Английски коледен кекс

  • 131 324
  • 740
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 927
Сетих се, че имам рецепта за


Английски плодов сладкиш


за който е необходима най-обикновена откопчаваща се форма и то с диаметър само 18 см.
Рецептата е от Бурда моден, коети само по себе си е гаранция за успех....


Продукти:
125 гр сушени кайсии
200 гр захаросани плодове - например череши, портокал, лимони и т.н.
50 гр захаросан джинджифил
200 гр ядки орехови (може и други)
кората на по 1/2 лимон и портокал
175 гр брашно
1 чл с връх бакпулвер
по 1 чл с връх кардамон и канела
по 1/2 чл смлян карамфил и бахар
75 гр масло или маргарин
75 гр захар
3 яйца
3 сл шери

За напояване: 1/8 л cream cherry

Гарнитура: около 125 гр портокалово сладко, любими захаросани плодове, зелен марципан.

1. Кайсиите, захаросаните плодове и джинджифиласе нарязват на дребни кубчета. Орехите се нарязват по на едро.Настъргва се кората на лимона и портокала.
2. Кайсиите, плодовете, ядките, лимоновата и портокаловата кора, заедно със 100 гр брашно и бакпулвера се омесват в купа. Добавят се всички подправки.
3. Мазнината се бие, добавя се захарта, яйцата, останалото брашно и шерито.
4. Яйчената смес се изсипва при плодовете и се обърква добре.
5. Откопчаваща се форма с диаметър 18 см се намазва и облепва с хартия за печене, така че да остане с 2 см по-висока от формата. Тестото се изсипва и се пече на 150 град С около 2 часа.
Веднага след опичане сладкиша се полива с шери. Вместо шери може да се полеее със захарен сироп с добавена в него розова вода от аптеките.

Гарнитура: мармаладът се затопля, прецебда се през сито, полива се сладкиша по краищата и стените, декорира се със захаросаните плодове и нарязан на ситно марципан.



******
Към подправките има още 1/2 чл Mazis - но това не можах да го преведа и не съм го посочила в рецептата. Думата е немска, но я няма в речниците. Ако някоя мама с Hochdeutsch помогне, ще съм благодарна.....

# 31
  • Мнения: 81
До Джемма: Успя да насочиш вниманието ми към Панетоне благодарение на твоите рецепти и снимков материал. Очарова ме със своите кулинарни шедьоври! Снощи ходих до Билла и там обърнах внимание на Панетоне в метална кутия (вероятно като твоята), с цена 18,50лв., но имаше и друго Панетоне (в картонена кутия), с цена около 3,50лв. Можеш ли да ми отговориш по какво се различава единия от другия ?

# 32
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Да ти кажа, май по кутиите. Laughing Може би мамите , които са в Италия ще дадат по-подробна информация, но мисля, че са еднакви. А тия по 3 и нещо в Метро са много малки кутейки, така че може би и по размерите се отличават. Аз знам само, че за Коледа е Панетоне, а за Великден и Коломба- покрито е с глазура и ядки. Може също да се различават и по производителя- италианските са скъпи, но и из мижду тях има по-евтини и по- скъпи. За повече инфо чакаме да се отзове някой от Италия. Ехоооо.

А така и така видях темятя ня първа страница да ви покажа и дрезденския щолен, който приготвих днес и също ще се постарая да оцелее до коледа, но този път има и по- малък във формата на звезда, така че с него ще  залъжа домочадието. Laughing

# 33
  • София
  • Мнения: 3 816
Джема, страхотна си  smile3501!Аз мисля да ги почвам от началото на декември,голям мерак имам за щолен и панетоне,за пръв път ще ги правя дано да успея.  chef

# 34
  • Мнения: 1 355
Оххх, защо я отворих тази тема ! Сега пак ще почнат коледните ми мании! Джема, направо запалваш кухненските страсти в мене   chef  bouquet

# 35
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Абе да ви кажа не устоях и аз тази година. Преди винаги след 15 декември на " юруш" съм правила всичко, но сега много празнично съм настроена , даже един коледен гоблен съм започнала и въпреки топлото време картинката със сняг ми действа стимулиращо.

# 36
  • Мнения: 4 176
Само да ми съсипете диетата - мислете му. Джема, ще е персонално отговорна. Миналата година ен успя, но таиз, ще ме изкуши.

# 37
  • Мнения: 5 713
Лелееее каква вкусотия. Май ще се пробвам, нищо че вече съм си набелязала няколко вида сладки. Благодаря за рецептата.   bouquet

# 38
  • Мнения: 4 176
Преди малко за 8 лв.от кварталния магазин за домашни потреби купих съд в който, ще пека кекса.
Купих една руска тенджера. Тясна и висока е. Средна на ръст  Laughing
Метална е цялата ( как се казваха тези тенджери дето са с боя отгоре. Не алпака, а другите?).

# 39
  • под тепетата
  • Мнения: 9 308
 Тези тенджери са емайлирани. Ама няма ли да загори в нея  newsm78 Вкъщи традиционно приготвяме коледни сладки с мед, канела,орехи и т.н. Опечени се украсяват с шоколадова и белтъчна глазура. Номера е да ги опазя от домочадието  Mr. Green

# 40
  • Мнения: 434
Страшна работа е този кекс! Ако Тити ме остави ще го пробвам! Само д питам как се реже после като торта или на резени?

# 41
  • Мнения: 1 629
Джема, страхотно си го описала стъпка по стъпка, браво   bouquet
Няма да го правя този кекс, много е аклкохолен, а на Коледа ще го ядат предимно хлапетиите. Иска ми се да пробвам с щолен, но ще чакам подобно описание, че ще ми е първица Blush

# 42
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Не мисля, че ще загори в емайлирана тенджера- все пак темперятурата е само 150 гр, не забравяй да сложиш пекарска хартия.

Относно това как се реже- не знам традиционно как е , но аз го украсявам преди Коледа и го режа като торта на парчета.

# 43
  • Мнения: 4 176
За това дали, ще загори - нема грижи. Нали има хартия.
Аз искам да питам нещо. Аз мед имам 20 буркана, ама от къде да знам дали е акациев newsm78 newsm78 newsm78
С друг няма ли да стане?

# 44
  • Мнения: 7 106
Джемма и аз да питам нещо, щото непременно ще го направя Grinning.
Портокаловите кори от пресен портокал ли са или готови, захаросанИ. Защото аз търсих захаросани, но ук не са и чували за такива, и сега се чудя да се опитам да си направя ли, или направо да сложа ситно нарязана прясна портокалова кора? Или да я настържа?

Общи условия

Активация на акаунт