Бързи и лесни кифлички

  • 35 915
  • 69
  •   1
Отговори
  • Сливен
  • Мнения: 1 022
Ето ви и от мен една бърза и лесна рецепта за кифлички. В нашето семейство много я уважаваме.

Кифлички

5 пълни супени лъжици захар
1 равна супена лъжица сол
1 кубче мая
1/2 чаена чаша олио (или друга мазнина по желание)
0.500 мл вода
брашно около килограм

за пълнежа по желание - сладко, локум, аз ги правя и със смлени орехи с канела и захар, какао ....

От всички продукти се омесва средно меко тесто. Оставя се да почине околко 1/2 час. Разделя се на 3 топки. Всяка топка се разточва и от нея се правят кифличките по стандартната процедура. Кифличките се нареждат в тавата на по-голямо разстояние, защото удвояват обема си. Остават се да втасат. Пекат се на 200 градуса. След като се извадят от фурната, се намазват с захарен сироп(или сок от компот) и се поръсват със захар.

Да ви е сладко eat

# 1
  • София
  • Мнения: 3 916
Вчера ги спретнах тези кифлички. Използвах 3 вида пълнеж - локум, мармалад от вишни и орехи с канела и захар. Станаха чудни. От една доза ми излязоха 48 броя, защото разрязах тестото на 4 и после от всяка топка направих по 12 кифлички. Тестото се наду много повече от очакванията ми. Кигфличките станаха тройни и четворни. От последната тава леко прегорих 4 бройки - изгорялото не може да се яде. Много са вкусни и не трябва много майсторлък.

Можете да ги видите тук:

http://community.webshots.com/album/220224794bxVpVD

# 2
  • Варна
  • Мнения: 366
много хубави стават, а и не са трудни за правени. моя син много ги хареса с локум.

# 3
  • Мнения: 4 306
Подозрително проста ми изглежда рецептата. Наистина ли не се слага яйце или мляко?
Ако е така... защо да не спретна за довечера такава малка изнендка на любимия. Ще има да се радва

# 4
  • София
  • Мнения: 3 916
Да проста е рецептата. Но кифличките са чудесни - и топли и студени. И на мене най ми харесаха с локум. С орехите ми са малко сухи. Може би трябва да се добави масло към сместа.

# 5
  • Мнения: 138
Здравейте, май и аз ще ги  пробвам- но мисля да направя и с натрошено сирене , и с парченца шоколад с лешници.С една др. рецепта пробвах този пълнеж и станаха страхотни- за разлика от течния шоколад , не се разтопи и не изтече , а стана точно такъв , какъвто трябва.

# 6
  • Сливен
  • Мнения: 1 022
Радвам се, че са ви харесали.
Само ще допълня, че откакто ходя на работа, поради липса на време ги правя на захаринки.
Дозата я разделям на 16 парчета, разточвам ги на ръка като за кравайчета и ги завързвам на възел.
След като се опекат ги намазвам обилно с медена вода и поръсвам със захар.
Народа в къщи ги обожава за закуска   Laughing

# 7
  • Мнения: 4 176
Само да намеря малко време и веднага ще ги спретна.

# 8
  • Мнения: 2 274
Ах, тези кифлички....
На мен изобщо не ми бухнаха -направих всичко както трябва...
Станха едни такива твърди...избощо не ми върви с печеното...
Къде е грешката при мен  Thinking

# 9
  • Мнения: 4 176
Цитат на: Godzilla
Ах, тези кифлички....
На мен изобщо не ми бухнаха -направих всичко както трябва...
Станха едни такива твърди...избощо не ми върви с печеното...
Къде е грешката при мен  Thinking

хаххах Извинявай,че се смея, но познавам един човек със същите реплики - моята свекърва:)
На нея все не и успява печенето и всеки път казва" миналия път стана",а вярвайте ми няма такова нещо:)
Същото важи и за кюфтетата от тиквички. хаххаха
Виновни са ръцете, ръцете....( шегичка ей)

# 10
  • Мнения: 4 176
Почнах ги. Стискайте палци:)

# 11
  • Мнения: 8 464
Стискаме!И аз се навих.Но няма да е днес.Смятам днес да си почина и да събера сили за месенето утре. Grinning Пиши после как са станали!

