Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти 2

  • 119 769
  • 339
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 5 877
Доколкото огледах рецептата, правиш си хубаво гъсто белтъчено тесто, слагаш 1-2 капки червена хранителна боя, шприцоваш върху хартия за печене в съответната форма и наръсваш с кристална захар.
Печеш час-час и нещо на слаба фурна, като го слагаш първо в горната третина на печката, после в долната.

# 196
  • Мнения: 3 216
А белтьчено тесто? Embarassed

# 197
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Белтъчено тесто:

На един белтък 75г кристална захар и много биене! първо без захар на по-ниски обороти, като станат на пяна белтъците - увеличаваш оборотите на максимум. после на около 3 пъти прибавяш захарта и биеш докато сместа е aбсолютно гъста - трябвa да запазва форма, като минеш с вилица по нея.

Абе дали да не пусна направо стъпка по стъпка как се правят целувки? newsm78

Последна редакция: нд, 26 ное 2006, 23:55 от natalyna

# 198
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Хубава тема!!!
да се запиша да чета за Коледа Simple Smile

hedra, от къде купи марципана? Отдавна търся. Обожавам го.
Ако е марципан, не е ароматризиран, а направен от бадеми и не бих го "хабила" за торта. Simple Smile
Да не става въпрос за покриване на тортата с куветюра, дето му казваха марципан по соц. времето?...

Последна редакция: нд, 26 ное 2006, 23:54 от арт мама

# 199
  • Мнения: 4 204
И аз да попитам за този марципан - къде има Т-Маркет? За първи път чувам за този магазин. В гугъл пише, че е литовска фирма.
Хедра, имаше ли други покрития за торти там?

# 200
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Марципан си е - и на вкус, и на мирис, от бадеми, захар и т.н. - оригинален немски. Не е тип какаов кувертюр Laughing
Т-маркет е на последната спирка на 413, 313 и 111 в Младост-1 Grinning
Други покрития за торти няма (магазинът е пълна скръб) - то и това не е точно във вида покритие за торта, а е направено като десертно блокче (ама бая големичко - 200гр разфасовката), като марципана е залят с тънко шоколадово покритие.

# 201
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618


Mimito, не разбрах точно въпроса ти - искаш рецепта за блатове или за крем? Общо взето, ако направиш пандишпанови блатове всякакъв крeм върви за тях - и млечен и млечно- маслен(най-ползваната у нас комбинация) и сметанов. Ако те интересува рецепта за пандишпан, погледни тук: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.msg3048#msg3048  това е блата който ползвам винаги(понякога прибавям малко какао, понякога орехи), като в зависимост от големината на формата, променям количеството на продуктите.

Ами като не мога да обеснявам... Правих тортата количка с блат мадейра, но това не е по вкуса на моето семейство и тортата замина в боклука. Но имам заявка за торта пате. Тя пак е със сферични блатове. Ще ползвам идеята да натроша блатовете и да ги слепя с крем.
Просто не знам за да седят добре слепени с какъв крем трябва да ги направя. И да сиропирам ли леко или от крема трохите ще са си достатъчно сочни? Дано сега съм успяла да обесня  Confused

# 202
  • Мнения: 5 877
Mimito, виж рецептата за торта от моркови, пускала съм я. Блатът беше яйца, захар и олио, смесени с брашно, моркови, чаша кокос и изцеден ананас, но и без него може.
Кремът е пудра захар и по равно масло и крема сирене, но напоследък го правя с пудра захар, гладка извара и заквасена сметана, като може да се ароматизира с ванилия, портокалови кори, лимонови кори и т.н.
Важното е като намажеш с крема, да го сложиш в хладилника за няколко часа. Става стабилно, като натиснеш с пръст, не оставя следа. После можеш да доукрасяваш, да сложиш втори пласт, ако първият не ти харесва, и т.н.

# 203
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Айде бе мацки, не вярвам никой да не знае от къде то София мога да си купя свестен шприц или пош  newsm78( че не ме светнахте как точно му се вика - да не се изложа  Embarassed). Или онлайн магазин за такива глезотийки някой не е ли меркар. Моля ви помагайте на изпаднал в нужда  Mr. Green   bouquet
diddi тортата ти ме разби. Страхотна е станала като купешка направо.
Аз нали обещах снимки от набързо скалъпеното ми тортенце с рула от злополучния ден с летящата торта. Едва сега ми пратиха снимките, че не снимах с моя фотоапарат и затова се забавих толкова. Та ето с каква торта се представих все пак:
   bouquet

# 204
  • Мнения: 7 107
korneliia_h , фантастична торта, браво!

Понеже и на мен наскоро ми се спука торбата на поша, съм в чудене с какво да го заменя. В моят град е абсурд да намеря изобщо някакъв, независимо какъв, обиколила съм на всякъде. Временно ползвам кесийки от найлон, ама не е си работа.
То по този повод виж този тук :
http://www.bgbazar.com/product.php?id=2562&pic=1

Още се чудя, защото незнам дали си струва парите, но мисля да рискувам, пък каквото излезе  Thinking.

