Балсамов оцет

  • 9 716
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Имам бонус към зехтина  Mr. Green половин литър балсамов оцет. Чувах, че е по-различен на вкус от нашенския оцет, та помагайте на какво върви  newsm78

# 1
  • Мнения: 3 447
ИТАЛИАНСКА  ДОМАТЕНА САЛАТА

Домати 4
Лимон 1бр.
Чесън 2-3 скилидки
Черни маслини 50 гр.
Зехтин
Босилек
Мед 1 ч. л.
Сол
Чедър плочка 50-100 гр.
Балсамов оцет
Вода 1 с. л.
Пудра захар ½ с. л.

Приготвяне:
За дресинга: В дълбока купа се смесват сока на лимона, нарязания на дребно чесън, нарязаните на колелца маслини, меда, оцета, водата, ситно нарязания босилек и зехтина. Дресинга се овкусява допълнително със сол и пудра захар, за да се сгъсти. Бърка се до получаване на еднородна смес.
Доматите се обелват. Отстраняват се семките и се нарязват на дребни кубчета.
Добавяме  доматите към дресинга. Разбъркваме добре и изсипваме в салатиера. Нарязания на тънки лентички чедър поръсваме върху салатата.
Готовата салата оставяме за един час в хладилника.

# 2
  • Мнения: 377
На всичко, на което по принцип слагаш оцет.  Peace
Вкъщи всички много го харесват и напоследък само него ползвам, доре на салата само с домати слагам.  Crazy

# 3
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Яяяя, сериозно ли и с доматки върви... Пиши го бегал тогава:)
Благодаря ви, момичета  Hug

# 4
  • Мнения: 3 447
Върви, върви Peace Той е малко по-сладък, не е така остър като другия и изобщо не се "бие" с вкуса на доматите.

# 5
  • Мнения: 2 241
Аз не съм почитателка на класическия винен оцет, даже не знам откога не съм купувала такъв, обикновено имам ябълков, а отскоро ползвам и балсамов - на всичко, на което по принцип се слага оцет.

# 6
  • Мнения: 875
и аз го слагам на всичко. това, което може да те притесни е цветът, но в крайна сметка на кой му пука, важното е да ти е вкусно. аз най го обичам в картофена салата - с лук (или праз) и магданоз. картофките стават кафяви, но пък са страшни!   chef

# 7
  • Смолян
  • Мнения: 42
Може ли да се ползува за правене на зимнина вместо обикновен оцет.

# 8
  • Мнения: 505
 Laughing стига да нямаш проблеми с цената му

# 9
  • Мнения: 3 447
Може ли да се ползува за правене на зимнина вместо обикновен оцет.
Може, ама много "солена" ще ти излезе зимнината Grinning

# 10
  • Мнения: 3 323
За всичко го ползвам!

# 11
  • Смолян
  • Мнения: 42
ще пробвам малко за царска туршия просто от любопитство, защото казаха че не издържа и туршията се разваля.

# 12
  • Мнения: 818
В началото ми се стори странен,но сега го предпочитам.Даже и на салата от домати слагам.

# 13
  • Мнения: 148
Балсамовия оцет е чудесна подправка за всички салати, в които се добавя оцет.

Чудесна добавка е към салата с домати (нарязани на кръгчета) и моцарела (може и нашенско прясно сирене), полята със зехтин, балсамов оцет и босилек. Аз слагам и мъничко пресован чесън.

Много вкусна добавка е и към сосове, маринати за меса, а също и за супи.

Аз го предпочитам пред обикновения.

cook

Последна редакция: ср, 04 окт 2006, 16:55 от Bluebird

# 14
  • Мнения: 5 255
Балсамов оцет, соев сос - ползваме непрекъснато - подходящи са за всичко.
Мариноваме месо и зеленчуци за BBQ  Peace

# 15
  • София
  • Мнения: 3 816
А някой да знае как се прави и от какво,кое го различава от другия? newsm78

# 16
  • Мнения: 2 211
Май се прави от оцет и билки и отлежава продължително време. Да добавя, че и аз много го харесвам.

# 17
  • Мнения: 377
Това намерих в tialoto.bg:

"Балсамовият оцет е най-скъпоценният дар на богатата антична средиземноморска кухня. Произвежда се от гроздова меласа, която отлежава между 15 и 20 години в бъчви от различно дърво- кестен, дъб, череша и черница. Всяка година течността се прелива от по-голяма в по-малка бъчва, като цялата процедура придава на оцета наситен природен аромат."

Доколкото знам към гроздовата меласа се добавя и малко ферментирал балсамов оцет, за да започне процеса на ферментация по-бързо.  Peace

# 18
  • София
  • Мнения: 3 880
супер е!
откакто го опитахме преди година само такъв купуваме вече!
на мен ми върви на всички салати

# 19
  • Мнения: 2 724
Ако някой се притеснява от тъмния цвят на балсамовия оцет, има и светъл. Аз си купувам на Natura Verde и много ми харесва .

# 20
  • София
  • Мнения: 35 950
Използвам го както обикновенният /винен, ябълков/ и го предпочитам

# 21
  • Мнения: 1 014
Аз по принцип никога не съм обичала оцет, но откакто открих балсамовия, ммм... това е друга класа. Сега даже в къщи ме гледат с почуда как обилно си поливам салатките.
Има наистина и бял, според мен дори е по-хубав - по ароматен и по-мек, но може и от прибавените билки да зависи.

# 22
  • Мнения: 1 426
тъмния балсамов оцеет използвам за марината на червени меса - стават много вкусни, а светлия в салатката

# 23
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Оффф, нещо ми е странен в салата, ще го пробвам за марината, пък дано ми хареса повече.
Мерси на всички  bouquet

# 24
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
От скоро го ползвам за салатки и много ни харесва  Grinning.

# 25
  • Мнения: 780
Опитайте заливка за салата направена от:

6 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет (тъмен)
1 ч.л. горчица
1 ч.л. кафява захар (ще стане и с бяла кристална, макар и не толкова добре)
1-2 счукани скилидки чесън

Разбърква се много добре и се оставя да престои в хладилника поне половин час. Заливате салата, леко разбърквате и веднага сервирате.

# 26
  • Мнения: 1 426
Оффф, нещо ми е странен в салата, ще го пробвам за марината, пък дано ми хареса повече.
Мерси на всички  bouquet

и по-скромно с оцета за марината  chef

# 27
  • Мнения: 1 756
Много е хубав, аз слагам на салата Айсберг,може да добавиш царевица и всичко което обичате към салатата и най вече Моцарела Peace

Общи условия

Активация на акаунт