло и поръсена със сухар форма на умерена фурна.



   Тиквен кейк

С миксер се разбиват
1 1/3 ч.ч. захар,
1/3 ч.ч. размекнато масло (маргарин) и
2 яйца.

Към тях се прибавя 1 ч.ч. варена или печена тиква.
След получаването на хомогенна смес добавяме постепенно 1 ¾ ч.ч. брашно, в което предварително са добавени:
¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
½ ч.л. канела
¼ ч.л. смлян карамфил

Към сместа с бъркане се добавя
1/3 ч.ч. мляко (вода)
1 ванилия – по желание

Накрая слагаме ½ ч.ч. едро начукани орехи
1/3 ч.ч. стафиди (сушени прлодове, нарязани на ситно)

Пече се в намаслена правоъгълна кексова форма – около 60 минути.


        Тиква по ориенталски
1250 г тиква
50 г стафиди
100 лук
300 домати
50 масло - може и по-малко, че става маазничко.
75 олио,
Тиквата нарязана на кубчета, се запържва в олиото. Прибавят се настъргани на ренде лук и домати, също стафидите, канелата и сол.
Заливаш с гореща вода и вариш докато тиквата си забрави заглавието. Като е готово, бацваш малко масло отгоре - за кеф.


   

# 128
  • Мнения: 416
   И още малко..

  Щрудел от тиква

Време за приготвяне: 30 мин.

Съставки

500-800 гр. печена тиква
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 ½ чаена чаша брашно

Приготвяне

Една обикновена дълбока чиния се напълва с печена тиква.

Прибавят се 2 яйца , 1 чаена чаша захар и 1 ½ чаена чаша брашно. В тигана се сгорещява масло. От сместа се правят продълговати форми, които се овалват в брашно и се пържат в нагорещено масло. Като се зачервят от едната страна, обръщат се от другата.

Сервират се посипани с пудра захар.   



Сладки котлети от тиква
 
Време за приготвяне: 30 мин.

Съставки

Около 1 кг. тиква (две парчета)
1 ч.ч. счукани орехи
2 супени лъжици галета
3 супени лъжици захар
1 ч.л. канела

Приготвяне

Две парчета тиква се опичат. Отделят се от кората и се смачкват на пюре. Смесват се с 1 чаена чаша счукани орехи, 2 супени лъжици галета , 3 суп. лъжици захар и канелата. Омесват се добре. Правят се котлетчета, които се овалват в галета и се пържат в масло. Сервират се поляти с вишнев сироп.   



Тиквен десерт с канела

Време за приготвяне: 30 мин.

Съставки

1.5 кг. тиква
1 ч.ч. захар
2-3 яйца
половин чаша счукани орехи
1 чаша прясно мляко
1 чаша счукан сухар
1 ч.л. канела

Приготвяне

Тиквата се обелва се и се изчиства от семето. Нарязва се на малки кубчета и се задушава в малко вода, докато омекне. След това се разбива с пасатор или дървена лъжица, за да стане на пюре.

Към тиквеното пюре се прибавя 1 чаена чаша захар , 2-3 жълтъка , ½ чаша счукани орехови ядки , 1 чаша прясно мляко , 2 супени лъжици прясно масло , 1 чаша счукан сухар и 1 чаена лъжичка канела. Всичко това се разбърква с тел или миксер.

Към сместа се прибавят белтъците, разбити на сняг ; след това сместа се разбърква леко , изсипва се в намазана с масло тава и се пече в умерена фурна.   


      Имаше и снимки, но нещо не мога да ги кача.. Embarassed

# 129
  • Мнения: 7 474
Време е за тиквите отново  Party

# 130
  • Мнения: 1 679
Това са моите любими рецепти с тиква:


Тиква на фурна

Продукти:

 1/2 тикви
 1л прясно мляко
 7 супени лъжици захар
 4 яйца
 1 винилия
 1 чаша пудра захар

Начин на приготвяне:
Тиквата настъргвате на едро ренде и слагате в намазана с масло тавичка.
Млякото смесвате със захарта, яйцата и ванилията и с него заливате тиквата.
Печете в умерена фурна.
След като изстине, се наръсва с пудрата захар.



Мармалад от тиква

Продукти:

 1кг тиква
 2 лимона
 400г захар
 щипка канела

Начин на приготвяне:
Обелете тиквата и почистете от семките.
Нарежете на дребни парченца и сложете в тенджера.
Залейте с 1 чаша вода и варете на слаб огън, докато омекне.
Прибавете захарта, настърганата кора от 1 лимон, сокът от двата лимона и канелата.
Варите до сгъстяване, като бъркате често.
Полученият мармалад го изсипвате в буркани, които оставяте отворени една нощ, а след това се затварят с пергаментова хартия и капачки.