# 205
  • Мнения: 1 209
здравейте момичета,
поздравявам ви и ви чета с удоволствие и да си призная ми върнахте желанието да направя някоя друга торта. около мен сладкари доста,  но като ти потрябват все изчезват на някъде Simple Smile пък и като излязат от цеховете не щат и да чуят за захар.
дълги години се въздържах да правя и обличам торти, защото съм много сладокусна и пощелива, пък и ми личи.  Embarassed
ако бях модератор на тортената тема, щях да забраня снимки да се качват, защото ми трябва по 1 пакет салфетки на прочит .
та така, стига съм се отплесвала, да попитам директно, сигурна съм че ще ми отговорите.
спретнах се в събота да правя облечена с айсинг торта (поне това което аз познавам като айсинг-леден), използвах една от рецептите на фуклите и гаврош от преди години, но ми се струва, че нещо в нея не е наред:) или в моята технология.

200г. вода, завират със 100г. масло и щипка сол, наведнъж се слагат 200г брашно , и се разбърква . след изстиване до телесна Т се омесва добре с пресята пудра захар около 500г. дотук добре - стана смес за обличане на около 4 нормални торти  + обилна украса. стана идеално, оставих я да стегне в найлон в хладилника. започнах да оцветявам сместа на малки части с комбинирани бои за яйца и сладки, прахообразни, разтворих по малко боя в 2 капки вода и преомесих парченцата тесто с малко пудра захар. и тук ми изникна проблем, захарното тесто не съхнеше въобще. преомесих с малко нишесте, изтупах и облякох тортите, гланцирах ги. облечената основа стана супер, но седеше влажно- по скоро като мокър фондан. за оцветяването на моделажната смес реших да ползвам бои на прах директно в тестото. стана, но въпреки липсата на течност пак беше прекалено лепкаво. както е по технология леденият айсинг си седеше в хладилника, работех с малки дози.
но нищо не стана, лепеше ми по ръцете седеше меко, прекалено лепкаво и мокро , нито в помещението е било прекалено топло, нито ръцете ми, нито го правя бавно.... и така.... не разбрах какво се случи, но нито една фигурка не стана, не съхнат , не стават твърди както трябва (аз имам една фигурка за спомен на 10г.- не е мръднала. Накрая оправих нещата но стана само двузимерна украса- жълта основа с дребни розови цветенца от  формички за сладки като апликации  ooooh! съжалявам но няма снимка- обектът бе изяден.
Молбата ми е ако някой знае точната рецепта или вижда грешка в моята технология, да се притече на помощ, защото Коледа и идва, а малко след това и първия рожден ден на моят малчо...... пък дано се похваля и аз с кадърна “торта” после.

ПС. Нарочно оставих малки парченца тесто навън за 24 часа- пак си бяха пластични и мокри. Само отгоре хванали лека кора- но меки. А тестото което правен преди съхнеше много бързо.

Оставам в очакване, и ... днес купих пак 2 пакета пудра захар   bouquet

# 206
  • Мнения: 491
Според мен трябва да добавиш още пудра захар, щом е меко.

# 207
  • Мнения: 1 209
смайлинг, мерси за идеята, но тестото глътна много пове4е захар от нормалното Simple Smile добавях добавях.....
нещо друго ще да е , Simple Smile

# 208
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Аз с подобно тесто правя фигурки (по-точно, само цветя правя от такова тесто), но то наистина си остава меко. Ако искаш по-твърдо, може би трябва да добавиш желатин... предполагам...  newsm78

# 209
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
harmony_broken, а ти брашно сложи ли? Цитирам ти поста на cheefer, който(която) е дал(а) подобна рецепта:
Цитат
здравей,аз мога да ти помогна за украсата .Това отгоре с което е покрита тортата се казва марципан.Тои се прави от парено тесто.Значи слагаш 200 мл. вода заедно с щипка сол и 100 грама  масло на котлона да заврят.Когато това стане изсипваш наведнъж 200 грама брашно и започваш да бъркаш енергично до отделянето на тестото от съда.Когато това стане оставаш тестото да изстине и след това го замесваш с пудра захар /към 400 гр./за да стане сладко тестото.Слагаш тестото в хладилника за да се стегне за около 40-50 мин.Когато извадиш тестото от хладилника го разделаш на няколко части за да можеш всяка част да оцветиш в съответния необходим цвят с сладкарска боя /ако нямаш потърси в нета за фирми предлагащи такива аз си купих неотдавна и за 300 милилитра платих 8лв. на боя/.

Не съм го правила това тесто и не мога да кажа лични впечатления за съжаление!

Общи условия

Активация на акаунт