В кухнята на BG-Mamma ухае на масло! Да напишем заедно Коледната кулинарна книга!

  • 26 271
  • 584
  •   1
Отговори
# 525
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 719
Шоколадово-маслено кексче
300 г брашно
250 г масло
300 г захар
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
30г какао неподсладено

Маслото  и захарта се разбиват в дълбока купа с миксер до получаването на пухкав крем. След това към тях постепенно се добавят яйцата, а след това предварително смесените и пресяти два пъти брашно, ванилия и бакпулвер и какао. Щом се получи гладка смес, тя се разпределя равномерно в намазана с малко и поръсена с брашно правоъгълна тавичка. Масленият кекс се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-45 минути.

# 526
  • Мнения: 29 846




Рецептата за блатовете е:
Необходими продукти за единия етаж
8 яйца;
100 гр. захар;
100 гр. брашно;
20 гр. пшеничено нишесте;
1 ванилия на прахче;
1 щипка сол.

Белтъците се разделят от жълтъците. Разбиват се заедно със захарта на сняг. Нужни са поне 10 мин. разбиване с миксер. Жълтъците се смесват със солта и ванилията и се разбиват с миксер. Прибавят се към белтъците.  С леко разбъркване се добавят пресятото брашно и нишестето до хомогенност.
В случая правих две дози, като ги разбивах поотделно. Пекат се но 180 градуса до готовност. Изпекох два размера 26 и 22 см., като после разрязвам с този уред. Някрая се получиха по 4 блата от размер с дебелина около 2-2,5 см.

Кремът е по следната рецепта:
500 гр. Маскарпоне
1 кут. крем-сирене Бонжур
500 гр.  заквасена сметана
200 гр. течен шоколад Нутела
4-5 с.л. пудра захар.
200 мл. сладкарска сметана

Маскарпонето, Бонжура, захарта и заквасената сметана се разбиват много добре до получаване на кремообразна смес. Разделя се на две части. В едната се слага разтопеният на водна баня течен шоколад, а в другата сладкарската сметана, разбита на сняг с 3 с.л. пудра захар. Това количество е достатъчно за цялата торта.

Използвах купени правоъгълни блатове, за да облека тортата с цел по-лесното й измазване с маслен крем и да стане по-стабилна. Всеки етаж се стяга в тортен ринг. Ако нямате такъв, може да го стегнете с домакинско фолио.
 
Блатовете се напояват с прясно мляко с какао и захар, леко затоплено. Реди се блат - крем - блат - крем, като се завъшва с блат, който също се напоява. Стяга се в тортен ринг. Първият етаж е с два пласта бял крем и един шоколадов, а вторият - обратно. Блатовете престояват в хладилника една нощ и после се измазват с маслен крем. Обличат се с фондан.
 
Закрепването на горния върху долния етаж става посредством сламки и дървени шишчета. На мен ми бяха нужни десетина. Сламките се набучват в долния етаж и в тях се поставят шишчетата. Изрязват се на височината на етажа и служат като подпори. Вторият етаж има картонена основа и заедно с нея се поставя отгоре. Трябва да се направи много внимателно, защото наместването после не е желателно, тъй като има опасност от изкривяване или нараняване на тортата.

След сглобяването вече е готова са украсяване - с много фантазия и желание! После, разбира се, идва хапването Simple Smile

# 527
  • Мнения: 8 481
Медовик

Необходими продукти за блатовете:
2 яйца
200 г кристална захар
125 г масло
100 г течен мед
2 ч.л. сода
брашно и допълнително за разточване

Необходими продукти за крема:
500 мл. готварска сметана 30 % масленост
1 консерва варено кондензирано мляко

Смляни орехи за поръсване

В съд слагаме яйцата, захарта, маслото и меда. Поставяме съда на котлона на слаб огън. Разбъркваме непрекъснато, докато захарта и маслото се разтопят и добавяме содата. След добавянето и сместа започва да шупва. Когато удвои обема си се маха от котлона. Оставяме да се охлади и след това прибавяме яйцата и брашното. Замесваме меко и нелепнещо тесто. Разделяме полученото тесто на 7-8 топчета, които разточваме и печем по отделно всяка кора на 180 градуса за около 5 - 6 минути всяка.

За крема сметаната трябва да е студена, слага се в суха купа и се разбива с миксер на сняг. След това се прибавя и кондензираното карамелизирано мляко и продължаваме да разбиваме, докато не се превърне в хомогенна гъста смес. С нея намазваме всяка кора и завършваме като поръсваме смлените орехи върху тортата и отсрани.

# 528
  • Мнения: 29 846
Сладкиш Черна пепел

Необходими продукти
Брашно – 1 и 1/2 ч.ч.
Захар – 1 и 1/2 ч.ч.
Бакпулвер – 2 ч.л.
Сода – 1 ч.л. равна
Сол – 1/2 ч.л.
Яйца – 2 броя по - големи
Кафе – 1 к.ч. силно еспресо
Прясно мляко – 1 ч.ч. или мътеница
Олио – 1/2 ч.ч.
Ванилия – 1 пакетче или есенция
Масло – 1 ч.л., за глазурата
Какао – 1 ч.л., за глазурата
Какао – 1 ч.л., за глазурата
Шоколад – 100 г натурален, за глазурата
Вода – 2 - 3 ч.л., за глазурата

Начин на приготвяне
Смесете всички сухи съставки заедно, като пресеете брашното с бакпулвера и към него добавите захарта, какаото, содата и солта.

