Съвети за Никулден - кой, какво и как ще сготви за празника?

  • 10 436
  • 63
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 108
Аз лично винаги купувам вместо шаран толстолоб Много е вкусен няма малки костици и гаранция не мирише като шарана Иначе може да се приготви по всички начини както шарана Тази година смятам да бъде с доматен сос във фурна Много е вкусна тази риба момичета  Peaceопитайте няма да съжалявате

# 16
  • Мнения: 465
Много харесвам традиционния Пълнен шаран с орехи или поне за нашата къща е традиция Laughing

# 17
  • Мнения: 910
Дайте рецепта за този шаран в тесто  Hug
Иначе аз го пълня с ориз, гъбки, лук, доматче, всякакви подправки, бяло вино. Трябва по- голям шаран, обаче.
Преди това го накисвам за няколко часа в бяло вино или бира- да тушира миризмата.
И аз го правя така  Peace

# 18
  • София
  • Мнения: 225
А някой, може ли да ми даде рецепта за сьомга, търсих в търсачката ама нямаше много варианти. Ще съм благодарна Hug

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
BiliR, котлети от сьомга оставям да престоят около час в прясно мляко, подправено със сол, черен пипер/съвсем малко/ и розмарин; после приготвям на тефлонов тиган или на скара; стават божествени.
По темата - най-вероятно ще има няколко вида риба. Шаранът ще е пържен, опитвала съм няколко пъти пълнен и в тесто, но ми стои като варен и изобщо не ми е вкусен; мъжът ми също не го харесва по този начин.
Ще приготвя чернокоп на скара;2 салати с ролца от раци - една с майонеза, лук и кисели краставички и втората с царевица, зехтин и лимон за постещите като мен.
Преди една седмица сложихме соления сафрид, трябва да е готов вече и с него изчерпвам темата за рибните ястия. Останалите неща ще решавам в движение, обикновено имаме гости на този ден /въпреки че нямаме именници вкъщи/ и те също носят някакви риби.

# 20
  • ново
  • Мнения: 5 982
Аз тази година ще изневеря на традиционния пълнен шаран. Мисля да приготвя няколко вида риба - шаран на жар, калкан с орехи и заквасена сметана /рецептата я бях чела някъде тук/, хапки от бяла риба и зелена салата с риба тон. Ако остане време ще забъркам и една салата с рулца от раци, царевица и  майонеза.

# 21
  • София
  • Мнения: 974
Аз все още се колебая дали да спретна един шаран в тесто (по рецептата на Джема) или да пробвам шарана с портокали на Мишел (че миналата година не успях Embarassednewsm78
Много ми се иска да направя и двете...ама сигурно ще ме изхвърлят от къщи, мъжо въобще не харесва шарана Joy

# 22
  • Мнения: 3 550
Зори, би ли споделила с нас рецептата за сельодката? Hug

А какво е рецептата за тестото?

# 23
  • София
  • Мнения: 974
За тестото някои момичета използват готово иначе виж в Готварската книга...там е рецептата на Джема ако искаш да си го правиш ти. Hug

# 24
  • Мнения: 985
Миналата година правих рибник. Стана вкусно и въпреки, че имаше разни печени на скара и пържени риби, рибника се изяде до шушка. Ако някой прояви интерес, бих написала рецептата.

# 25
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Тестото е само вода сол и брашно. Готовото е с мая, ще бухне, ще си развали фацата.
 
А кой ще каже каква е гореспоменатата рецепта за калкан с орехи и сметана. Аз съм пробвала как ли не, но калканът най- вкусен е пържен. Сега обаче толкова ми е втръснал, че съм склонна да опитам с орехи и сметана. Laughing

# 26
  • София
  • Мнения: 1 951
Днес ,сега се прибирам от  магазина.Многоооо харесах един толстолоб.Смятам и аз да изневеря на Никулденския  шаран.

# 27
  • София
  • Мнения: 4 867
моето семейство от известно време яде риба само в заведение като наблягаме на пъстървата. ще пробвам на никулден да ги "прекарам" да ядем риба и у дома - нали трябва да се спази традицията. и понеже ги знам какви са "любители" на рибата, ще минем с нещата, които не отказват, а именно - пушени рибни филета и други готови вариации по темата.

# 28
  • Мнения: 7 106
Зори, би ли споделила с нас рецептата за сельодката? Hug


По оригиналната рецепта се прави с херинга, но аз я правих с пушена сьомга.
В стъклена купа, най-отдолу се рендосват сварени картофи. Отгоре се реди рибата, нарязана на кубчета. Третия пласт е синто нарязан кромид лук (претрит с малко сол), четвърти пласт е врени яйца, настъргани или нарязани на кубчета, пети пласт - варени настъргани моркови и последния пласт е варено и настъргано червено цвекло. завършва се с дебел слой майонеза и се украсява по желание. След всеки пласт мажеш със майонеза.

Аз я правих не в купа, а като солена торта във торена форма с разкопчаващи стени. майонезата смесих със един "чеснов крем" (продава се в бурканчета на някаква унгарска фирма КОСН) и добавих от мене си кисели краставички  Laughing.

# 29
  • Варна
  • Мнения: 3 893
Аз шаран не обичам, много ми мирише. Ако някой предложи някоя рецепта с друга риба за Никулден ще съм много благодарна   bouquet
И аз не си падам по шаран. Затова по заръка на домочадието ще правя хек със зеленчуци на фурна. Ако те интересува ще обясня.

Общи условия

Активация на акаунт