НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

  • 47 401
  • 771
  •   1
Отговори
# 735
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 699
Искам да направя фаста с яйца, масло и зряло сирене. Някой, ако ги знае наизуст, може ли да ме подсети какви бяха количествата/пропорциите, моля!
10 или в някои варианти 15гр мазнина на всяко яйце и 30гр кашкавал, въпреки че май Жаки казваше по-скоро 10-15 гр. Сирене на всяко яйце.

Тук съм си запазила ето този линк.
https://keto-bg.com/keto-zdrave/keto-iaichen-fast/

# 736
  • Sofia
  • Мнения: 1 455
Цвете, благодаря ти!  Flowers Blossom
Изрових си и аз някакви стари бележки като се прибрах.
Правих по спомен 25 сирене и 15 масло на яйце, но утре ще намаля и двете. Мисля, че с 15-20 сирене и 10 масло на брой яйце ще е ок при мен.
Ще има донаместване. Много ме заситиха 5 яйца по схемата. Ядох ги на два пъти и то със зор накрая.

# 737
  • Мнения: 13 055
Аз правя с 8-10 гр ГХИ на яйце и по 20 гр сирене. Иначе може до 28 гр. Не по малко от 6 яйца на ден.
При мен винаги работи това, всъщност така си подържам кг в момента, понеделник и четвъртък задължително на яйца. В другите дни ниско В или по скоро палео се храня, защото ям плодове в момента. Чувствам се добре.

# 738
  • София
  • Мнения: 946
Джаки, зряло овче саламурено сирене може ли? А лют червен пипер на яйцата?

# 739
  • Мнения: 13 055
Лют пипер, сух чесън всичко може. Трябва да видиш етикета на сиренето, аз с чедър и гауда ги ям яйцата те са с мн малко В под 2- 3 гр ако не се лъжа. Най си ме наяждат мен яйца тва е:) и не се подувам и ми е леко. Ма то с тоя цени и с количествата, които ядем у нас ще е жив лукс 😅🤭🤪🤪🤪

# 740
  • София
  • Мнения: 946
Ето какво пише на етикета:

Скрит текст:

Ако е вярно, то е подходящо. Даже може и малко повече от 20 гр сиренце на яйце.

# 741
  • Мнения: 13 055
Става, до 28 гр е допустимо на яйце.

# 742
  • Sofia
  • Мнения: 1 455
Някой има ли опит с кефирена (тибетска) гъба? Обмислям я и ако имате лични впечатления, ще ми е полезно. Кефир обичам, но съм консумирала само от магазина досега.
С яйцата при мен е странно. Усещам ги като тежка храна. Повече от 2-3 на едно хранене не мога да изям. А после огладнявам бързо. Само при яйчения фаст се засищам за мн дълго, но го отдавам на добавените масло и сирене.
Вчера правих omad, предния ден ядох в 6-часов прозорец. И в двата случая със зор си изядох яйцата, които бяха 5 бр., размер М, плюс масло и чедър в съотв. количества.
Добре ми е, не съм гладна, мисля още 2 или 3 дни да продължа. След това ще мина на месо и ферментирали зеленчуци или някоя богата супа.
Имам нужда да се върна към стриктно нв-вмх, но ми е трудно (чисто психически), мн гадна и тежка година имах, и ми се отрази негативно. Имате ли "хитрини" за такива случаи или го карате на воля и инат?

# 743
  • Мнения: 13 646
Имам кефирена гъба от доста време, напоследък не пия толкова често и си правя по много малко но не я оставям де. На мен ми харесва кефирът, просто не с всичко се съчетава. Сега зимата често гарнитурата ми е я кисело зеле, я сурова туршия - то на това как да му сложиш и кефир? Grinning
В топло време си го правя като айрян - с малко сол и с малко вода да стане по-рядко и си го пия с кеф.
Питай каквото те интересува, то не знам какви впечатления да споделя... не съм станала пак на 20 години или от сорта, както съм виждала да я рекламират Joy  Но пък и ти едва ли точно това питаш.