Към тях добавете леко разбитите яйца с останалите мокри съставки - кафе, прясно мляко или мътеница (кисело+прясно мляко), олиото. Бъркайте с телена бъркалка, докато всичко се хомогенизира, като накрая ароматизирате с ванилията.

Изсипете сместа в леко намазнена и набрашнена тава и сложете да се пече за 30-35 минути на 180 градуса или докато сладкишът е напълно готов. Извадете го от фурната и оставете леко да се охлади за 5-10 минути.

За глазурата сложете маслото да се разтопи леко в съд на котлона и добавете какаото, натрошения шоколад и 1 ч.л. вода. Разбъркайте, за да се смесят съставките и махнете от котлона.

Надупчете с вилица повърхността на сладкиша Черна пепел и залейте равномерно с глазурата. Нарежете на парчета и поднесете.

# 529
  • София
  • Мнения: 10 976
Италианско тирамису

6 бр. яйца
110 г захар
500 г маскарпоне
600 г бишкоти
600 мл силно кафе
какао за поръсване

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Разбиват се поотделно с миксер като към жълтъците се добавя захарта. След това към сместа с жълтъците се добавя маскарпонето и белтъците. Правят се няколко пласта като се редуват бишкоти, топнати в кафето и крем. Накрая се поръсва с какао. Готовият десерт се прибира в хладиника.

# 530
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
"Пиян кекс"

Необходими продукти:
-6 яйца
-2 ч.ч. захар
-1 ч.ч. олио
- 2 с.л.ром/ракия
- 2 ч.ч.брашно
- 1 бакпулвер
- 1ванилия
-2 с.л. какао
пудра захар.

Разбиваме яйцата със захарта.След което добавяме и останалите съставки,като разбъркваме внимателно.Изсипваме във набрашнена форма за кекс,печем 40 минути на 170 градуса.
Поръсваме с пудра захар по желание.

# 531
  • Мнения: X
Печен десерт от маскарпоне и боровинки

2 жълтъка
200 гр маскарпоне
100гр боровинки

Жълтъците и маскарпонето се блендват до хомогенна смес. Пожелание може да се добави ванилова или др. есенция или кокосова захар. Добавят се боровинките. Пече се във ейр фраер или фурна на 180С до златисто около 10-15мин.

# 532
  • Мнения: 3 554
Един кекс от баба ми.
3 чаши брашно, 3 яйца, кофичка кисело мляко с две чаени лъжички сода за хляб, сладко от вишни или друг плод, чаша захар, 60 гр масло.
Разбивам яйцата със захарта, добавям разтопено масло. После слагам брашното и киселото мляко.
Изсипвам в намаслена тавичка, отгоре с лъжица поставям плодове от сладко, може и ядки. Печа на 150-180 градуса около 40 минути. Като изстине ръся с пудра захар и режа на ромбове.
Бон апети!

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 20:37 от DayInMay

# 533
  • Мнения: 1 973
Любим десерт на цялото семейство:

Агнеси

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. ситно смлени орехи
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 и 1/2 пакета меко масло

Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъкът се разбива с миксер на сняг. Маслото се смесва с 1 ч.ч. пудра захар, добавят се брашното, орехите, белтъка и ванилията. Изсипва се в намазнена с олио тава и се пече на умерена фурна. Жълтъците се разбиват с втората чаена чаша пудра захар. Топло изпечен, блатът се залива с жълтъците и се оставя да изстине. Престоява поне 4 часа в хладилник и се реже на триъгълници, квадрати или ромбове.

# 534
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
Реване

Необходими продукти:
6 яйца
2 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
Заливка:
2 чаши захар
3 чаши вода

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта,след което прибавяме всички останали продукти.Изсипваме в набрашнена тава и печем 30 минути,на 180 градуса.След като изстине,заливаме със топлият сироп.


# 535
  • Мнения: 4 039
Баклава с масло Президент

Продукти (30 парчета)
2 пакета точени кори

200 г краве масло Президент

За сиропа:
1 лвода
800 г захар
1 резен лимон

За плънката:
1 кг орехови ядки
2 ч.л. канела

Приготвяне

1 Орехите за плънката се смилат или счукват надребно и се смесват с канелата и захарта.
2 Маслото се разтопява и с 2 с. л. от него се намазва дъното на голяма тава. Поставя се първата кора и се поръсва с част от останалото масло. Върху нея се слага втора и отново се намазва с масло. Поръсва се от плънката така, че да не остава празно място. Ако има части от корите, които излизат извън тавата, се изрязват внимателно и се разпределят една до друга върху плънката. Така се подрежда цялата баклава, като трябва да се завърши с две кори и последната се намазва хубаво с масло.

