Появиха се тиквите!

  • 32 757
  • 171
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 7 106

Харесвам също и ра4ела, но не знам как се прави, може ли някой който го е правил да сподели тук технологията.
Вие сте  Hug




За да направиш рачел първо трябва да си приготвиш варна вода (на 5 л вода сипваш 150 г негасена вар). Получава се една течност,  оцветена в бяло и в нея слагаш нарязаната  на кубчета 2 кг  тиква.  Плодът трябва да престои 2 часа така. Това се прави за да се втвърди тиквата.   После я  измиваш много хубаво под течаща вода и  отцеждаш добре.
Слагаш 1,500 кг захар да ври в 1,500 л вода.  Във врящия сироп се пуска тиквата и се вари до сгъстяване.  Ако обичаш подправки може да добавиш ванилия или индрише. Grinning

Само да те поправя, че е гасена вар.

Аз чакам тези дни тиквите от село и ще правя през седмицата рачел.
Правя го със тиква, сушени сини сливи и стафиди + орехи. Ммммммм, разкошотия   chef!

# 46
  • Мнения: 444
 Аз пък имам един малко тъп въпрос ... колко време може да се съхрани неразрязана тиква на балкона ! Питам , защото сега има от любимия ми сорт- цигулка , а по късно изчезват !

# 47
  • Мнения: 3 216

Правя го със тиква, сушени сини сливи и стафиди + орехи. Ммммммм, разкошотия   chef!

Ей заради такива работи не чета Готварския hit.Ама вие сьрце нямате Crossing Arms,сега цял ден ще го мисля твоя рачел  newsm45

# 48
  • Мнения: 4 496
Най-много обичам тиква с ориз на фурна.

1,5 ч.ч ориз
1 л прясно мляко
2 ч.ч захар
3 яйца
двадесетина парчета тиква, големи колкото половин кибрит
 
Запържва се ориза,като стане стъклен се залива със сместа от прясното мляко,захарта и разбитите яйца.Слагат се и парченцата тиква.Пече се в предварително загрята фурна, на умерена температура.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2008, 16:00 от мис арк

# 49
  • Мнения: 7 106
Кремена, ще пусна един пощенски гълъб към теб с едно бурканче  Wink.

# 50
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Момичета , гледах , но не видях да имате един сладкиш с варена тиква , "Степ"- портокал и бисквити ...ако не я знаете , ще питам точно как беше и ще я публикувам .

# 51
  • Мнения: 3 034
Аз пък имам един малко тъп въпрос ... колко време може да се съхрани неразрязана тиква на балкона ! Питам , защото сега има от любимия ми сорт- цигулка , а по късно изчезват !

доста може да стои там, но да не замръзва, на мен миналата година ми замръзнаха две като стана стабилно -10 градуса и после за нищо не ставаха  Sad по темата: ами фенерите сте забравили момичета  Mr. Green ние дълбаем като луди, че идва Хелоуин и децата наобикалят двора  Joy издълбаното или на тиквеник или с мляко, захар и яйца, че не е много на парченца   Crazy

# 52
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
  bouquet

# 53
  • Мнения: 663
Aз с още по-тъп въпрос Embarassed, каква е разликата м/у сорта цигулка и другите кръглите, че всички го предпочитат?

# 54
  • Мнения: 444
Aз с още по-тъп въпрос Embarassed, каква е разликата м/у сорта цигулка и другите кръглите, че всички го предпочитат?
Ами и аз незнам , но по ми харесва ! Днес купувах цигулка и продавачката се опитваше да ме убеди , как другия сорт -къгла била за печене , а цигулката не ! По крехка ми е на мен лично , и по бързо се пече !

# 55
  • Мнения: 1 777
                                          Пай с тиква

Плънка:
1ч.ч. захар
1ч.л.канела
1ч.л.смлян карамфил
1ч.л.смлян бахар
1/2ч.л.джинджер на прах
4 яйца
3.ч.ч.сварена и пасирана тиква
1 1/2 кутийка концентрирано мляко

Тесто:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/3ч.ч.студена вода
3/4 до 1ч.ч.масло или маргарин

Свесваме брашното и маслото и след това добавяме постепенно водата.Омесваме добре и разточваме кръг да покрие и стените на тавичката.

Смесваме всички продукти за плънката и изсипваме върху тестото.Печем на 200 градуса първите 15 минути и след това намаляме на 180 градуса и печем от 40 до 60 минути.
Изстудяваме и сервираме със сметана. 

Източник:сп.фемилисъркъл

# 56
  • Мнения: 3 216
Кремена, ще пусна един пощенски гълъб към теб с едно бурканче  Wink.

Хайде сега пьк и само едно бурканче Crossing Arms ДА взема аз да дойда за по-сигурно,че гьльба може да се позагуби Crazy

# 57
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето нещо и от мен:

Крем супа от тиква

300 гр. тиква, почистена от корите и семенника
2-3 средни картофа
сол
заквасена сметана
пресен джинджифил
черен пипер

тиквата се реже на парчета, картофите също и се сваряват с малко сол.
пасират се, подправят се с настъргания джинджифил.

порционира се и във всяка чиния се слага по 1 лъжица сметана и се наръсва с малко черен пипер.
по желание може да се гарнира със запечени тиквени семки.


имам и рецепти за 2 сладкиша, а свеки ми е запазила рецепта за маринована тиква, че имам тиква 10 кг Crazy, а май само аз ще си я ям.

имам и рецепти за няколко сладкиша, ама гледам има достатъчно постнати рецепти  Hug

имам и рецепта з апълнена тиква с кайма, но се ползва сорт Хокаидо, които са сравнителни малки и не става с българските сортове.
ако някой се интересува, ще я напиша Flutter

# 58
  • София
  • Мнения: 2 671
Понеже вече е сезонът на любимата ми печената тиква и не намерих подходяща рецепта за торта, експериментирах с перфектната рецепта на Сладка Хапка за ягодово парфе без захар /за пълнежа/ и тортата с рула на Лео /за формата/. Получи се доста приятна за обичащите печена тиква, торта:

ТОРТА С ПЕЧЕНА ТИКВА И МЕД

за пълнежа:
300 мл. пасирана печена тиква
2 с.л. мед /или повече - според вкуса ви/
400 мл. подсладена течна сметана
1 1/2 пак. желатин
канела /според вкуса ви/

Желатинът се накисва в 50 мл. хладка вода за 20 мин., посе се разтапя на водна баня /без да допускате за заври!/ до течност. Оставяте да се охлади и междувременно разбивате течната сметана. Когато е готова, смесвате внимателно с пасираната тиква, меда, канелата и накрая - охладения желатин

за основата:

2 готови сметанови рула

Рулата се нарязват на 1 см. парчета. Застилате формата за тортата с домакинско фолио, "облицовате" с рулата  и изсипвате пълнежа. Охлаждате поне 4 ч. в хладилник, за да стегне желатина.

Украсявате по желание!

Това са моите торти, за съжаление не успях да снимам разрез:

http://violetovgeneral.multiply.com/photos/photo/2/18.JPG
http://violetovgeneral.multiply.com/photos/photo/2/19.JPG


Вариант 2:
Както в оригиналната рецепта на парфето, за основа може да се използват смлени бисквити - 1 пак., заляти с 60 гр. разтопено масло. Получената смес се притиска добре към основата на тортената форма и върху нея за излива пълнежа.

# 59
  • Мнения: 1 679
Ето и от мене рецепти с тиква:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=181298.0

Общи условия

Активация на акаунт