Балсамов оцет

  • 9 710
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 3 816
А някой да знае как се прави и от какво,кое го различава от другия? newsm78

# 16
  • Мнения: 2 211
Май се прави от оцет и билки и отлежава продължително време. Да добавя, че и аз много го харесвам.

# 17
  • Мнения: 377
Това намерих в tialoto.bg:

"Балсамовият оцет е най-скъпоценният дар на богатата антична средиземноморска кухня. Произвежда се от гроздова меласа, която отлежава между 15 и 20 години в бъчви от различно дърво- кестен, дъб, череша и черница. Всяка година течността се прелива от по-голяма в по-малка бъчва, като цялата процедура придава на оцета наситен природен аромат."

Доколкото знам към гроздовата меласа се добавя и малко ферментирал балсамов оцет, за да започне процеса на ферментация по-бързо.  Peace

# 18
  • София
  • Мнения: 3 880
супер е!
откакто го опитахме преди година само такъв купуваме вече!
на мен ми върви на всички салати

# 19
  • Мнения: 2 724
Ако някой се притеснява от тъмния цвят на балсамовия оцет, има и светъл. Аз си купувам на Natura Verde и много ми харесва .

# 20
  • София
  • Мнения: 35 950
Използвам го както обикновенният /винен, ябълков/ и го предпочитам

# 21
  • Мнения: 1 014
Аз по принцип никога не съм обичала оцет, но откакто открих балсамовия, ммм... това е друга класа. Сега даже в къщи ме гледат с почуда как обилно си поливам салатките.
Има наистина и бял, според мен дори е по-хубав - по ароматен и по-мек, но може и от прибавените билки да зависи.

# 22
  • Мнения: 1 426
тъмния балсамов оцеет използвам за марината на червени меса - стават много вкусни, а светлия в салатката

# 23
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Оффф, нещо ми е странен в салата, ще го пробвам за марината, пък дано ми хареса повече.
Мерси на всички  bouquet

# 24
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
От скоро го ползвам за салатки и много ни харесва  Grinning.

# 25
  • Мнения: 780
Опитайте заливка за салата направена от:

6 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет (тъмен)
1 ч.л. горчица
1 ч.л. кафява захар (ще стане и с бяла кристална, макар и не толкова добре)
1-2 счукани скилидки чесън

Разбърква се много добре и се оставя да престои в хладилника поне половин час. Заливате салата, леко разбърквате и веднага сервирате.

# 26
  • Мнения: 1 426
Оффф, нещо ми е странен в салата, ще го пробвам за марината, пък дано ми хареса повече.
Мерси на всички  bouquet

и по-скромно с оцета за марината  chef

# 27
  • Мнения: 1 756
Много е хубав, аз слагам на салата Айсберг,може да добавиш царевица и всичко което обичате към салатата и най вече Моцарела Peace

Общи условия

Активация на акаунт