3 С остър нож се режат парчета във формата на малки ромбове. Баклавата се пече в предварително загрята до 150 градуса, докато покафенее. Оставя се да изстине.

4 Захарта за сиропа се разтваря във водата и се вари заедно с лимона до пълното й стопяване.

5 Лимонът се изважда и горещият сироп се сипва върху баклавата, като се разпределя равномерно. Оставя се на хладно място за около 13–14 часа, за да се напои добре.

# 536
  • Мнения: 14 821
Каприз от мен.

4 броя яйца
1 чаена чаша захар
125 грама краве масло
2 чаени чаши брашно
1 1/2 чаена лъжица бакплувер
1 чаена чаша кисело мляко
2/3 чаена чаша сладко
1 ванилия
1/2 чаена чаша пудра захар
Разделяме белтъците и ги отделяме,заедно с пудрата захар. Другите продукти ги смесваме,изсипваме в тава и печем. Когато е готов блата,вадим,мажем сладкото и от горе разбитите на сняг белтъци с пудрата захар. Печем за още 5-10 мин до като се зачервят белтъците.

# 537
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
Сладкиш с локум

Необходими продукти:
-2 ч.ч.кисело мляко
-2 ч.ч. захар
-2ч.ч. брашно
-1ч. лъжичка сода,
-1 1/2 ч. ч..олио
-1 кутия локум
пудра зхар

В купа смесваме първо всички течни съставки: млякото,олиото.След което добавяме захарта,содата и брашното,и разбъркваме.Изсипваме внимателно в набрашнена тава и поставяме локума/нарязан на парчета/,така че да има навсякъде от него.Печем 30-35 минути на 180 градуса.По желание поръсваме с пудра захар.

# 538
  • София
  • Мнения: 10 976
Италиански сладкиш с амарети и масло "President"

За тестото:
• 250 г брашно
• 200 г амарети
• 200 г захар
• 100 г масло "President"
• 2 бр. яйца
• 200 мл вино марсала или 100 мл ликьор по избор, разреден със 100 мл вода
• 40 г маково семе
• 1 бр. портокал
• 20 г бакпулвер
• щипка сол

• 240 г пудра захар
• 120 г масло "President"
• 1 бр. портокал

• маково семе

 Маслото се разтопява и се оставя да се охлади. Амаретите се смилат или натрошават на ситно. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции към сместа като се редува с маслото. Идва ред на марсалата, амаретите, а след тях и маковото семе. Приключва се с настъргания горен слой на портокала. Тестото се изсипва в намазана с масло форма с диаметър 26 см и поръсена с брашно. Пече се 45 минути в предварително загрята на 160С градуса фурна.
През това време се приготвя кремът. Настъргва се кората на 1/2 портокал. Другата половина се прави на жулиени/спирали. Мекото масло се разбива с миксер като се добавя пудрата захар и настърганата кора на портокала. Разбива се още малко. Готовият крем се нанася върху изстиналия сладкиш и по краищата му. Поръсва се с маково семе и портокалови жулиени.

# 539
  • Мнения: 29 846
Рози, рози, рози....





Идеята за оформлението на тази торта ми дойде съвсем спонтанно. До последно се чудех каква украса да й сложа. Оказа се, че правенето на рози доста ми харесва.
За изработката на самата торта реших да експериментирам и се оказа, че комбинацията е много сполучлива.
Блатовете са пандишпанови, които приготвих със следните продукти:
8 яйца;
1,5 ч.ч. захар;
1,5 ч.ч. брашно;
2 с.л. царевично нишесте;
1 бакпулвер;
1 ванилия.

Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват много добре на сняг заедно с почти цялата захар. После отделно се разбиват жълтъците с 1 с.л. захар и се смесват с белтъците. С леко бъркане с лъжица или шпатула се прибавят брашното, ванилията, бакпулвера и нишестето.
Блатовете може да се пекат поотделно на три или четири пъти, може  наведнъж и после да се разреже на нужните блатове. В моя случай пекох три отделни блата.

Кремът беше по моя идея и се получи много приятен. Може и някой друг да го е измислил преди мен, но не съм видяла такава рецепта до сега. Нужните продукти:
250 гр. Маскарпоне
1 кут. крем-сирене Бонжур
100 мл прясно мляко
200 гр. течен шоколад Нутела
4-5 с.л. пудра захар.
200 мл. сладкарска сметана

Маскарпонето, Бонжура, захарта и млякото се разбиват до получаване на хомогенна смес. Разделя се на две части. В едната се слага разтопеният на водна баня течен шоколад, а в другата сметаната, разбита на сняг с 3 с.л. пудра захар (допълнително).

Блатовете се напояват с прясно мляко с какао и захар, леко затоплено. Реди се блат - крем - блат и се стяга в тортен ринг. Престоява в хладилника една нощ и после се измазва с маслен крем и се украсява с фондан.

Голямо удоволствие ми достави направата на цветята и аранжировката им. Надявам се да съм се справила добре Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт