ястия от прясно зеле

  • 20 111
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 472
Дайте идеи за готвене на прясно зеле.
Аз го правя постно с моркови и домати.
Сещате ли се за други вариянти?

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 2 493
Ами може към прясното зеле и някоя мръвка пилешко да добавиш. newsm78

# 2
  • София
  • Мнения: 18 679
Борш. Вчера правих за първи път, рецептата я има във форумите на  бгкулинар, в момента не мога да пусна линк, защото ми е в експлоръра вкъщи. Но лесно се намира там, в раздел "супи и чорби". Врътня е малко, защото всички продукти се запържват по отделно, но по-вкусна супа не съм яла през живота си!!!В оригиналната/ украинска май беше/ рецепта е със сланина и пушени кренвирши, аз сложих само бекон. Опитай, няма да съжаляваш!!!

# 3
  • Мнения: 431
Ами може към прясното зеле и някоя мръвка пилешко да добавиш. newsm78
Или пък свинско , става също хубаво Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз го правя в гювеча със свинско, слагам и чесънче на цели скилидки и става страхотно  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 286
аз правя този омлет и ни харесва!

Японски омлет”Окономияки”

500 гр. зеле,
100 гр. брашно,
200 мл прясно мляко,
1 яйце,
сол на вкус
Приготвяне:
1.Рендосваме зелето.В купа разбиваме млякото,брашното и яйцето.
2.Посоляваме и прибавяме зелето.Разбъркваме.Трябва да се получи гъсто тесто .
3.В тефлонов тиган изсипваме тестото и го изпичаме и от двете страни.

не е нещо традиционно ,но е вкусно.Може да сложиш и малко черен пипер.

# 6
  • Мнения: 2 584
аз го правя с кайма, задушам си зелето в тенджера с подправките докато стане меко, изкарвам част от него и слагам каймата и отгоре другата част от зелето, след 15мин. го прехвърлям в тавата и го запичам, но може и само в тенджерата

# 7
  • София
  • Мнения: 1 951
Пържено зеле.Само то се приема у нас постно.

# 8
  • Мнения: 11 009
Нещо банално - зелевата супа  Simple Smile

# 9
  • Мнения: 5 713
Зеле с ориз.

# 10
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Зеле с бял фасул.

# 11
  • Мнения: 239
Сърми с прясно зеле. Плънката си е както с киселото. А самата зелка я потапям във вряща вода, за да омекнат листата и да могат да се свиват сърмите без да се чупят.

# 12
  • Мнения: 1 006
Хубави идеи сте дали, обаче аз искам да си призная, че освен салата, нищо друго не умея да правя с прясно зеле Embarassed
Затова, ко към предложенията си дадете и последователността и всички малки тайни пре готвенето на съответната прясно-зелева вкусотийка Laughing цена няма да имате Peace

Това с омлета звучи интересно, ама не пише колко ситно трябва да е нарендано зелето newsm78

# 13
  • Мнения: 239
Сърми с прясно зеле. Плънката си е както с киселото. А самата зелка я потапям във вряща вода, за да омекнат листата и да могат да се свиват сърмите без да се чупят.
Ами в мойта рецепта особеното е, не точно особено, а врътката е около попарването на листата. Потапям цялата зелка и след това едно по едно махам листата, които са омекнали. Проблем е защото са горещи и парят, и използвам какви ли не приспособления...
Разтопено масло на дъното на тенджерата под налягане, ред листа, които не са използваеми, ред сърми, сол, черен пипер, пак масълце или олио, пак ред сърми ....

# 14
  • Мнения: 5 713
Прясно зеле с ориз

Задушават се: кром. лук, / червен пипер /, прясно зеле, моркови на колела, листа целина. Прибавя се ориз със съотв. количество вода. Подправя се със сол, черен пипер и люта чушка по желание, соев сос. След ориза се добавят 1-2 домата нарязани на едро. Ръси се с магданоз.