# 12
  • Сливен
  • Мнения: 1 022
Цитат на: Godzilla
Ах, тези кифлички....
На мен изобщо не ми бухнаха -направих всичко както трябва...
Станха едни такива твърди...избощо не ми върви с печеното...
Къде е грешката при мен  Thinking

Да не би да си прекалила с брашното?
Тестото не трябва да твърдо. Аз като се усъмня накрая взема, че го "набия" 30-40 пъти и то омеква Wink

# 13
  • Мнения: 3 562
Едно въпросче:

Може ли да се направи със суха мая (от тази в пакетчетата)?

# 14
  • Сливен
  • Мнения: 1 022
Цитат на: Roshalche
Едно въпросче:

Може ли да се направи със суха мая (от тази в пакетчетата)?

Не съм пробвала досега... Ама като се замисля, що да не може?
Ако решиш да експериментираш, да напишеш после какъв е бил резултата Wink

# 15
  • Мнения: 3 562
Цитат на: JnBibian
...Ако решиш да експериментираш, да напишеш после какъв е бил резултата Wink

Аз обикновено се провалям, та може да се измъкна тихомълком  Wink само ако опита е успешен - тогава ще свирна  Whistling

# 16
  • Мнения: 4 176
Цитат на: Roshalche
Едно въпросче:

Може ли да се направи със суха мая (от тази в пакетчетата)?

Аз сега ги направих със суха.
Направих половин доза и излязоха 32 бройки.
Ето ви линк да завиждате Wink http://www.bgphoto.net/photos/2121/o632511642085156250.jpg
Благодаря за фантастичната рецепта. Страхотни са.
Моя каза че почти ги изял сега докато аз си пиша Simple Smile
Плънката е с вишнево сладко.

# 17
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

Лелееееееееее,красота!Браво,мамице Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation Кажи как ги правиш да станат в такава форма  Thinking Аз като ги правя слагам една чиния,изрязвам по нея и след това кръга го режа на триъгълници.Но кифлите ми не получават форма като твоята Sad

# 18
  • Мнения: 4 176
Цитат на: biliana333

Лелееееееееее,красота!Браво,мамице Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation Кажи как ги правиш да станат в такава форма  Thinking Аз като ги правя слагам една чиния,изрязвам по нея и след това кръга го режа на триъгълници.Но кифлите ми не получават форма като твоята Sad

Еми аз съблюдавам следното правило- гледам тестото ми да е колоко един голям мъжки юмрук.
Тази рецепта направих половина и разделих тестото на 2. ( за което съжалявам- кифлите се изядоха за 10 мин).
Значи:
Омесвам го и го разточвам с точилката. Слагам от време на време брашно че да не залепва. Въртя го за да се получи кръг. От време на време даже обръщам опаката страна отгоре и обратно. Кръгът не е задължително да е "точно" кръгъл. Получава се огромен кръг, колкото голяма тава.
От там го режа на 4. Получават се 4 големи триъгълника. тях режа на 2 и полсе пак на 2. Трябва да имаш общо 16 по-малки триъгълника.
Това е.
С другата половина същото.
Малиии разбра ли ме?

# 19
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Разбрах,разбрах !!!!Много благодря!Знаех си,че има чалъм-ще пробвам!!!!!!

# 20
  • Мнения: 8 464
Страхотни са кифличките!Това как се завиват беше необходимо пояснение-за такива като мен дето не са правили.Благодаря! Grinning

# 21
  • Мнения: 3 861
Хм много вкусно звучи. А моят мъж много си пада по такива закусчици. Ще взема и аз да ги направя тези кифлички. ПОсле ще докладвам Grinning

# 22
  • Мнения: 8 464
Питам се дали ще станат вкусни със сирене или кашкавал?Искам да направя половината сладки а другата половина солени.Май солените е по-добре да са без захар отгоре.