# 744
  • Sofia
  • Мнения: 1 455
Да да, със сигурност нямам намерение да се връщам 15 год. назад Smile
Мерси Нати! А с какво мляко я правиш? Аз нямам възможност за някакво кой знае колко качествено. Ще взимам от магазина, което ми се стори най-прилично и мазно. Ще правя неголеми количества и ще си я пия. Това ми е планът засега. Разкажи как я правиш, ако не ти е сложно, има ли някакви тънкости?

# 745
  • Мнения: 13 646
Мляко... каквото хвана. Ако докопам домашно - правя с домашно. Ако не - с каквото хвана в магазина. Е, не купувам нискомаслено де, предвид това в коя тема се засичаме Grinning При тия цени сега пък съвсем да се замисли човек преди да прояви претенции...
Няма сложно при правенето на кефира, по-лесно е от квасене на кисело мляко че не гониш температури. Слагаш гъбата с млякото в някакъв съд, за мен буркан е най-удобно. Млякото е важно да не е топло, за студено няма проблем и направо от хладилника. Покриваш с марля или нещо от сорта, да не е плътно затворено там. И го зарязваш на стайна температура, примерно на плот в кухнята или където няма да ти пречи. На другия ден се прибираш и се сещаш за него, прецеждаш го в друг буркан (за предпочитане пластмасова цедка да ползваш, не обичало метали уж), този буркан вече го затваряш и го прибираш в хладилника за втора ферментация. А отцедената гъба я зареждаш с ново мляко. На следващия ден прибираш по същия начин новото, а старото дето вече е престояло там, си го вадиш и пиеш. И така ти върви "производството" с един ден назад. Туйто.
Малко като домашен любимеш, храниш си го там всеки ден, завиваш го... Grinning
С каква скорост ще ферментира пак може да не е всеки път едно и също, зависи колко е топло, колко гъба на колко мляко слагаш, от различно мляко не съм забелязала съществена разлика в това отношение. Иначе може и два пъти съвсем еднакъв да не стане кефирът, това си е нормално. И на гъстота, и на вкус може да варира.
След някое време стават повече зрънцата и почваш да се чудиш на кого да ги раздаваш като ти станат много на теб. Четох че могат да се замразят, не знам за колко дълго ама съм сложила и аз колкото да не ги хвърля. Изсушени съм съживявала също, макар че отне няколко дни.

# 746
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 817
Ох, Natka, разсмя се с "малко като домашен любимец..." . Моят домашен любимец си е голяма грижа. И храната му една такава с претенции... Ама иначе ми носи много радост.
Аз кефирената гъба я зарязах, защото или не можех да изпия кефира, или я забравях. Имайки в предвид, че се и размножаваше и част от нея трябваше да изхвърлям... А и през ваканциите, къде и как и на кого да я поверя... Отказах се...
Замествам с кисело мляко мнооооогооо престояло и с особено вкиснат вкус.

# 747
  • Мнения: 13 646
Е да де, точно затова си е като домашен любимец - иска редовно да се занимаеш с него и го мислиш ако те няма вкъщи няколко дни Grinning Може да си почива в хладилника де, не е толкова страшно.
Кисело мляко обичам, но кефирът ми се вижда по-удачен избор уж откъм полезност като пробиотик. А и кисело мляко не се хващам да квася, а това в магазините ми е повече от леко съмнително... и така. Пия си по някой айрян от кефир и мирясвам.
Ти ако не се лъжа беше в друга държава, не знам там какво продават но тук не знам как не ги е срам да искат такива цени за такъв продукт дето не е и каквото трябва да бъде.

# 748
  • Sofia
  • Мнения: 1 455
Хахах "домашен любимец" Smile хубава аналогия.
Ще го пробвам тоя любимец, пък да видим, не е казано, че за вечни времена ще е...
Благодаря ти за разясненията! Flowers Bouquet
Ще карам по твоята схема.

# 749
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 817
Natka, в Италия съм, по- точно Сицилия. Тук от години млякото го изкупуват от производителя за 50 цента и го продават тройно по-скъпо. Напоследък не купувам мляко. Не са ми проблем цените, на занимавка голяма си беше.

Общи условия

Активация на акаунт