# 15
  • Sofia
  • Мнения: 576
Зеленце на фурна с пилешко или свинско. Бавно става, но го слагаш във фурната и не му се въртиш. Зора е докато накълцаш зелето и другите зеленчуци.

# 16
  • Мнения: 25 664
Само аз ли си вкисвам зелето и си го готвя, както се готви кисело зеле?  newsm78 Laughing

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Борш. Вчера правих за първи път, рецептата я има във форумите на  бгкулинар, в момента не мога да пусна линк, защото ми е в експлоръра вкъщи. Но лесно се намира там, в раздел "супи и чорби". Врътня е малко, защото всички продукти се запържват по отделно, но по-вкусна супа не съм яла през живота си!!!В оригиналната/ украинска май беше/ рецепта е със сланина и пушени кренвирши, аз сложих само бекон. Опитай, няма да съжаляваш!!!

Белинда, плийз, пусни рецептата тук, когато можеш! Прабаба ми правеше страхотен борш, постен, леко лютичък... вкусотия! Аз вкъщи съм правила обикновена зелева супа, но не е много на почит...

# 18
  • Мнения: 844
Постно зеле с целина
Нарязва се зелето заедно с 1/2 глава лук, осолява се, слага  се вода, червен пипер и олио.В това състояние го слагам във фурната / на сурово без да го задушавам/ 5-6 зърна черен пипер и едно листо дафинов лист. След омекване се слага доматено пюре може и доматен сок и нарязаната на ситно целина. Става хрупкаво и вкусно!

# 19
  • Мнения: 472
Постно зеле:
Нарязвам зелето и го мачкам със сол.Слагам го с олио,червен пипер и моркови да се задушава.Когато е готово прибавям няколко скилидки чесън,домати и магданоз накрая.Понякога слагам малко лимонов сок да стане по-киселичко.
Днес ще пробвам някоя от вашите рецепти.

# 20
  • Мнения: 286
За японския омлет зелето трябва да е рендосано много ситно.Но ако не ти се занимава може да го пасираш заедно  млякото:).

# 21
Страхотни идеи! Ето ви и една от мен, нищо, че киселото зеле още не е станало.
Бухваш в тенджера с един пръст /легнал/ олио една нарязана кисела залка, объркваш добре, набутваш една чаша ориз, пак объркваш, доливаш около 4 чаши вода и вариш, до готовност на ориза - около 20-30 мин. Честна дума, нищо друго не слагам. А най-върви като е изстинало. Колкото пъти мина покрай тенджерата и удрям една дървена лъжица. Лошото е, че не мога да им следя бройката и се отразява на килцата ми. Който мисли да живее здравословно - да не го прави. Иначе е лесно, бързо и вкусно и с нещо месно отстрани става да се изхрани челяд. особено ако е от гладните!

# 22
  • Мнения: 4 546
Само аз ли си вкисвам зелето и си го готвя, както се готви кисело зеле?  newsm78 Laughing

как става този номер?
миналата година се опитах да направя кисело зеле в една тенджера /мисля, че сол се слагаше, за да се вкисне/, но започна да мирише отвратително и да има вкус на развалено, не се вкисна  newsm78

# 23
  • Мнения: 126
Пържено зеле.Само то се приема у нас постно.
Би ли казала как се прави пържено зеле marianasot newsm78Благодаря за което  bouquet

# 24
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Зеленце на фурна с пилешко или свинско. Бавно става, но го слагаш във фурната и не му се въртиш. Зора е докато накълцаш зелето и другите зеленчуци.
Само така! Ама пък е вкусно!

# 25
  • София
  • Мнения: 1 951
Правила съм и кюфтета от пресно зеле.Вкусни са.Ще кажа.Зелето се наситнява.Използвам кухненски робот,или ренде,трябва да е на ситно.След това нарязвам една глава лук.Задушавам го.Прибавям зелето ,и като поври малко,добавям червен пипер и домати.

Общи условия

Активация на акаунт