# 23
  • Мнения: 3 562
Цитат на: emia
Питам се дали ще станат вкусни със сирене или кашкавал?Искам да направя половината сладки а другата половина солени.Май солените е по-добре да са без захар отгоре.

Аз правя солени кифлички с бутер тесто със сирене  Laughing
Препоръчвам ти ако правиш със сирене да го разбъркаш с белтъка на едно яйце - така се омекотява вкуса на сиренето и стават страшно вкусни  Laughing

П.П. Мамица, кифличките ти изглеждат страшно вкусни  eat

# 24
  • Мнения: 3 861
За втори път правя от тези кифлички и мога да кажа, че са чудесни. В момента тестото ми  втасва Grinning. Чудя се само newsm78. Ако добавя при замесването на тестото яйце или вместо вода половината да е прясно мляко...дали ще прецакам цялото тесто????? newsm78

# 25
  • Мнения: 382
аз експериментирах и вместо 500мл вода сложих 1 кофичка кис.мляко и 1 кофичка от кисело мляко студена вода(първо премерих:400гр кис.мляко е равно на 300мл течност,така че киселото мляко и водата събраха общо 600мл течност,което наложи да се добави още малко брашно(около 200гр) без да се променят другите продукти и количества.И ощеедин експеримент-като разрежа разточеното тесто на триъгълници,намазвам всяко триъгълниче с мазнина(олио),слагам плънката и навивам и ги нареждам да втасат.Това от мен.

# 26
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Аз ги направих на доста малки кифли.Накрая ме хване щръклицата.Но станаха страхотни !!!!

# 27
  • Мнения: 4 176
Аз ги направих на доста малки кифли.Накрая ме хване щръклицата.Но станаха страхотни !!!!
А защо на толкова малки? Ти ли иска така? Или така се получи? Сподели:)

# 28
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Явно си ми е вродено щом правя кифлички да се получават все малки EmbarassedА така стриктно четах указанията ти,но.... ooooh!Има поне едно хубаво нещо в това:на края толкова ми е писнало да ги гледам,че  съм се наяла само от вида им и едва хапвам една за проба WinkНаистина са страхотни,до сега правех едни от тесто за курабии и ставаха като малки тухлички.....а ударех някой по главата с кифличка,а до там си беше Simple Smile
Благодаря още веднъж!!!!

# 29
  • Мнения: 4 176
Ама как така малки бе мила? Ей сега се амбицирах:) ти на колко топки раточни тестото? Ако е цялата доза на 3-4, а ако е половин на 2. И раточваш сточилката на МНОГО тънко. Става кръг като голяма тава около 40 см. диаметър.Simple Smile

# 30
  • Мнения: 3 861
Ами и аз ги правя малки Embarassed. Разделям на 4 топки и от всяка топка правя по 1 тава - средно 20 - 25 кифлички. И така по 4 . Миналия път цял ден пекох кифлички. Ами 4 фурни са това. На другия ден на обяд нямаше нито една кифличка... Confused Ама снощи пак така започнах, но беше 12 през ноща, хванаха ме лудите, направих ги по големи, в две тави и айде. Днес има кифлички  - гиганти Grinning. Даже и малкия закуси попара с кифлички и мляко Mr. Green

# 31
  • Мнения: 8 464
Страхотни са кифличките.Аз за сега ги правя с локум но съм решила да пробвам и с други пълнежи. Laughing

# 32
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Аз ги разделих на 6 топки,защото ми е малка масата и няма къде да разточа голям лист.Това добре,но изрязвам кръгове по чиния,която е средна по големина,ето къде се крие тайната,Мамице Wink Embarassed
Половината направих с пълнеж от яйца и сирене,стана супер.А маята беше на прах и по съвет на майка ми не я разтворих,ами направо я изсипах върху брашното.Това е много лесен начин-все пак тестото втаса.