Рачел от тиква

Вариант без сиви сливи или грозде

Продукти:

 2кг тиква
 2кг захар
 2 чаени лъжички лимонтузу
 орехови ядки

Начин на приготвяне:
Предварително измивате, обелвате и нарязвате на кубчета тиквата и оставяте да престои за 2 часа във варов разтвор.
Парченцата ги измивате отново, отцеждате и пускате във врящ захарен сироп.
Варите до сгъстяване.
Малко преди сладкото да бъде готово прибавяте лимонената киселина и изпечените цели орехови ядки.


/Източник: gotvarstvo.georgievi.net/


Тиквеник

Списък на необходимите продукти:
1 пакет точени кори (400 г)
1–1,2 кг тиква тип “Цигулка”
100 г маргарин
100 г орехови ядки
10 с. л. захар
100 г маргарин за намазване
3-4 с. л. галета
1 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
 1. Тиквата се обелва, нарязва се на парчета и се настъргва. Изсипва се в загретия маргарин, поръсва се със захарта, задушава се 10-15 минути на умерен огън. Ароматизира се с канела, сгъстява се с галета, добавят се смлените наедро орехови ядки.
 
 
 2. На плот се поставят три листа от точените кори, намазват се с разтопен маргарин. В единия край на най-горната кора се разпределя част от тиквената смес. Кората се навива на рулце и се поставя в центъра на намазнена тава. Около него се разпределят спираловидно останалите рулца. Намазват се с маргарин. Пече се 30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Готовият тиквеник се напръсква с вода и се покрива с кърпа.
 
 
/източник: списание "Бон Апети"/


Пюре от тиква и картоф

Списък на необходимите продукти:
1 картоф
50-60 г тиква
30 мл мляко
1 ч. л. захар
 
Начин на приготвяне:

 1. Тиквата се нарязва на малки парчета и се сварява на водна баня. Поръсва се със захарта.
 
 2. Картофът се обелва, нарязва се на парчета и също се сварява на пара.
 
 3. Млякото се прибавя се към сварените картофи и тиква и всичко се пасира.
 
 4. Съвет: За да не стане пюрето много гъсто, може да се добави и малко от водата, в която са се варили картофите.
 

Следобедно плодово пюре с извара

Списък на необходимите продукти:
100 г тиква
1 ябълка
1/2 банан
1 с. л. обезсолена извара
1 1/2 ч. л. захар
 
Начин на приготвяне:

 1. Ябълката се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара, като се поръсва с 1/2 ч. л. от захарта.
 
 2. Тиквата се нарязва на малки парчета, също се сварява на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар.
 
 3. Ябълката и тиквата се пюрират с помощта на преса. Прибавят се изварата и бананът и отново се намачква добре.


/Тези рецепти ги записах от първото предаване на Бон Апети, посветено на детската кухня./



# 131
  • Мнения: 3 641
Smiley* , коко много рецепти. Ще направя още утре на фурна . Благодаря!  bouquet

# 132
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Сега правя тиквените курабийки на Танита.
Децата не щат и да чуят за тиква Икакво се чудя - и аз бях същата като малка). Миналата година правих доста пъти от тези курабийки, обаче без да казвам, че са с тиква - бяха си просто оранжевите курабийки. И много ги харесаха и ядоха много. Чак през зимата издадох номера, че са правени с тиква. И тази есен, като видяха тиквите в магазина, децата сами поискаха да купим, за да правим курабийки. Та сега ги пека  Grinning

# 133
  • Мнения: X
 Peace Записче, а утре ще ви чета

# 134
  • Мнения: 1 116
Сега правя тиквените курабийки на Танита.
Децата не щат и да чуят за тиква Икакво се чудя - и аз бях същата като малка). Миналата година правих доста пъти от тези курабийки, обаче без да казвам, че са с тиква - бяха си просто оранжевите курабийки. И много ги харесаха и ядоха много. Чак през зимата издадох номера, че са правени с тиква. И тази есен, като видяха тиквите в магазина, децата сами поискаха да купим, за да правим курабийки. Та сега ги пека  Grinning

Меги много се радвам че са прояли тиква! Моите и те не обичат тиква, но тия курабийки са им любимите.

Общи условия

Активация на акаунт