Появиха се тиквите!

  • 32 787
  • 171
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 5 228
Миналат година Как' Сийка, Господ здраве да й дава, ми даде най-лесната и вкусна рецепта за тиква: тиквата се нарязва на парчета, нарежда се в тава с кората нагоре и се залива със захарен сироп (1 чаша вода и 1 чаша захар), пече се във фурна. Към края на печенето сиропа се карамелизира и тиквата сътоветно леко се карамелизира и става нещо страхотно.

# 61
  • Мнения: 11 607
Тиквеник с готови кори правя често....Само да има кой да ми настърже тиквата.....Ако ми се играе - тиквеник, ако не - във фурната печена!

# 62
  • под тепетата
  • Мнения: 9 400
Варената тиква на мама-вари се без вода - на бавен огън -1 степен на моя Раховец, посипва се с доста захар и се захлупва. Постепенно добавям още захар, а тиквата си пуска водата.Отива някъде към 800гр до килограм захар и става като в сироп, сварява се за около час и половина. Забравих да кажа , че нарязаните парчета се слагат с кората надолу, а другия ред обратно.
Обожавам и мъфините с тиква и орехи.

# 63
  • София
  • Мнения: 2 671
...
Обожавам и мъфините с тиква и орехи.
Мммм, чудно звучи! Може ли рецептата?

# 64
  • Мнения: 663
Миналат година Как' Сийка, Господ здраве да й дава, ми даде най-лесната и вкусна рецепта за тиква: тиквата се нарязва на парчета, нарежда се в тава с кората нагоре и се залива със захарен сироп (1 чаша вода и 1 чаша захар), пече се във фурна. Към края на печенето сиропа се карамелизира и тиквата сътоветно леко се карамелизира и става нещо страхотно.
Това го направих днес, омете се веднага, някои хора ги хвана и рядкото щастие... Утре се замислям за нещо по-засукано, мъфините звучат наистина добре.

# 65
  • под тепетата
  • Мнения: 9 400
Мъфини с тиква,мед,канела (от tanita)
 2 яйца,1/2 ч.ч пр.мляко,3/4 ч.ч захар;1/4 ч.ч олио,2ч.л. мед,1/2 ч.л. сода, 1/2 с.л бакпулвер,1 ч.л. канела, 1 и 3/4 ч.ч. брашно,1 ч.ч настъргана тиква,1/2 ч.ч счукани орехи.
Пресяват се брашното,канелата и бакпулвера.Смесват се олиото,меда и захарта и се загряват до разтапяне на меда,прибавя се хл.сода и се разбърква.Разбиват се с миксер яйцата и млякото,добавят се към тях сместа от олиото,захарта и меда и се обърква до хомогенна смес.Добавя се сухата смес и се разбърква,сложете тиквата и орехите и пак разбъркайте.В намаслени/ и набрашнени/ формички се разпределя сместа и се пече в загрята средна фурна около 20 мин. /175/.   Малко съм увеличила захарта.

Последна редакция: пн, 15 окт 2007, 15:03 от bilqna_69

# 66
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Опитайте да си направите сок от сурова тиква на сокоизтосквачката - невероятен е! Ние най-вече така я консумираме в къщи. Има страхотен плътен оранжев цвят а на вкус малко наподобява на диня. Тиквата е пълна с витамин С и по този начин - сурова - витамините се запазват в най-голяма степен.

# 67
  • Мнения: 375
          Карамелизирана тиква

  Тиквата се нарязва на парченца и сварява почти до готовност.  В тавичка се карамелизира захар, нареждат се парченцата тиква, оваляни в брашно, заливат се със смес от 4 яйца, 1 л прясно мляко и 1 ч.ч. захар. Пече се.

# 68
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Валя, това ще го пробвам задължително!  Peace

# 69
# 70
  • Мнения: 1 116
Ето и моите предложения:
преди няколко дни правих този много вкусен сладкиш
Сладкиш с мус от тиква и чийзкейк пълнеж



...и едни курабийки от миналата година, които са любими на децата
Меки курабийки с тиква

# 71
  • Мнения: 444
Миналат година Как' Сийка, Господ здраве да й дава, ми даде най-лесната и вкусна рецепта за тиква: тиквата се нарязва на парчета, нарежда се в тава с кората нагоре и се залива със захарен сироп (1 чаша вода и 1 чаша захар), пече се във фурна. Към края на печенето сиропа се карамелизира и тиквата сътоветно леко се карамелизира и става нещо страхотно.
Това го направих днес, омете се веднага, някои хора ги хвана и рядкото щастие... Утре се замислям за нещо по-засукано, мъфините звучат наистина добре.
Сиропа трябва ли да залее парченцата ,  не загаря ли на дъното на тавата

# 72
  • Мнения: 131
За рачела д а питам. Може ли да се консервира в буркани. Стерилизират ли се. и тази хидратна вар откъде се купува и не е ли вредна

# 73
  • под тепетата
  • Мнения: 9 400
За варта не знам, но за консервирането -да! След като го насипе в буркани,татко го стерилизираше,но за малко, за да си останат хрупкави парченцата.

# 74
  • Мнения: 178
Хм, никой ли не е правил т.нар. кОмбасShocked

Тиквата се обелва, нарязва и сварява, а после се пюрира. Добавяме един компот от кайсии или дренки (особено ако пюрето е станало много гъсто - сипваме целия сироп), ръсим захар или захарин на вкус, разбъркваме и сервираме. Може да се сложат и малко смлени орехи и канела. Ако ги пропуснете, вкусът няма да страда особено.

Не на всички се харесва този комбас, но на мен ми е любим (мързелив) зимен десерт!  Wink

Общи условия

Активация на акаунт