# 33
  • Мнения: 3 042
Направих ги и аз тези кифлички. С локум като че ли най-вкусни стават Thinkingпоне такива мъжът ми ги харесва Laughing
Малкият и той си похапна вкусно-вкусно. Wink

# 34
  • Мнения: 1 238
И аз снощи си ги спректнах! Тестото стана просто бомба! Разточих ги, оформих ги, сложих пълнежа и ги завих. И понеже в Дания май няма мармалад от череши, или поне аз не намерих, направих ги с мармалад от боровинки. Обаче незнам сега дали е от мармалада, но той стана направо на вода когато ги сложих да ги пека. Разтече ми се и кифличките се напоиха. Ех, как ме хвана яд, ама от де да знам, уж гъст е като го вадиш от буркана, ама нагорещи ли се е буквално гола вода. Сега съм си наумила да си направя собствен мармалад и така да ги правя. При вас как се получава с мармалада?
И още нещо- не съм прекалявала с пълнежа. Явно мармаладите в Дания ги правят по друг начин...
Иначе благодаря много за рецептата, тестото е невероятно!

# 35
  • Мнения: 4 176
ама нагорещи ли се е буквално гола вода. Сега съм си наумила да си направя собствен мармалад и така да ги правя. При вас как се получава с мармалада?

Иначе благодаря много за рецептата, тестото е невероятно!
Виж, и моя се разтече. Но аз знам:) че захар катос е нагрее става течна:) затова слагах само плод и то много малко.
С мармалад става супер, но пак малко истича. Аз затварях кифличките от двете страни.

# 36
  • София
  • Мнения: 3 916
Мармаладът се е разтекъл, защото го правят с нещо като желатин, а не го варят до сгъстяване, както е по домашните рецепти. Пробвайте да правите кифличките с локум, орехи и канела или със сирене и белтък

# 37
  • Мнения: 4 176
АЗ моите ги правигх с домашно вишнево сладко и от сливи. Пак течеше:)

# 38
  • Мнения: 382
за да не се разтичат по-течните пълнежи се слага грис(на бурканче от 320-400гр сладко,без значение от какъв плод,са достатъчни около 3-4 супени лъж.грис(става и с галета,ако нямате грис подръка).И ако нямате грис и галета,става и с натрошени бисквити,но с грис е най-добре,защото при изпичането попива в пълнежа и не личи изобщо.

# 39
  • Мнения: 1 238
АЗ моите ги правигх с домашно вишнево сладко и от сливи. Пак течеше:)
А при вас колко се разтече, защото при мене целите кифлички се напоиха от долу още преди да ги изпека.Иначе станаха много вкусни, но лепкаха от всякъде заради сладкото, а за фурната просто нямам думи, незнам как ще я чистя...

# 40
  • Мнения: 4 176
АЗ моите ги правигх с домашно вишнево сладко и от сливи. Пак течеше:)
А при вас колко се разтече, защото при мене целите кифлички се напоиха от долу още преди да ги изпека.
Малко. Само от дупките, но като смнеих тактиката с по-гъсто сладко и като запуших дупките беше по добре. Изтече толкова, колкото да се залепят за дъното.

# 41
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
за да не се разтичат по-течните пълнежи се слага грис(на бурканче от 320-400гр сладко,без значение от какъв плод,са достатъчни около 3-4 супени лъж.грис(става и с галета,ако нямате грис подръка).И ако нямате грис и галета,става и с натрошени бисквити,но с грис е най-добре,защото при изпичането попива в пълнежа и не личи изобщо.
Каква консистенция трябва да се получи, гъстичко?

# 42
  • Сливен
  • Мнения: 1 022
Ами и аз ги правя малки Embarassed. Разделям на 4 топки и от всяка топка правя по 1 тава - средно 20 - 25 кифлички. И така по 4 . Миналия път цял ден пекох кифлички. Ами 4 фурни са това. На другия ден на обяд нямаше нито една кифличка... Confused Ама снощи пак така започнах, но беше 12 през ноща, хванаха ме лудите, направих ги по големи, в две тави и айде. Днес има кифлички  - гиганти Grinning. Даже и малкия закуси попара с кифлички и мляко Mr. Green
БРАВО!
Както виждам и без мен си се справила Simple Smile thumbsup

А що се отнася до течното сладко... Слагам малко бисквити Закуска и задължително пека на хартия, щото съм от мързеливите домакини и мразя да търкам тави Wink

# 43
  • Мнения: 382
за консистенцията-ами да,малко по-гъстичко става,но не излиза и капка сладко от кифличките.Аз така правя и козуначените ,защото и там слагам сладко(шипков мармалад) и орехи,а знаете козуначените кифлички какви миниатюрни се правят по принцип от типа на mini7days.

# 44
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
за консистенцията-ами да,малко по-гъстичко става,но не излиза и капка сладко от кифличките.Аз така правя и козуначените ,защото и там слагам сладко(шипков мармалад) и орехи,а знаете козуначените кифлички какви миниатюрни се правят по принцип от типа на mini7days.
Аз като малоумните пак да питам newsm78 #CrazyСлед като се сложи гриса (галетата) трябва ли да остане някаква течност, която евентуално да се поеме от него или трябва да си е гъстичко?

# 45
  • Мнения: 4 176
Такаааааа понеже всеки питаше дали става това тесто за солени, аз експерементирах и ето резултата:
http://www.bgphoto.net/photos/2121/o632526503180312500.jpg
Разликата е че не слагах много захар а само 1/2,л.
Както каза Янтра в чата " направила си пълнени хлебчета" Simple Smile

# 46
  • Мнения: 8 464
Ей че вкусно изглеждааа!А какъв е пълнежа?

# 47
  • Мнения: 4 176
Пълнежа е лук, чушка, картофи, доматено пюре и къри.
Лука и чушката се запържват леко, после се + картофите нарязани на ситно и се сипва вода да ги покрие. Когато водата изври се + кърито и доматеното пюре+сол разбира се.

# 48
  • Мнения: 1 238
Пълнежа е лук, чушка, картофи, доматено пюре и къри.
Лука и чушката се запържват леко, после се + картофите нарязани на ситно и се сипва вода да ги покрие. Когато водата изври се + кърито и доматеното пюре+сол разбира се.


Ихааа, това много ама много ми хареса! А какво ще кажеш за пълнеш от зеле(като зелена манджа със доматки) Дали няма да стане също вкусно? Нещо като руските пирожки със зеле?

А как точно ги оформи по този начин?

# 49
  • Мнения: 4 176
за зеле незнам. Аз за спанак със сирене и яйце съм се наточила:), кайма или със зелен лук и сирене, но зеле....не ме кефи. еми режеш квадрати, слагаш плънка в долния край, прехлупваш горния. Получава се правоъгълник. режеш двете ъгълчета и то става леко заоблено. Почваш да навиваш като повдигаш нагоре, завърташ и спускаш и пак повтаряш..., да се получи като венец. Или по-лесния начин е да намажеш с вода местото за слепване и натискаш с вилицата да се запечати. Оставяш да се отпусне около 15 мин. После печеш.
Не го обясних добре, но толкова мога:)

копмпа ми е болен и затова пиша неграмотно.

# 50
  • Мнения: 1 238
за зеле незнам. Аз за спанак със сирене и яйце съм се наточила:), кайма или със зелен лук и сирене, но зеле....не ме кефи. еми режеш квадрати, слагаш плънка в долния край, прехлупваш горния. Получава се правоъгълник. режеш двете ъгълчета и то става леко заоблено. Почваш да навиваш като повдигаш нагоре, завърташ и спускаш и пак повтаряш..., да се получи като венец. Или по-лесния начин е да намажеш с вода местото за слепване и натискаш с вилицата да се запечати. Оставяш да се отпусне около 15 мин. После печеш.
Не го обясних добре, но толкова мога:)

копмпа ми е болен и затова пиша неграмотно.
Сега почвам тестото. Ще ги правя с твоя пълнеж, взех и пролетни картофки!Стискай палци!

# 51
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Пълнежа е лук, чушка, картофи, доматено пюре и къри.
Лука и чушката се запържват леко, после се + картофите нарязани на ситно и се сипва вода да ги покрие. Когато водата изври се + кърито и доматеното пюре+сол разбира се.


Ихааа, това много ама много ми хареса! А какво ще кажеш за пълнеш от зеле(като зелена манджа със доматки) Дали няма да стане също вкусно? Нещо като руските пирожки със зеле?

А как точно ги оформи по този начин?

Обожавам пирожки със зеле, ама те са с кисело зелце (или поне мамината рецепта е такава, а тя си е автентична от Русията).

# 52
  • Мнения: 1 238
Пълнежа е лук, чушка, картофи, доматено пюре и къри.
Лука и чушката се запържват леко, после се + картофите нарязани на ситно и се сипва вода да ги покрие. Когато водата изври се + кърито и доматеното пюре+сол разбира се.


Да, и аз така съм чувала че с кисело зеле ги правят. А мога ли да те помоля за рецептата?

Ихааа, това много ама много ми хареса! А какво ще кажеш за пълнеш от зеле(като зелена манджа със доматки) Дали няма да стане също вкусно? Нещо като руските пирожки със зеле?

А как точно ги оформи по този начин?

Обожавам пирожки със зеле, ама те са с кисело зелце (или поне мамината рецепта е такава, а тя си е автентична от Русията).

# 53
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Пълнежа е лук, чушка, картофи, доматено пюре и къри.
Лука и чушката се запържват леко, после се + картофите нарязани на ситно и се сипва вода да ги покрие. Когато водата изври се + кърито и доматеното пюре+сол разбира се.


Да, и аз така съм чувала че с кисело зеле ги правят. А мога ли да те помоля за рецептата?

Ихааа, това много ама много ми хареса! А какво ще кажеш за пълнеш от зеле(като зелена манджа със доматки) Дали няма да стане също вкусно? Нещо като руските пирожки със зеле?

А как точно ги оформи по този начин?

Обожавам пирожки със зеле, ама те са с кисело зелце (или поне мамината рецепта е такава, а тя си е автентична от Русията).
Абе от новите ефекти ли е или Netscape-а ми върти номера, ама не виждам и думичка на tornerosse  Thinking

# 54
  • Мнения: 1 238
Сега видях че репликите ми ги пише в синия квадрат, незнам защо... Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

# 55
  • Мнения: 4 176
Такаааааа понеже всеки питаше дали става това тесто за солени, аз експерементирах и ето резултата:
http://www.bgphoto.net/photos/2121/o632526503180312500.jpg
Разликата е че не слагах много захар а само 1/2,л.
Както каза Янтра в чата " направила си пълнени хлебчета" Simple Smile
Още една разновидност: http://www.bgphoto.net/photos/2121/o632528103244062500.jpg
Оххх най-накрая свърши това тесто. Бях замесила цялата доза и 2 дена печа.   chef

# 56
  • Мнения: 4 358
Mamica, не се сдържах - комплименти  smile3501
Давай сега адреса, за да помагаме с яденето  Laughing

# 57
  • Мнения: 4 176
Mamica, не се сдържах - комплименти  smile3501
Давай сега адреса, за да помагаме с яденето  Laughing
Всичко раздадох че нали съм на диета:)
Мерси за комплиментите:)
Тия кифлички много сполучливи се оказаха.
Ей Ян Бибиян поздравления. Да си жива и здраВ.

# 58
  • Мнения: 8 464
Благодаря на всички за рецептите и идеите!Тия кифлички си оправдаха името-бързи и лесни! WinkИ много вкусни! Laughing

# 59
  • Сливен
  • Мнения: 1 022
Ей Ян Бибиян поздравления. Да си жива и здраВ.
От твоята клавиатура  - на божия монитор! Grinning

Последна редакция: сб, 28 май 2005, 07:48 от JnBibian

# 60
  • Мнения: 2 220
И аз направих вчера кифличките и станаха страхотни! Наистина много бързи и лесни. Сложих суха мая (1 пакетче за 1/2 доза), втасаха си нормално. Благодаря за рецептата, става ми от любимите! Само че следващия път ще сложа малко повече захар в тестото, така не са много сладки.  Embarassed

Последна редакция: сб, 28 май 2005, 14:35 от toninna

# 61
  • Мнения: 224
Моля ви помогнете ми -аз съм скарана по принцип с маята и никога не ми стават тестата с мая. Освен по 1 начин разтворена в лимонада Rolling Eyes-разтваря ли се какво???!!!-обяснете ми моля ви защото съм обещала на мъжа за довечера да хапва кифлики с локум  Praynig

# 62
  • Мнения: 4 176
Моля ви помогнете ми -аз съм скарана по принцип с маята и никога не ми стават тестата с мая. Освен по 1 начин разтворена в лимонада Rolling Eyes-разтваря ли се какво???!!!-обяснете ми моля ви защото съм обещала на мъжа за довечера да хапва кифлики с локум  Praynig
Препоръчвам ти суха мая. Всички сухи продукти смеси с брашното. Ако кифличките са за вас двамата, направи половин доза с 1 пак. суха мая. Иначе ще има да печеш 3 дена.

# 63
  • Мнения: 224
Да обаче аз купих вече мая на кубче и не ми се ходи пак до магазина за друга мая? Освен ще оставя произведението за утре ,че то вече май късно стана  newsm78. А да знаете дали му пречи на това тесто ако престои-  да речем да направя цяла доза и да оставя половината в хладилника (ох как ми се иска да го изненадам ,че той е Тома Неверни и все не ми вярва че ще се справя - то и аз не си вяервам де  newsm78) А ще ми кажете ли по принцип как се замесва с тази мая на кубче (ако не се отделям много от темата де!)

# 64
  • Мнения: 4 176
Може да стои и по 2 дена в хладилник.
Незнам с кубче мая как се меси. Мразя я понеже веднъж тестото ми стана на палачинка от нея. #Cussing out

# 65
  • Мнения: 6 243
Обикновено се прави така: Приготвяш малко течност - 1 -2 сл л мляко, вода, с телесна температура, като добавяш щипка сол Слагаш и маята и бъркаш хубаво с вилица като стане на кашичка,
После вариантите са според рецептата - при питите много често се добавя малко брашно и вода (да не е по-гъсто от боза)и се оставя да втаса След това се процедира по рецептата При другите печива обикновено направо се пристъпва към месене

Най-важното е да разтвориш добре кубчето мая, да не остане на бучици Ако е прясна, това ще стане бързо Не никога купувай замразена мая!

# 66
  • Мнения: 4 358
Аз знаех че имам кубче мая, но бях ползвала преди няколко дни и се оказа, че е малко.
Сложих кубчето в леко затоплената вода (250 гр, защото правих половин доза) + 1 чл захар.
Когато маята се разтвори хубаво, сипах малко суха мая и замесих тестото. Бухна страхотно, а дори не съм го слагала на топло.
Направих солени пълнени хлебчета (като на Mamica). Плънката ми беше лук, кренвирши, доматено пюре и подправки. Стана страхотна вечеря Grinning

Ян Бибиян, благодарности за рецептата!  Grinning

# 67
  • Мнения: 1 032
От кога се точа за тези кифлички... smile3508  Днес смятам и аз да ги пробвам-соления вариант, че колкото пъти погледна творенията на Mamica, толкова пъти огладнявам.eat
Чудя се дали преди да затворя тестото да сложа при плънката и краставичка?newsm78

# 68
  • Мнения: 1 032
А с жълтък не се мажат, така ли? Embarassed
И малко тъп въпрос, ама на колко дебело да разточа тестото? Rolling Eyes

# 69
  • Мнения: 1 032
Успях!!! Направо станаха върховни! Laughing
Няма да ви казвам как съм се наяла...
Исках и снимка да ви пусна обаче бгфото не ми се отваря. Sad

Общи условия

Активация на акаунт